Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline MP Marge
6886 příspěvků moje polička 30. května 2019 14:52

Potrefenáhusa ja myslim ze clovek je tvor socialni a zije ve skupinach odjakziva, tudiz nejaka pravidla ty tlupy mely odvzdycky. napr. ze poslouchaji vudce. zabiji jen sousedni tlupy ne tu svoji. chrani si mlade. pomahaji si. jestli se tomu rika “socialni konstrukt” proc ne. ale bez pravidel zadna spolecnost fungovat nemuze.

​Vidis, ale treba ja to, ze i Neandrtalci meli pravidla nijak nezpochybnuju, ale v podstate to potvrzuje to, co rikam - pravidla urcuji LIDE v kontextu jejich spolecnosti a kultury. Coz se da krasne videt na tom, jak pise Potrefenáhusa , ze i v dnesnim svete mas kultury, kde se za normalni a moralni povazuji veci, ktere my uvidime jako naproste barbarstvi (kulturni relativismus).

Ja dokonce nemam vubec nic proti tomu, any spolecnost urcita pravidla mela

Jen si myslim - protoze debata byla o moralce v souvislosti s milostnymi vztahy -, ze co se tyka soukromeho zivota dvou dospelych jedincu, cim min se do toho spolecnost sere, tim lip. Historie, sociologie a psychologie uci, ze co se tyka lasky, sexu, rodinnych svazku, atd. jsou lide velmi rozdilni a maji ruzne potreby, proto snazit se je narvat do jednoho modelu na cely zivot vetsinou nefunguje 

Offline onetwoone
131 příspěvků moje polička 30. května 2019 15:13

MP Marge promiň, ale nerozumíme si. Nikde netvrdím, že lidi jsou hodný. Nejsou. Morálka a právo nejsou jedno a totéž. Právo je sociální konstrukt, který se může a nemusí s morálkou shodovat. 

A některý věci jsou zlo, protože jsou zlo, a  přesto je  nějakej právní systém třeba  netrestá či je povoluje nebo k nim dokonce nabádá. 

Nacistický Německo si krásně "sociálněvykonstruovalo" svoji vlastní morálku, všechno to hezky hodili na papir, udělali z toho zákony a legálně vyvraždili x milionů lidí. Ale to co udělali, bylo zlo a každej to tak vnimal, vnímá a vnímat bude.

Tedy , existují určitý "pravdy", který prostě jsou, a nejde je relativizovat jako nějaký sociální konstrukt. 

Já si myslím, že se akorát míjíme v porozumeni, možná to slovo morálka je zavádějící.

Offline MP Marge
6886 příspěvků moje polička 30. května 2019 15:16
Reakce na onetwoone:

Existují určitý "pravdy", který prostě jsou, a nejde je relativizovat jako nějaký sociální konstrukt

​No, a ktery to jsou? 

Offline Potrefenáhusa
38932 příspěvků moje polička 30. května 2019 15:19

onetwoone jestli ti přijde, ze platí obecne pravidlo, ze zabit cloveka je zlo, tak já myslím, ze ta naucena kultura ti prave říká, kdo je člověk. Muže to byt třeba jen příslušník tvého kmene, cizinec ne.

Offline viktorka_od splavu
49385 příspěvků moje polička 30. května 2019 15:28

MP Marge uplne se mijime, bez toho piva/vina to nepude. dolet! zn.: brcka mam;-)

Offline onetwoone
131 příspěvků moje polička 30. května 2019 15:30

MP Marge tak třeba je špatně znásilnit dite. Chceš to relativizovat? Říct, že v některých kulturách se to děje, je to legální, a proto nemůžeme úplně na 100 procent říct, že je to zlo? Vybiram brutální priklad, já vim.

Offline onetwoone
131 příspěvků moje polička 30. května 2019 15:39

Potrefenáhusa Objektivně, je to zlo. Podívej se na veterány z války, jak končej na antidepresivech, a to přesto, že zabít ve válce je zcela společensky přijatelný, a mnohdy třeba museli zabít, aby sami přežili. Stejně si to sebou nesou, protože je to špatně.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 30. května 2019 15:40

onetwoone Potrefenáhusa nebo žena nebývá člověkem, minimálně ne stejné hodnoty, jako je muž.

a nemusí na to být tisíc let vývoje, ono nemálo němců nemělo žádný problém na základě toho konstruktu nevnímat zabíjení židů jako zlo, mnohé to dokonce docela bavilo. skoro ze dne na den se změnilo jejich vnímání zla. zabít žida zlo nebylo, protože žid byl najednou to zlo.

lidi se nerodí s heslem nezabiješ. 

myslím, že tak jediné, co má člověk jako druh v sobě, je ochrana dětí, protože to je pud na ochranu druhu. ale třeba ochrana starých je taky jen konstrukt. mnohé civilizace braly jako normální, že starý člověk přestane zavazet a odejde do lesa, nebo ho odnesou do skal. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 30. května 2019 15:41

onetwoone protože žijí ve společnosti, která to má nastavené jako špatně.

kdyby žili v jiné kultuře, byli by to hrdinové, které by za počet hlav jen víc nosili na rukou. třeba ve spartě. tam by asi na antidepresivech nebyli.

Offline Potrefenáhusa
38932 příspěvků moje polička 30. května 2019 15:42

onetwoone kdysi jsem četla článek o nějakém kmeni, kde se věřilo, ze semeno se netvoří samo, ale je nutne ho do chlapečku nejdriv vpravit, ne teda nějak nahodile, tím důležitým úkolem byli pověřeni strýcové-a teď co, z tvyho pohledu znásilnění, incest, z jejich pohledu povinnost a správná věc - je to nemorální nebo relativní? 

Offline onetwoone
131 příspěvků moje polička 30. května 2019 15:46
Reakce na Jiná Realita:

onetwoone protože žijí ve společnosti, která to má nastavené jako špatně.

kdyby žili v jiné kultuře, byli by to hrdinové, které by za počet hlav jen víc nosili na rukou. třeba ve spartě. tam by asi na antidepresivech nebyli.

​Nemyslim si. Myslím, že člověk válkou a zabíjením trpí v jakýkoli době. I teď jsou veteráni oslavováni jako hrdinové.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 30. května 2019 15:48

onetwoone a tedy, když jsi to nakousla - četla jsem, že nemálo vojáků je na antidepresivech ne proto, že zabili, ale naopak proto, že neumí žít bez války. nejsou schopni návratu do normálního světa s pravidly, které doposud respektovali a brali jako normální. nejsou schopni chodit do nudné práce a poslouchat upjatého manažera. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 30. května 2019 15:54

onetwooneale vyrostli ve společnosti, která jim říkala nezabiješ.

zejména američani, kteří jsou věřící docela dost.

jako malým jim říkali, že zabíjet se nemá.

kdyby jim odmalička říkali, třeba jako malým dětem v některých částech světa, že zabíjet američany (nebo komunisty...tutsie, hutuy...) je správné, zabili by ho s hrdostí. protože by v tom přesvědčení vyrostli.

Offline onetwoone
131 příspěvků moje polička 30. května 2019 16:02

Jiná Realita Potrefenáhusa ale jo, tohle všechno je k debatě, já neříkám, že mám patent na pravdu. Muj příspěvek k odebate o morálce je , že dle mýho nazoru brát morálku pouze jako sociální konstrukt může být až nebezpečný. Že jsou určitý pravidla, který stojí nad sociálními konstrukty. 

A to je nějaký vyšší princip. Nakonec, kdo se chová blbe, dojede na to.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 30. května 2019 16:07

onetwoone no jenže jsi právě zatím nedodala vůbec žádný ani z 50% jistý případ

já se nebráním uznat, že na tom může něco být :)

jenže zatím si myslím, že fakt není.

stačí, aby byla jeden rok neúroda nebo opravdu sucho, nebo blackout, a možná bys sama viděla, jak velice rychle se ukáže, že všechno, v čem si tu teď neotřesitelně žijeme, je jen konstrukt.

Offline MP Marge
6886 příspěvků moje polička 30. května 2019 16:13

MP Marge uplne se mijime, bez toho piva/vina to nepude. dolet! zn.: brcka mam;-)

​Vidis, a mne zase prijde, ze se zase v nazorech pomerne shodujeme, akorat mluvime kazda o necem jinym

Offline viktorka_od splavu
49385 příspěvků moje polička 30. května 2019 16:15

MP Marge no praaaave

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 30. května 2019 16:17

Jiná Realita Byla jsem na přednášce s bezpečnostním expertem a správcem jednoho pražského podzemního krytu ... a ten říkal, ze blackout je vůbec nejrealnejsi hrozící katastrofa vůbec. Když nám pohřebním hlasem vypocitaval všechny následky ... kdy dojde který záložní zdroj, jak bude narůstat počet mrtvol geometrickou radou, protože jen v Pze je xy lidi na pristrojich, další zemřou při nehodách, na železnicích atd. atd. ... no, banda dospělých v tu chvíli jen vyplasene valila oči, jak když dědeček vypráví strašidelné historky u ohne. 

Offline MP Marge
6886 příspěvků moje polička 30. května 2019 16:18
Reakce na onetwoone:

MP Marge tak třeba je špatně znásilnit dite. Chceš to relativizovat? Říct, že v některých kulturách se to děje, je to legální, a proto nemůžeme úplně na 100 procent říct, že je to zlo? Vybiram brutální priklad, já vim.

​Pro me to zlo je, ale pro prislusnika kultury, kde se tak deje (viz prispevek Potrefene husy) pravdepodobne ne. Takze ano, i na "brutalnim" prikladu lze videt, ze vse je relativni

Offline rasaNori
8851 příspěvků moje polička 30. května 2019 16:30

MP Meri ono staci kdyz si nemas na cem uvarit obed, ze:)