paktofonika tak ja predpokladam ze povaha tve prace umoznuje komunikovat po slovensky nebo anglicky, a mezi kamarady pokud ti rozumi/me:-) je vse v poradku ne? nemyslim ze by tohle meli resit ty prodavacky/sestry/uciřtele/lekari.. je to vec zamestnavatele jestlize jsou zamestnanci, ev. jeste zakazniku.
VIP zjevy
viktorka_od splavu Učitelia a lekári, proste profesie kde ide o detaily by jazyk danej krajiny mal ovládať na slušnej úrovni to áno, ale či predavačka pletie slovíčka alebo do toho mieša iný jazyk je mi fuk. Na pokladni mi stačí info koľko mám zaplatiť a dovidenia.
paktofonika Nad posledním slovem tvého příspěvku jsem se musela usmát, když mi pokladní v Brně v Bille na závěr řekla : "Dovi", přišlo mi to strašně milý.
viktorka_od splavu No a na začiatku bolo:
Do prkýnka, buď se naučím dobře česky, nebo zůstanu u slovenštiny a neprzním oba jazyky.
No tak preto som sa pýtala. Jedným vadí slovenčina a druhým zas nedokonalá čeština.
paktofonika Tak předpokládám, že jde hlavně o lidi, kteří jsou vidět, třeba ty politiky, o kterých se mluví asi nejvíc. Blbé je to i u učitelů a zdravotnického personálu (jako jo, uklízečka fajn, instrumentářka třeba asi taky, ale jak tu někdo zmiňoval, sestra na dětském by česky umět měla, po dětech (aspoň do určitého věku) fakt nelze vyžadovat, aby rozuměly kromě mateřštiny ještě dalšímu jazyku, aby se s ní domluvily.
Solathis Ale Babišovi je rozumieť, len niektoré slová trochu ťahajú uši ale nepríde mi, že by rozprával tak, že by mu nebolo rozumieť. To isté Krnáčová.
paktofonika já to teda nezačala, ale babiš mi vadí tak nějak celkově (krnáčová je mi ukradená a jak mluví vůbec netušim), ovšem na tu hatmatilku jsem alergická od dob pána husáka, prostě mi to nějak nedělá dobře na duši. takže přesně jak píše Solathis - krom těch profesí cos uvedla by lidé vystupující na veřejnosti, jako například politici, neměli mluvit jak tataři. já jako "zákazník" tzn volič svou preferenci samozřejmě dávám najevo![]()
u tebe, stejně jako u continuity, dávám přednost slovenštině, rozhodně!![]()
paktofonika Nad posledním slovem tvého příspěvku jsem se musela usmát, když mi pokladní v Brně v Bille na závěr řekla : "Dovi", přišlo mi to strašně milý.
jojo, to je milý. já si zas vybavila, jak jsem byla poprvé v životě ve vídni a přestože jsem x-let chodila do němčiny, já té pokladní opravdu nerozuměla vůbec nic, ani kolik mám platit, prostě nic. hrůůůůza:D
barbucha Hele, to je teda asi výjimečné to tvoje Švédsko. Leckde po Evropě (a asi i jinde) potkávám personál třeba restaurací, co mluví tamním jazykem hůř než já. A anglicky taky ne. Rozhodně bych s toho nedělala zas nějaké české hambaspecifikum.
jsi mi pripomnela moji lonskou navstevu vidne, kde jsem sla na rizek do tradicni restaurace a kdyz jsem na servirku zacala mluvit nemecky, tak me odbyla, ze nemecky nemluvi, ze jen anglicky. jako cizinec a turista jsem to prekousla, ale kdybych byla mistni, tak bych fakt nechtela, abych ve svy vlastni zemi musela v pohostinstvi mluvit anglicky...
razorblade jo tak presne to se nam stalo v Recku,ze servirka neumela Recky...
no,uz jsme tam nikdy nesli.
razorblade Mně to taky vadí. Nebo, pro jistotu, v Berlíně v etiopské restauraci by mi to bylo nevadilo, v Římě v pizzerii fest. A teda úplně nejvíc mi vadilo, když servírka v Praze mluvila jen rusky, ![]()
viktorka_od splavu Priznám sa, že to ako Babiš rozpráva je to posledné čo by ma na ňom sr..o, ale je fakt, že u niektorých pozícii by mal byť ten jazyk na dobrej urovni. Len som chcela vedieť, či nedokonalosť jazyka vadi ľuďom aj v bežnom živote.
paktofonika ne mně teda vůbec ne, já mám naopak ráda, když je řeč pestrá - baňky, slovenština, všecko:D trochu mě mrzí, že se ty rozmanitosti spíš stírají, vzniká taková univerzální hatmatilka, no ale to je přirozený vývoj, to se nedá nic dělat.
paktofonika Mně u Babiše nevadí, že míchá jazyky, ale to jeho kňučení, intonace, fuj. Plus samozřejmě to, co z té huby vypouští. Vadilo by mi to stejně, i kdyby mluvil čistě slovensky nebo česky.
Pinot Noir tak samozřejmě že to není to podstatné, je to prostě taková zhnilá třešinka na té hnusné smrduté dortě![]()
Pinot Noir Mne vadí keď dvíha obočie, žmúri a tvári sa veleduležite ![]()
viktorka_od splavu A Zemanovi rozumieš? Ja veľmi nie a to ani nemieša jazyky ![]()
Len som chcela vedieť, či nedokonalosť jazyka vadi ľuďom aj v bežnom živote.
Naprosto ne. Snaha se cení
a navíc, to bychom sami nemohli nikde jinde ani pípnout - ne každej (já určitě ne) je schopnej se na cestách domluvit jako rodilej mluvčí.
BTW Babiše ani Zemana je snad lepší vůbec neposlouchat.
paktofonika to pride, ja mu rozumiem. Buhuzial.
Sweet Potato No ale ono tomu tak často i je. Mám děti na praxích ve velkých pražských hotelech, Čtyřhvězdy a pětihvězdy. A vyprávějí mi, jak je trapné, když jejich "kolegové" neumí česky ani anglicky. A když se jich host na něco zeptá, odpovídají "Něpanimáju" A hosté stojí a zírají a nechápou. Obsluha se nedomluví s kolegy, ani s hosty.
Jo, lidí je málo, fakt málo, ale jsem přesvědčená, že špičkové hotely se tím devalvují. Když už berou kdekoho (což v zásadě není nic špatného) měli by brát kdekoho, kdo mluví aspoň trochu anglicky.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.