Čas vánoční...

22. prosince 2016 19:51
Offline continuity
43534 příspěvků moje polička 26. října 2022 17:18

Renusatko u nás byly velké sešlosti na Vánoce u babičky. Jenže to přesně každý respektoval ty zavedené tradice a vůbec to celé bylo v pohodě, navíc jsme nocovali většinou doma ve své posteli.

Ségra se od těch rodinných tradic celkem trhla, koupi se jiná ryba, salát, který se dělal od počátku věků je úplně blbě, a nakonec se buď furt dohadujes nebo ustoupis. Ani děti tam už nechtějí. 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 26. října 2022 17:34

continuity Ono je to určitě i o zvyku a o tom, jak to funguje.  Babička tady není sedmé Vánoce a já pokaždé slyším od kluků, že na chalupě dřív, to bylo nejlepší. Stejně tak letos hrozné zklamání, že budeme jen sami. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. října 2022 18:01

Renusatko jo, je to o zvyku. Ale ještě si dovedu představit tu mít moje rodiče, ale určitě ne mužovi, to už by nastal střet tradic. Na těch návštěvách je snaha, aby se sešla celá rodina, ale tím, že se očekává, že u mužových rodičů budeme spát a zároveň mám malou ségru i sestřenici, takže je snaha, aby se všichni sešli i u té mojí babičky... A to před dvěma lety ještě žila moje druhá babička (a tam to samé). Popravdě kdyby ty návštěvy vyžadovali ještě mužovi prarodiče, tak bych asi moji rodinu sbalila a vyrazila na hory

Offline Garfie
28612 příspěvků moje polička 27. října 2022 00:05

Renusatko U nás to bývalo podobné, ne v tak velkém, ale když jsem byla malá, chodila k nám babička s maminčinou sestrou a další sestra s dětma přijeli hned po večeři, bývalo to bujné, pamatuju, že my děti jsme chodívaly ještě po rozdání dárků ven na koulovačku a dospělí popíjeli víno. :-) Pak jsme bývali u našich, i s babičkou a ségrou s její rodinou, ještě s mým mužem za svobodna, ale pak už to začínal bývat strašný chaos.  Teď jsme na Štědrý den každý sám, ale druhý den se scházíme u ségry na oběd, pak se stěhujeme na punč k tetě, která bydlí vedle a tam přijdou ještě její děti s rodinami, to bývá ta mega rodinná párty. A druhý svátek vánoční to samé u tchýně, mám to ráda, ale s malými dětmi jsem to nesnášela, ani jsme si nestihli užít dárky a Vánoce a bylo po nich, pořád jen nějaké přesuny. 

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 27. října 2022 11:35

Garfie Máme společný Štědrý den u maminky, mladší ségra s manželem a dětmi, my bezdětný s partnery (jsou-li k mání). 25 dopoledne je všechny vyexpedujeme ke tchýni a ostatním dětem, otevřeme si s mámou tradičně lahev Plzně a odpoledne trávíme pohádkovým maratonem. 26 jsem donedávna sloužila jako záchranář na zimním plavání, takže ty přesuny za rodinou někam daleko jsem se snažila vytěsnit.

Návštěvní vánoční kolečko jsem úplně nenáviděla, když jsem s ex jezdila na Moravu - 24. u nás, 25 ráno do Rožnova, 26. do Bílovce a Vánoce v pytli aniž bych si je trochu užila, třetina času strávená v autě. 

Offline Garfie
28612 příspěvků moje polička 27. října 2022 11:42

andulka01 Jo, to je přesný, my jezdíme na Slovensko, takže to je podobné. Mám známou, prodavačka, takže na Štědrý den ještě obvykle pracuje, druhý den jezdí cca 200 kilometrů k rodičům a další den dalších 200 kilometrů ke tchánům, ta Vánoce doslova nenávidí. 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 27. října 2022 11:50

Ja zacla mit vanoce rada az kdyz ,,muzu,,konecne zustat doma.

Garfie chudak uplne ji chapu.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 27. října 2022 11:51

Garfie No ty prodavačky lituju nonstop. Včera v samce nějaký důchodce se dotazoval, zda je v pátek otevřeno? To nepochopíš, v košíku dva rohlíky a mléko. Zlatej covid, fakt.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. října 2022 12:28

andulka01 no to by mě taky štvalo, my máme naštěstí všechny v Praze, akorát tchýně bydlí kousek za Prahou. Mně jako dospělé to nevadí, i to mám celkem ráda, Štědrý den trávím podle sebe a zároveň se vidím s širokou rodinou, ale děti těch zážitků mají moc, to je na nich vidět. 

Offline Kokoska
35127 příspěvků moje polička 27. října 2022 12:59

Jsem možná divná, ale nemám moc ráda, když se na Štědrý den všichni nahrnem na jedno místo. Mnohem víc se mi líbí, když k nám mladí přijdou postupně, daleko víc si užiju děti a jejich reakce na dárky. Takže oni slaví na Štědrý den u nich doma a k nám se chodí na "to u nás nechal Ježíšek pro ty děti, co tu občas viděl" :) Dokonce ani nevadí, když někdo přijde už 23., protože "Ježíšek toho měl moc a tak u nás cestou k vám něco nechal pro ty děti, co tu občas viděl" 

Offline viktorka_od splavu
49422 příspěvků moje polička 27. října 2022 13:13

Renusatko ty navstevy jsou hrozne a ja to odjakziva nesnasim, i kdyz jsem v tom vyrostla

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. října 2022 13:35

Kokoska nám nikdy nepřišlo divné, že Ježíšek nechává dárky pro nás i u babiček a naopak nějaké jejich i u nás. My bysme klidně mohli býtu našich, bydlí blízko, pořád setam cítím jako doma, ale muž by si asi připadal navíc. A vlastně nevím, jestli by nás tam chtěli

Offline Makara
3667 příspěvků moje polička 27. října 2022 13:44

Kokoska nejsi divná.

Já neměla ráda (dobře - naprosto nesnášela) ten povinný maraton s dětmi po rodičích/prarodičích s futrováním do prasknutí (což je pro moji mámu i tchyni synonymum správného průběhu návštěvy), tak jsme to rozvolnili. U tchánů je předvánoční oběd a dárky "pro děti, co tam občas ježíšek viděl" si vyzvednou třeba 30. K mým rodičům se "pozveme někdy v týdnu mezi Vánoci a Silvestrem, se sourozenci naplánujeme nějakou akci mimo domov (motokáry, únikovky..)

Navíc k nám Ježíšek chodí třeba 25., 26.12., protože proč bychom ho zbytečně honili někam na hory, že. Stromeček je nastrojený už před odjezdem, kdyby nahodu šel kolem, aby mohl složit.

Vlastně jsme s manželem většinu tradic z původních rodin zrušili, a založili si nové, abychom si to volno užili s potěšením.

Offline RoSa
10222 příspěvků moje polička 27. října 2022 14:03

když píšete o těch Vánocích: včera jsem našla na chodníku u domu pod okny zalepenou obálku, popsanou takovým kostrbatým písmem, nevešlo se a tak na jedné straně obálky bylo JEŽÍŠK a na druhé OVI... klučina to asi dal na parapet a spadlo to dolů... ještě nechodí do školy... roztomilý...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. října 2022 14:19

Makara to rozvolnění by se mi taky líbilo, kvůli dětem, ale nikdo nechce. Mně jinak maraton návštěv nevadí, spíme doma, pokaždé si užiju klidný večer.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. října 2022 14:19

RoSa to je roztomilý! Škoda, že si to rodiče nepřečtou.

Offline baltik
4992 příspěvků moje polička 27. října 2022 14:53

RoSa no ale ted budes muset byt Jezisek ty :)

Offline Estara
506 příspěvků moje polička 27. října 2022 15:07
Reakce na Renusatko:

Garfie Já jsem třeba z rodiny, kde Vánoce vždycky byly rodinná a kamarádská záležitost. Mimo toho, že babička zvala nás, tak zvala i své sourozence a jejich děti a vnuky, občas někdo ze širší rodiny. Kolikrát nás u stolu sedělo i 18. Mělo to výhodu, že neznám žádné vánoční nervy. Každý dělal něco. Když babička umřela, tak tahle tradice odešla a já byla poprvé v životě doma ve 4. Pro mě hrůza. Teď jsme nějak na střídačku měli doma rodiče a tchána. Loni se to sešlo, že tady byli všichni a letos asi nikdo. Tak já bych byla hned pro návrat těch rodinných Vánoc, všichni dohromady a být moje ségra, tak tě určitě pozvu a kdyby to nebylo tak daleko, tak klidně taky. Bohužel moje švagrová má ke svátkům a Ježíškovi, úplně jiný přístup. U nich v rodině už všichni před Vánoci ví, co dostanou, baví se o tom, takže i holky v 5 a 7 to ví. Tradice žádné a Štědrý večer je spíš opruz nez nějaká zvláštní událost.

​Já to mám dost podobně a ten Štědrý den pouze v nejužším rodinném kruhu - to pro mě prostě není ono. A přesně - s odchodem prarodičů se to přetrhalo a už se na to nejspíš nikdy nenaváže.

Offline brrr
12383 příspěvků moje polička 27. října 2022 16:43

My jsme na Vánoce s našima, mamka je ve svém živlu s chystáním večeře a mě to moc neba, takže ani nemám tendence to moc měnit. Ke stromečku pak příjde ségra s rodinou. 25. jsme všichni jezdívali k druhé babičce, kde vždycky dorazil strýc s rodinou a k večeru i prastrýc. Teď už to řešíme obědem v restauraci. Před Silvestrem jedeme k tchýni, udělat návštěvu u tchána a na Silvestra už jsme na chalupě s mužovými bratranci a tetou. Novoroční oběd sfoukneme u tchýně.

Offline brrr
12383 příspěvků moje polička 27. října 2022 16:45

RoSa A našla jsi rodiče?

Kluci jednou nechali pro Ježíška s dopisy i fidorku, tak jsem kus ukousla, když jsem si brala tu poštu