lanske snehy, názor zmenis hned vo chvili, keď ti poviem, ze som slovenka. Zivila som sa v podstate perom a klavesnicou, ale je to bieda, keď ten jazyk skoro nepouzivam.
Přiznání
ano, ve vašem případě je třeba říct, že máte skvělou češtinu a to i gramaticky
občas sice zaznamenám pozůstatek slovenské gramatiky (hlavně s-, z- ), ale fakt obdivuhodné! ![]()
nezmením, len k tomu pridám, že v tom prípade máš skvelú aj češtinu, toto by ma nebolo vôbec napadlo ![]()
diky, s a z je nestesti teda. uz jsem se to snazila naucit asi 10x a porad nic. tech pravidel je prilis a pro mne nejednoznacnych. nekdo mi poradil delat to obracene nez ve slovenstine a kdyz si opravdu nevim rady, tak to tak delam :)
jj, pravidlo psát s-/z- obráceně v naprosté většině funguje
ale těch chyb míváte fakt minimálně, opravdu obdivuju i vaši schopnost rychle se přepnout z češtiny do slovenštiny a zpět!
No páni, ja som si až teraz všimla, že píšeš niekedy česky a niekedy slovensky. Ja teda nevnímam češtinu a poľštinu ako cudzí jazyk, málokedy si uvedomím že čítam nie v slovenčine. Ale nepíšem. ![]()
no ja niekedy ani neviem ako pisem, stane sa mi to hlavne, ked nieco hladam v slovencine alebo popisujem zazitok, ktory mam zafixovany na slovencinu, kolkokrat to prepisujem, aby nebola polovica prispevku tak a druha inak. pisem ako hotentot. ale po polsky moc neviem.
Podľa mňa Ti obaja jazyky idú skvelé.Ja zisťujem,že hoci som mala vždy jazykový prejav,pravopis všetko na 100%,po niekoľkých rokoch mimo SR a používaní slovenčiny len slovom,občas v niektorých veciach pri písaní váham.A čo je teraz najhoršie,robím v medzinárodnej spoločnosti,kde fičím v angličtine slovom na 90% a písmom na 100%. Častokrát sa pristihnem,že rozmýšľam,ako daktoré veci povedať po slovensky. Komunikácia so slovenskými kolegami prebieha v mixe slovenčiny a angličtiny.A znie to strašne ![]()
Priznávam,že som dnes tvrdo zistila,že už nie som žiadna dvadsiatka.Ponocovanie, pár pohárikov bieleho vína a 4-hodinový spánok už nie sú nič pre mňa.Ráno som sa cítila ako po týždňovom fláme
to není věkem, to je zanedbaným tréninkem ![]()
Nevím,jak jinde,ale ve školách apod.mívají děti,kantoři a vubec personál zařízení čipy,kódy k otevření dveří,aby se tam nedostal cizí člověk. Tak bych řekla,že takový dealer bude mít požehnání vedení školy. A to považuju za trestuhodné.jiný tam může nabízet zdraví škodlivé hračky,nebo verbovat na náboženství...![]()
Tak i kdyby čip neměli, ten dealer jim ty knížky nenabízel pokoutně na záchodech, předpokládám. Prezentace knížek ve školách občas probíhají, ale rodiče na to bývají upozorněni předem, proboha! I tak to považuju za jistou manipulaci. Pamatuju se, jak jsem někdy v první nebo druhé třídě kvílela jak bánší, že mi naši nechtěli uzavřít úrazové pojištění z letáčku, který rozdala moje milovaná paní učitelka.
![]()
Se nesměj, celoživotní traumátko!
My jsme na základce mívali akce Albatros dětem (nebo tak nějak) - na chodbu se vynosily jídelní stoly a na ně hromada knížek ke koup. Já to teda milovala, protože jsem si mohla o přestávkách listovat knížkama a čuchat k nim (..ehm..).
No každopádně jsme ale vždy dostali katalogy těch knih, tam zaškrtli vybrané, doma rodiče podepsali a zpětně se dané knihy objednaly u paní učitelky třídní. Bylo to asi docela komplikované, ale asi se tenkrát dětem nesvěřovaly peníze nebo nevím, každopádně takhle to fungovalo docela v pohodě.
Tak z tejto stránky som sa na to nepozrela.Asi by som to mala prehodnotiť ![]()
![]()
Otec raz spomínal, ako nejaký jeho kolega raz došiel naštvaný, že im deťom pí učiteľka rozdala nejaké avoňácke, alebo oriflame katalógy s tým, že každý si musí povinne niečo objednať.
Za našich časů taky existoval nějaký knižní klub, kdy jste si mohli přes školu objednat knihy. Co jste si objednali ve třetí třídě, přišlo v sedmé. ![]()
To my mívali kdysi na základní škole výstavku sovětských knížek, časopisů a různých věcí. A objednat si něco z toho byla prostě nutnost. Na druhou stranu - jedině tam se daly koupit omalovánky, nazvané Vesjolyje kartinky, které už tehdy byly omalovávatelné vodou. Bohužel byly první pryč, takže pak nezbývalo než si koupit něco jiného...
Vesjolyje kartinky jsem měla taky .
My jsme museli povinně odebírat jeden sovětský časopis. Vybrala jsem si ten s nejhezčími obrázky. ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje