pravdepodobnejsi nez komar je teda klisteci larva. prusvitna nekolikamilimetrova, po nasati sama odpadne. jo a flek se potom muze udelat na uplne jinem miste
Přiznání
Priznávam, že prečítaní tejto diskusie som v noci počula bzučať komára. Prisahááám. ![]()
Fuj
Ode dneška nevylejzam z bytu.
nz:-)
Tak to nutně potřebuju ![]()
Já sem snad přestanu chodit, člověk se dozví samý děsivý věci.
Ty larvy z nás sundavám nejčastěji, ač jsou pidi, svědí nebo tak něco. Žádný dospělec se do mne ani do dětí naštěstí už dávno nezakousl, ti se mi fakt strašně eklují. To už je skoro jak pijavice! Ehm, měly jste někdy pijavici?
Klíštěcí larva, to slyším fakt poprvé!
Na mě teda klíšťata skoro nejdou, tak jedno za pět let a přes léto jsem venku skoro pořád. Kočkám dáváme Frontline a docela to funguje. A přes loňské léto Fusekle i když neměla nic (nechtěla jsem dávat chemii na malé kotě) nepřinesla ani jedno klíště. Snad jí to vydrží :)
Jako mám z těch možných nemocí respekt, ale nevyšiluju, jako že bych se v létě pařila v dlouhých kalhotách v lese jenom aby nááááhodou.. to fakt ne. S riziky počítám, prostě to tak je.
Vypadá to stejně jako dospělec, akorát to má tělíčko třeba milimetrové. Často to od pihy nebo stroupku jde rozeznat jen s lupou. Na kočce nebo psovi to myslím ani neobjevíš.
Kdysi jsem zažila na vlastní kůži, jak klíšťata na někoho jdou a jiného ne. Byli jsme tři v Českém ráji. Jeden z nás chytil první klíště snad už ve vlaku, stačilo chvilku někde sedět a obírali jsme je z něj ve velkém. Já na sobě za ten víkend našla tuším tři. Třetí z nás ani jedno a měl z toho málem mindrák, že ani ta klíšťata o něj nestojí. Dali jsme mu jedno cvičně na ruku, smutně bloudilo porostem a vůbec nevypadalo, že by se chtělo zakousnout.![]()
uplně ho chudinku (klíště) vidim![]()

to je tak dojímavé, ani kliešť ho nechcel...
No chuďátko klíště, úplně ho vidím, jak tam smutně bloudí... ![]()
Ja som mala kliešťa iba raz v živote asi pred 20 rokmi. Asi som ten typ, ktorý im nechuti. Pes má bravecto a tiež nikdy nič nechytil.
Četla jsem někde, že nesnášejí vůni levandule. Klíště jsem měla předloni, ze zahrady, sousedův pes je mívá často, tak je mi jasné, že tam jsou. Tak mám všude po zahradě vysazenou levanduli a jiné výrazně vonící bylinky a o víkendu, než tam vyrážím kopat/sázet/škubat.. se celá mažu levandulovým olejem od Saloosu. Navíc je po něm jemná pokožka.
S těmi typy lidí podle oblíbenosti u klíšťat máš pravdu. Když k nám přijde na zahradu kamarádka, má na sobě první klíště dřív, než stihnu donést repelent :-) Přitom sama u nás na zahradě většinou nastříkaná nejsem a nechytím skoro nic. Ale nejhorší je můj manžel, kterého klíšťata zbožňují, ale používají ho jen jako autobus. Nasednou, nechají se kus poponést a vystoupí, třeba v obýváku, v ložnici... Manžela na zahradu bez postříkání repelentem nepouštím
Takže je to asi čtvrtý typ - chytne každé klístě, ale nechutná jim.
S těmi typy lidí podle oblíbenosti u klíšťat máš pravdu. Když k nám přijde na zahradu kamarádka, má na sobě první klíště dřív, než stihnu donést repelent :-) Přitom sama u nás na zahradě většinou nastříkaná nejsem a nechytím skoro nic. Ale nejhorší je můj manžel, kterého klíšťata zbožňují, ale používají ho jen jako autobus. Nasednou, nechají se kus poponést a vystoupí, třeba v obýváku, v ložnici... Manžela na zahradu bez postříkání repelentem nepouštím
Takže je to asi čtvrtý typ - chytne každé klístě, ale nechutná jim.
A nemá na hlave malú žltú blikačku s nápisom "taxi" ?
Kupodivu nemá :-)
A nemá na hlave malú žltú blikačku s nápisom "taxi" ?
![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje