sorry za elaborat, okrem paktofoniky to mozete pokojne preskakovat....
paktofonika no inak takto. kazdemu nieco vadi a takmer kazdemu nieco ine. uvidis v akej socialnej bubline se budes pohybovat a podle toho sa zariadis.
ja to mam dost pestre a zazila som od: pujdes s nama na schuzku a budes tam mluvit slovensky. az po: jsi v Cechach tak mluv cesky do p.ci! (a to som prosim prehovorila po slovensky na svoje vlastne malinke deti).
ono casom pride chvila, ked sa ti zacnu tie jazyky miesat. a tym nemyslim, ze to nebudes vediet rozoznat, ale skor situaciu, ze s personalistkou preberas aktualizaciu pracovneho poriadku, ktoremu ale ona samozrejme hovori pracovni rad. odhadujem, ze tomu nezacnes hovorit pracovny poriadok (toto je este celkom jednoduche, ale su pripady, keby ste sa fakt nedohodli).
takze potom mas celkom dve moznosti: bud ti nebudu vadit tieto slova pomiesane v slovencine, alebo budu. a podla toho sa zariadis. mne teda to miesanie jazykov ukrutne vadilo vzdy, aj ked to robili nasi madari na vyske a aj ked sa do slovenciny preberaju klasicke cechizmy, takze ja som si vybrala tu cestinu (niekedy nedokonalu, ale snazim sa to neprasit tou slovencinou). naviac prezentovat cesku excelovsku tabulku slovensky da celkom zabrat.
inak podla mojej skusenosti Cesi to miesanie jazykov casto nepoznaju, za cistu slovencinu to pokladaju dost dlho. problem to zacne byt, ked je tej slovenciny 20% a menej, to pocituju ako prznenie cestiny 
nie je to samozrejme take jednoduche, teraz je jeden z mojich nejblizsich spolupracovnikov Slovak a hovori slovensky, co mi v skupine, ked su dvaja cesi a on dost nevyhovuje (zistila som, ze predovsetkym, ked chcem podporit jeho nazor :D), dufam, ze sa s tym nejak vysporiadam, takto by to dlho neslo.