Čas vánoční...

22. prosince 2016 19:51
Offline Kokoska
35143 příspěvků moje polička 20. listopadu 2025 17:58

Sweet Potato je. Myslím, že by to mohlo být art deco, babička se vdávala někdy v roce 1925 a myslím, že to měla jako svatební dar. Je to tvarově dost podobné tomuhle

Online continuity
43550 příspěvků moje polička 20. listopadu 2025 18:26

Já mám slavnostní sadu Bernadotku se stříbrným proužkem asi od maturity, teda postupně podokupovanou na kompletní velky servis pro 12 osob (tuším akorát kávová je jen pro šest). Ted už na to nemám dům, ale na Vánoce to vyndávam. Stříbrný proužek se v myčce omyje, ale jak mám těch talířů 12, tak se s tím moc nebabru. 

Od tchýně ještě cibulak pro šest osob a to mi přijde tak na cukroví, jinak je to moc.

Online continuity
43550 příspěvků moje polička 20. listopadu 2025 18:29

Kokoska ta je krásná

Online dzizisketa
9026 příspěvků moje polička 20. listopadu 2025 18:45

Kdyby se někomu líbil ten náš lošnký šetrný retro stromek, tak už se dají objednat.

Pro Pražáky teda.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 20. listopadu 2025 19:46

Len já si ani nepředstavila kompletní servis, pro mě je to too much i na cukroví, možná tak jeden dezertní na tři kousky Jinak fakt akorát v té roubence, vidím na tom cukroví, vanočku... Ale hranici kýče má samozřejmě každý jinde.

Ale všem závidím sváteční servis po babičce, já nic takového nemám a sváteční servis kupuju už několik let. Tak možná příští rok Jíme z obyčejných bílých talířů 

Offline Sweet Potato
40629 příspěvků moje polička 20. listopadu 2025 20:03

Čím víc kýče, tím víc Vánoce.

Offline Jitka77
1956 příspěvků moje polička 20. listopadu 2025 20:08

Sweet Potato Myslíš třeba Santu v životní velikosti slaňujícího z komína?

Offline Pinot Noir
30020 příspěvků moje polička 20. listopadu 2025 20:48

dzizisketa to je vtipné, až do nějakých pětadvaceti let jsem jiné vánoční stromky než z prořezávky neznala. Pamatuju si dvojáky, podkládání stromku, aby byl jakžtakž rovný, přivrtávání větví... Když jsem loni kupovala stromek (tady je prodává každý rok jeden chlápek ve své zahradě), přišla jsem, řekla jsem velikost, ukázal mi jeden, říkám, beru, ten je krásný... A pán vyvalil oči a prý, fakt si vezmete hned první? Tak říkám, vždyť ty kavkazské plantážové jedle jsou tu všechny úplně dokonalé, to vidím na první pohled. A on se úplně rozzářil a říkal, že? Ale nevěřila byste, že někdo vybírá třeba hodinu, všechny musím postupně vytahat, prohlížejí to skoro lupou, a na každém najdou vadu... Mně bylo líto jak toho pána, tak všech těch krásných stromů.

Online Karja
44893 příspěvků moje polička 20. listopadu 2025 20:49

My se letos zúčastníme jako jedna ze zastávek putování za betlémy. Tzn. Že musíme někde u našeho domu vystavit betlém, což není jen tak, když máme dvoumetrový plný dřevěný plot, kamarádka si dělala legraci,že můžu udělat nějaké grafiti na téma vánoční příběh po celé délce plotu;-). Nicméně, když jsem se s organizátorkou domlouvala, tak mi řekla, že naše poloha je strategická, protože v té ulici je vždy ta nejhezčí vánoční výzdoba, všichni naši sousedi mají osvětlené celé domy, jelen se saněmi včetně a u toho nás barák jako černá díra:D. Myslím, že skrz tu zář nás prostý betlém nebude ani moc vidět!:D

Online Karja
44893 příspěvků moje polička 20. listopadu 2025 20:53

Pinot Noir
Jojo, mám to stejně;-). Takovy vyfešákovaný stromek jsme měli poprvé před třemi lety ten modrý a pak ty dvakrát tu kavkazskou jedli, a taky jsem vybírala pokaždé přesně ze dvou;-).

Online continuity
43550 příspěvků moje polička 20. listopadu 2025 21:13

Pinot Noir my jsme měli jeden rok borovici od hajného a byla dokonalá, protože měla větve jen z jedné strany, takže parádně pasovala ke zdi. My nemáme úplně moc místa a borovice mám moc ráda, akorát bývaly docela rozložité. 

Ted se mi nad tím už nechce rozjímat, máme už dva adventní víkendy ze tří plné, navíc strom zařizuje muž a vůbec to nechci přebírat na sebe. Strom ma vždy dva metry, tak pět větví zespoda se musí vždy uříznout, aby se tam vešly alespoň knížky naplacato. Ale já to ani nenosím ani neplatim, tak šoupu nohama. 

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 20. listopadu 2025 21:13

Máma nás honí na nákup pražského stromku už od začátku prosince, čemuž vzdorujeme alespoň první týden. Jezdíme na Karlák do farní zahrady Sv. Jána na Skalce, mají opravdu nádherné stromy, vždycky je to zážitek, pak jdeme na večeři někde po Výtoni.... Bývají to krásný večery, tam pro mě začínají Vánoce.

A na poslední chalupový Vánoce mám slíbený prořez. Něco krpatého, na čem se budou vyjímat ozdoby po tetě, které jsme našli minulý víkend na půdě. 

No a doma skoro nebýváme, takže míváme větve nebo přichylujeme stromek ze školy. 

Offline Jitka77
1956 příspěvků moje polička 20. listopadu 2025 21:25

Stromek bereme od Lesů města Brna, mají v okolí víc prodejních míst...

Offline Sweet Potato
40629 příspěvků moje polička 20. listopadu 2025 21:30

Pinot Noir Zase jsem si vzpomněla, jak tu kdysi jedna sakrovala, jak jsou v Praze hnusné stromky.

Offline Sweet Potato
40629 příspěvků moje polička 20. listopadu 2025 21:31

Karja Tak to je výzva. Určitě to bude príma.

Offline Sweet Potato
40629 příspěvků moje polička 20. listopadu 2025 21:32

continuity My měli jednou jeden krásně do rohu. Známí na návštěvě nám ho pomlouvali!

Offline Pinot Noir
30020 příspěvků moje polička 20. listopadu 2025 21:38

Sweet Potato my měli jeden z prvních pražských stromků hrozně špinavý, to bylo blbé. Plantáž asi někde u dálnice, prodej na parkovišti u hobbymarketu tomu asi taky nepřidal, normálně jsme měli po nazdobení špinavé ruce. Ale jinak mi ty stromky tady vždycky připadají neuvěřitelně dokonalé podle těch, na které jsem byla zvyklá z mládí.

Offline Sweet Potato
40629 příspěvků moje polička 20. listopadu 2025 21:53

Pinot Noir Já pamatuju stromky asi odvždycky kupované (pražské dítě), ale to navrtávání větví a další úpravy bylo málem tradicí. A stejně byl každý z nich ten nejkrásnější. 

Online Karja
44893 příspěvků moje polička 20. listopadu 2025 23:05
Reakce na Sweet Potato:

Karja Tak to je výzva. Určitě to bude príma.

​Jediné co, musím vymyslet nějaké osvětlení, na baterky asi, co přežije povětrnostní podminky;-). Betlém jsem dostala vloni jako dárek, je moc pěkný, doufam, že to vydrží, je to nějaký stříkaný kov, od firmy co běžně dělá nějaké regálové systémy, to musí snad 14 dní větru deště prežít;-). 

Offline MPLee
3046 příspěvků moje polička 21. listopadu 2025 05:32

Karja 14 vydrzi obycejny led svetylka na baterky, ani je nemusis pres den vypinat. Me takhle sviti kazdy rok na venci na dvere ceky advent az do ledna, nekdy dele svetylka na 3 aaa baterky. Nebo trrba v Actionu maji za par korun solarni...