Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Ellen
1633 příspěvků moje polička 09. dubna 2017 20:59
Reakce na Mutziputzi:

100x lepší než Švejk

Řekla jsi ty. Někdo jiný to má prostě jinak.

Mě se to nechtělo nějak rozebírat, byla jsem na odchodu, ale asi takhle - Švejk může být buď ta sranda, o které jsem plácla prve, nebo člověk může vnímat i ten přesah, o kterém tu hovořili jiní, a pak ta sranda zhořkne.

Tu srandu mám, když tu knihu vezmu a namátkou otevřu a začnu číst, kdekoliv mě zrovna napadne, prostě nějaký úryvek. Ten přesah pak vnímám tehdy, když čtu Švejka fakt v kuse.

Offline Ellen
1633 příspěvků moje polička 09. dubna 2017 21:01
Reakce na dost_bot:

Možná je zařazen mezi nejvýznamnějšími knihami v kategiorii, ale to nic nemění na faktu, že Švejk se nedá číst, není vtipný, není s nadsázkou, nic, je takový...ucmuchtaný.

Ale to není fakt, to je jen tvůj názor.

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 09. dubna 2017 21:13
Reakce na Ellen:

Rekla jsi ty. Nekdo jiny to ma proste jinak. Plati to i naopak ne?

Jinak bych uz z toho prestala delat melodrama, Svejk je podle me strasne hloupe "dilo" a o presahu mi muzete vykladat pet dni v kuse a nazor nezmenim

Offline Ellen
1633 příspěvků moje polička 09. dubna 2017 21:19
Reakce na Mutziputzi:

Jasně. 

Tak ptala ses. 

Mě tak kniha prostě baví, a taky názor nezměním. Ty názor nezměníš. V pořádku.

Offline slniecko admin
19585 příspěvků moje polička 09. dubna 2017 21:55

Ok, tak ku Kájovi a Broučkom sa vyjadriť neviem, ale Seno, Slunce...bolo zábavné prvé, tiež ako reflexia vidieka (u nás to vyzeralo navlas rovnako), Švejk sa mi páčil a moja dcére bola z neho totálne nadšená (podotýkam kniha, film sme nevideli) a keď ho už moja 14 ročná dcéra pochopila ako predovšetkým paródiu c.k. monarchie, tak nechápem, čo je na tom k nepochopeniu. Na Hurvínkovi moje deti fičali roky a tam je tá kvalita veľmi striedavá, pretože za tie roky sa tam vystriedalo množstvo autorov, mnohé sú úžasné a niektoré sú no...

20970 příspěvků moje polička 10. dubna 2017 06:54
Reakce na slniecko:

Švejk sa mi páčil a moja dcére bola z neho totálne nadšená (podotýkam kniha, film sme nevideli) a keď ho už moja 14 ročná dcéra pochopila ako predovšetkým paródiu c.k. monarchie, tak nechápem, čo je na tom k nepochopeniu.

K nepochopení na tom samozřejmě není nic, pouze názorově oscilujeme mezi "chytrý vtipný s přesahem" a "debilní, nevtipný, přeceňovaný" 

Offline zelene.oko
651 příspěvků moje polička 10. dubna 2017 07:51
Reakce na Mutziputzi:

Já myslím, že je akceptovatelné, že někomu Švejk připadá "debilní", ale já jen nemám ráda to hodnocení o "čecháčkovství". Švejk byl už ve 20. letech 20. století překládaný a byl jednou z knih, která přiblížila čes. román světové úrovni. Kdyby to bylo jen o tom, jací jsou Češi Švejci, tak ten román nikoho nezajímá. Ale on naopak zajímal a zajímá, nové a nové překlady vznikají dodnes. Takže to fakt není Slunce, seno... Já si Švejka taky nečtu celá radostná každý večer před spaním. Ale je to jedna z knih, která nás právě z té české zaprděnosti posunula trochu jinam (pokud jde o literaturu 20. století).

20970 příspěvků moje polička 10. dubna 2017 08:07
Reakce na zelene.oko:

Ale jo, bábušky nebo matrjošky jsou taky popularní všude možně, ale je důvod aby na to bylo Rusko hrdé? Asi ne, Švejka já prostě vidím jako podobný kýč.

Offline zelene.oko
651 příspěvků moje polička 10. dubna 2017 08:12
Reakce na Mutziputzi:

Já souhlasím, že význam postavy Švejka se posunul a interpretace jsou různé. Haškův román ale rozhodně není  kýč.

20970 příspěvků moje polička 10. dubna 2017 09:11
Offline zelene.oko
651 příspěvků moje polička 10. dubna 2017 09:33
Reakce na Mutziputzi:

Ano, literaturu lze vykládat v souladu s různými idologickými a mocenskými záměry

20970 příspěvků moje polička 10. dubna 2017 09:36
Reakce na zelene.oko:

No, tak to už jsou s prominutím prázdné plky

Offline zelene.oko
651 příspěvků moje polička 10. dubna 2017 09:38
Reakce na Mutziputzi:

Tak určitě

20970 příspěvků moje polička 10. dubna 2017 10:13
Reakce na zelene.oko:

Zajímavý, že například toho Kafku, co je mu Švejk tak moc podobnej proletariát tolik neprožíval, toho si úplně ideologicky ani mocensky po svém nevyložil...no jak říkám, nač z toho dělat melodrama, já Švejka dobrovolně do ruky nevezmu, dokonce ho ani hrdě ve své knihovně skutečně nechci, ale proti gustu....

Offline Potrefenáhusa
38912 příspěvků moje polička 10. dubna 2017 10:16
Reakce na Mutziputzi:

švejka ráda nemám, už jsem se k tomu přiznávala několikrát, že jsem ho teda asi nepochopila, ale vaše argumentace, že je to debilní a komu to tak nepřijde, je taky debilní, mi přijde teda taky lehce debilní. (A ne že mi teď napíšete, ať vám ukážu, kde jste psala, že kdo to nemá stejně jako vy, tak je idiot, vyplývá to tak nějak samo)

Offline Kokoska
35030 příspěvků moje polička 10. dubna 2017 10:16
Reakce na Mutziputzi:

Ono asi taky víc lidí vidělo S tebou mě baví svět než Údolí včel. A nemyslím, že jedno je horší než druhé, jen je to jiné a oslovuje to jiné lidi.

20970 příspěvků moje polička 10. dubna 2017 10:24
Reakce na Potrefenáhusa:

To vám teda nenapíšu, ale vidíte to špatně, to že napíšu, že je to debilní, je naopak reakce na ty z mého pohledu pseudointelektuální traktáty a hlubokomyslnosti a společenském přesahu, ten tam prostě (objektivně) není, to je holá propaganda. Že se nebouříte proti argumentům, že kdo tam nevidí tu hloubku a břitkou kritiku monarchie "to asi nečetl pozorně", volám po vyváženosti v posudcích!

20970 příspěvků moje polička 10. dubna 2017 10:25
Reakce na Kokoska:

Ale proč dávat do protikladu "lidové" a "umělecké", jde to spojit, když se to umí.

Offline zelene.oko
651 příspěvků moje polička 10. dubna 2017 10:27
Reakce na Mutziputzi:

Už to překrucujete. Já napsala, že Haškův Švejk má něco společného s Kafkovými romány, nikoliv že je to "moc podobné". Taky úplně nevím přesně, o kom se bavíme: Švejk (fiktivní románová postava), Hašek (spisovatel), Kafka (spisovatel). Já vám tady můžu dát odkaz na článek, kde bude Švejk a Hašek zase popisován jinak...konce se nedobereme a ani mi o to nejde. Vy zůstanete na svém, já též.

Offline Kokoska
35030 příspěvků moje polička 10. dubna 2017 10:33
Reakce na Mutziputzi:

Například?