Evaevajá ale reaguji na úplně jiny příspěvek. A to schválení partnera rodinou.
Přiznání
Garfie jedna muzova kamaradka si vzala Inda. Zajimalo by me, co si o tom mysli jeho rodina. Oni jsou opravdu nevsedni par. Seznamili se na zaoceanske lodi (on je kapitan), ale kdyz se jim narodila dcera, tak se ona vratila co Cech na malomesto. A on dal vetsinu roku korzuje, jen ted uz na nakladni lodi. A "domu" jezdi sporadicky. Jsou spolu uz ale tak deset let urcite.
Jos Námořník byl nebo asi ještě je jeden kluk z mojí rodné vsi. Jezdil domů taky snad jednou za 6 měsíců. Se musím zeptat nějaké místní drbny na aktuální stav, jestli je pořád námořník a manželství vydrželo.
continuity no upřímně mi to taky přijde lepší. Ne nezbytné, ale určitě je to pak jednodušší, jak tu někdo psal.
continuity Tam asi bude důležité, že dotyční s výběrem od rodičů počítají. Já si to s naší výchovou a zvyklostma taky nejsem schopna představit u sebe. Přitom si taky myslím, že to může fungovat výborně.
Jos mojí kamarádky manžel je taky Ind. Musím se jich příště zeptat, co na to říkala rodina. On má ještě dvě starší sestry, tatínek brzy zemřel. Maminka dostala nějakou práci v jeho bývalý práci a děti držela dost zkrátka. On je Prof.Dr. fyziky.
Evaevajednodušší to bezesporu je, ale ne vždy je jednodušší cesta ta nejsprávnější. Třeba mně přijde zohledňovat při výběru partnera názor rodičů, resp. jejich hodnotový řebříček dost kontraproduktivní, pokud se nějak významněji liší. U nás doma například ve vnímání toho, co ještě má byt svobodné rozhodnutí toho kterého člověka nebo v míře rizika, co je člověk ochoten podstupovat.
Jo, taky jsem celou pubertu a dospívání slyšela: uvidíš, až budeš mít vlastní děti. Na jedno je už pomalu dospělé a furt nevidím nic.
To jsme zajedno. takto teoreticky mi to taky nepřipadá úplně blbě, ale musíš v tom asi vyrůst a po druhé to musí byt civilizace s velmi silnými (a nutnými) rodinnými vazbami.
continuity Já bych taky nechtěla, aby mi partnera vybírali rodiče, já si totiž dost myslím, že ani neznají nikoho, kdo by mi jako partner vyhovoval, i když už přijmu premisu, že můj muž pro mě není opravdu jediný vhodný protějšek na planetě ![]()
DruI Tak "chtít" to asi nechce nikdo.
Mě to popravdě dost šokovalo, hlavně vzhledem ke způsobu života a postavení těch dvou žen, které mi o tom řekly. Já jen říkám, že to vlastně nemusí být špatný způsob. notna ![]()
A co mě teda hodně zaujalo, když říkala, že vzdělání ženy extrémně zvyšuje tu hodnotu, proto si ona jako lékařka (z bohaté rodiny, to zase jo, ale i tak) vzala nějakého muže "nad poměry". No, malý Garfík říká, že jsou miliardáři a docela mu to věřím (kluci jsou spolužáci)....Jinak velmi skromní, tady v JP žijí v malém panelákovém bytě, ale v Indii mají tři domy se služebnictvem a ona si po návratu do Indie plánuje otevřít vlastní kliniku.
Ještě jsem si teď vlastně vzpomněla, že mám další blízkou kamarádku Indku, musím na to zavést řeč. Ale zrovna u ní pochybuju, že by šlo o domluvený sňatek, ona je taková potetovaná rebelka....dlouho žila ve Francii, ty jo, k té mi to teda nesedí už vůbec.
continuity Já na to koukám z druhé strany. Nedokážu si představit, že bych si vybírala partnera s ohledem na rodiče, ale vždycky jsem byla šťastná, že se mají s manželem rádi, a že si rozumí. To samé u dcery. To, že se máme s jejím partnerem vzájemně rádi, hodně všechno zjednodušuje.
Trochu se směju představě, jak by moji rodiče dumali, koho tak ke mně vybrat :-). To by pro ně asi byl nadlidský výkon.
999 Jenze to je i na těch rodičích, představy mé mámy nesplňoval, až na jednoho, žádný z mých partnerů už asi od 16 let. S půlkou se vůbec nebavili, aniž by je poznali, takže od začátku. Pro mě je to, že by byli bezvýhradně akceptováni stejné scifi, jako to, že budu mít zítra ráno o 10cm delší nohy.
Žádný z nich nechlastal, všichni normálně chodili do školy nebo do práce. Mému muži máma během přípitku "uvítání do rodiny" pronesla něco jako: představovali jsme si někoho jiného, ale toz vitaj.
Naštěstí je odolný, ale srandu z toho měl ještě několik let.
Ted normálně vycházejí, na víkendovou návštěvu to stačí a víc není potřeba.![]()
Takže věci to asi zjednodušuje, ale nemám s tím žádnou zkušenost a jde to i bez toho.
Pre mňa je zasa neprijateľná predstava, že ja by som partnerov deťom mala vyberať, a niesť potom zodpovednosť za vzťahy .Jedine, že by si niektoré dieťa vybralo skutočne niekoho celkom nevhodného - alkoholika, príživníka, vyhláseného donchuana apod. To by som možno niečo namietala, ale našťastie to nebo treba . Čo si vybrali sami, to majú, k spokojnosti svojej, aj našej .
continuity Tam asi bude důležité, že dotyční s výběrem od rodičů počítají. Já si to s naší výchovou a zvyklostma taky nejsem schopna představit u sebe. Přitom si taky myslím, že to může fungovat výborně.
Taky asi záleží, kteří rodiče je vybírají. Těm mým bych to nechtěla svěřit:D:D:D
Děláme si s kamarádkou srandu, jeden náš kamarád, tomu dohodila manželku máma a druhýmu synovi zatím přítelkyni taky...ale jaký...Fakt jakoby top kusy, hrozně dobrý holky, hezký, prostě přijdou nám mnohem lepší než ti kluci:D:D:D Takže my si děláme srandu, že tohle kdybychom věděly, taky bychom požádaly paní Vlastu, ať nám najde ženichy.
Karja podle me na to musi bejt uzpůsobena cela společnost, rodice musí mít kontakty na další rodiče, podle me pak fakt aktivně hledaj a pátraj a rozprostíraj sítě a konexe, většina našich rodičů tuhle kapacitu nemá :-)
paneboze, az to začnou tahat ty naše holky domu, to bude asi těžký ![]()
vyznávám stejinou filozofii, ať se týče výběru partnera nebo budoucího povolání. Děti podpořím, když se přijdou poradit, probiram to s nima. Ale rozhodnout si to musí sami, je to jejich život.
Janulik03 No ty se směješ, ale mně to připomnělo nedávnou debatu s kamarádkami o výběru manželů...a ukázalo se, že hned dvě z mých blízkých kamarádek mají domluvené manželství. Jsou to Indky, ale z vyšších kruhů, jedna je lékařka, druhá IT expertka....obě manželství jsou víc než šťastná, docela mě to přimnělo přemýšlet o tom, jestli to vlastně není dobrá varianta!
Dost jsem se doptávala na podrobnosti a je to v podstatě tak, že rodina vybere muže, který se k ní z jejich pohledu hodí vzděláním, povahově, finančně, přičemž ta poslední položka může být ve prospěch muže, pokud žena je naopak vzdělaná, což byl vlastně případ té mojí kamarádky doktorky). A pochopitelně jejich právo je případného nápadníka odmítnout, pokud si nesednou.
Mně se to líbí.
A nemusí se angažovat zrovna rodina... dřív bejvali dohazovači i u nás, jako profesionální - hele proklepli si vytipovaný uchazeče, zjistili klady i zápory, minulost dotyčnýho i jeho vyhlídky... taky i jeho rodinu a zázemí... podle mě je důležitý něco o případným ženichovi vědět (samozřejmě i o nevěstě). A než by se tím zabývala - většinou zaujatá resp. předpojatá - rodina, je lepší to svěřit někomu nestrannýmu. Navíc když to můžeš odmítnout, tak nevidim žádný nevýhody.
Jako to rodinný prostředí (původ) a uspořádání je podle mě dost podstatný... aspoň mně se tohle vymstilo v prvním manželství, ex pocházel z úplně jiný "vrstvy" a rodina byla zvyklá na tuhej patriarchální režim... no nešlo to dohromady, ani po dobrým ani po zlým! Aby ne, jeho rodiče jsem viděla poprvé až na svatbě a už tehdy na mě šly mrákoty, a na moji rodinu taky ![]()
Na druhou stranu, jako rodič bych potomkovi partnera asi nevybírala, radši. To zas vidím u mladýho pána - snachu mám ráda ale v životě bych o ní neuvažovala, je úplně jiná než my, i její rodiče... a jsou spolu snad už 15 let a vysloveně šťastný jako první den. Tam bych asi udělala velkou chybu, nedoporučit to - naštěstí se mě nikdo neptal ![]()
Kupodivu bych, na druhou stranu, moc nevěřila těm papírovejm/internetovejm seznamkám, to už mi přijde hrozně neosobní. Zlatý dohazovači ![]()
continuity ja bych taky nechtela, aby mi vybírali rodiče partnera, myslela jsem to trochu jinak... chapu to tak, ze ti rodiče udělají nějaký předvýběr, filtr, jde asi o kritéria jako majetkové poměry, vzdělání... jasne, zní to jako středověk, ale věřím, ze to do jisté míry funguje. A mas tam garantované sympatie tech dvou rodin, aspon do zacatku. Ja znam pripad, kde dotačná dala přednost klukovi z Čech před nějakou super partií, a myslim, ze s tim v rodine problem taky nebyl..
Tak mám za sebou gastro vyšetrenie.
Uuuuf
Doktor je vtipalek, odmietol mi dať naladovku, zamietol uspanie a na dôvažok tvrdil, že nepotrebujem ani sprej na umrtvenie.
Tak som si aspoň ten sprej vysypala. Keď som už ležala tak ako sa tak chystá, pozerá na mňa a vraví. Včera sme tu mali jednu, štyria na nej museli ležať.
Vytrestila som oči, sadla si a že to si mohol nechať pre seba a on že nemohol
, že mu pohľad na mňa stál za to. Sestrička sa mi za chrbtom chichotala a šepká že ja ťa udržím sama, neboj.
No v dobrých rukách som sa ocitla
Ale vyšetrenie sa dalo zvládnuť, že to nie je príjemné, netreba vravieť, inak to bolo rýchle.
Potom sme si ešte pokecali, dostala som lieky a hádam bude lepšie.
Janulik03 tyo to jsi dobra! ja bych zdrhla
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje