dorota To je zajímavé. Nějaké zhrnutí pro nás, co to číst nebudou, bys nemohla udělat?
Vše o těhotenství a dětech
dorota To je rada co zadam, ne ze je to blbost
Diky!
Pro mě je to "dvoujazyčné" mluvení na dítě na úrovni používání látkových plen, blw, znakování apod. věcí, co záleží na vkusu rodičů a času, který jsou ochotní tomu čemu věnovat. Neublíží to a některým jedincům to třeba v něčem pomůže.
Hele ty už to tady jedeš asi po stý, ale zas tolik lidí ti tu nenapsalo, že to je blbost. Spíš jen svoje názory psali ne? To, že se ten názor rozchází s tvým už je věc druhá.
Gatita Diky moc!Dcera se plazi od 9 mesicu a ted je to neco mezi plazenim a lezenim. Tak snad to bude jako u vas. Detska doktorka dava dead line tech 18 mes.maximum jdou pry 2 roky.
Ounz výstižné:-)
miuu starsi syn zacal sam chodit az v 17 mesiacoch. On bol pozadu v pohybe od zaciatku ale nemali sme ziadne rehabilitacie, vzdy sa zmestil ltt do tej hranice. A teraz je riadna strela a horolezec ![]()
Tak původní dotaz zněl “Co si myslíme o biingvní výchově nebilingvními rodiči?”
Ale na to Mutzi milosrdně zapomněla, když ze ukázalo, ze si myslíme něco jiného, než ona ![]()
miuu kamarátkin rovnako starý syn bol dlho menej pohyblivý, vždy bol pozadu s pohybom oproti môjmu (napr. môj sa plazil od 4 mesiacov, štvornožkovať začal možno v 9? A popri nábytku chodiŤ okolo 11 mesiacov), potom zrazu z ničoho nič po plazeni za necelé dva týždne dal štvornožkovanie na profíkaa chôdzuzvládol za ďalšie dva, zača chodiť sám bez opory skôr ako syn atiež začal skôr behať. Oproti synovi bol ten kamarátkin vyšší a ťažší, navyše väčší kľuďas, tak sa smejeme, že jednoducho len potreboval všetko 100% nacvičiť a potom už šiel na istotu :)
miuu myslim, ze jestli jste pod drobnohledem lekaru a nikdo nic zlovestneho nerikal, dcera se urcite chodit nauci. Syn byl opozdeny hodne, nejdriv o mesic, pak o tri, o sest...nejhorsi to bylo kolem toho 12.mesice, kdy nekteri vrstevnici uz chodili a syn jeste ani nelezl po ctyrech, jen se plazil. Byla jsem z toho pak uz trochu vypleskla, ale neurolog v kolecku vysetreni nas uklidnil. Uplne chapu, ze to resis, uz jen proto, ze je to pekna fuska se s temi detmi tahat v ruce:) Meli jsme pak i doma vetsi pohodu, syn byl totiz dost vztekly a urvany, asi ho samotneho trochu frustrovalo, ze nechodi.
Mutziputzi Já si (úplně) nemyslí, že je to blbost, ale nechápu, jaký je rozdíl v tom, když se dítě začně učit anglicky třeba ve třech, čtyřech, pěti letech. V deseti pak bude mluvit úplně stejně, at se učí od jakéhokoli věku. Pokud se bude opravdu učit - průběžně a soustavně.
Mazlivá slovíčka a brebtání a povídání v mateřském jazyce. To je něco, co se nedá nahradit.
Moje dcery se začaly anglicky učit cca od věku 2-3 let. Chodila k nám domů studentka a anglicky si hrála s čtyřma mrňousama. Jenom hraní, řádění, říkanky, blbnutí. Absolutně žádný tlak.
V těch hlavách to prostatě zůstalo, i když se dál nijak systematicky neučily. Až ve škole potom.
Ale když se pak dcera odstěhovala do GB, ač moc neuměla, během tří měsíců mluvila úplně perfektně. Až tlumočila všem, kteří tam byli mnohem déle a začala tlumočit i pro sociálku.
V té hlavně to prostě bylo schované a stačilo vyvolat. Angličtina jí přišla úplně přirozená a známá.
Starší dcera mluvila výborně už tady. Vždycky říkala, že jí AJ přijde úplně přirozená.
Jsem přesvědčená, že to má příčinu právě v tom ranném učení.
Ale mateřské řeči bych se u dítěte nikdy nevzdala. Tohle bylo naprosto dostačující. Kdyby se intenzivněji jazyku věnovaly, mluvily by dobře už jako děti.
Hele ty už to tady jedeš asi po stý, ale zas tolik lidí ti tu nenapsalo, že to je blbost. Spíš jen svoje názory psali ne? To, že se ten názor rozchází s tvým už je věc druhá.
Blbost je zkratka za tu pozdni mluvu, nauceni se houby, samy negativa ovsem zejmena domnely, cili jak jsem psala, nezajima me proc ne, ale jak...nevim co je na tom ke komentovani...
viktorka_od splavu di ty
notna nečítala som tú knihu, autor bol môj učiteľ na vš, nejaké info nám povedal na hodine, ale je to už dávno. Pamätám si, že ten rodič, ktorý hovorí s dieťaťom cudzím jazykom, by mal v komunikácii s dieťaťom dôsledne používať cudzí jazyk, nemal by miešať jazyky. Autor takto vychovával dve deti, ak si dobre pamätám, syna a dcéru, žili istý čas v zahraničí, ale nie v anglicky hovoriacej krajine, a potom na Slovensku. Bolo to pred vyše 20 rokmi.
Mutziputzi To je ale těžký... jak máme z otázky "co si myslíme o..." vydedukovat, že se ptáš "jak vychovávat dvojjazyčně.." Hele, jestli ti jde formulování otázek a ostatních jazykových dovedností v ang líp, tak rozhodně se té ang drž :-)
dorota Díky, už jsem si nějaké info a anotaci vyhledala. Fakt zajímavé!
notna viktorka_od splavu Hele vite co mi muzete..
Mutziputzi ale tak je to posun, ne? Od filipinky k soustavnemu rodicovskemu bilingvinnimu vzdelavani...A co misto filipinky najmout toho rodileho mluvciho?![]()
Mutziputzi Proste ses zabejcila, ze je to dobry! Ale je to blbost:-D:-D. Takhle si pridelavat praci, mi to k tobe vubec nesedi tohlencto!
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY