já jsem chodila do skauta, takže venku jsme byli furt a na jednom táboře jedna kamarádka pořád vyšilovala s boreliozou, až jsme se jí trochu smáli, pořád se něčím stříkala, oblíkala.......no a hádejte, kdo jako jedinej tu boreliozu fakt měl? A docela blbou, přišlo se na to až ve 2. stadiu, protože to klíště měla na ušním boltci a fleku si nikdo nevšimnul.
Přiznání
no ta klistata vam tam nosi hlodavci. bych si doslapla na kocky;-))
:-( šmarjá, chudák dítě....
Jeden rok, když bylo klíšťat extrémě mnoho, tak jsem rodině, se kterou jsme dělali homeexchange, nachystala mimo jiné moji "profi" výbavu na tahání klíšťat :-) a muž mě sprdnul, že je hrozně vystresuju a budou se bát chodit na zahradu....
(navíc to byli Izraelci, tam snad klíšťata ani nemají, takže věřím, že by to mohl být docela stres, najít to mezi základní výbavou pro pohyb v domě). Taky doufám, že letos pomrznou!!!
viktorka_od splavu Hlodavců tady moc nemám, aspoň doufám :-D Naše kočka je líná městská panička, ta určitě žádnou myš nikdy nechytla.
Oni jsou v tomhle nějak prokletí, zdravotní katastrofy přitahují. Někdy si říkám, že to už fakt nemůže být náhoda.
Cizinci jsou z našich klíšťat někdy opravdu dost vystresovaní. Učitelky u nás ve školce by o tom mohly vyprávět.
Vrtá mi hlavou: máme velkou zahradu, částečně lesní pozemek. Klíšťat tam bylo vždy plno, nosí to tam veverky, ptáci... Když jsem byla dítě, měli jsme pejska, denně měla deset i víc klíšťat. Já za celé dětství neměla ani jediné, kamarádky ze sousedství pokud vím taky ne. Jednou měl klíště táta - a to byla událost! Dneska se podívám z okna a už ho mám. Přitom zvířátka jich nenosí zdaleka tolik jako ta naše čubička tenkrát.
protoze vam ta klistata vysbiral ten pes. ja taky kdyz jsem chodila loukama a pastvinama za velkym psem, tak ten jich mel hodne a ja zadne. jednak jsou psi teplejsi, tak je asi vic pritahuji a jsou niz, tak je tam vetsi vhodna plocha.
to je taky dobra historka s tim ditetem pod stromem. ale rekla bych, ze to mohlo byt to spatnou imunitou po mononukleoze tyto infekce (taky nestovice) umi s tou imunitou docela zamavat a pak clovek chytne i to, co by jinak nikdy nedostal.
mas naprostou pravdu, v obojim. jinak ve mestech v parcich by byl taky risk chytit kliste, nebyt psickaru a toho mnozstvi jejich mazliku, kteri je tam vychytaji;-)
S tou imunitou samozřejmě souhlasím, to jde pak často jedno za druhým.
Ale že by ten pes všechno vysbíral, přeci jen jsme se pohybovali i jinde než pes, plížili jsme se vysokou travou, skákali do sena (doba předsekačková), v podrostu stavěli bunkry. Ale tak bezesporu je těch potvor obecně čím dál víc. A doufám, že pořádně pomrznou. Loni jsem na kočce první našla už v únoru.
Já si z dětství (cca 80. léta) klíšťata pamatuju, nosily je venkovní kočky a na táborech se taky průběžně řešila. Ale přijde mi, že bylo míň průšvihů z nich, o borelióze se do určité doby nevědělo/nemluvilo, přitom její výskyt je myslím mnohem častější.
A pamatuju si teda taky tužší zimy, -20 nebyl zas takový úkaz, jako je teď.
I při 21 dnech je to nakažení tak nepravděpodobné ... prostě to mělo přijít
. Díky Bohu, že se mi neosypala na dovolené.
Poprvé jsem o borelióze slyšela před 26 lety, nakazila se známá. Moc jsem jich v životě neměla, ale ona stačí jedna mrcha.
postrik asi ne ale neco by tu bylo... damminix
u nas se to koupit neda ale vyrobit by to urcite slo
To tak časově zhruba odpovídá tomu, co si pamatuju, děkuju za osvětlení.
Doktor říkal, že to asi borelióza není, ale na ATB to je, že měl něco podobného. Doufám, že ta troje ATB zahubila kromě mé střevní mikroflory i to, co si ta klíšťácká potvora pěstovala v zažívacím traktu. Můj organismus by už nějaké další potíže neunesl. Ani nevím, jestli bych se dokopala jít k lékaři, kdyby mi to pidiklíště odpadlo samo. Já doktory fakt nemusím.
Mmch kolegyne v práci má tyhle nemoci dost naštudované a tvrdí, že protilátky proti borelióze máme skoro všichni, že jsme se s ní někde potkali. A když má někdo dlouhodobé nespecifické potíže a udělají mu testy, tak se toho spousta hodí na prodělanou neléčenou boreliózu. Podobně je to asi s toxoplazmózou.
V dětství a vlastně až do 30 let jsem byla na zahradě denně, v trávě, seně, kolem stromů, keřů a nepamatuju si moc klíšťat ani na zvířatech. Že by to méně intenzivní zemědělství a šetrnější chemie napomohly přemnožení?
Mně se jednou udělal ten typickej boreliózní červenej kruh kolem štípance od komára (a jsem si fakt jistá, že to byl komár, protože jsem tu potvoru načapala přímo při činu). U doktorky jsem sice pak dostala standardně antibiotika na boreliózu, ale udělala ze mě úplného blbečka, že boreliózu nikdyvživotěpřece!! nemůže přenášet komár a že jsem tam jistojistě měla klíště. No dodneška jsem z toho trochu otrávená, když si na to vzpomenu. :)
Ale poslední roky bylo klíšťat fakt hrozně moc, na psovi se i přes kapání těch všelijakých pipet za krk sdružovali v hejnech, naštěstí hlavně na tlamě, páč tam měl nejmíň chlupů, a stíhala jsem je sbírat a likvidovat ještě předtím, než se přisosli. Ale když si nějakej našel místečko v srsti, bylo to skoro bez šance objevit, to pak člověk většinou našel až tu ohromnou nacucanou kouli někde na zemi odpadlou, v horším případě na ni rovnou šlápnul, fuj...
s tim komarem, teorie pravi, ze prave to "pri cinu" muze byt na vine. tzn kdyz si ho rozplacnes do te ranky. eh ble
Před mojí první boreliózou taky žádné klíště nejmíň dva roky nebylo. Leda zamaskované za komára.
ja jsem mela lehkou formu boreliozy, jestli to tak lze rict, mela jsem na ni zvysene protilatky, nasadili mi antibiotika, ktera nastesti hned zabrala. A jsem si na 1000% jista, ze me nikdy zadne kliste nekouslo. Neurolog mi tenkrat rekl, ze nelze vyloucit ani komara, byt je to vzacne.
Přiznám se, že jsem tohle vlákno objevila až teď! To jsem ale. Když já prostě nějak nestíhám. Tak snad ho časem dočtu.
Moje sestra měla boreliozu taky nejspíš od komára. Měla flek, ale neměla klíště.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje