Čas vánoční...

22. prosince 2016 19:51
Offline Pinot Noir
30019 příspěvků moje polička 20. prosince 2024 22:33

continuity bahnitost závisí na tom, kde žili, ne na velikosti. Ale velcí bývají hrozně tuční, ten tuk je nahromaděný na hřbetě a na břišní straně a je dost nechutnej, třaslavý sádýlko, stejně ho vyhodíš. Kupuju vždycky spíš takovou střední velikost.

Offline Jitka77
1955 příspěvků moje polička 20. prosince 2024 22:35

Dojídat 25. by mě neuspokojilo, kapr musí být celé tři dny. Na Štědrý večer smažíme v trojobalu, jen dva kousky pro každého, a druhý den upeču zbytek na másle obalený v mouce a s kmínem. Tak se dělal u nás

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 20. prosince 2024 22:51

Jitka77 zas nehodlám vykoupit sádku.

Tři budou muset stačit. 

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 20. prosince 2024 22:52

Pinot Noir diky

Offline Tak Betty
6192 příspěvků moje polička 20. prosince 2024 22:53

Přesně tak kapr 2,5 - 3 kg.

Offline Pinot Noir
30019 příspěvků moje polička 20. prosince 2024 23:15

Tak Betty jo, nejlepší velikost.

Offline MP Marge
6910 příspěvků moje polička 21. prosince 2024 02:18
Reakce na Jitka77:

Dojídat 25. by mě neuspokojilo, kapr musí být celé tři dny. Na Štědrý večer smažíme v trojobalu, jen dva kousky pro každého, a druhý den upeču zbytek na másle obalený v mouce a s kmínem. Tak se dělal u nás

​Ja bych k Tobe moc rada prisla o Vanocich na navstevu, ja kapra miluju ve vsech podobach

Tady ho bohuzel nesezenu...

Offline MP Marge
6910 příspěvků moje polička 21. prosince 2024 02:27

Damy, prosim, poradte ceske filmy s vanocni tematikou! Nebo proste ty, ktere se odehravaji o Vanocich, at je to o cem chce.

Beru vsechno, nove, ale klidne i z hlubokeho socializmu, nebo filmy pro pametniky!

Nevim, jestli jsem to tady na sebe nekdy vykecala, ale ja mam strasnou slabost pro ceskoslovenskou normalizacni filmovou tvorbu. Jak je v necem Mensik, Bohdalova, nebo Sovak, tak jsem nadsena, i kdyby to byla sebevetsi kokotina. A filmy pro pametniky mam rada odmalicka a s tatinkem jsme meli tradici, ze jsme na se na ne divali o Vanocich.  

Offline Garfie
28613 příspěvků moje polička 21. prosince 2024 04:26

notna Tak já hlavně myslím, že se v poslední době čím dál víc té americké vánoční kultuře přibližujeme, dnešní Vánoce už jsou určitě jiné než za mého dětství. :-) Ale jinak tam přece jen vnímám rozdíl v tom, že u nich jsou spíš veselé, u nás víc slavnostní, nebo jak to říct. I to cukroví, to americké je takové barevné, zdobené, u nás spíš decentní...ani nevím, jestli se tam třeba dělají nějaké trhy, tady v Japonsku, když jsou, jmenují se "německé". Já teda zažila Štědrý den kromě Japonska jen v Austrálii a to je teda rozdíl diametrální.

Offline Kokoska
35138 příspěvků moje polička 21. prosince 2024 07:51

MP Marge dost je toho na youtube, pokud by ti stacily kratsi "povidky", zadej si "vanoce bakalari", nebo neco by se naslo pod "retro vanoce", pod tim budou dalsi odkazy, uvidis. 

Offline vanilka
2192 příspěvků moje polička 21. prosince 2024 08:49
Reakce na MP Marge:

Damy, prosim, poradte ceske filmy s vanocni tematikou! Nebo proste ty, ktere se odehravaji o Vanocich, at je to o cem chce.

​Já jsem taky velký milovník českých a československých filmů, včetně těch pro pamětníky (sledovala jsem je s babičkou ), ale vyloženě s vánoční tematikou mě jich moc nenapadá .
Spíš až z těch novějších - třeba Přání Ježíškovi, Křídla Vánoc, Přijde letos Ježíšek? ... takový průměr no.

Moje úplně nejoblíbenější, bez které už si Vánoce neumím představit, je teda americký film Vánoční koleda od Charlese Dickense. Má několik filmových zpracování, ale nejvíc se mi líbí v 3D animaci z roku 2009. Moje srdcovka . Během svátků ji skouknu klidně i víckrát. 

Offline Potrefenáhusa
38997 příspěvků moje polička 21. prosince 2024 09:06

vanilka to je zajímavý, mne to přijde jako celkem velkej horor (ale já Dickensovi nějak nemůžu přijít na chuť) 

MP Marge napadá mě akorát s tebou me baví svět a tři oříšky pro Popelku 

Garfie myslis, ze jsou Vánoce tak jiny? Ja žádnej posun moc nevnimam (ale deti koukaj na animovanyho grinche, tak se obavam, aby se ten santa tise nevplížil. Vánočního elfa jsme neimplementovali)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. prosince 2024 09:11

Potrefenáhusa mně přijdou jiný akorát ty symboly, santovská čepice nebo sobi pro mě symbol Vánoc není, ale je toho všude plno. Jinak mi přijde, že slaví se pořád stejně, aspoň v mých kruzích 

Offline Jos
příspěvků moje polička 21. prosince 2024 09:23

Potrefenáhusa

Grinch u nas uz taky probehl, letos to necham, ale pristi rok musim nasadit vsechny ty moje milovane morbidni pohadky. I letos musim kouknout, kdy je davaji. Ty nove me povetsinou nebavi vubec. 

Offline euridike blogger
3911 příspěvků moje polička 21. prosince 2024 09:44

MP Marge 

Kotva u přívozu je vánoční film, ČT ho dává snad každý rok, děj se odehrává v období svátků. 

/A ještě Veselé Vánoce přejí chobotničky, to můžu i dnes... :)/

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 21. prosince 2024 09:57

Garfie jj, souhlasím s tebou, hlavně advent se výrazně proměnil.

Je to mnohem extreovertnejsi svátek než předtím, zatímco ještě v mé mladé dospělosti to tak nebývalo. (Taky jsem bydlela na Slovensku.)

Ale takové ty "tiché" přípravy jsem viděla letos v Norsku.  Nevím jak to tam vypadá v létě samozřejmě, ale přišlo mi to významné klidnější než tady.

Offline Potrefenáhusa
38997 příspěvků moje polička 21. prosince 2024 09:59

Jos který jsou morbidní pohádky? Naše dítě zatím až na výjimky upřednostňuje animaky, ty hrany jsou asi zatím hůř srozumitelný 

Offline Potrefenáhusa
38997 příspěvků moje polička 21. prosince 2024 09:59

Jos který jsou morbidní pohádky? Naše dítě zatím až na výjimky upřednostňuje animaky, ty hrany jsou asi zatím hůř srozumitelný 

Offline Raduza
příspěvků moje polička 21. prosince 2024 10:03

Potrefenáhusa Panna a netvor, tu miluju.  Trochu horor,  ale dokonalý,  ta hudba, atmosféra,  všechno. 

Offline Sedmá z devíti
příspěvků moje polička 21. prosince 2024 10:07

MP Marge Městem chodí Mikuláš. Výborný film od Kachyni. Nejsou to teda přímo Vánoce.