Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Karja
44783 příspěvků moje polička 12. dubna 2026 13:26

DruI jj to ja to nemam moc precizní, mně to chytne jen určite období, ale je to fakt funkční, ze o tom vic premyslim. Ale ten pořádek není moc přirozený me povaze, my s mužem nevíme ani kolik nás stal dům, proste jsme to vůbec neevidovali, chtěli jsme to zpětně dopocitat, ale ten výsledek byl stejně s takovým plusminus rozdílem, že to nemělo vůbec smysl pocitat, rovnou jsme to mohli odhadnout jen.

Offline barbucha blogger
35968 příspěvků moje polička 12. dubna 2026 13:26

Já jsem si z pilnosti nachystala asi půlmetrový štos dokumentů, který po mně nikdo nechtěl, a když jsem se dostavila, napařili mi důchod o 4 tisíce vyšší, než jsem si spočítala

​Já nic nepočítala, z těchhle záležitostí mě vždycky tak akorát rozbolí hlava a tomu jazyku předpisů nerozumím (ani nechci), jen jsem si udělala takovou baj vočko představu - a úplně blbou, anžto mě rovněž příjemně překvapili

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 12. dubna 2026 13:31

Karja Přiznávám, že rekonstrukci bytu jsem taky úplně přesně nepočítala, by mě to deprimovalo jak to bylo drahý ;o) Ale ty průběžné výdaje jsem docela zajímavý. Já si vedu evidenci posledních cca patnáct let.

Offline barbucha blogger
35968 příspěvků moje polička 12. dubna 2026 13:34
Reakce na Karja:

tak si dělám přehledy z internetového bankovnictví a tak, na duši mi to dobře nedělá teda, ale je fakt funkční no:D 

​Vždyť to dělá banka sama, ne? Aspoň mě teda obšťastňujou nějakýma barevnýma obrázkama, kde mám já nevim takový ty výseče v kruhu - třeba červeně procenta za jídlo? modře procenta za pojistky? zeleně za byt? fialově za hadry? a takový podobný blbiny. Nevím k čemu je mi to dobrý, když ty prachy jsou beztak už utracený

Offline Karja
44783 příspěvků moje polička 12. dubna 2026 13:35

DruI Husty, to by mi prohloubilo depresi:D. Ale podle mě to má někdo prostě rad no, že má rad přehled a poradek takhle i v tomhle;-)

Offline Karja
44783 příspěvků moje polička 12. dubna 2026 13:40

barbucha jj to mi taky dela:-D. Jj no, to používám plus právě mám nějaký hotovostní platby, někomu zaplatím něco z rodiny, atp..tak to tam doplnuju, nenechávám to zcela na ni.  No to si máš nastudovat a pak zpytovat svědomí právě!....To jsem říkala tuhle dětem se mě ptaly, proč si někdy beru účtenku a někdy ne, tak říkám, no někdy chci doma zpytovat svědomí a někdy ne:D

Offline viktorka_od splavu
49387 příspěvků moje polička 12. dubna 2026 13:40

Pinot Noir mam prave, jen ne uplne cely

Offline Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 12. dubna 2026 13:44

barbucha nepotřebuju, já se důchodu stejně nedožiju, ale četla jsem článek, že ČSSZ s velkou slávou připravila novou aplikaci, kde si člověk SÁM může všechno zkontrolovat, SÁM doplnit, rovnou o vše požádat a nikam kvůli tomu nechodit a mít vše aktuální a v den D už nemuset nic řešit, tak jsem myslela, že to tak fakt bude. A ne že teda zase existují výjimky z výjimek a zase tam nebude všechno, a zase budu muset potom cosi řešit. K čemu ta aplikace teda je? Když si představím, kolik nás ten vývoj stál peněz a zase je to jen tak napůl...

Offline barbucha blogger
35968 příspěvků moje polička 12. dubna 2026 13:44

Karja 

Já naštěstí žádný svědomí nemám, jak každej ví

Účty si nechávám jen za ty velký krámy, kvůli případný reklamaci nebo pojišťovně, to jo... ale jinak radši ne

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 12. dubna 2026 13:47

Karja já jsem zapisovala na popud muže asi 3 měsíce. Pak ho asi začalo štvát, že po něm chci účtenkyV té bance to je sice vidět, ale nevím, jestli si tam můžeš nastavit ty kategorie. Že bys třeba zvlášť evidovala oblečení svoje a zvlášť dětí. Taky na to existují nějaké aplikace, to je dneska asi šikovnější než Excel.

Teď nezapisujeme nic, to by byly nepěkná čísla. Dokud víc vyděláme než utratíme, tak to asi vědět nechci

Offline barbucha blogger
35968 příspěvků moje polička 12. dubna 2026 13:48

Pinot Noir 

Jo, to určitě - udělej si sám?! K čemu pak živíme ten olbřímí úřad?! Jen ať makaj oni, od toho tam jsou!

Offline brrr
12372 příspěvků moje polička 12. dubna 2026 14:29

DruI Karja Tak mi naštěstí stačí jen měsíční přehled na bankovním účtu. Naposledy jsem si zapisovala výdaje podrobně, když jsem byla po prváku gymplu na jazykovém kursu v Anglii a musela jsem vyjít s přidělenou částkou (měla jsem z domu hotovost na celé tři týdny). Ale já jsem hrozný lempl

Offline tv
4264 příspěvků moje polička 12. dubna 2026 15:20
Reakce na Pinot Noir:

No a má tam teda vůbec někdo ty doby péče? Asi se opravdu doplňují až při žádosti o důchod, potom teda článek, který jsem četla tak trochu kecal. Protože mně ty doby péče nedoplnili ani po zaslání žádosti s rodnými listy. Takže zase je to takové polovičaté řešení?

​Třeba rodný list nestačí. Z toho se nepozná, jak dlouho byl člověk na rodičovské dovolené. Ostatně na rodičák může jít i otec dítěte. Třeba to tak není, jen mě to napadlo. 

Offline tv
4264 příspěvků moje polička 12. dubna 2026 15:33
Reakce na Malenge:

​promin, ale fakt me těší, ze nejsem jediná...

Offline MP Marge
6886 příspěvků moje polička 12. dubna 2026 15:50
Reakce na Samantha:

​půvabný překlep

​Jezis, no jo!

Offline MP Marge
6886 příspěvků moje polička 12. dubna 2026 15:51
Reakce na Tabea:

MP Marge narychlo jsem projela ty instrukce k vytvoření identity občana Zde a jestli jsem koukala správně, tak musíš dojít ověřit svoji totožnost osobně na Czech pointu, nebo máš bankovní identitu. Takže pro člověka, co do ČR víceméně nejezdí, ta aplikace řešení není. 

​Diky, toho jsem se obavala.

Tak nezbyva nez doufat, ze me tady odtud na stara kolena nevyhosti

Offline Tabea
8179 příspěvků moje polička 12. dubna 2026 16:45

MP Marge

Popravdě vůbec nevím, jak by se řešilo, kdyby se vrátil Čech v důchodovém věku, který vlastně celý produktivní život strávil v zahraničí, ale nemá nárok na žádný důchod. (Čistě obecně, nemyslím tím tebe.)

Offline Kokoska
35057 příspěvků moje polička 12. dubna 2026 17:18

barbucha ja jsem se sla asi pul roku pred duchodem z pilnosti zeptat, jestli je vsechno v poradku. A oni, ze neco chybi kolem prvniho zamestnani, mela jsem to tam tenkrat dost slozite. Tak jsem doma dohledavala nejake papiry a kdyz jsem to prisla uz jako definitivne vyridit a zadat o duchod, uz tam meli vsechno sami dohledane. Mohla jsem si usetrit praci a nervy, kdyz jsem neco nemohla najit.

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 12. dubna 2026 17:38

Tabea Ak niekto dlhodobo pracoval v zahraničí a platil tam príslušné odvody ako zamestnanec, mal by dostávať dôchodok zo zahraničia, aj keby žil na dôchodku  v ČR. Aspoň v rámci Európy to platí. Neviem, ako je to v prípade iných foriem zamestnávania (ak niekto nebol zamestnanec). Môj otec pracoval v 90. rokoch a po r. 2000 ako zamestnanec vo firme v ČR, potom ochorel, bol na invalidnom dôchodku, neskôr na starobnom dôchodku a časť invalidného a neskôr starobného dôchodku dostával zo SR a časť z ČR (výpočet vychádzal myslím z odpracovaných rokov, len do ČR musel v nejakých intervaloch posielať tzv. potvrdenie o žití, ČSSZ mu posielala tlačivo, ktoré si musel dať potvrdiť na matrike). V slovenskej televízii som kedysi zachytila nejakú reportáž o pánovi, ktorý bojoval s talianskymi úradmi o dôchodok, mal naň nárok, lebo tam pracoval, ale vybavenie dôchodku sa nejako zaseklo na úradoch a dlho to trvalo, preto to medializoval.

Offline Karja
44783 příspěvků moje polička 12. dubna 2026 18:02
Reakce na Evaeva:

Karja já jsem zapisovala na popud muže asi 3 měsíce. Pak ho asi začalo štvát, že po něm chci účtenkyV té bance to je sice vidět, ale nevím, jestli si tam můžeš nastavit ty kategorie. Že bys třeba zvlášť evidovala oblečení svoje a zvlášť dětí. Taky na to existují nějaké aplikace, to je dneska asi šikovnější než Excel.

Teď nezapisujeme nic, to by byly nepěkná čísla. Dokud víc vyděláme než utratíme, tak to asi vědět nechci

Evaeva ha, tak takhle promakaně to nemám, nemám to na celé rodinné výdaje, a z toho 90% udělá ten přehled v bankovnictví. To by bylo skutečně takové náročné a zbytečné.