Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Ellen
1633 příspěvků moje polička 09. dubna 2017 13:17

Švejka mám moc ráda a dobře se u něj bavím, zatímco z Broučků mám trauma a z Bobše též. 

(... a na jaře tam vyrostlo sedm (?) chudobiček bílých jako mléko... - to jako ty hrobečky)

Já byla zvyklá, že pohádkoví hrdinové procházejí rozličnými protivenstvími, je jim křivděno, krvácí, jsou na smrt nemocní, co já vím, ale do té doby jsem se ještě nesetkala s příběhem, kde na závěr všichni umřou. 

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 09. dubna 2017 14:25
Reakce na Ellen:

Co vás na Švejkovi baví? Já mám z takovýho čecháčkovství vosypky!

Offline Ellen
1633 příspěvků moje polička 09. dubna 2017 14:37
Reakce na Mutziputzi:

Prostě je to sranda. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 09. dubna 2017 15:08

já bych se přiznala, že nesnáším slunce seno cokoli...je mi z toho fyzicky zle.

Offline Ellen
1633 příspěvků moje polička 09. dubna 2017 15:10
Reakce na Jiná Realita:

To chápu! To zase nesnáším já.

Offline zelene.oko
651 příspěvků moje polička 09. dubna 2017 15:16
Reakce na Mutziputzi:

To je takové klišé, že Švejk je o čecháčkovství. Je to jeden z nemnoha českých románů, který je známý i ve světě, např. The New York Public Library ho zařadila mezi nejvýznamnější knihy století v kategorii válka, holokaust, totalita. Kdyby to byla kniha o čecháčkovství, tak nikoho nezajímá, poněvadž my nikoho nezajímáme. Neříkám, že se musí každému líbit, ale v té knize jde o trochu víc.

Offline dost_bot
271 příspěvků moje polička 09. dubna 2017 15:34
Reakce na zelene.oko:

Možná je zařazen mezi nejvýznamnějšími knihami v kategiorii, ale to nic nemění na faktu, že Švejk se nedá číst, není vtipný, není s nadsázkou, nic, je takový...ucmuchtaný.

20970 příspěvků moje polička 09. dubna 2017 16:01
Reakce na zelene.oko:

Jaký klišé probůh? Četla jste to? Já bohužel (nedobrovolně) ano a podle mě to je přímo manifest čecháčkovství. O čeho trochu víc tam tedy jde? Podle vás, ne podle The New York Public Library, těm jde jenom o to, aby tam měli něco exoticky Rakousko-uherského, ty "lidové" konotace může vnímat obávám se zase pouze našinec čecháček

20970 příspěvků moje polička 09. dubna 2017 16:03
Reakce na Jiná Realita:

já bych se přiznala, že nesnáším slunce seno cokoli...je mi z toho fyzicky zle.

100x lepší než Švejk

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 09. dubna 2017 16:06
Reakce na Mutziputzi:

švejka jsem raději nečetla, stačil mi film. nevím, jestli je to manifest čecháčkovství, ale film mi vtipný nepřipadal, hlavní hrdina mi přišel jako debil (prý není, prý je rafinovaně inteligentní, ale nepoznala jsem to, a debilní hrdiny nemám ráda) takže jsem po knize nikdy netoužila.

nicméně, já nemám ráda ani uřvaného hurvínka a nijak zvlášť nemusím ani krtečka, když jsme u typicky českých vývozních artiklů.

edit: a na káju maříka nesmím zapomenout, jeho imbecilita se hvězd dotýká, myslím, že to byl první knižní hrdina, kterého jsme s bratrem svorně nenáviděli. 

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 09. dubna 2017 16:23

u švejka jsem vždycky na vážkách, jestli je uplně geniální, nebo uplně debilní. no a momentálně se přikláním k názoru, že si z nás ožrala hašek prostě dělal bohapustou p.del:-) 

Offline zelene.oko
651 příspěvků moje polička 09. dubna 2017 16:41
Reakce na Mutziputzi:

A v čem spatřujete to čecháčkovství? Já ho tam nevidím. Pro mne Švejk především zrcadlí blbost a abusrditu Rak.-Uher. mašinérie, protože Švejk sám o sobě nemá žádnou vůli, jen vykonává vše, co je mu nařízeno a tím ukazuje nikoliv vlastní blbost /autor ho v knize nikdy jako blba nepopisuje, jako o blbovi o něm hovoří pouze ostatní postavy/, ale tragiku systému, v němž se nachází. Takže je blízko třeba Kafkovým románům.

20970 příspěvků moje polička 09. dubna 2017 16:51
Reakce na zelene.oko:

Asi obecně nemám ráda ty pohádky jak to Čech natřel císařpánovi a knížepánovi a vrchnosti, protože má děsnýho fištróna (super slovo že) a hází rádoby trefný a myšlenkově děsně hluboký bonmoty, von a přitom prosťáček a jak najednou překvapil, no jo my Češi sme takový! To s tim Kafkou radši vynechám, ne jeho románům Hašek skutečně nemá blízko, to vás někde učili nebo je to vaše?

Offline zelene.oko
651 příspěvků moje polička 09. dubna 2017 16:59
Reakce na Mutziputzi:

To už ale nemluvíte konkrétně o Švejkovi, že? To jste asi nečetla moc pozorně

Offline pilot Dodo
11 příspěvků moje polička 09. dubna 2017 17:07
Reakce na zelene.oko:

Ohledně Švejka ti straním, knihy nejsou prakticky podobné s filmem, když jsem s v rámci povinné literatury dostala ke knize, naprosto mě to překvapilo poměrně drsnými a tragickými popisy systému a normálního běhu v institucích (např. nemocnice).. žádné srandičky a lehkovážnosti jako ve filmu, vůbec, poměrně syrový popis šílené reality, kterým hrdina proplouvá jak může, aby přežil. Byla jsem z toho tenkrát dost vykolejená :D

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 09. dubna 2017 19:17
Reakce na zelene.oko:

"Pro mne Švejk především zrcadlí blbost a abusrditu Rak.-Uher. mašinérie, protože Švejk sám o sobě nemá žádnou vůli, jen vykonává vše, co je mu nařízeno a tím ukazuje nikoliv vlastní blbost /autor ho v knize nikdy jako blba nepopisuje, jako o blbovi o něm hovoří pouze ostatní postavy/, ale tragiku systému, v němž se nachází."

Přesně takhle vnímám Švejka, jako postavu i jako knihu. A musím říct, že při čtení nebo koukání na filmové zpracování se směju, někdy i nahlas, jednotlivé scény mi přijdou vtipné, postavy skvěle karikované,  ale zároveň je tam přesah, takže ten smích je hořký.  A taky se nemyslím, že by tam šlo nějaké čecháčkovství. Prostřednictvím toho "blba" nebo "geniálního blba" Hašek poukazuje na nesmyslnost války a hloupost a tíhu rakouské byrokracie. Nic k popukání.

Offline 711990
18322 příspěvků moje polička 09. dubna 2017 20:26
Reakce na Jiná Realita:

az na Kaju mi mluvite z duse...Slunce seno pocinaje, Svejkem a Hurvinkem konce...takove to " a ted se zasmejete lidove vrstvy"

Vzdycky mi je hrozne trapne. Ale Kaju jsem jako mala milovala;) a Broucky taky:D

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 09. dubna 2017 20:27
Reakce na 711990:

já jsem ho měla ráda jako opravdu moc malá, asi hned poté, co jsem se naučila číst. o dva tři roky později mi naprosto lezlo krkem, jak všechno komolí, jde mu všechno do ledvin a prostě je ten hoch úplně mimo 

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 09. dubna 2017 20:44
Reakce na 711990:

Troškovo Slunce seno a Haškův Švejk v jednom pytli? Opravdu?  Mimochodem, čemu se směješ ty (aby ti to přišlo zároveň na vyšší úrovni, ne pro lidové vrstvy)?

Offline 711990
18322 příspěvků moje polička 09. dubna 2017 20:56
Reakce na Jiná Realita:

Presne v te dobe jsem ho cetla. Asi kdybych to zkusila ted, taky by me stval:D pamatuju si, jak moje maminka nemohla pochopit, co se mi na tom tak libi...