MP Meri jojo,uz jsem to psala. Ted poslednich par tydnu vzala mic na milost,ze se na nem houpe. predtim rvala. Proste se na ni musi pomalu a po svym.
Vše o těhotenství a dětech
Karja ja jim ty cokoladove nekupovala nikdy ![]()
Leni meli uz jenom listecky, letos ma jedna lego a druha rozdelanou elekronickou stavebnici a ta mensi se zminila, ze se ji ten listeckovy moc libil. Ze by si ho zas prala. No tak coby neudelala milujici matka ![]()
continuity a jsou to úkoly jen pro ně nebo pro všechny? Já jsem to viděla už před lety a moc se mi líbí, ale co mám dítě, neumím si představit, že máme v běžném provozu na každý den naplánovaný úkol a děti očekávají, že ho splníme, tzn. nelze odložit na až se mi bude chtít ![]()
žluťásek tak my mame takove suflicky, s tim muzu soupat, jak mi to bude vyhovovat. Jsou tam veci, ktere bych stejne delala, treba peceni nebo vanocni vyzdobu.
miuu mam to jeste v zive pameti: dlouho nic, syn jen lezl po 4. V 17 mesicich se poprve bez opory postavil a posadil. V 18 mesicich se zvedl a bez zavravorani jistym krokem odkracel z mistnosti. Byly to ale pekne nervy, muset tak dlouho cekat...mam dojem,ze tech 18 mesicu je brano jako nejzazsi hranice toho, co se jeste povazuje za normalni vyvoj...
continuity Jses chytra zena! Pripomen mi to za par let!
Gatita je to tak, taky jsem to řešila (těch 18 měsíců). Dcera lezla víc než půl roku po čtyřech, a v 16 měsících, přesně jako u vás, se zvedla, rozešla, a přestala lízt. Fyzioterapeut říkal, když jí bylo asi 14 měsíců, že nechodí nejspíš proto, že je moc dlouhá, a je pro ní obtížné ty páky rozpohybovat.
Mutziputzi Tohle přesně udělala moje spolužačka z VŠ. Pečlivě předem prostudovala názory odborníků, sehnala leporela, skládačky, knihy, písničky, pohádky a pořady v AJ. Její angličtina se úrovní blíží rodilému mluvčímu. Přestože už měla zkušenost s péčí o děti v AJ prostředí, znovu si nastudovala říkanky, dětské výrazy atp. Byla absolutně důsledná, na děti mluvila vždy jen anglicky. Kdykoli a kdekoli. Fungovalo to dobře, možná jen začaly celkově mluvit o něco později. Školky a školy anglické nebo česko anglické.
Chvíli jsem o tom také uvažovala, ale když jsem viděla, kolik času, úsilí, práce a nadšení vložila jen do přípravy, rozmyslela jsem si to. Kromě jiného i proto, že mezi nejhezčí chvíle, které si pamatuji z dětství, patří ty, kdy jsme si s maminkou hrály s jazykem, vymýšlely nová a vtipná slova a oslovení, různě je měnily... Tohle jsem se svými dětmi chtěla zažít taky a v jiném jazyce bych to stejně nedokázala. Bylo by to ochuzené, citově plošší. Studenější odchov. ;-)
Na druhou stranu, kdyby to chtěl zkusit otec mých dětí a já věřila úrovni jeho angličtiny (a na to jsem hodně náročná) a také důslednosti, asi bych ho v tom podpořila.
quebrada Hele a to se na ty deti mluvi pak až do smrti anglicky? Nebo si ve 14 reknu: ok, stačilo a zacnu česky?
Potrefenáhusa Dobrá otázka
Přiznám se, že v tomto případě nevím, ale myslím, že až do smrti. Spolužačka se odstěhovala do “AJ mluvící” země, nejsme v kontaktu. Minimálně to nejstarší dítě tady studuje AJ školu, jejich další plány neznám. Ale asi by mi přišlo divné najednou ten jazyk změnit. Ještě, že jsem si to tenkrát rozmyslela!
Potrefenáhusa Az ma dite slovni zasobu jak rodic ne
Mutziputzi a co kondicionaly a gerundia?![]()
continuity Hele ja v tom proste nevidim negativa, tady je snaha to smahem vodprasknout jako nesmysl, podle me se tim nic nezkazi
Mutziputzi Pro mě je to naprosto nepochopitelny totiž, celej den mi to vrtá hlavou
Potrefenáhusa Ja nechapu proc? Dite umi kvaknout v jakymkoli prostredi
Kdy ma ditko rymu, kasel, ale pekne odkaslava, davate neco jeste na ten kasel? Ja ji zatim jen natiram hrudnicek masti a do vzduchu ten placebosprej. Do nosu vincentku ci liberal jsem nebyla schopna vpravit, ale zatim tece.
Potrefenáhusa Ja nechapu proc? Dite umi kvaknout v jakymkoli prostredi
Jestli dítě umí kváknout v jakymkoli prostředí spíš závisí na povaze toho dítěte. Moje dítě je upovídaný extrovert a domluví se v cizině líp než její kamarádka navštěvující ang školku a teď ang zš. Ona si vždycky chtěla objednat sama, v hotelu mluvit s recepční apod. Tak pár frází se od nás naučila. Většinou ještě ji zájímá, jak se to řekne i v místním jazyce. Kamarádka odmítá s cizími lidmi mluvit, ač angličtinou vládne.
Pro mne je třeba tvůj plán taky nepochopitelný, ale je to dané tím, že angličtinou nevládnu zdaleka tak jako češtinou. A nebyla bych ochotná mluvit doma v ang. Ani bych to nezvládla, když si vybavím, jak jsem s dcerou mluvila a mluvím. Zpívat ukolébavku, vymýšlet legraci atd.
... obzvlášť když vidím, že ty děti se ten jazyk jsou schopny naučit i později. Některé děti našich kamarádů už jsou dospělé. A ty, které to táhlo studovat nebo i žít v zahraniční, to zrealizovaly, přestože s ang začaly až na zš.
edit gramatika!
Co si myslíme o biingvní výchově nebilingvními rodiči?
znama na starsi dite mluvila (nejsem si jista, zda v tom pokracuje-dlouho jsme se nevidely) vyhradne anglicky. Nam to vsem prislo hrozne divne a tahalo nas to za usi, ale je fakt, ze dite teda mluvi anglicky slusne jako jeho matka.chodi k tomu i do aj skolky. Na mladsi dite uz znama tuhle metodu neaplikovala, rikala, ze je to hodne narocne.
Mutziputzi k teme bilingvalnej vychovy pozrite knihu Jozefa Štefánika Jeden človek, dva jazyky. On i jeho manželka sú Slováci a vychovávali deti dvojjazyčne, on s nimi hovoril po anglicky, manželka po slovensky. V knihe by mali byť aj jeho skúsenosti, navyše je tam aj odborný pohľad, autor je jazykovedec.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY