VIP zjevy

14. srpna 2014 20:26
Offline viktorka_od splavu
49359 příspěvků moje polička 17. října 2018 19:01

paktofonika snažím se nerozumět, to se fakt nedá vydržet

Dadoo to je dost hrůza. no já mám z druhé ruky jak to chodí jinde a popravdě, každému z tvých žáků bych doporučila praxi mimo čr:D btw v londýně jsem byla nadšená že jsem se domluvila s každým - páč úroveň angličtiny mám asi tak podobnou jako ti pouliční prodavači kafe, obsluha arabských večerek apod.

Offline continuity
43142 příspěvků moje polička 17. října 2018 19:11

sorry za elaborat, okrem paktofoniky to mozete pokojne preskakovat....

paktofonika no inak takto. kazdemu nieco vadi a takmer kazdemu nieco ine. uvidis v akej socialnej bubline se budes pohybovat a podle toho sa zariadis.

ja to mam dost pestre a zazila som od: pujdes s nama na schuzku a budes tam mluvit slovensky. az po: jsi v Cechach tak mluv cesky do p.ci! (a to som prosim prehovorila po slovensky na svoje vlastne malinke deti).

ono casom pride chvila, ked sa ti zacnu tie jazyky miesat. a tym nemyslim, ze to nebudes vediet rozoznat, ale skor situaciu, ze s personalistkou preberas aktualizaciu pracovneho poriadku, ktoremu ale ona samozrejme hovori pracovni rad. odhadujem, ze tomu nezacnes hovorit pracovny poriadok (toto je este celkom jednoduche, ale su pripady, keby ste sa fakt nedohodli).

takze potom mas celkom dve moznosti: bud ti nebudu vadit tieto slova pomiesane v slovencine, alebo budu. a podla toho sa zariadis. mne teda to miesanie jazykov ukrutne vadilo vzdy, aj ked to robili nasi madari na vyske a aj ked sa do slovenciny preberaju klasicke cechizmy, takze ja som si vybrala tu cestinu (niekedy nedokonalu, ale snazim sa to neprasit tou slovencinou). naviac prezentovat cesku excelovsku tabulku slovensky da celkom zabrat. 

inak podla mojej skusenosti Cesi to miesanie jazykov casto nepoznaju, za cistu slovencinu to pokladaju dost dlho. problem to zacne byt, ked je tej slovenciny 20% a menej, to pocituju ako prznenie cestiny 

nie je to samozrejme take jednoduche, teraz je jeden z mojich nejblizsich spolupracovnikov Slovak a hovori slovensky, co mi v skupine, ked su dvaja cesi a on dost nevyhovuje (zistila som, ze predovsetkym, ked chcem podporit jeho nazor :D), dufam, ze sa s tym nejak vysporiadam, takto by to dlho neslo.  

Offline viktorka_od splavu
49359 příspěvků moje polička 17. října 2018 19:17
Reakce na continuity:

ked je tej slovenciny 20% a menej, to pocituju ako prznenie cestiny​

Offline continuity
43142 příspěvků moje polička 17. října 2018 19:22

inak k teme, podle mna ma vrcholny predstavitel statu hovorit spisovne (rovnako ako by nemusel kradnut a klamat, pripadne prist na vrcholnu diplomaticku schodzku obleceny ako vagabung). vadilo by mi uplne rovnako keby nas prezident hovoril v oficialnom styku narecim. (v blahej pamati Janko Slota napriklad). 

Offline Sweet Potato
40422 příspěvků moje polička 17. října 2018 19:25

Dadoo Jo, mají svou cílovou skupinu a ostatní je nezajímají.

continuity 

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 17. října 2018 19:54

continuity Ďakujem za elaborát :) Mne sa čeština hrozne mýli s poľštinou, proste sa pristihnem, že po dvoch vetách nehovorím český ale poľsky.  Mne teda ešte nikto slovenčinu nevytkol, ale mala som kolegyňu, ktorá si v práci ostatným stále sťažovala, že zaberám miesto domácim.

S tou verejnou funkciou máš asi pravdu. 

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 17. října 2018 19:59

paktofonika Ja myslim, ze ti nikdo nic vytykat nebude, mluv klidne slovensky a bud v pohode, mluv klidne cesky, polocesky, je to uplne sumak, kdyby v cele Prahy byla Magda Vasaryova a premier Kukura, budou se vsichni rozplyvat jak roztomile komoli a ten mekkej prizvuk jak je sexy...ale holt je to jina dvojka, holt tady tu hul holky nasly...realne to je bez emoci kazdymu normalnimu cloveku ukradeny jak kdo mluvi

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 17. října 2018 20:13
Reakce na razorblade:

​jsi mi pripomnela moji lonskou navstevu vidne, kde jsem sla na rizek do tradicni restaurace a kdyz jsem na servirku zacala mluvit nemecky, tak me odbyla, ze nemecky nemluvi, ze jen anglicky. jako cizinec a turista jsem to prekousla, ale kdybych byla mistni, tak bych fakt nechtela, abych ve svy vlastni zemi musela v pohostinstvi mluvit anglicky...

​já jsem byla ve vídni na řízku a snažila jsem se využít své nové stále chabé němčiny a pak jsme se u stolu bavili mezi sebou, servírka se vrátila, slyšela nás a že: možete hovoriť po česky 

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 17. října 2018 20:22

Jiná Realita to se nam stalo letos v berchtesgadenu :D nejdriv jsme se servirkou komunikovali nemecky, ale pak kdyz nam nesla piti a slysela, jak se mezi sebou bavime cesky, tak na nas rovnou zacla mluvit slovensky. to mi ale nevadilo, protoze nemecky mluvila...

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 17. října 2018 20:57

razorblade jasně, chápu, že se mluvilo o něčem jiném, ale hned jsem si na to vzpomněla, protože nás to velice pobavilo 

Offline KapkaMM
325 příspěvků moje polička 17. října 2018 21:38

razorblade Taky jsem v Berchtesu narazila na pár podniků, kde na nás perzonál mluvil hned česky. Prý tam  má několik penzionů český emigrant a bere na praxi učně z hotelovek v ČR. 

Offline Potrefenáhusa
38879 příspěvků moje polička 18. října 2018 07:03

Požadavek na spisovnou češtinu (včetně absence vulgarismu) u vrcholných představitelů státu bych podpořila, jinak mi přijde, ze Češi na przneni češtiny nejsou moc zvykli, jak se moc cizinců česky neučí, ale co maj říkat anglicky mluvící, co jim řeč przní celej svět? Myslím, ze třeba v USA budou všichni na to przneni jazyka mnohem min haklivi 

Offline onetwoone
131 příspěvků moje polička 18. října 2018 07:41

Nevadí mi, když obsluha nemluví česky, když je milá a snaží se dorozumět, nemám s tím problém. Se divím, že to někdo vnímá jako problém takový velikosti, že do tý hospody už by nešel. 

20970 příspěvků moje polička 18. října 2018 07:48

onetwoone Jj, taky mi to lpeni na hoch jazyce prijde ponekud upjaty

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 18. října 2018 08:05

Nelča jede picifuky 

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 18. října 2018 08:31

... nejde o zadne fejky. Klidně napište na krasnevune s dotazy, který parfém voní jako Dior, Armani atd. Je to opravdu k nerozeznání 

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 18. října 2018 08:44

moora tak urcite, asi se poptam po Superstitious 

20970 příspěvků moje polička 18. října 2018 08:58

jinx Tak nalízovanej Brabus se neptá kde na něj trdlo vezme

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 18. října 2018 09:04

Mutziputzi pozor, zadna lizacka pry!!! 

20970 příspěvků moje polička 18. října 2018 09:06

jinx že teda nalízoval hokejka? vypadá jako podobnej trubeček