Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 12. dubna 2026 18:05

Karja já, kdybych to dělala, bych to asi chtěla vědět. Ale zase platím všechno kartou, tak kdybych to chtěla takhle orientačně, tak není problém. Ale v naší rodině by bylo na nic, kdybych sledovala jen svoje výdaje.

Offline MP Marge
6806 příspěvků moje polička 12. dubna 2026 19:01
Reakce na Tabea:

MP Marge

Popravdě vůbec nevím, jak by se řešilo, kdyby se vrátil Čech v důchodovém věku, který vlastně celý produktivní život strávil v zahraničí, ale nemá nárok na žádný důchod. (Čistě obecně, nemyslím tím tebe.)

​Ja to radsi ani nechci vedet. 

Offline MP Marge
6806 příspěvků moje polička 12. dubna 2026 19:10
Reakce na dorota:

Tabea Ak niekto dlhodobo pracoval v zahraničí a platil tam príslušné odvody ako zamestnanec, mal by dostávať dôchodok zo zahraničia, aj keby žil na dôchodku  v ČR. 

​Ja vubec neverim tomu, ze az budu v duchodovem veku, tak americka social security bude na nejake duchody vubec mit. 

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 12. dubna 2026 20:06

MP Marge tady to bude dost podobny...

Online barbucha blogger
35277 příspěvků moje polička 12. dubna 2026 20:16
Reakce na Kokoska:

barbucha ja jsem se sla asi pul roku pred duchodem z pilnosti zeptat, jestli je vsechno v poradku. A oni, ze neco chybi kolem prvniho zamestnani, mela jsem to tam tenkrat dost slozite. Tak jsem doma dohledavala nejake papiry a kdyz jsem to prisla uz jako definitivne vyridit a zadat o duchod, uz tam meli vsechno sami dohledane. Mohla jsem si usetrit praci a nervy, kdyz jsem neco nemohla najit.

​No vida! Tak to ma byt a tak je to spravne

Online continuity
41995 příspěvků moje polička 12. dubna 2026 20:21

Tabea v ČR ti maximálně započtou doby, takže se nemusíš trápit tím, že nemáš odpracovaných těch 35 let (pak není nárok vůbec žádný) a vypočte se jen poměrná část důchodu z let odpracovaných v ČR, zbytek musíš řešit podle pravidel státu, kde si pracovala. V rámci EU je to trochu jednodušší.  Třeba Švýcarsko to kdysi mělo tak, že do tří let nárok na důchod nevzniká, ale poslali člověku ty důchodové "úspory" najednou. A logicky za ty tři roky nemohl důchod pobírat tady. 

Online continuity
41995 příspěvků moje polička 12. dubna 2026 20:22

MP Margepočkej já jsem myslela, že v Americe není průběžný systém, ale rovnou se to dává to těch fondu a z toho se pak důchod platí. 

Offline MP Marge
6806 příspěvků moje polička 12. dubna 2026 23:57

continuity To je sice (asi) pravda, ale ty fondy pry budou v pristim desetileti vycerpane.

Jak je to mozne, to se mne neptej

Offline Garfie
28102 příspěvků moje polička 13. dubna 2026 03:25
Reakce na tv:

​Třeba rodný list nestačí. Z toho se nepozná, jak dlouho byl člověk na rodičovské dovolené. Ostatně na rodičák může jít i otec dítěte. Třeba to tak není, jen mě to napadlo. 

​Já jsem přesně tohle chtěla napsat. Podle mě rodný list doloží jen počet dětí, tedy vlastně že můžeš jít do důchodu o něco dřív, ale nedoloží, jestli jsi platila důchodové pojištění, na to asi potřebuješ nějaký výměr. 

Jinak já tam mám děr tolik, že jsem to zase rychle zavřela, abych se nestresovala.

Tabea Dostáváš důchod ze zahraničí, zrovna jsme o tom nedávno mluvili s mužem....Můžeš dostávat i z více zemí, pokud se nepletu. A i na stránkách ČSSZ je formulář na žádost o posílání důchodu do zahraničí. 

Offline Tabea
7734 příspěvků moje polička 13. dubna 2026 06:27

Garfie jo, ale pokud někdo pracoval v zemi/zemích, kde důchod není/nebude na něj? Je to pro stát stejný, jako někdo, kdo celý život nepracoval v Česku?  Jen takový teoretizování...

Jiný případ..  Než se změnily poměry v Sýrii, tak jsme měli kolegu, který do DE přišel za prací. Jeho jediným cílem bylo vydržet tak dlouho, než dostane německý pas. S tím by pak snadněji dostal práci ve Švýcarsku. Jeho otec dělal celý život v Emirátech, matka s dětmi byla v Sýrii. Pak byli (možná ještě jsou) v Emirátech oba rodiče. Otec měl problémy se srdcem, kolega všechnu lékařskou péči platil. Emiráty důchodový systém nemají. A kolega plánoval, že až bude mit pas, vezme sem oba rodiče a oni budou na státní podpoře a dostanou zdravotní péči zadarmo. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 13. dubna 2026 07:17

Garfie za děti už se dřív nechodí, resp. my nepůjdeme. U mojí mamky děti dělají rozdíl pár měsíců oproti bezdětné.

Offline Pinot Noir
29503 příspěvků moje polička 13. dubna 2026 07:24
Reakce na Garfie:

​Já jsem přesně tohle chtěla napsat. Podle mě rodný list doloží jen počet dětí, tedy vlastně že můžeš jít do důchodu o něco dřív, ale nedoloží, jestli jsi platila důchodové pojištění, na to asi potřebuješ nějaký výměr. 

​Však jsem psala, že musím zjistit, proč tu žádost s rodným listem zamítli (v tom článku, co jsem četla, teda o RL psali, proto jsem to zkusila s ním). 

Už jsem našla, že rodičovská se dokládá čestným prohlášením, formulář by měl být na ČSSZ ke stažení, protože je ještě rozdíl, jestli byla ukončena do 6/2007, nebo později. Tam se stáhne, vyplní, vyplní, do aplikace přiloží a odešle se žádost. A mateřská je tzv. vyloučená doba, jak se ta dokládá, jsem se zatím nedočetla.

Offline Samantha
3237 příspěvků moje polička 13. dubna 2026 07:43
Reakce na Evaeva:

Garfie za děti už se dřív nechodí, resp. my nepůjdeme. U mojí mamky děti dělají rozdíl pár měsíců oproti bezdětné.

​myslím, že nějaké měsíce se odečítají za více než jedno dítě, ale žádná hitparáda to není

(0 dětí = 1 dítě = žádné zvýhodnění) 

Online continuity
41995 příspěvků moje polička 13. dubna 2026 07:45

Tabea kdyz v ČR neplatil, tak to bude stejně jako když nemá ty odpracované roky. Tj maximálně nějaká sociální podpora. 

Mně systém v ČR přijde mnohem nespravedlivejsi k těm, co nemají dostatek odpracovanych let (pro plný důchod musí být 35 a pro alespoň poměrnou cast 15). ač tady nejakou dobu důchodové platili, pak nedostanou vůbec nic. Ti, co byli celý život někde v zahraničí a (ne)platili si tam, na ty se vztahují místní podmínky.

Zdravotní péči dostaneš, to myslím si důchodem úplně nesouvisí. 

Offline JankaM
3021 příspěvků moje polička 13. dubna 2026 08:07

Tak já na to taky koukala, v tom Moje konto rodičovské taky nemám, ale když na stránkách ČSSZ zkusím Informativní důchodovou aplikaci, tak tam je vše.    

Offline Tabea
7734 příspěvků moje polička 13. dubna 2026 08:34

continuity mas pravdu, to je nespravedlivé. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 13. dubna 2026 08:50

Samantha no mamka má tři a půjde dřív třeba o 4 měsíce 

Offline Garfie
28102 příspěvků moje polička 13. dubna 2026 09:26

Evaeva Aha, to jsem ani nevěděla, myslela jsem, že třeba dva roky to hodí. :-)

Tabea No ale zase pokud někdo celý život neplatil to sociální aka důchodové pojištění, tak proč by měl brát v Česku důchod? Myslím, že v tom případě skončí na nějaké sociální dávce, stejně jako ten Syřan. 

Mimochodem, nedávno jsem to tady psala, ale pořád jsem se z toho úplně nevzpamatovala Číňanky chodí do důchodu v padesáti. Normálně tady mám kamarádky důchodkyně se stejně starými dětmi...

Online continuity
41995 příspěvků moje polička 13. dubna 2026 09:28

Garfiejá si myslíem, že s tou demografickou pohromou na krku, co tam mají, se to v Číně taky změní. 

Offline Garfie
28102 příspěvků moje polička 13. dubna 2026 09:33

continuity Ano, to je pravda, říkaly mi, že se uvažuje o změně.