onetwoone Myslim, ze mas trochu problem porozumet psanemu projevu - aspon tedy memu ![]()
Přiznání
MP Marge pralesni kmen zcela jiste vi, ze ublizovat detem je spatne. pokud z duvodu nejake pomylene viry v ucelnost utrpeni (at uz sukani chlapecku, holcicek, obrizka.. cokoli, jde jen o to aby zjistili, ze tento zpusob ublizovani neni nutny pro zdravy vyvoj jejich spolecnosti, ze je to zbytne a lze toho zanechat. to je jak sikana na vojne - kdyz jsem se ptala tech co si stezovali jak to dostavali sezrat, jestli pak druhy rok teda uz zobakuˇ neublizovali, hledeli na me nechapave - to se prece musi, je to tradice, to vis ze jsem jim jako mazak delal to samy! .. staci ten kruh pretnout.
RoSa jee nazev si presne taky nevzpominam ale vybavil se mi ten pribeh stejne jako tobe
turisti tam mizou az 18+ :P
MP Marge jasně, na tenhle argument jsem čekala:)
Hele nic, já se nepřišla hádat a nechci nikoho shazovat argumentací typu nerozumíš psanýmu projevu. Možná jsem tě špatně pochopila (stane se)nebo se tě nějak dotkla, tak to mě mrzi, to se omlouvám. Dobře, sorry,neměla jsem tě poučovat;)
Hele to mě celkem mrzí, že jsme se takhle "chytly", protože MP Marge byla vždycky moje oblíbená uživatelka:)
RoSa pitcairn! potomci vzbouřenců z lodi bounty
viktorka_od splavu tak snad již brzo našemu kulturnímu okruhu někdo vysvětlí, co dělá s dětmi rozvod rodičů plný pomsty a nenávisti, střídavá péče, tři tatínci... (až budeme chtít třeba kázat společnostem o tom, že rozvod je normální). nebo že vůbec nemáme problém s tím, že matky samoživitelky dávají najevo, jak hrozný mají po rozvodu život a že to tu vůbec není problém, kterým za zaobírá i vláda (až budeme kázat o morálce kulturám, kde si ovdovělou ženu povinně vezme nejbližší příbuzný manžela, i kdyby nechtěla, nebo tak něco). až jim budeme kázat, že stačí, aby pochopili, že žena je svobodná a brát si ho nemusí. pro některé kultury je zase naše chování nepochopitelné a naše morálka nechutná. a kde bereš jistotu, že náš pohled je ten správný.
teď nemyslím případy ubližování dětem nebo mlácení manželek.
ale třeba děti dvou mužů nebo dvou žen. opravdu si jsi jistá, že náš pohled je ten nejlepší, nebo dokonce univerzálně platný, který máme právo a povinnost nutit zbytku světa? a pokud ano, proč si jsi jistá? protože to řekl vědec z našeho kulturního okruhu?
takto se dřív chovala katolická církev. taky byla přesvědčená, opravdu bytostně a měla to potvrzené všemi tehdejšími kapacitami, že její názor je the best a musí to chápat celý svět.
ať si jiné kultury dělají, co chtějí, pokud si to dělají na jejich území a společnost tam si to tak rozhodla a nikomu to nenutí. myslím, že přesvědčování jiných kultur o tom, která morálka je správná, již jsme v dějinách viděli dost, a nikdy to nedopadlo dle očekávání, natož dobře.
pokud pralesní kmen (kam bychom neměli ani lézt, natož jim něco vysvětlovat) shledá, že naše kultura je zajímavá, ať si ji klidně převezme. ale sám.
Jiná Realita to si ale nerozumíme. já nemám absolutně žádné ambice šířit někde "naši kulturu" ať už se tím myslí cokoliv. říkám pouze, že obecně, morální je dětem/mláďatům neubližovat a je to obecná "pravda" kterou uznávají jak zvířata tak lidé. a jako každé pravidlo to může mít (v rámci dané kultury, situace, doby...) nějakou výjimku, která je ale přechodná, pomíjivá, není to nic trvalého. může to být likvidace mladých kvůli nedostatku potravy, může to být rituální ubližování/zohavení, nebo taky "střídavá péče" a podobné zhůvěřilosti, které ta daná skupina dělá v dobré víře (!) že to tak má být. základ (neubližovat dětem) zůstává.
MP Marge jasně, na tenhle argument jsem čekala:)
Hele nic, já se nepřišla hádat a nechci nikoho shazovat argumentací typu nerozumíš psanýmu projevu. Možná jsem tě špatně pochopila (stane se)nebo se tě nějak dotkla, tak to mě mrzi, to se omlouvám. Dobře, sorry,neměla jsem tě poučovat;)
Hele to mě celkem mrzí, že jsme se takhle "chytly", protože MP Marge byla vždycky moje oblíbená uživatelka:)
Ja jsem te nechtela shazovat, sama ten argument "nesouhlasis se mnou, takze nerozumis psanemu projevu" nemam rada, ale me fakt v te chvili pripadalo, ze at pisu jak pisu, tak se tocime v kruhu, protoze ty reagujes na neco jineho, nez se snazim rict.
Promin, nechtela jsem, aby to vyznelo arogantne, mam ted na sebe vztek ![]()
Hele, nic, já se nepřišla hádat a necle to mě celkem mrzí, že jsme se takhle "chytly", protože MP Marge byla vždycky moje oblíbená uživatelka:)
Tak ono zase, jak rika muj tatinek, "kdyz nejde o zivot, jde o hovno", pardon ![]()
Proste jsme obe zapalene pro vec, no - to je dobre ![]()
Jiná Realita hele ty mluvíš o moralce typu jestli je třeba morální sex před svatbou a podobně.
Ale zlo a dobro ( jo, zní to pateticky), to přece neni relativní. Proč asi ty země, kde se vyskytují tyhle "restrikce"typu kamenování, a kde očividně část obyvatel trpí a nemá možnost volby, nejsou demokracie, ale diktatury. To není o morálce, která by byla tak diametralně odlišná od naší, ale jde hlavně o udržení se u moci a zachování statusu quo, který určitý skupině lidí vyhovuje.
Jiná Realita to si ale nerozumíme. já nemám absolutně žádné ambice šířit někde "naši kulturu" ať už se tím myslí cokoliv. říkám pouze, že obecně, morální je dětem/mláďatům neubližovat a je to obecná "pravda" kterou uznávají jak zvířata tak lidé. a jako každé pravidlo to může mít (v rámci dané kultury, situace, doby...) nějakou výjimku, která je ale přechodná, pomíjivá, není to nic trvalého. může to být likvidace mladých kvůli nedostatku potravy, může to být rituální ubližování/zohavení, nebo taky "střídavá péče" a podobné zhůvěřilosti, které ta daná skupina dělá v dobré víře (!) že to tak má být. základ (neubližovat dětem) zůstává.
Vis, on ale muze byt problem v tom, ze pralesni kmen nevidi "ublizovani detem" jako ublizovani, a v tom prave spociva ten relativismus. Kvuli tomu nemusime ani hledat extremni priklady nekde u pralesnich kmenu, staci se podivat na skalu nazoru v nasi spolecnosti na tema fyzicke tresty.
Pro me je biti ditete ublizovani. A muzu dolozit i psychologickym vyzkumem, ktery mi dava za pravdu. Ale mas lidi, kterym je nejaky psychologicky vyzkum vis kde, a budou se s tebou do krve hadat, ze dat diteti na zadek neni zadne ublizovani, ale normalni cast vychovy.
No a ted co!?
MP Marge teď nic, protože já jsem přesně jedna z nich
(ale absolutně se nemíním na to téma hádat:P
já zas jako "ubližování" ve smyslu že to dětem škodí vidím zoufalou absenci jakýchkoliv hranic, nevychovávání, nepečování o děti ve smyslu naučit je fungovat ve společnosti, naučit je poradit si se životem...
onetwoone Ja se jdu najist!!! Neni pro me typicke se takhle rozvasnit v online diskusi...
Ale za ten svuj nejapny prispevek o neporozumeni psaneho projevu se fakt omlouvam!!!
onetwoone kdo říká, ze je demokracie jedina správná, nebo nejlepsi? Jako ty importy kultury ale fakt dost očividně nedopadaj úplně dobre, rozvrátit nekomu system hodnot není jen tak
Potrefenáhusa v žádným případě nic nikam neimportovat, to je nesmysl. K tomu si musí dojít každá společnost sama.
Potrefenáhusa nejde o rozvrat hodnot, úplně bych to tak neřekla. To, že by proběhly svobodný volby ještě samo o sobě hodnoty nezmění.
Ale prostě ta společnost nějakým způsobem funguje, jsou tam vazby, nikdo kdo má moc, o ní nechce prijit. Lybie, Irak-diktator padnul a hned máš padesat dalsich potencialnich diktátorů, který se vzájemně nenávidej. To se těžko buduje demokracie, to ani nejde.
onetwoone demokracie se buduje těžko, pokud má člověk na to pohled jako ty.
že jejich morálka je v podstatě stejná jako naše, protože přece existuje jedna univerzální, kterou každý musí někde v hloubi cítit a stačí ukázat cestu. že demokracie je (jediná) správná cesta, lepší než diktatura nebo teokracie (mimochodem ve většině těch zemí potlačujících morálku dle našich představ nejsou diktatury: turecko, egypt, afghánistán, indie...).
já si myslím, že tam je systém morálních hodnot, prokořeněný zpravidla s islámem, případně jiným náboženstvím, diametrálně odlišný od našich, a že náš způsob demokracie tam vůbec nemá šanci uspět. ten se mimochodem očividně vyčerpává i u nás a my ho chceme vyvážet - stačí se podívat na neustálé volední paty v polovině eu...jen se stále mění vlády, sami to neumíme a přesto máme pocit, že třeba lybii by víc slušela demokracie. proč.
je třeba vycházet z toho, že na území, kde vládnou klany, ženy nemají volební právo, nemají (dostatečné) vzdělání, a mají menší hodnotu než muž, můžou být i vhodnější způsoby vlády, než "svobodné volby".
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí