Pinot Noir ach jo, to je vlastne taký skoro klasický scenár. Keď začneš mať možnosť niečo v živote zmeniť, už je neskoro. Tak snáď aspoň ten pobyt pre ňu bude dobrá voľba, bude tam fakt spokojná, nájde si niečo svoje a hlavne to zdravie nech vydrží ![]()
Přiznání
Všem děkuji. ![]()
Tak Betty je jí 74 let.
74 není moc, to je fakt...Ale jsem ráda, že to zařízení vypadá dobře!
Pinot Noir to je mi líto.. ![]()
letfenixa alergoložka cosi zjišťovala a ve výsledku je napsáno potravinové alergie neprokázány a mimo jiné je zmíněno mléko.
Nerozumím, zda se to týká i laktózy..? PRotože to je spíš intolerance, ne? Ale zda/jak se zjišťuje, to nevím..
Miru zjišťuju, experimentuju no.. Už prošly tvarůžky, asi i trocha másla a kupodivu i hermelín. Blbý je, že když pajšl něčím naštvu, strašně pomalu se to dává dohromady a v tu chvíli vadí i banán.
Plus se to asi nějak sčítá, že když bych dala to, co dřív prošlo a ještě cosi navíc, tak už zase špatný.. ![]()
Pavlena jeziiis
ses chudak! ja su taky ziva ze syru aj:-/
viktorka_od splavu mno. perimenopauza přináší (mimo jiných srand) i nové alergie...![]()
Pavlena ja doufam ze tu nejhorsejsi alergii uz jsem si vybrala. na parfemy![]()
Pavlena No intolerance laktozy se prej podle nejnovějších poznatků zjišťuje primárně tak, že mléko vyloučíš na šest týdnů ze stravy jestli vymizí příznaky a pak ho začneš pomalu zařazovat a zjišťovat jestli a co sneseš. Z krve je to prej neprůkazný, říkal pediatr, když to teď řešíme u dcery. Mně to teda před lety z krve zjišťovali a zjistili. Ale může se na to dělat nějakej dechovej test na gastru.
A teda jinak intolerance laktozy a alergie na bílkovinu kravského mléka jsou dvě různé věci.
...tvarůžky - bezva. Vysoký obsah bílkovin. Máslo - bezva. Doplnila bych kvalitní olivový olej.
(sobně, když si dělám zeleninu(dušení, oblanšírování), dávám vždy oliv olej a kousek másla)
...věřím, že je to nepříjemné z úhlu pohledu, když doteď/donedávna jsi mohla "zbouchnout" jakkoliv, cokoliv asi.
No, ale, když pomalu, postupně zjišťuješ, že už to tak nejspíš nepůjde, tak holt to brát třeba jako "bojovku"/přistupovat k tomu s nadhledem/člověk se časem mění ve všem, všechno se mění, a zkoušet, být zvědavá v tom pozitivním smyslu slova, co půjde a co ne.
Určitě není dobrá kombinace mléčných výrobků a syrového ovoce či zeleniny. To prostě ne. Jak z pohledu čínské medicíny tak, myslím, i z ayurvedy. Stručně řečeno - v břiše to kvasí, břicho se nafoukne, bolí, tlačí, píchá.
Takže ovoce chvilku povařit, jako na kompot a pak lze.
Někdo to tak jí roky bez problémů. Ale pokud jsou potíže se zažíváním, tak to bývá jeden z problémů...
Další problematická věc může být syrová zelenina. Ta může nadýmat a tlačit. Ke všemu tělo "ochlazuje", takže je dobré sáláty ze zeleniny(paprika, rajče, okurka) jíst fakt jen v létě a nejlépe s oliv olejem a bílkovinou(mozzarella, vejce natvrdo, atp.).
Ve zbytku roku zeleninu tepelně upravenou.
Salát, který se může jíst kdykoliv, jsou listové saláty - polníček, rukola, špenát, petržel, prostě tmavě zelené lupínky. Obsahují hořčiny, které usnadňují trávení a nenadýmají.
Potraviny v co nejjednodušší formě, prostě obyč nepřekombinovaná jídla.
Vždyť o nic nejde.
Ber to pozitivně - zhubla jsi a tělo Ti říká, co mu vyhovuje a co ne. Tak ho poslouchej a dopřávej si z toho, co můžeš, to, kvalitou, nejlepší![]()
Pavlena asi tě to neuklidní, ale nesnášenlivost mléka (nebo čehokoliv jiného) by stejně u toho gastro nepoznali. Přeju ti, ať se brzy dáš dokupy.
DruI aha, děkuju za info o tom zjišťování. Rozdíl alergie/intolerance vím... Mě stejně alergie nevychází žádné a evidentně je mám, takže vyloučení a zařazování vlastně dělám správně..
Miru Jako jo, mohla jsem cokoliv a jakkoliv, ale to neznamená, že jsem nějak výrazně prasila, naopak jsem se vždycky stravovala dost rozumně, základní potraviny, kvalitní tuky, ořechy semínka atd. Sranda je, že to mléko by nemělo být ani ráno ani s kafem ani s ovocem, tak nějak z toho vychází že vlastně nikdy.
Pozitivně to moc neberu, jakože fajn, když se budu stravovat tím, co mi extra nechutná, tak se ani v přechodu nevyžeru, ale na druhou stranu zhubnutí na 56kilo (171cm) bych nebrala, že mi tím tělo říká, že je spoko. ![]()
viktorka_od splavu ufuf, tlapkám..
A to je o problému aplikace+pokožka nebo vadí vůně..?
Tabea tj mi jasný, šlo mi o případného helikobaktera a nebo brániční kýlu. Oboje vyloučeno..
Pinot Noir 74 let dneska nic neni, je to skoda, ze to tak vyslo. Hlavne aby tam tchyne byla spokojena, nasla si neco, co ji bavi. Muzete si ji obcas vzit treba na vikend domu?
Pinot Noir Je mi tchyně líto, je na to skoro ještě mladá, mohla užít trochu života teď. Moje máma se tam ocitla v 87, ještě k tomu na vozíku a vše řešeno během covidu. No nebylo to lehký, tak velmi soucítím. Snad si tam hezky zvykne a ještě to bude dobrý. Pokud se může pohybovat a je duševně fit, může chodit ven na procházky, na drobné nákupy třeba nebo tak.
...je to o Tvém vnitřním pocitu. Kde je psáno, že nemůžeš být v druhé půlce života hodně štíhlá.
Receptů je mraky.
Akorát že člověk je velmi často pohodlný, zvyklý na něco. Nerad něco, cokoliv mění.
Dřív byly nesrovnatelně menší možnosti v tom, jak mít pestrý jídelníček. A taky to šlo.
V současnosti je možností spousta. Stačí začít hledat, zjišťovat, zkoušet.
No, a pak taky, i když, podle mě je to základ, psychika - jestli ve všech rovinách života je člověk spokojený.?.
Nebo je něco, co "nemůže strávit".?..
Prostě psychosomatika.
Uvnitř sebe, sama sobě, vduchu si přiznat, kde mě co sere, štve, frustruje, ničí, před čím zavírám oči, co snáším, protože bych "měla", ale vím, že se mi to nelíbí, atd., atd. .
Nechci nic vědět, konkrétního. Jen směruju/navádím opět k tomu, být sám k sobě upřímný.
Tam začít![]()
Pavlena nemuzu je na kuzi:-( dlouho jsem to nechala zklidnit a nedavno ozkousela a hned jsem se osypala:-( jako vonim se na obleceni, ale moc me to neba, na kuzi to ma jine kouzlo. ovsem proti zazivacim potizim je to nic
Pavlena no, já když jsem se na alergologii pokusila zjistit, jakou mám alergii, tak mi udělali všechny standardní testy, nic mi nevyšlo (krom té intolerance laktozy) a alergoložka pokrčila rameny a řekla, že mám nejspíš alergii na nějaký exotičtější pyl a ať prostě v sezoně beru antihistaminika, že absolutně na všechno naslepo holt testovat nemůžou :o)
A s tím mlékem, prostě ho na chvíli vysaď totálně a až se ti zažívání srovná zkus bezlaktozové, on když je člověk v dobré kondici, tak to organismus pak spíš snese.
Pinot Noir ach jo, to je vlastne taký skoro klasický scenár. Keď začneš mať možnosť niečo v živote zmeniť, už je neskoro.
A z toho plyne poučení... užívejme si dokud to jde, i kdyby se okolí na hlavu stavělo! ![]()
To není tak hroznej věk ještě - třeba by mohla na ty výstavy, scházet se s kámoškama apod. i z toho domova (zdál se ti přece slušnej, tak to snad nebude žádnej "kriminál"
) - pokud je v dosahu civilizace, mhd využívat přece může/zvládne. Těžko budou svéprávnou, příčetnou osobu držet pod zámkem. No hlavně ať nerezignuje a líbí se jí tam i nadále!
No, a pak taky, i když, podle mě je to základ, psychika - jestli ve všech rovinách života je člověk spokojený.?.
Nebo je něco, co "nemůže strávit".?..
Hehe, to bych měla bejt - kupodivu - nejspokojenější tvor na zemi, anžto sežeru všechno a v jakýmkoliv množství i kombinacích a žaludek/zažívání je to poslední co by mě trápilo (zaplaťpámbu)
Ergo kladívko, na tu psychiku taky nemůžeš svést všechno ![]()
barbucha no jo, len napríklad ten môj začína tiež byť domased, keď chcem ísť s ním musím to doslova zariadiť.
Fakt nechcem úplne všade ísť len s kamoškami, sama, alebo deťmi. Takže trošku nátlak a potom je rád
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí