Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. března 2025 19:28

Potrefenáhusa u nás to platí až u miminaVyjma tak jízdy na kole možná 

Offline Zuzuli
3827 příspěvků moje polička 23. března 2025 19:37

Evaeva zavreny okresy byly na houby, kdyz mas rodinu v jinem okrese. Podle map bych k nim teda musela jez skrz dalsi tri, oni jsou ve ctvrtem. Ja fakt tvrdla skoro ty tri mesice sama doma, nemohla jsem se ani zabalit a odjet na par dni k nasim, aby mi z te samoty doma nehrablo. A tata mi pod zaminkou cesty do prace obcas aspon vozil jidlo od mamy. Ale to ho i nekolikrat kontrolovala policie a nechteli ho pustit, ze prece skoly jsou zavrene a ucitele sedi doma a neprejizdeji mezi okresy. Mel na to z prace potvrzeni, ze jako ucitel fyziky streamuje z vybavene ucebny, aby mohl pri vykladu pouzivat i skolni pomucky. Teda po nejakem case jsme to potvrzeni, ze jedu pecovat o prarodice, poridili. Jaro pak bylo vysvobozeni.

Offline Zuzuli
3827 příspěvků moje polička 23. března 2025 19:41
Reakce na barbucha:

Nemluvě o tom, že ranní vstávání spíš než k vyšší produktivitě a aktivitě přispívá leda ke kumulaci rodinného stresu. Schválně, kdo se nikdy mezi šestou a sedmou ranní nepohádal ve dveřích koupelny

Mame v koupelne dve umyvadla pred velkym zrcadlem a je to genialni. Dost to eliminuje to ranni strkani se v koupelne, kdyz odchazime vsichni spolecne ale byvame tam az chvili pred sedmou, v sest je tam prazdno

Offline Zuzuli
3827 příspěvků moje polička 23. března 2025 19:43

monis ja schvalne chodila to tech vzdalenejsich

Offline Myrtila
5372 příspěvků moje polička 23. března 2025 20:12

Potrefenáhusa Evaeva Jj, souhlasím, že to může být i povahou nebo starším sourozencem. On to bude asi nejspíš mix důvodů, ten rozdíl v jejich chování je fakt veliký. 
Zuzuli Taky jsme nikam nechodili, ono nebylo kam. Rodinu jsme měli v jiném kraji, kamarádky tehdy taky s miminy rozstrkané sice po okrese, ale hodně daleko od sebe, teď se scházíme někde na půl cesty, což bývá obvykle v Brně, ale když bylo všechno zavřené, ani nebylo kde se (nelegálně) sejít (a byla zima). 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. března 2025 20:39

Zuzuli my máme dvojumyvadlo s velkým zrcadlem a ještě jednu koupelnu k tomu. Ale zase vždy i se záchodem. Jsem na to jednou zvědavá, starší syn ráno trůní dvacet minut

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. března 2025 20:47

Zuzuli no já měla doma muže, ale to bylo spíš horší My se asi s našima trochu vídali, už si to moc nevybavuju ty první tři měsíce. Akorát si pamatuju, že na Velikonoce na chalupě jsme se střídali. Já lidi tolik nepotřebuju, spíš mně štvalo, že se nedalo nikam jít s těmi dětmi a ty dny utíkaly velmi pomalu. 

Líto mi bylo babičky, přecejen se ve svém věku bála, ta kluky neviděla dlouho, hrozně je milovala. Během kovidu trochu sešla a na ten pravidelný kontakt už nikdy nenaskočila, staršího vozila v kočárku každý týden.

Offline Zuzuli
3827 příspěvků moje polička 23. března 2025 20:48

Evaeva zachod s umyvadlem mame samostatny a to dost vylepsuje situaci. Nasi maj zachod v koupelne a i kdyz je tam jeste druhy samostatny zachod, tak kdyz nekdo po ranu blokuje koupelnu, je to na houby. Ale na spolubydleni jsem si po ranu cistivala zuby v kuchyni u drezu, protoze koupelnu blokovala na hodinu spolubydlici, co si kazde rano musela nutne dvakrat myt vlasy a pak je pul hodiny fenovat. Tam byl nastesti zachod taky vedle. My se ji vsichni snazili rano predbehnout, ale ne vzdy se postestilo

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. března 2025 20:52

Zuzuli my můžeme mít díky spojenému záchodu to dvojumyvadlo, to je fajn na čištění zubů a ranní mytí a celkově je koupelna prostornější. Já se líčím u stolu, tam snad se porovnáme.

Offline monis
1613 příspěvků moje polička 23. března 2025 21:15

Zuzuli ja jsem ten zakaz cestovani pak uz porusila, protoze jsem to uz nedavala. Vydrzela jsem doma s ditetem pet tydnu a pak jsem se nastvala a vyrazila k nasim. Mam to 200 km, 2/3 po dalnici, tam kontroly nehrozily a na Vysocine jsme to brali spis lesemja jsem ohledne tech narizeni byla velmi sporadana, ale ten zakaz cestovani byl posledni kapka.

Offline Garfie
28601 příspěvků moje polička 23. března 2025 22:52

continuity A víš že si vzpomenu docela často? Ne nějak aktivně, ale spíš jakoby se doba dělil na před covidem a po covidu. Japonsko to hodně ovlivnilo, změnila se pracovní morálka, velká část mužů co znám pracuje na HO, to před bylo absoltuně nemyslitelné. Nepaří se tak často, omezilo to vstup do veřejných budov, zdravotní péči, například ve velkých zdravotnických zařízeních se nosí povinně roušky. Ovlivnilo to průběh čajového obřadu. A určitě bych našla víc příkladů. 

Pro nás osobně to nebyla nějak strašná doba, když pominu to dvouleté čekání na odlet do JP, ale stihli jsme vymalovat, udělat dětské pokojíčky, zastřešit terasu a spravit kuchyň (i když instalatérské práce se učil můj muž z youtube, protože instalatér odmítl dorazit, zatím jsme teda kupodivu nikoho nevytopili )

A zrovna o víkendu jsme vzpomínali, jak jsme slavili na začátku covidu synovy dubnové narozeniny přes plot, jedna příbuzná rodina na jedné straně, my na druhé, všichni od sebe na židlích metr daleko, babička v roušce a podávali si jídlo přes plot, dneska úplně směšná vzpomínka. 

Offline continuity
43362 příspěvků moje polička 23. března 2025 22:58

Garfie ta oslava je fakt vtipná. Úplně tu scénku vidím v nějakém filmu. 

Offline barbucha blogger
35999 příspěvků moje polička 23. března 2025 23:11
Reakce na Kan:

continuity Nevím od kdy, ale krom restaurací a barů je na veřejných místech pití alkoholu zakázaný. 

​Jejda, to je jako u nás

Mimochodem v Systembolaget si můžeš nakoupit chlastu co hrdlo ráčí. Zákazy žádný (to bejvalo někdy v padesátejch letech, kdy se tam chodilo nakupovat se sešitkem, do něhož ti přičinili záznam o prodeji a běda, když jsi toho měla za tejden moc!)Drobný omezení pak nastává v otevíracích hodinách anžto nemají jako supermarket otevřeno do devíti, ale do šesti. Mno, většina lidí s tím počítá, překvapivě

Další omezení spočívá v osvěžovnách, kde ti nalejou až od dvaceti (let), ale to je celkem v pohodě páč je to pro omladinu stejně drahý (navíc, jak mi sdělila nedávno zřítelnice, jsou bary, zejména v hipsterský čtvrti, kde se s tím tak nepáraj). Jinak v Systembolaget nakoupíš (za solidní ceny) od 18.

Takže tradiční páteční večery tam probíhaj úplně stejně jak u nás blahý paměti - střízlivý je nedostanou

Offline barbucha blogger
35999 příspěvků moje polička 23. března 2025 23:29
Reakce na Evaeva:

barbucha no ale v létě maj světlo do kdy? Moje děti už jsou v osm dost nepoužitelný, ale družina i školka mají do pěti nebo půl šestý, nevím. Nicméně ve čtyři už ani v jedné instituci skoro nikdo není Mně ta doba, kdy za šera vyzvednu dítě, dojdeme na nákup a to bude všechno docela děsí, ještě to teda pár let potrvá.

​V létě je světlo klidně do jedenácti, do půl určitě. Dost těžko se zaháněj haranti do pelechu před desátou... ale nakonec proč, když to globální oteplení fakt poslední roky funguje všude a přes den je takový vedro, že nějaký řádění na čerstvým vzduchu je snesitelný až večer...

Ale tam se nikdo nehoní ani v zimě. Jednak tam maj slušný osvětlení všude, ne jako tady ty mrtvolný žárovky... a druhak v rámci nákupu si většinou s harantama dají něco k jídlu v tom OC třeba, hezky společně celá rodina... a pak doma už to jen třeba zaženou do koupelny a šlus. Taky ovšem škola neočekává že s nima budeš drtit domácí úkoly dvě hodiny a suplovat práci (placený) učitelky, že jo. Já jsem přesvědčená že tenhle styl (=žádnej spěch a stres) vede přímo k tomu, jak jsou tam všichni v pohodě a nevražděj se mezi sebou na potkání - na rozdíl od chování našich spoluobčanů který tě umlátěj holí když jim zavazíš v tramvaji natož aby vřeštěli na nebohý haranty, když je vláčej do školky (každodenní to roztomilá kratochvíle u nás po ránu)

Offline Garfie
28601 příspěvků moje polička 24. března 2025 01:44

Kan Koupit alkohol je problém na spoustě míst, třeba v Austrálii a je tam teplo a světlo. :-) 

Offline Allysa
907 příspěvků moje polička 24. března 2025 07:23

Já na covid vzpomínám s láskou, v létě 2020 jsem se seznámila s manželem, clovek musel byt při tom randění kreativní. Hodne jame chodili ilegalne ven do lesu a tak, bydleli jsme kazdy v jinem okrese. Po pul roce vztahu jsme spolu uvizli na 14 zavreni doma v karanténe a i to byla.moc fajn doba. Vanocni prochazka praudnym centem Prahy,  kde jsme potkavali jenom mistni a rodiny na prochazce, to byl.zazitek. A týdenni dovolenna v prazdnem Římě,  vsude bez front, to už asi nezazijeme. Pracovat jsem mohla bez problémů,  jsem zdravotník, takže spíš naopak, práce bylo až dost.

Offline Karja
44821 příspěvků moje polička 24. března 2025 08:54

barbucha já si pamatuju, jak jsem byla ve švédsku, nějak ty jo jakože před prvním květnem? Oni tam něco slaví, že? A že ti studenti za to umí vzít, on to možná byl největší studetskej svátek. tolik vožralejch a tak moc, už odpoledne jsem za celé studium neviděla. No a tam byly obrovský pikniky v parku a všichni tam ten bordel nechali, všichni. Prostě jak to dojedli, tak to tam leželo, rozjedená pizza v krabici, kelímky, a k mému pobavení dokonce i ty levné ikea deky nechaly ležet,  On tam byl zřejmě hned domluven uklid, že bylo vidět, že to ještě ten večer sklízí (i když hodně jsem viděla spíš nějaké cikány, že  tam balí ty deky:D, ale asi to byl ten uklid. Byla jsem tam ještě s jednou kámoškou z Německa, z celé akce jsme jsme měly největší dojem z toho bordelu:D. 

Offline Marbuša
1429 příspěvků moje polička 24. března 2025 08:55

Garfie Mám to stejně. Tak, jako jsem události zařazovala např. za svobodna, před dětmi, po mateřské, tak teď to mám před covidem a po covidu. I když už se mi to začíná trochu rozmazávat, např. jestli jsem si ten kabát pořizovala před nebo po... Nám s mužem se nic zásadního nedělo, na chalupu jsme se vypravili s tím, že nám sousedka napsala SMS, že se u nás na zahradě něco děje, tak jsme to jeli "zkontrolovat". Byla jsem docela ve formě v běhání. Ale jsem přesvědčená, že se u nás v práci od té doby slušně zvrhla pracovní morálka. Jako by si lidi zvykli, že nejsou vždycky k zastižení, že termín se dá posunout, HO by dřív sekretářku nenapadl. U muže v práci je to úplně stejné, jak říká. 

Offline viktorka_od splavu
49396 příspěvků moje polička 24. března 2025 09:00

ja se na tu dobu snazim nemyslet, pro me fakt tezkej cas. ja zavrena doma na ho, nikam se nedalo jit, cekala jak na smilovani az se vrati manzel, kterej mezitim s povolenim z prace rajzoval po milenkach. uff

Offline rasaNori
8870 příspěvků moje polička 24. března 2025 09:07

Malý dítě se narodilo těsně před covidem, ale my jezdili hlavně do zahraničí, jak se zavřely okresy, protoze to dodnes vzpomíná svagrova, že ona nemohla z Ostravy ani do Beskyd a my jezdili lozit do Chorvatska, protoze přejet okresy se dalo, když byla účelem cesta do zahranici:D Celá banda se vždy otestovala, za mě to bylo ok, nijak ukorne si to nepamatuji. Starší normálně chodila do školky, tu zavřeli myslím na měsíc maximálně, a tak jsme holt byli na zahradě. To byl dům výhodou.