Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Karja
44979 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 07:49

Garfie Bozi botky, bozi dite vysmaty! Vylozene po mamince kavarensky naladena!

Offline Pinot Noir
30088 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 07:51

rasaNori Je miloučká . Tohle body máme taky :)

Offline Lilly_Ku
4580 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 07:59

Mutziputzi ja verim, ze v nekterych pripadech to muze fungovat, ale celkove pro me prevazujou negativa: napr. zaziti pripadnych chyb, navic ani pro rodice to neni rodnej jazyk, takze jiny moznosti vyrazu (clovek se v materskem jazyce vyjadruje citoveji apod.).

Offline Skat
47 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 08:04
Reakce na Mutziputzi:

Co si myslíme o biingvní výchově nebilingvními rodiči?

​Doporucuju skupinu na FB ‘Raising bilingual/multilingual children’.

Je tam spousta odkazu na odbornou literaturu a lidi sdili svoje vlastni zkusenosti. Je tam hodne rodicu, kteri vychovavaji deti bilingvne, i kdyz maji oba stejny rodny jazyk. 

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 08:05

Mutziputzi Tak ono se to nedoporučuje ani matkám, co v tom zahranici dlouhodobě zijou, nebo i třeba domorodcům v us a Kanadě, protože jednak naučí dítě nekodifikovanej jazyk a druhak tomu jazyku chybí celej jeden segment, ne nadarmo se tomu materstina, proste na to dítě mluvíš různým mišmašem citově zabarvenych slov, který v tom cizím jazyku nemas, mne by to s tím dítětem přišlo nesmírně ochuzujici

nadto se má za to, ze výborný zvládnutí materstiny ti dá základ pro dobry zvládnutí cizích jazyku-ono se totiž muže klidně stát, ze se nenaucis ani jeden jazyk dobre 

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 08:08

Skat Diky!

20970 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 08:12

Potrefenáhusa Nepis mi at se neptam, kdyz jsem rozhodnuta, ale zase, na cestinu bude mit vsechny okolo, na anglictinu jednoho rodice a skolu, to oxhuzeni o nejakej segment je blbost, uslysi cestinu od X blizkejch lidi. Neni cilem mu dat anglictinu v levelu druhej rodnej jazyk, to je nesmysl, ale zaklady pro beznoukomunikaci. Ja proste nejak nevidim zadny mozny negativa a vim ze to jde.

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 08:16

Mutziputzi Tak na základy pro běžnou komunikaci by mi to přišlo jako šílenej vopruz, to mu daj i v ty školce nebo dobry skole

Offline DrowRanger
3906 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 08:17

Mutziputzi pokiaľ rodič/rodičia vynikajúco ovládajú cudzí jazyk - vrátane prízvuku - prečo nie. 

20970 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 08:21

Potrefenáhusa Mne by to jako vopruz neprislo...ja proste obecne vyhledavam argumenty Jak? a ne Proc ne...uvidime

Offline viktorka_od splavu
49477 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 08:21

Mutziputzi to cely kvuli "zakladum pro beznou komunikaci"? imho vysledek neadekvatni vlozenemu usili. 

20970 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 08:23

viktorka_od splavu Ty Zaklady pro beznou komunikaci nejsou dle meho skolni dialogy, gramatika a slovnik...usili by me to urcite nestalo, na tom neni prece nic narocnyho

Offline zelene.oko
651 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 08:30

Mutziputzi Pokud jde opravdu jen o základy pro běžnou komunikaci, tak negativa nevidím, ale ani si nemyslím, že to bude extra účinné. Myslím, že podstata dvojjazyčnosti je v tom, že dítě "myslí" v obou kódech. Moc dobře si neumím přestavit situaci, kdy jeden z rodičů na dítě mluví anglicky, druhý česky a vzájemně spolu rodina mluví česky. To asi bude chtít dítě sdílet ten společný kód, ne? A já osobně si neumím představit, že osobní, intimní, situace s dítětem sdílím v jazyce, který není můj mateřský.

Tohle téma mi přijde zajímavé, možná zkus pohledat nějaké diplomky k tématu a mrknout do zdrojů na literaturu.

Offline continuity
43704 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 08:34

Mutziputzi ja mam v okoli jednu bilingvni rodinu ( anglicko ceskou)  a s maminkou kamaradim. A prave mi treba rikala, ze vsechny jeji deti maji mnohem mensi slovni zasobu v cestine nez vidi u jejich vrstevniku. Ta anglictina je dobra vec, to jo, ale bilingvni vychova neni jedina moznost, jak se k dobre anglictine dostat. Nakonec neni ani nejefekektivnejsi. 

Ted jsme se byli podivat na jednom osmiletem gymnaziu a holka myslim ze sexty rikala, ze B2 certifikat z anglictiny uz ma komplet cela trida. 

Offline Tulipe
2474 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 08:34

Mutziputzi taky bych do toho nesla. Z mé zkušenosti stačila zábavná angličtina od školky, pak ve škole, cestování, YouTube apod a dítě mladšího školního věku běžnou komunikaci zvládá 

Offline 711990
18331 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 08:52

Mutziputzi mam bilingvni vychovu v rodine a protoze neni dusledna, jedno dite umi obstojne cesky, druhy uz dost mizerne. A ja mam zkusenost jako ten, co jejich jazyk ovlada, ale presto na ne mluvim cesky. A zjistila jsem, ze musis umet mluvit v tom jazyce "na deti". Ja bych si v ENG netroufla, prestoze podle me mluvim.plynule. Nezazila jsem totiz kontakt s detma v ENG a mluvila bych na ne jako na dospely. A deti se ucej jazyk tak, ze okoukavaj oblicej, opakujou jednoduchy slova. A kdyz na ne mluvis prilis slozite (i cesky), zpomali se jazykovej vyvoj. Ve zkratce, jak mluvit na dite cesky, umim. V cizim jazyce bych to musela nejdriv trenovat. 

Jeste me napada, ja jsem se ten svuj druhej cizi jazyk naucila jen letnima pobytama v ty zemi, zvazila bych spis tohle. Stacilo bejt s mistnima detma, koukat na mistni televizi, poslouchat lidi na ulici a vhodit do obchodu. 2 mesice v kuse, od 5 let az do maturity. Senzitivni perioda pro tuhle vyuku konci tak nekdy kolem 13.roku prej...

49477 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 08:54

Tulipe presne. ja mam ta decka uz trochu vetsi, ale musim rict ze jsem opravdu prekvapena, jak v pohode s anglictinou funguji. 

Offline barbucha blogger
36184 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 08:55
Reakce na Mutziputzi:

Neni cilem mu dat anglictinu v levelu druhej rodnej jazyk, to je nesmysl, ale zaklady pro beznoukomunikaci. 

​No tak na tohle běžně stačí (slušná) školka a (slušná) základka. Opět vytáhnu kartu zřítelnice - nikdo tam na haranty nemluví anglicky (leda by nějakej rodič byl Angličan), a přitom celej národ mrská angličtinu, že tě zahanbí i ten školák... i ta poslední prodavačka. 

Hele a univerzitu jsi už vybrala?!

49477 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 08:56

711990 znamy poslal syna v sedme tride na rok do anglie. zni to docela brutus pro me, ale fakt dobry. od stredni vejs uz je to bezny.. a ta decka se bez problemu orietuji. takze za me opravdu nejaky nasilny spumprnakle s miminama jsou hola zbytecnost (kdyz pominu psychologicke konotace)

20970 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 08:57

barbucha To uz neni moje parketa, otec je akademik