Garfie Bozi botky, bozi dite vysmaty! Vylozene po mamince kavarensky naladena!
Vše o těhotenství a dětech
rasaNori Je miloučká
. Tohle body máme taky :)
Mutziputzi ja verim, ze v nekterych pripadech to muze fungovat, ale celkove pro me prevazujou negativa: napr. zaziti pripadnych chyb, navic ani pro rodice to neni rodnej jazyk, takze jiny moznosti vyrazu (clovek se v materskem jazyce vyjadruje citoveji apod.).
Co si myslíme o biingvní výchově nebilingvními rodiči?
Doporucuju skupinu na FB ‘Raising bilingual/multilingual children’.
Je tam spousta odkazu na odbornou literaturu a lidi sdili svoje vlastni zkusenosti. Je tam hodne rodicu, kteri vychovavaji deti bilingvne, i kdyz maji oba stejny rodny jazyk.
Mutziputzi Tak ono se to nedoporučuje ani matkám, co v tom zahranici dlouhodobě zijou, nebo i třeba domorodcům v us a Kanadě, protože jednak naučí dítě nekodifikovanej jazyk a druhak tomu jazyku chybí celej jeden segment, ne nadarmo se tomu materstina, proste na to dítě mluvíš různým mišmašem citově zabarvenych slov, který v tom cizím jazyku nemas, mne by to s tím dítětem přišlo nesmírně ochuzujici
nadto se má za to, ze výborný zvládnutí materstiny ti dá základ pro dobry zvládnutí cizích jazyku-ono se totiž muže klidně stát, ze se nenaucis ani jeden jazyk dobre
Skat Diky!
Potrefenáhusa Nepis mi at se neptam, kdyz jsem rozhodnuta, ale zase, na cestinu bude mit vsechny okolo, na anglictinu jednoho rodice a skolu, to oxhuzeni o nejakej segment je blbost, uslysi cestinu od X blizkejch lidi. Neni cilem mu dat anglictinu v levelu druhej rodnej jazyk, to je nesmysl, ale zaklady pro beznoukomunikaci. Ja proste nejak nevidim zadny mozny negativa a vim ze to jde.
Mutziputzi Tak na základy pro běžnou komunikaci by mi to přišlo jako šílenej vopruz, to mu daj i v ty školce nebo dobry skole
Mutziputzi pokiaľ rodič/rodičia vynikajúco ovládajú cudzí jazyk - vrátane prízvuku - prečo nie.
Potrefenáhusa Mne by to jako vopruz neprislo...ja proste obecne vyhledavam argumenty Jak? a ne Proc ne...uvidime
Mutziputzi to cely kvuli "zakladum pro beznou komunikaci"? imho vysledek neadekvatni vlozenemu usili.
viktorka_od splavu Ty Zaklady pro beznou komunikaci nejsou dle meho skolni dialogy, gramatika a slovnik...usili by me to urcite nestalo, na tom neni prece nic narocnyho
Mutziputzi Pokud jde opravdu jen o základy pro běžnou komunikaci, tak negativa nevidím, ale ani si nemyslím, že to bude extra účinné. Myslím, že podstata dvojjazyčnosti je v tom, že dítě "myslí" v obou kódech. Moc dobře si neumím přestavit situaci, kdy jeden z rodičů na dítě mluví anglicky, druhý česky a vzájemně spolu rodina mluví česky. To asi bude chtít dítě sdílet ten společný kód, ne? A já osobně si neumím představit, že osobní, intimní, situace s dítětem sdílím v jazyce, který není můj mateřský.
Tohle téma mi přijde zajímavé, možná zkus pohledat nějaké diplomky k tématu a mrknout do zdrojů na literaturu.
Mutziputzi ja mam v okoli jednu bilingvni rodinu ( anglicko ceskou) a s maminkou kamaradim. A prave mi treba rikala, ze vsechny jeji deti maji mnohem mensi slovni zasobu v cestine nez vidi u jejich vrstevniku. Ta anglictina je dobra vec, to jo, ale bilingvni vychova neni jedina moznost, jak se k dobre anglictine dostat. Nakonec neni ani nejefekektivnejsi.
Ted jsme se byli podivat na jednom osmiletem gymnaziu a holka myslim ze sexty rikala, ze B2 certifikat z anglictiny uz ma komplet cela trida.
Mutziputzi taky bych do toho nesla. Z mé zkušenosti stačila zábavná angličtina od školky, pak ve škole, cestování, YouTube apod a dítě mladšího školního věku běžnou komunikaci zvládá
Mutziputzi mam bilingvni vychovu v rodine a protoze neni dusledna, jedno dite umi obstojne cesky, druhy uz dost mizerne. A ja mam zkusenost jako ten, co jejich jazyk ovlada, ale presto na ne mluvim cesky. A zjistila jsem, ze musis umet mluvit v tom jazyce "na deti". Ja bych si v ENG netroufla, prestoze podle me mluvim.plynule. Nezazila jsem totiz kontakt s detma v ENG a mluvila bych na ne jako na dospely. A deti se ucej jazyk tak, ze okoukavaj oblicej, opakujou jednoduchy slova. A kdyz na ne mluvis prilis slozite (i cesky), zpomali se jazykovej vyvoj. Ve zkratce, jak mluvit na dite cesky, umim. V cizim jazyce bych to musela nejdriv trenovat.
Jeste me napada, ja jsem se ten svuj druhej cizi jazyk naucila jen letnima pobytama v ty zemi, zvazila bych spis tohle. Stacilo bejt s mistnima detma, koukat na mistni televizi, poslouchat lidi na ulici a vhodit do obchodu. 2 mesice v kuse, od 5 let az do maturity. Senzitivni perioda pro tuhle vyuku konci tak nekdy kolem 13.roku prej...
Tulipe presne. ja mam ta decka uz trochu vetsi, ale musim rict ze jsem opravdu prekvapena, jak v pohode s anglictinou funguji.
Neni cilem mu dat anglictinu v levelu druhej rodnej jazyk, to je nesmysl, ale zaklady pro beznoukomunikaci.
No tak na tohle běžně stačí (slušná) školka a (slušná) základka. Opět vytáhnu kartu zřítelnice
- nikdo tam na haranty nemluví anglicky (leda by nějakej rodič byl Angličan), a přitom celej národ mrská angličtinu, že tě zahanbí i ten školák... i ta poslední prodavačka.
Hele a univerzitu jsi už vybrala?! ![]()
711990 znamy poslal syna v sedme tride na rok do anglie. zni to docela brutus pro me, ale fakt dobry. od stredni vejs uz je to bezny.. a ta decka se bez problemu orietuji. takze za me opravdu nejaky nasilny spumprnakle s miminama jsou hola zbytecnost (kdyz pominu psychologicke konotace)
barbucha To uz neni moje parketa, otec je akademik![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY