Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 23. března 2025 15:18
Reakce na brrr:

continuity Já jsem v zásadě pořád chodila do práce, i jsem měla povolení cestovat mezi okresy. První rok byl muž na ho, tak byl s dětma. Druhý rok to už zvládali sami (on byl v LA). Ale my máme doma babičku. Na palici bylo pořád to hlídání, ať člověk nespadne do nějaké karantény, měli jsme tak třeba na týden zavřený celý výzkum kvůli jedné brigádnici. Ale manuálně pracovat venku na otevřeném prostranství v roušce, to byl fakt majstrštyk.

Akorát mi bylo líto,když umřela babička (nesouviselo s kovidem), že nemohla mít pohřeb, jak si zasloužila (celoživotní oblíbená učitelka na malém městě).

A pamatujete fronty na testování? A obchody ráno otevřené jen pro důchodce? 

​Jak stála na testování? U nás to bylo na objednání. Já na to vzpomínám jako na normální událost, štvalo mě, že nemůžu mezi okresy, ale zase bylo všude prázdno. Pracovala jsem normálně, nic se zas tak pro nás nezměnilo a když nebyla k sehnání desinfekce, tak jsem v obchodě nalila do dávkovače francovku a jelo se dál. Jogurty, máslo a banány jsem teda v desinfekci nemáchala, té hysterii se směju ještě teď. Covid jsem testem měla jednou a nic mi nebylo, dlouhý procházky za město a nikdo nikde. Nejlepší byly úřady: Hlavně k nám nechoďte. Propadený řp, technická, nic nevadilo. Haha.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. března 2025 15:25

Ty okresy ale byly zavřené jen pár týdnů, ne? My kvůli tomu rušili dovolenou a ten rok nebyli na horách, ale jiné komplikace si nepamatuju. (Samozřejmě, že kdo jezdí pečovat nebo pracovat do jiného okresu to komplikovanější měl)

Offline continuity
43362 příspěvků moje polička 23. března 2025 15:27
Reakce na barbucha:

​To sice ne, ale ne v každým státě se praktikujou zvyklosti z dob jeho císařské milosti Franze Josefa pročež tam lidi choděj do práce i do školy v lidskou hodinu a ne v létě polomrtvý

Muj táta říkaval Marie Terezie, takže to byl tenhle? 

Spíš teď potkávám pracovně lidi, kteří mě lituji, když se do postele dostanu před půlnocí než když ráno musím vstávat v šest. Přičemž pro mne je ta půlnoc mnohem lepší. 

Offline brrr
12377 příspěvků moje polička 23. března 2025 15:28

Kan Kokoska Fronty nebyly pořád, ale v roce 2020, když člověk potřeboval ukončit karanténu, musel mít negativní test. Třeba v Praze nebyl problém, ale tady se přihlašovalo online a stejně to bylo fakt na desítky minut čekání. Ale to bylo jaro 2020, pak se to zlepšilo.

Pak přece musely být povinné testování z práce, vím, že jsme chodili jednou týdně. Nám to zaměstnavatel zařídil, to vlastně byl jediný čas, kdy jsme se z práce sešli na jednom místě (oficiálně jsme tam měli dojet každý zvlášť v autě). Jo, to přece bylo taky, autem mohli jezdit společně jen rodinní příslušníci.

Offline continuity
43362 příspěvků moje polička 23. března 2025 15:30

Evaeva

Jj, okresy byly zavřené asi tři měsíce. Ale bylo to až tu druhou zimu si myslím. Tu první "jen" nejezdily vleky a byly zavřené hotely, ale obchazelo se to krátkodobými pronájmy. To pořád celkem šlo, hlavně proto, že byla zima a po letech zamrznul dokonce Džbán. 

Offline continuity
43362 příspěvků moje polička 23. března 2025 15:32

brrr ho, taky jsem si vystala tu frontu několikrát ve vojenské. Pěšky, takže ve frontě s dalšíma potenciálními prenasecema. Museli jsme, abychom se vymanili z karantény. 

Pak už to bylo na čas a lepší, místo hodin třeba 30 minut. 

Offline brrr
12377 příspěvků moje polička 23. března 2025 15:33

Evaeva Okresy byly zavřené na jaře 2021. Hranice byla u nás v lese, abychom se dostali do vlastního, museli jsme projet 200 m skrz vedlejší okres, no, vysvětlovat to těm vojákům.

Nebo babička umřela v okrese A, my bydlíme v okrese B,pohřeb byl v okrese C a zařizoval se v pohřební službě v okrese D. Ale šlo to na základě úmrtního listu a parte.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. března 2025 15:34

continuity jojo, druhou zimu. Já myslela šest týdnů? Tu první jsme se na hory dostali, kovid přišel do ČR až 1.3. S těmi okresy si nějak vybavuju, že pak povolili majitelům jet na chaty

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. března 2025 15:35

brrr vždyť říkám, že pro někoho to byla větší komplikace. My nemohli akorát na tu dovolenou a na chalupu.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 23. března 2025 15:38

brrr Jojo, nějak tak to bylo. My teda měli laboratoř přímo ve firmě jednou týdně a jinak nás testovali  před každou směnou teploměrem a potom rozdal vedouci somotesty. Tím že jsem měla covid tak mě to všechno nějak minulo, byla tam lhůta několik měsíců si pamatuju. Mě ta izolace zas tak nevadila a robátko chodilo pravidelně k rozhledně s ruksakem lahváčů. Nebo k sousedům do garáže. :D

Offline continuity
43362 příspěvků moje polička 23. března 2025 15:42

brrr s těma okresama jsem si až takovou hlavu nedělala, vyrobila jsem si najemni smlouvu na nějakou adresu z map, zapla Waze kvůli hlídkám a jela. 

Drželi jsme se hesla: kdo neumí v malování jít na chaticku si nezaslouží. 

Nerušili jsme tehdy ani dovču, díky tomu jsme dostali lepší apartmán (já jsem ho chtěla hned, ale bylo obsazeno) paní dokonce volala, že má volno už od pátku, takže cestu tam jsme zvládli ještě ok.

A tam jsme jezdili na běžky do jiného okresu, protože kolem už nebyl sníh.

Sjeli jsme do Kořenova a tam úplně jinej svět hospoda otevřená se zahrádkou, dodnes si tu kachnu pamatuji.   

A pak si pamatuji, jak jsem se v neděli po návratu šla projít do Šárky a tam jsem za hodinu potkala víc lidí než v Jizerkách za celý týden. 

Offline continuity
43362 příspěvků moje polička 23. března 2025 15:46

U nás byl nejrizikovější muž, který COVID 2x přitáhl z letadla, já sama bych nejakou rizikovější aktivitu vymyslela jen těžko. 

Kvůli tomu jsem nechodila do práce ani ve chvíli, kdy by to už bylo šlo, protože jsem nechtěla dostat do karantény půl firmy. 

Offline Zuzuli
3827 příspěvků moje polička 23. března 2025 15:49
Reakce na monis:

Pro mne je symbol kovidu chozeni s ditetem od nikud nikam v hnusnym pocasi po sidlisti, prazdna hriste, vsude zavreno a vsichni doma lezouci si na nervy.

Ja i planovala denni program tak, ze jeden den jsem sla do dm, druhy do rosmanna a treti treba do lekarny a pak zase odznova, jen abych mela aspon nejaky cil. Jsem klidne jeden den koupila pleny, druhy den vlhcene ubrousky... Venku hnusne, s nikym se neslo setkat nebo seznamit, otevrene jen ty potraviny a drogerie. Pamatuju si to jako fakt strasne osamelou dobu.

Offline slniecko admin
19594 příspěvků moje polička 23. března 2025 16:07

Tak ja teraz hľadám nejaké pamäťové stopy a nevymysleli letný čas kvôli úspore energie počas prvej svetovej? A tá už skončila, nie?

Offline continuity
43362 příspěvků moje polička 23. března 2025 16:19

slniecko po WWI byl pak zrušen, v ČSSR znovu zaveden v 1979. Důvod byla úspora el. energie, což se ukázalo jako blbost. 

Offline Kokoska
35106 příspěvků moje polička 23. března 2025 16:20

slniecko ano. Ale tehdy to skoncilo asi po roce nebo dvou. Pak to bylo v Cechach za protektoratu, ale skoncilo se s tim az par let po valce. A pak nejak od konce sedmdesatych let z duvodu uspor energii a to trva dodnes. Ale pry uz to skoro zadny efekt neprinasi, snad 40 mil rocne, coz je v pomeru ke statnimu rozpoctu nic.

Offline Tabea
8193 příspěvků moje polička 23. března 2025 16:28

U nás v práci chodí většina výroby do práce max na sedmou, aby mohli brzy domů. A v létě můžou chodit už na pátou, protože nemáme klimatizaci.
V některých školách začíná vyučování už v 7:50. předpokládám, že chtějí rozvolnit množství dětí v MHD. 

Offline Myrtila
5372 příspěvků moje polička 23. března 2025 16:32

Na dobu covidu vzpomínám často, jak mám kluky narozené na podzim 2020 a 2024, tak mi to srovnání mezi tehdy a teď naskakuje samo. Teď jsme třeba byli v 5 m mladšího na chalupě se stejnou partou, se kterou jsme se tehdy touto dobou sešli potajmu s našima miminama na jedno odpoledne, naše starší dítě bylo tehdy poprvé někde na návštěvě, protože se narodil do lockdownu, pak to povolili před Vánoci, kdy jsem byla v šestinedělí, a pak se zase všechno zavřelo až do Velikonoc. Rozdíl mezi tehdejší a momentální mateřskou je obrovský - zatímco tehdy jsem chodila tak maximálně s kočárkem po vsi, kde jsem ještě ani nikoho neznala, tak teď s tím miminem prostě žiju normální život. 

Offline Karja
44821 příspěvků moje polička 23. března 2025 16:41

Myrtila Jojo, jako ta mateřská byla hustá no:D. Dvě řvoucí děti prahnoucí po zábavě, zmene, prostě něčemu umernemu jejich věku a ono to nepřicházelo. Bylo to hrozný. Nevím no, v kterém zivotnim období to mohlo sednout. Možná tak děti velký a člověk co chodí furt do práce. Jinak ty HO, učení s dětma, stačí mi to ted vždycky pár dní;-)

Offline monis
1613 příspěvků moje polička 23. března 2025 16:45

Zuzuli jj, dm nakup byl vzdycky vrchol tydne, blby je, ze my ji mame ve vedlejsi ulici, takze jsme byli za chvili zase doma