dzizisketa jee, to jsem hledala ted 2 dny zpatky s nemohla si vzpomenout na nazev. Nakonec budeme nit letos poprve stromecek taky z prorezu, ale z Krkonos. Jsem zvedava, co za 100 - 200 korun dostaneme ![]()
Čas vánoční...
MPLee Děkuju, to je super, my máme vždycky nějaký pepco v okně, ale vypínám to a hlavně není to tak exponované...No to se holky vyblbnou, betlém je velmi decentní, celý černý, potřebujeme to ozdobit okolo:D
Karja na vanocni vyzdobu solarni svetla nedoporucuju, jak je pres den malo svetla. Mam na balkone dva svetelny retezy z ikea, se solarnim panelem. V lete, kdyz bylo slunecno, svitily klidne az do rana. Ale jak je ted vic tma a jeste pod mrakem, je to bida. Ve slunecny den se nabijou tak na tri hodiny svetla, kdyz je pod mrakem, tak sviti jen chvilicku. Tak aby nebyl betlem porad ve tme ![]()
ZuzuliDěkuji, to by mě vlastně ani nenapadlo:D, říkala jsem si, že musim koupit něco na baterky a utemovat to pořádně před mokrem;)
Karja ty exterierovy na baterky jsou rovnou vodotesny. A maj casto i casovac, sviti treba 8 hodin a pak se na 16 vypnou a nasledne zase zapnou. Staci strategicky naplanovat cas prvniho zapnuti a mas na cely advent vystarano ![]()
ZuzuliTy jo, tak tahle jsem to nikdy nezkoumala, já znám jen takový za 50 z Pepca, co se zapnou, vypnou čudlíkem. Tak to je super, to jsi mi hodně pomohla!
Karja ten časovač mají i obyčejné z Lidlu, my takové máme i na stromeček. Mají tam i ty venkovní
A cítíte se někdo při tom svícení venku taky tak strašně provinile, nebo jsem blázen jenom já? My máme pár let jen taková mini světýlka v truhlíku. I tak jsem se k nim odhodlávala asi dva roky. A pak závěs v jednom okně, ale to zase nerozsvěcujeme interiérové světlo, tak mám alibi
Ale teď jsem měla nějakou náladu "kašlu na celej svět" a koupila jsem 8m světelný řetěz na verandu. Rebelská nálada mě přešla a teď už pár dní na tu plastovou kabici čumím a nevím, jestli ji nevrátit, protože jako přece nebudu vytvářet další světelný smog. Magor jsem ![]()
v Praze už opravdu svetelny smog nejhorším tím, že k večeru rozsvítim balkón. My to teda na noc zhasiname a máme světýlka normálně do zásuvky. spíš mi vadí vyplýtvané baterky než světlo ve městě, ty se snazim odbouravat, kde to jde. ale vzhledem k tomu, že mám na stromku Tchibo svíčky na baterky, nemůžu nic moc říkat.
notna ty retezy tak moc nezari, taky to nesviti celou noc. Horsi je treba tohle na kraji Říčan, to sviti do dálky a fakt hodne.

notna souhlasím s continuity
My máme ty s časovačem do zásuvky, svítí, myslím, 6 hodin. Takže když svítí od pěti odpoledne, vypnou se než jdeme spát. Ale těch pár světýlek v Praze nic extra neudělá.
notna Já se tedy přiznám, že tohle "světýlkaření" nechápu a považuju to někdy až za mimořádně nevkusný. Obzvlášť ty obalené domy... ve studených odstínech světla... ještě k tomu blikající... Chápu, že to pro někoho dělá atmosféru, že to chtějí děti a tak. A je také tenká hranice mezi tím, kdy to ještě jde a kdy je to moc, a tu má každý jinde, někdo ji nemá vůbec.
Myslím, že to hodně souvisí s mým současným nastavením, kdy mi víc a víc vadí taková ta lidská "hyper" prezentace, kdy jakoby někteří lidé až "řvou" do světa, jak o sobě musejí dávat vědět, a to ve všech rovinách lidského bytí.. hlučnost, vizuální podoba, žvanění a tak.. tak ještě blikáme do noci. Já tedy pálím svíčky, bez toho si nedokážu podzimní a zimní podvečery a večery představit. Je to teplé světlo, podporuje to takovou zimní vnitřní "usebranost". Zima a tma je pro mě jít "dovnitř", nikoliv "blikat ven". No, nevím, zda je to srozumitelné, co jsem chtěla vyjádřit, ale měla jsem snahu vás podpořit:-)
Evaeva mame stejné, kdyz jedem mezi svatky na vic dni pryc, tak to z te zasuvky vytahnu. A pak to vetsinou zapomenu znova zapnout.
Victoria studene bile svetlo nesnasim!
Kokoska to jsem obdivovala v tom Norsku. Vesnice celá svítila, jediným(!) odstínem bíložluté. Bylo to fakt krásné. tam se svítí (nebliká) úplně všude.
Naproti tomu Vietnamci, co na ně koukám pomalu z okna, blikají jak Matějská už měsíc.
continuity ja v tech svetykach mam nabijeci baterky, nebylo by to do tech svicek reseni?
notna trochu provinilost cítím, snažím se to nepřehánět, vadí mi vyhazování baterií, takže se vyhýbám bateriovým svítidlům, v zimě zvlášť, mám vyzkoušeno, že v mrazech ty baterie odchází mnohem dřív. Mám pár solárních světel na zahradě, jsou to takové bludičky, do půl noci se vždycky vybijí a pražský světelný smog určitě nezhorší. Zimní osvětlení teda jedině do zásuvky, máme jen jeden světelný řetěz kolem střechy terasy, víc nemám v úmyslu pořizovat, ale ten jeden se mi zase líbí a nechtěla bych se ho vzdát. A jsem asi výjimka, ale mně se víc líbí bílá světla, evokuje mi to takový ten jiskřivý mráz.
notna My jsme bez světýlek, doma je zapomínám zapnou, venku máme jen takové mikroskopické v jednom květináči (baterka vydržela dvé zimy, letos jsou ještě v krabici, tak nevím).
Zuzuli to je takové nanic, protože je potřebuji přesně dva týdny v roce, vydrží dvě- tři sezóny - to by ty nabíjecí zdegradovaly také, když se nebudou používat. Ja už mám baterky akorát v klávesnici a v kuchyňské váze, vše ostatní má akumulátor.
Chtela jsem tady ty svetylka venku branit, ze se mi to taky moc libi a ja jak mam na balkone celorocne jen ty solarni, tak to ani moc svetelny smog nedela... ale pak jsem si vzpomnela na lonsky advent a kolik silenych barevnych retezu u sousedu do pozdni noci blikalo na oknech, ze bez zatemnovacich zavesu se nadalo spat, tak asi menim nazor.
Obecne mi prijde, ze kdo ma tady u nas svetla na balkone celorocne, tak jsou takova prijemna, tepla, vetsinou nejake lampionky. Zvenci to sviceni ani nijak extra videt neni, pres zabradli a kvetinace, je to proste pro nas. Nemyslim, ze to dela svetelny smog. Celkem na to dela radost, ze tam i v te tme odpoledne neco sviti. Ja sama k tem svetlum na balkon pridavam na vanoce jen hvezdu do okna s casovacem.

Ale ta vanocni vyzdoba je jiny level, blikajici modre rampouchy byly naproti nam taky. Ted na vedlejsi ulici promitaj z jednoho balkonu na zed duchy a dyne, zatimco o dve patra niz uz je dva tydny za oknem ozdobeny stromecek.

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY