VIP zjevy

14. srpna 2014 20:26
Offline sisa.b
1298 příspěvků moje polička 18. října 2018 13:04

Wanda von Dunajew to je tiež v poriadku, keď tam žiješ (a vždy ma napadne Darin "šialok" kávy  ). 

Mutziputzi mne pripadá, že takto pózuje väčšina Slovákov.

paktofonika uff  Ešte že nebýva v Londýne 

Offline Zu
2779 příspěvků moje polička 18. října 2018 13:05

sisa.b ono asi nejde o to překročení hranic, ale když vidím kamarádku a jejího přítele z Slovenska, který tu už dost let žije a pracuje, jak se strašně často nechápou, protože ona mu nerozumí a já se občas také nechytám, tak nevím, proč by nemohl zkusit mluvit česky, protože on ta slova zná (z práce, od kamarádů atd.)

Offline Isca
4891 příspěvků moje polička 18. října 2018 13:33

sisa.b Ona to vždycky nemusí být póza, někdo prostě snadno chytá slova, která slyší kolem sebe, kór u jazyků, které jsou navzájem velmi podobné, jako čeština a slovenština. Na vejšce jsem takhle do obecné moravské češtiny házela tu a tam střídavě valašské a slovácké slovesné koncovky. 

Online Janulik03
20277 příspěvků moje polička 18. října 2018 13:37

Zu Takže aby si rozumeli, on sa musí snažit hovoriť po česky, ona sa nemusí snažiť mu rozumieť? 

A ano, čítala som, že žije už dlho v čechách. Ale tiež som čítala, že su spolu, teda to potom mi moc nejde chápať. 

U nás máme dosť čechov, čo tu žijú roky a okrem jednej pani, všetco hovoria stále česky a všetci im rizumiememe. Opačne je to v poslednej dobre problém. 

Online viktorka_od splavu
49359 příspěvků moje polička 18. října 2018 13:40

Janulik03 a znas ten vtip jak vznikla slovenstina?

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 18. října 2018 13:41

Janulik03 Tak ono mu prý nerozumí víc lidí, všichni teda se maj učit?

Offline continuity
43142 příspěvků moje polička 18. října 2018 13:47

Janulik03 pretoze ti Cesi, co rozpravaju po slovensky, su tam inkognito. Takto som niektorych Cechov odhalila az po rokoch. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 18. října 2018 13:48

Janulik03 a znas ten vtip jak vznikla slovenstina?

​já ne  prosím.

49359 příspěvků moje polička 18. října 2018 13:49

Jiná Realita se bojim;-)

Viete, čo je najoriginálnejší spôsob samovraždy? Prísť do Terchovej a tam v krčme povedať, že slovenčina vznikla, keď opitý Štúr prekládal z ruštiny do češtiny.

Offline Zu
2779 příspěvků moje polička 18. října 2018 13:50

Janulik03 ale ne, nemusí... ona se fakt snaží a my ostatní taky, jen jako mě by prostě nepřišlo divný, kdyby se snažil, to jsem se snažila neobratně říct :)

A jako fakt jsem neodhalila, proč mu nerozumím ani já, možná ještě nějak komolí? Jako fakt se snažíme všichni a nikdy bych mu neřekla, že MÁ mluvit česky, jako já mám slovenštinu ráda, ale oni dva jsou fakt zajímavej úkaz, už se párkrát pohádali jen kvůli tomu, že si pořádně neporozuměli. A třeba je ta kamarádka jazykově na tom hůř, možná i on a já taky, kdo ví. Jen, že my jsme z té generace, která už slovenštinu v televizi nezažila, kdežto s ním jsme se bavili o tom, že na vše vždy v tv koukal v češtině. My prostě kromě něj (a já teda se učím tady:) ) nemáme nějak moc možností tu slovenštinu pochytit.

Někdo výše psal, jak ho potěšilo, že  ho někdo pozdravil dovidenia, mě tuhle v čekárně u zubaře taky a chtěla jsem stejně odpovědět, ale v ten moment mi vytanula na mysli zdejší diskuse, jestli není neslušné slovákovi odpovědět slovensky a pak jsem se bála špatné výslovnosti, že ze mě vyšlo "doooo-nashledanou" 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 18. října 2018 13:50

Janulik03 a nemůže to aspoň trochu být i tím, že zatímco slovenské programy neustále vysílají hromady českých pořadů, tady se slovensky nevysílá v podstatě nic?

já sice to, jak někdo nerozumí slovenštině, nechápu, ale vyrostla jsem se slovenskými bratranci a navíc bydlím na hranicích, takže nejsem správný vzorek.

Online Janulik03
20277 příspěvků moje polička 18. října 2018 13:52

No tak evidentne som tu zas capla koninu, tak Mutziputzi aspon ten vtip tu daj prosím. 

Mutziputzi A reagovala som na slovo, že nerozumie vlastnému priatelovi, nie či mu rozumeju ostatní. 

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 18. října 2018 13:54

Janulik03 No ale tam padlo, že autorka taky občas tápe, krom jeho české přítelkyně, čili mnozí další pravděpodobně taky, ale pán je zabejčenej

Trefný vtip nahodila viktorka_od splavu , ne já)))

49359 příspěvků moje polička 18. října 2018 13:57

Jiná Realita no prave. u nas se se slovenstinou clovek setka opravdu minimalne. nanejvys s temi paskvily. naopak je to asi jine ale prijde mi ze (nekteri) slovaci to moc nechapou-jakto kdyz ja rozumim jim, oni nerozumi mne? to delaji naschval!

ja s tim problem nemam zadny a slovenstinu mam rada, slysim rada i ctu, deti uz taky rozumi (uplne nejlepsi je naucit se slovensky v zahranici at se nemusis bavit s kolegy anglicky:-)) takze za me v poho, stejne me ale obcas irituje kdyz to nekdo pozaduje automaticky, jako samozrejmost.

Online Janulik03
20277 příspěvků moje polička 18. října 2018 13:57

Ale panebože, zas to píšem možno ako tatar (slovák), ale fakt ma prekvapuje, ano stále prekvapuje, ked počujem, že čech nerozumie slovenštine. No zabite ma. Slovák čechovi rozumie. 

Je to možné tým, že vy ste sa viac izolovali, aj programmi v Tv, ktoré si dabujete aj slovenské, kdežto u nás české programy bežia v kuse. 

Skôr ma to mrzí, ako hnevá, ja tie reči príliš nerozlišujem. Mrzí ms to ,že sa odcudzujeme a potom pomaly spolu komunukujeme radšsj anglicky, ako sa mi stalo s jedným zákazníkom, o ktorom som si fakt myslela, že nie je čech, lebo stále na mna mlel anglicky a potom ked sme ho odhalili, tak povedal, že on by slovensky nerozumel, tak trval na angličtine. No nebyt to zákazník a ja nesmiem zákazníka rozhnevať, tak by som ho hádam aj kopla do nohy. Ufff

Online Janulik03
20277 příspěvků moje polička 18. října 2018 13:59

viktorka_od splavu no tak ale to už fakt možno len nepochopenie, nepovažujem to za automaticky, ale už som sa zacyklila vo vysvetlovaní. Kašlem na to, aj tak mi nebudete rozumieť asi.

49359 příspěvků moje polička 18. října 2018 14:00

Janulik03 no tak tohle presne mam na mysli

Online Janulik03
20277 příspěvků moje polička 18. října 2018 14:02
Offline moora
8668 příspěvků moje polička 18. října 2018 14:02

jsem si vzpomnela, jak dite melo na gymplu slovenskeho ucitele prirodopisu a po dotazu (za pripadne komoleni slovenstiny se omlouvam) "aky je najcastejsi prvok v zemskej kore" cela trida usilovne probirala v hlave vsechny ty bicikovce, menavky a nalevniky, kterej nich by to tak mohl byt :-))

Offline Zu
2779 příspěvků moje polička 18. října 2018 14:03

Janulik03 ne, že by nerozuměla furt, ale v jejich domácnosti prostě vinou jazykové nevybavenosti mojí kamarádky chodí k častějším nedorozuměním :-D ve chvíli, kdy se tohle děje a lidi mu nerozumí, proč nezačít používat češtinu? Když teoretizuju, tak být na Slovensku, tak se snažím začít mluvit slovensky. Ale každého věc, neříkám, že je to nutnost :)