Čas vánoční...

22. prosince 2016 19:51
Offline Karja
44890 příspěvků moje polička 29. listopadu 2022 21:25

JankaM Já taky nepeču, mně to vůbec nebaví, tyhlety maly uhledný věci:-D. Já mám ráda ty kotle jídla navařet. Ale hecnu se kvůli dětem. Sním taky na navštěvách kde co a někdo má fakt dobrý to cukroví....hmm...už mám vyhlídnuté dvě domácnosti, kam se musím dostat:-D

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 29. listopadu 2022 21:41

JankaM vločková kaše, mňam. Mám jí radši než krupicovou. Doma jsme jí mívali na Štědrý den k obědu, ale muž ani děti to nemusí, už jsem jí léta neměla.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 29. listopadu 2022 21:42

Karja to mně to naopak baví, ale s kluky toho úplně moc nejde, to tak perníčky, nějaké koule, ještě chci zkusit nějaké sušenky. A abych pekla po večerech, tak zas tolik mně to nebaví

Offline Karja
44890 příspěvků moje polička 29. listopadu 2022 21:46

Evaeva Jako s holkama je to cesta o nervy to jo, ale je to fakt baví, tak člověk jim chce udělat radost:-)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 29. listopadu 2022 21:48

Karja já s nimi taky peču, taky to mají rádi, ale musí to být baby friendly hlavně mladší u všeho vydrží deset minut. Navíc se ukázalo, že mu nejde ani tak o pečení (které pořád poptává), ale o jedení

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 29. listopadu 2022 22:01

Mrs.Robinson jo to si taky dělám, taky téměř denně, mám namrazene ovoce a to si na to sypu. 

JankaM zkus to s tím jabkem a skořicí, je to strašně dobré. A vcelku zdravé mi to případá, resp. normální vyvážená snídaně. 

Offline tina
6330 příspěvků moje polička 29. listopadu 2022 22:13

Vločková kaše je nejlepší zimní snídaně a dá se udělat na milion způsobů, tak se nemusí vůbec přejíst.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 29. listopadu 2022 22:22

Tak já peču pořád stejné perníčky, které bývají po upečení tvrdé, ale u nás je to oblíbené. Vždycky je napeču z kila mouky a do Vánoc musím bránit zbytky. Letos jsem do nich místo kypřícího prášku dala sodu. A udělala zkušební várku z 400g mouky. Dojdu dom a kluci to mají snězené. Prý byly tak měkké, že je nenapadlo, že jsou to ty vánoční.

To se může stát jen u nás.

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 29. listopadu 2022 22:25

Renusatko vždyť zkušební várka. Tak zkoušeli

Offline Pinot Noir
30019 příspěvků moje polička 29. listopadu 2022 22:28
Reakce na continuity:

Renusatko vždyť zkušební várka. Tak zkoušeli

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 29. listopadu 2022 22:33

continuityTo jo, jen si myslím, že jim z toho bude špatně

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 29. listopadu 2022 23:12

Karja tak peč dookola medovniky a linecke, to je aspon u nasich deti topka, aj pomoct pri tom mozu, vykrajuju a chuti im to najviac zo vsetkeho :) 

A prepac, na recept som zabudla, napravim. 

Offline Karja
44890 příspěvků moje polička 29. listopadu 2022 23:31

Mrakoplas Jej, neboj to nemusíš honit:-D No hele perníčky mi nejdou. Úplně jsem zapomněla na pracny, to bude dobrý. Ono to vykrajování...většinou se chtějí realizovat nějakým hnětením:-D

Offline slniecko admin
19630 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 00:01

Mohli by ste mi, prosím, ako úzkostnej hysterke vysvetliť, že v poleve na medovníky z bielok naozaj nemôže vzniknúť salmonela? Alebo niečo iné? Najlepšie tak nejako, aby to znelo dostatočne racionálne?

Mám z toho roky panický strach (ktorý ma ovšem vôbec nechytá pri cudzích medovníkov, ja som tak nejako presvedčená, že takto by sa to zkonilo mne )....takže kupujem zásadne tie rôzne umelé.

Dokonca som jeden rok rozmýšľala, že to skúsim z tých sušených bielok čo majú vo "fitness" obchodoch, ale mali len strašne veľkú pikslu.

Ale teda teraz mám ECHT recept na riadne medovníky a tak nejako by som to chcela zobrať poctivo aj v tomto smere.

Offline Myrtila
5419 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 01:23

slniecko Rekla bych, ze salmonele se v poleve nebude darit ze dvou duvodu, jednak je v ni hodne cukru, ktery funguje jako konzervant, a jednak rychle vyschne a pak je dal uz jen sucha, a v suchem prostredi se salmonele moc dobre nevede, nenamnozi se v nem. 
Edit: A jeste mozna by se dalo rict, ze se te polevy sni na perniccich malo, takze i kdyby tam byla, clovek by nesnedl takovou davku, aby zpusobila onemocneni, ale to uz spis odhaduju, treba to tu upresni nekdo znalejsi. 

Offline Garfie
28613 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 03:13

slniecko Na toto téma jsem se kdysi bavila s odborníkem z Výzkumného potravinářského ústavu a v podstatě to Myrtila shrnula správně, až na ten cukr. Cukr nedokáže zničit salmonelu, ale sucho ano, daří se jí jen v kombinaci s vodou, takže zaschnutá poleva je bezpečná, i kdyby v ní čistě teoreticky salmonela byla. Teoreticky by ses mohla nakazit z čerstvé polevy, kdybys si třeba jedla lžičkou, ale takový případ prý zaznamenali jen jednou a neprokázalo se, odkud nákaza pocházela (takže zdroj mohl být i jiný). 

Vajíčka samotná salmonelu neobsahují, chrání je nějaký enzym, zdrojem infekce je skořápka, do vejce se salmonela dostane až po rozbití. Pokud teda vejce před použitím dobře umyješ a vysušíš a hned použiješ, mělo by to být bezpečné. Navíc se rozmnožuje v teple, takže je dobré vejce skladovat v chladu. 

A do třetice, salmonela je nebezpečná až od nějakého množsví, v polevně prý rozhodně nesníš infekční množství. 

No a úplně na závěr, ničí se už někdy od 60-70 stupňů, takže pokud jsi paranoidní úzkostlivá hysterka , perníčky můžeš dát usušit do trouby (paní u které jsem byla na kurzu zdobení to tak dělala).

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 06:18

slniecko Myrtila Garfie děkuji všem třem. Za otázku a odpovědi. Já taky vajíčko odmítám používat, ale letos jsem si říkala, že by to chtělo. Ta poleva jinak nedrží! Ale může to být i rukama

Offline Garfie
28613 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 07:02

MaeGandal Nemáš zač, já myslím, že se opravdu nemusíš bát. 

Offline dupali
473 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 07:05

slniecko A nebo zkusit tu královskou glazuru, kde je sice sušený bílek, ale i kyselina citrónová....jako správná ovce, už ji mám objednanou, tak očekávám zázraky. Pokud tedy bude co zdobit, první várka perníčků mizí závratnou rychlostí.

Offline 711990
18330 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 07:29

slniecko jeste pridam, ze zalezi i na zpusobu chovu, tzv. trojkovy vejce, z klecovyho chovu, jsou v tomhle ohledu bezpecnejsi nez domaci nebo jednicky ci nuly :) a bat se fakt nemusis!