Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Sweet Potato
40668 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 08:57

continuity Bilingní děti začínají obvykle i mluvit později. Což samozřejmě není nic proti ničemu. Znám pár rodin, kde jedou jazyky tři - matka čj, otec řekněme norsky, mezi sebou anglicky. To je teprve hukot.

Offline 711990
18331 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 08:59

viktorka_od splavu tak na rok je docela husty:) jak rikam, mne stacilo vzdycky leto a jazyk ovladam slusne. Akorat teda nectu, to by asi bylo lepsi.

Offline Aranel
6710 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 09:02

Mutziputzi Taky jsem chodila na jeden VŠ seminář (na obecný lingvistice na fildě) a tam se dodávalo, že když to je jen jeden člověk z celý širý rodiny bez kontextu, tak nepředá kulturní reálie toho druhýho jazyka - pohádky, ty třeba ještě jo, ale takový ty prarodiče z původní země, cesty tam za rodinou, Vánoce, svátky, zvyklosti...

A podle mě je pravda, co píše 711990 , že pak na to dítě mluvíš víc jako na dospělýho, chybí tomu upřímně míněný nějaký ty paci paci, myška v bříšku a tak dále.

Znám teda jednu rodinu, kde má tatínek problémy s koktáním a v angličtině je nemá. Tak mluví na dítě anglicky.

Naštěstí to vyřeší ta filipínská chůva. Tam to fungovat bude. Anglicky mluvících už je tam většina

Offline miuu
414 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 09:14

Mam dotaz specialne na Garfie a Gatita   Vase deti zacali chodit pozdeji. Bylo to "z niceho nic" nebo se pred tim staveli,klecéi a tak?Dceri je ted skoro 13 mesicu,cvicime Vojtu,je to lepsi,ale na kolenou porad poradne neni,naroz neco vic. Kdyz ji tam chci pri hre nastelovat,tak rve. Podle neurolozky je v poradku. Ale ut mam nervy(a taky jsme ted byly se stejne starymi i mladsimi detmi).Diky. 

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 09:15

Sweet Potato Dva jazyky jeste jdou. Na to ja mam extremni priklad z sirsi rodiny. Ziji ve francouzsky hovorici zemi. On je z Mexika (spanelstina) jeho rodice Mexican a Cinanka. Ona mluvi od narozeni francouzsky, rodice Cesi. A mezi sebou mluvili hodne let anglicky. Na radu psychologa na deti mluvil kazdy vyhradne svou reci. Obe deti meli dost problem pri nastupu do skoly. Pak se to pry srovnalo. Vysledek- mluvi fr, aj a malinko sp. 

Offline Sweet Potato
40668 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 09:26

crazydaisy To si asi budu muset nakreslit

Offline continuity
43704 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 09:26

Sweet Potato ja kdyz vidim deti z cizojazycnich rodin u nas ve skole ( nejsou vsechny bilingvni), tak mi je jich fakt lito. Ono se to nakonec zrovna, ale do te doby je to celkem stres a nekdy jsou ty projevy i psychicke. jedno ditko je napul arabske a chodi tam taky cast roku do skoly a v CR na chvilku a pak na zkousky. No to je uz uplny mazec, to bych detem neudelala nikdy. 

Offline Garfie
28657 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 09:30

miuu Já už si to úplně přesně nepamatuju, už je větší, ale určitě nelezl po čtyřech, právě to byl velký problém a chodili jsme kvůli tomu na rehabilitace. Musela jsem ho to učit, ale ani tak to vlastně nikdy nezvládl, prostě se plazil. Stavěl se zhruba po roce, ale jen s oporou, když měl cca rok a tři měsíce, chodil za ruce nebo s oporou, třeba kočárkem, ale samotný ani krok! A pak to bylo tak, že stál, najednou se pustil a bez zaváhání přešel pokoj, žádné pády nebo tak...to mu byl pokud se nepletu rok a půl. 

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 09:32

continuity Kamaradi dali v zari 10leteho syna s nulovou znalosti spanelstiny do katalanske statni/verejne skoly, je naprosto v pohode, deti jsou myslim flexibilnejsi nez se muze zdat

Offline eless
2039 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 09:33

Mutziputzi ja som sice vyrastala v biling. rodine ale moj syn uz nie. napriek tomu ovlada nieco malo z anglictiny (aj vdaka nedavnemu pobytu v usa a doma rozpravky/videa) a este menej z rustiny (2 basnicky a par slov). nie je to na az takej urovni aby sa dorozumel plynulo ale ja ho necham komunikovat v slovencine a zvysok sa popri tom uz nejak utrasie. takto male dieta (2.5) si slovicka z kazdej reci pospaja dokopy a je z toho nepochopitelny gulas.

pokial su rodicia dosledni a komunikuju v oboch jazykoch a vsetky vyrazy ho ucia hned dvojmo so spravnym prizvukom a intonaciou tak je to podla mna vyborne. kludne si nastuduj nejake metody ako na to a uvidis co bude vyhovovat. drzim palce :)

Offline Garfie
28657 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 09:36

Mutziputzi Naprosto v pohodě říká kdo? Rodiče? Nevíš jak se cítí to dítě....Jako děti jsou opravdu v klidu, zažila jsem to už mockrát, koneckonců moje děti mezi japonskými fungovaly taky v pohodě, ale nebylo to ve škole a deset mi už teda přijde dost, pokud nemá ani základní znalost jazyka. Třeba kamarádka chodila do školy v Německu, taky někdy na prvním stupni a vzpomíná na to dost nerada.  Syn našeho souseda začal chodit do školy v Aglii a prvního půl roku prý skoro nemluvil (jako ani česky), prostě se úplně uzavřel do sebe a pořád si maloval....a pak se teda chytil, našel si kamarády a ok, ale asi to nebylo jednoduchý. 

Offline žluťásek
8887 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 09:37

miuu můj syn začal chodit asi v 17 nebo 18 měsících, už nevím přesně. Po čtyřech začal v 10 měsících, předtím se jen plazil,ale naštěstí souměrně. Cca dva týdny předtím, než začal lézt, tak už vyskakoval na chvilku na čtyři a péroval.

Jestli jste v péči neurologa i fyzioterapeuta, vyčkávala bych v klidu :) 

20970 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 09:40

Garfie v pohode tak, ze do skoly chodi rad a mimo ni se bavi se spoluzaky, zve si je domu a podobne..hodili ho do vody a on plave proste, do zivota skvela zkusenost a dalsi jazyk

Offline tv
4303 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 09:42

miuu Ja bych se taky nestresovala, oba synove zacali chodit kolem roku a pul.

Offline Karja
44979 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 09:47

Mutziputzi Ja mam furt pocit, ze se otec jmenuje Lubos!:-D Musim se na to zeptat, at mam klid!

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 09:49

Sweet Potato Chudaci deti prave. Na jedne oslave, kde jsme byli vsichni, vcetne mexickocinske vetve, udelal tehdy velkou scenu ten starsi chlapecek tehdy asi 5tilety. Uprostred mnohajazycne zabavy vylezl na stul a zakricel - do prdele, drzte hubu (vliv ceskeho dedy ) a pak fr dodal, ja nikomu nerozumim a zacal brecet a nebyl k utiseni.

Offline Garfie
28657 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 09:49

Mutziputzi Tak to je super. Ono je taky rozdíl, jestli je dítě introvert nebo extrovert, na jaké narazí spoužáky, učitele, spousta faktorů...

Jsem si teď vzpomněla, než jsme jeli do Japonska, tak jsem se o ty děti dvojí kultury docela zajímala a narazila jsem na rozhovor s nějakým Čechem, otec byl za totáče diplomat, a on chodil do anglické školy někde v Asii, už přesně nevím kde. A že tam byli jen dva-on a jeden kluk ze Singapuru, který je dodnes (jsou tak cca v našem věku) jeho nejlepší kamarád, protože si na sebe prostě zbyli

20970 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 09:53
Reakce na Karja:

Mutziputzi Ja mam furt pocit, ze se otec jmenuje Lubos!:-D Musim se na to zeptat, at mam klid!

​Luboš? Neblazni!

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 10:04

Mutziputzi je to jen muj pohled, nic objektivniho my mame v okoli rodinu, oba cesi a matka mluvi vyhradne aj, otec jak kdy (asi hlavne pred matkou). Kluci jsou podobne stari jako bilingvini deti me kamaradky, kde otec je Brit, a prijde mi, ze aj tech kluku je udesna a navic mluvi jak roboti.

Pak tu mam hodne kamaradek, ktere daly deti od 2 let do aj skolky, hrozne si to chvali, ze 2 roky nic a najednou ze deti zacinaji v aj zvatlat, hrat si, povidat si mezi sebou. 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 10:29
Reakce na Sweet Potato:

continuity Bilingní děti začínají obvykle i mluvit později. Což samozřejmě není nic proti ničemu. Znám pár rodin, kde jedou jazyky tři - matka čj, otec řekněme norsky, mezi sebou anglicky. To je teprve hukot.

​znam cesko recko nemecky a neni to moc dobry.Prijde mi,ze neumi ani jeden jazyk poradne ac se zrejme domluvi ve vsech tech jazycich,ale hodne dlouho sem je nevidela tak nevim zda je nejake zlepseni.

a ja v nemcine vubec neumim mluvit na deti.