Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Sweet Potato
40017 příspěvků moje polička 11. ledna 2017 10:40
Reakce na Janulik03:

http://zpravy.idnes.cz/jak-chodit-na-naledi-rada-nemecko-lekari-d93-/zahranicni.aspx?c=A170104_145605_zahranicni_ertV Německu prý vydali obšírný vědecky zpracovaný manuál, jak chodit na náledí: jako tučňáci! Asi pro ty, kdo se s náledím dosud nesetkali.

Offline slniecko admin
19494 příspěvků moje polička 11. ledna 2017 10:50

No, ono také nevinné osýpky nejako môjmu bratovi v detstve sa prejavili inak ako bežne a skoro na ne umrel. A doktor tvrdil, že to, že z toho nemá doživotné komplikácie je zázrak.

No a po rubeole je moja teta doživotne na vozíku, dnes už hýbe iba hlavou a jednou rukou od zápästia. Ale áno dostala ju v tehotenstve, ale nejako sa stalo, že dieťa sa narodilo zdravé, ale odniesla si to ona.

Ďalšia moja teta je po pneumokokovej infekcii na jedno ucho hluchá.

Akože jasné, že sme mnohé choroby prežili (ja napríklad mumps dvakrát), ale to že sa nám ich podarilo prežiť v pohode a bez následkov neznamená, že každému.

Offline viktorka_od splavu
49141 příspěvků moje polička 11. ledna 2017 11:17
Reakce na Sweet Potato:

muze se stat, ze se ockovani "nechytne" ale taky ze se nevytvori dost protilatek i pri nakazeni kdyz je hodne mirnoucky prubeh. takze by se skoro dalo rict, ze je to jedno;-)

Offline Sweet Potato
40017 příspěvků moje polička 11. ledna 2017 11:23

Jo. Já to možná budu muset časem řešit. Mladší byly 3 měsíce, když měla starší neštovice. Teď jí bude deset. Zatím je nikdy nechytla. Časem jí nechám změřit protilátky a pak se uvidí.

Jinak bych proti planým neštovicím malé děti očkovala jen ve výjimečných případech jako je jiná vážná nemoc. 

Offline continuity
42500 příspěvků moje polička 11. ledna 2017 11:57
Reakce na slniecko:

tak o osypkach rec nebola, a to povazuje za dost zavazne ochorenie, ktore by sa ockovat malo (v cechach su to teda spalnicky) obecne plati, ze priebeh je lahsi u deti ako u dospelych, pokial neprekonaju tu chorobu v detstve tak by som v dospelosti to ockovanie zvazovala, ale je to vzdy nieco za nieco a predovsetkym maloktore ockovanie je celozivotne.

na pneumokoky mam deti naockovane, teda mala som, pretoze ochrana pretrvava 5 rokov, takze uz chranene prilis nie su. ja mam dobru kamaratku pediatra na JIPke, co ma tiez dievca, takze ma pristup k tym aktualnym studiam a robim to podla nej.

sama teraz zvazujem kliestovu encefalitidu, ale som migrenik a navic s anamnezou SM v rodine a co lekar to nazor.

Offline Emerald
2674 příspěvků moje polička 11. ledna 2017 12:09

Já mám proti neštovicím očkované obě děti, ale je to jen kvůlii tomu, že jsme v té době žili v Německu, kde se očkuje proti neštovicím automaticky. Taky ale uvažuju o tom, že jim časem nechám změřit protilátky, dceři, které bude 12, možná co nejdřív, abych ji případně nechala naočkovat znovu. Doktorka v ČR mi sice říká, že to stačí až jí bude třeba 20 nebo i víc, ale to se mi zdá už celkem pozdě.

Offline Emerald
2674 příspěvků moje polička 11. ledna 2017 12:11

Jo a můj táta teda prodělal v dospělosti příušnice, takže se samozřejmě bál o plodnost, ale na "funkci" to evidentně vliv nemělo, protože jsem se narodila já i moje nevlastní sestra. Každé tělo se s těmi dětskými nemocemi evidentně popere jinak.

49141 příspěvků moje polička 11. ledna 2017 12:23
Reakce na continuity:

vzhledem k tomu co vsechno jiny se da chytit od klistete je lepsi prevence tj ho nechytit. repelenty atp

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 11. ledna 2017 12:52

ono to ockovani ma akorat nevyhodu, ze imunita nepretrva do dospelosti.. po prodelani by mela byt celozivotni, resp ten virus perzistuje tzn se muze aktivovat v pasovej opar. si vyber potom:P

Jasně, ale to se dá řešit kontolou protilátek a přeočkováním..... Podobně byl přeočkován můj brácha na příušnice. Já naopak už víc jak 5 let nejsem přeočkovaná proti tetanu, protože protilátky pořád mám a není to třeba....

Tohle už je tak nějak na všechy, neumím citovat víc lidí v jednom příspěvku:

Jinak já neříkám, že je očkování cesta pro každého, jen si každý musí zvážit rizika obou variant a dle toho se rozhodnout - někdo bude mít jako rizikovější očkování, někdo neočkování. Jen je dobré, aby lidi věděli, že i ty banální dětské choroby se prostě můžou zvrhnout. Ono se totiž tvdí, jak kdysi lidé tyto nemoci jako děti prodělávali a v pohodě, ale může to být tím, že to dítě prostě nemusí zaregistrovat, že Pepíček z vedlejší třídy/školy měl komplikovaný průběh a bojoval o život. Já se s prodělanou nemocí taky nikomu naveřejno dlouho nesvěřovala, takže by všichni mí spolužáci z mateřské, zakládky, střední i někteří z VŠ mohli tvrdit, že neznají nikoho, kdo by měl komplikovaný průběh dětských nemocí. No znají, akorát to netuší..... Moje mamka kdybymohla, tak nechala naočkovat mého mladího bratra, jenže tehdy se neočkovalo... A ty nervy, co prožila při jeho neštovicích ji dost vyčerpaly, měla čerstvě v paměti, jak jsem já postupně přestala se hýbat, komunikovat, až jsem jen smutně koukala......

Jo a dle mého se očkují malé děti hlavně proto, že v jejich kolektivu se nemoci snadněji přenášejí..... Plus některé nemoci jsou samozřejmě v mladším věku nebezpečnější. O případném přeočkování si pak ten dospělý může rozhodnout klidně sám, akorát by to chtělo se tolik netvářit, že jsou ty očkování 100% účinné celý život....

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 11. ledna 2017 13:08
Reakce na domenica:

... což mi připomíná další položku: hudba! Skvělá hudba mě dohání k slzám (hlavně vážná nebo jakákoli hodně dobrá filmová). A na záčátku živého koncertu (jakéhokoli žánru) cítím obvykle mohutnou vlnu dojetí. 

jsem si myslela, že tyto pocity  mám jen já, jsem ráda, že ne. Na živých koncertech si připadám s tím dojetím velmi nepatřičně. 

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 11. ledna 2017 13:35

Neštovice se chovají naprosto nevyzpytatelně. V mém okolí snad nikdo neměl "lehký průběh", např. kamarádky dcera ležela na infekčním. Manžel má po neštovicích jizvy. Já jsem je podle matky nikdy neměla. Starší dceru jsem nechala očkovat asi ve třech letech a v pěti se nakazila ve školce. Měla asi 3 neštovičky a neměla teplotu.

Mladší dceru jsem taky nechala očkovat a to mi MUDra sdělila, že se zjistilo, že jsou nutné dvě dávky. Dceři jsem nechala dát jen jednu, aby měla event. mírnější průběh, ale klidně si to odbyla. A opravdu neštovice dostala, ale až v 11 letech o prázdninách, když předtím min. 14 dní nebyla v kolektivu, byla totiž se mnou na dovolené. Osypala se důkladně, ale teplotu neměla. A já je zase nedostala. Takže buď na mě ještě čekají nebo jsem někdy někde měla nepostřehnutelný průběh.  

Jste tu hodně rozebírali Tajemství proutěného košíku. Seriál se mi jako dítěti nelíbil, myslím, že víc na něj koukali naši. Pak jsem dostala i knížku, kterou jsem přečetla jen proto, že jsem četla doslova všechno. I když knížka je pořád v knihovně, nikdy mě nenapadlo dát ji číst dcerám. Mně totiž přišla velmi poplatná době vzniku a mojí zkušenosti - rozvody, odchody, partnerovi děti, prarodiče. Měla jsem to z první ruky a ještě si o tom číst - čirý masochismus.

Offline continuity
42500 příspěvků moje polička 11. ledna 2017 13:47
Reakce na Mirka:

pokud si je nechytla ani od jednoho ditete, tak protilatky mas. jsou infekcni celkem dost. hlavne pokud neplanujes dalsi deti (jsou blbe na konci tehotenstvi, kdy si matka pred porodem nestihne vytvorit dost protilatek, aby se predala diteti - to se pak musi matka od ditete izolovat, co je docela blbe, ale ne zivot ohrozujici na rozdil od nestovic u novorozence).

moje deti obe meli nestovice uplne v pohode. starsi par vyrazek, mladsi vic, protoze to chytila od starsi, se kterou byla v tesnejsim kontaktu, tam je ta infekcni naloz uz od zacatku vetsi. to same kamaradciny deti a vsechny deti ze skolky. je samozrejmne nutne dite uzemnit a absolutne ho nenamahat. ne, ze tamti uz to stejne mali, tak muzeme na navstevu, at se doma nenudime, jak to je obcas videt.

Offline continuity
42500 příspěvků moje polička 11. ledna 2017 13:52

jenomze s nasim zivotnim stylem - hodne noci pod stanem ve skalach v ceskych luzich a hajich, kde se neda chodit jenom po stezkach - se jim uplne nevyhnu. muz je vybira zcela rutinne i bez jakychkoliv pomucek, ja uz jsem se taky zlepsila. na Slovensku jsem mela za cely zivot dve a s temi se jelo na pohotovost. tady jsem schopna posbirat dve za vikend. 

to je jedne z duvodu, proc se tesim aktualnim mrazum. mohlo by to vydrzet jeste tak dva tydny, at ty mrchy pochscipaji.

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 11. ledna 2017 13:56
Reakce na continuity:

Plánované těhotenství byl důvod pro očkování u starší dcery. Měla jsem obavu, že je někde chytí a předá mi je. Taky si myslím, že je už nedostanu, s dcerou jsem byla ve velmi intenzívním kontaktu včetně společného dvojlůžka na dovolené i doma. Taky jsem se o ni starala a natírala jí neštovičky. Přes veškerou péči měla dcera pupence tak velké, že má na obličeji a ve výstřihu jizvičky. Snad to sluníčko spraví.

Ano, klidový režim a nenastydnout, jsem někde četla.

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 11. ledna 2017 14:02

Klíšťatům se snad ani ubránit nedá, leda opravdu nevystrčit nos. V létě jsme měli práci v lese, našla jsem si pak malinké klíště, původně jsem si myslela, že je to stroupek, jen tak luplo, když jsem ho vyškrábla (až v tom okamžiku mi došlo, že je to klíště). Hned jsem si na ránu dala levandulový éterický olej (měl by dezinfikovat). Za týden se mi udělala skvrna, zvětšovala se, rudla a fialověla, na povrchu to vypadalo jako puchýřky. Doktor mi dal ATB, bylo mi po nich hodně špatně. Nevěřila bych, že od takové mrchy vyschlé mrňavé se dá něco chytit, no, a jo! 

49141 příspěvků moje polička 11. ledna 2017 14:13
Reakce na Mirka:

no chytit se da cely arzenal chorob, ockuje se jen encefalitida. taky chvalim mrazy, ty svi.e se premnozily protoze dlouho zadna zima nebyla

totiz zdanlive se v ceske prirode nevyskytuji zadna nebezpecna zvirata pro ktera by bylo o strach jit do lesa-zadni medvedi, tygri, prudce jedovati hadi... jediny skutecne nebezpecny je to malinkaty kliste a to malokdo bere v potaz:-/

Offline continuity
42500 příspěvků moje polička 11. ledna 2017 23:18

tak ja neberu v potaz ani ty medvedy, kdyz uz jsem se narodila v krajine, kde se medvedi vyskytuji celkem dost. 

navic deti chytly kliste i u babicky na zahrade - travnik ma deda na jezka. loni jsem videla dajaky antiklistovy naramek v dm, ale zatim jsem ho nezkousela. 

Offline Pavlena
6902 příspěvků moje polička 12. ledna 2017 09:39
Reakce na Mirka:

A opravdu neštovice dostala, ale až v 11 letech o prázdninách, když předtím min. 14 dní nebyla v kolektivu, byla totiž se mnou na dovolené.

Ona je inkubační doba 21 dnů, takže neštovice pohodlně chytla už před dovolenou...

Dost blbý to mají vícedětné rodiny, kdy neštovice přinese jedno dítě, teprve za 3 týdny, kdy dítě 1 je jak-tak cajk, se nakazí další dítě a tak dál, násobeno počtem dětí...

Offline Garfie
28331 příspěvků moje polička 12. ledna 2017 09:48

No my máme zahrádku cca 200 metrů, prakticky ve městě a klíšťat tady mám spoustu :-/ Kočka musí mít obojek, protože mi je tahá dovnitř, děcko jednou málem spolklo nacucané klíště v domění, že je to borůvka!!! Trávník sekáme, ale než přijdou sucha, tak každý tak pět klíšťat určitě, jednou jsem tahala s dítěte čtyři najednou :-/

Offline Sweet Potato
40017 příspěvků moje polička 12. ledna 2017 09:52
Reakce na Garfie:

Hu, tak tolik jich nemáme ani my. To už bych uvažovala o postřiku.

Ovšem největší pechfóglové jsou naši známí. Dítě se zotavovalo z mononukleózy, uložili ho na zahradu na lehátko, do stínu pod strom. Bylo tam půl hodiny? Hodinu? Doneslo si klíště a s ním boreliózu.