Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline DrowRanger
3906 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 22:40

Mutziputzi pár dobrých rád tu pre teba padlo (kniha, tá známa,čo sa na to pripravovala už počas tehotenstva opakovaním básničiek, riekaniek a pod.), mne prišlo zaujímavé čítať aj skúsenosti ostatných čo sa týka vicjazyčných rodín. A je pravda, že otázku si najprv položila veľmi, veľmi nejasne definovanú ;) Sama uvidíš či ťa to bude baviť vôbec dodržiavať, asi bude záležať aj od tvojich pocitov pohody/nepohody po pôrode - ja osobne som mala občas v šestonedelí pocit, že nie som schopná zložiť súvislú vetu v slovenčine, ak by som musela prepnúť do AJ, asi by ma to zabilo...A občas aj teraz mám dni, kedy od únavy nemám silu vôbec rozprávať a v tej AJ by sa mi tie hatlaniny čo vymýšľam v SJ formulovali ťažko -ale ja svoju úroveň AJ nepovažujem za vynikajúcu, rozumiem písanému textu, filmy/seriály si viem tiež pozrieť a s hovorením je to horšie. Pokiaľ si si tak istá svojou úrovňou AJ, príde ti prirodzené v nej komunikovať a rozmýšľať, tak si o tom niečo načítaj a vyskúšaj to, veď prinajhoršom sa na to vykašleš.

Offline JanieB
552 příspěvků moje polička 28. listopadu 2019 23:42

Ja ziju uz 12 let v Rakousku, pracuju napul v AJ a v NJ, pritel je naprosto bilingvni v NJ a ČJ. Predtim jsem byla i nekolik let au-pair v Anglii a pracovala jsem s detmi od 2 do 6 let. S pritelem vychovavame jeho bilingvniho syna (matka cista Rakusanka). Moje kolegyne a kamaradka Ceska s manzelem Cechem maji dve deti v Rakousku... A muj nazor je ten, ze kdyz clovek na dite mluvi cizim jazykem, tak to neni tak citove, neda se to tak prozit. Kdyz to reknu blbe, tak me mnohem vic potesi, kdyz kdyz mi nekdo rekne Miluju te nez Ich liebe dich. Ceska slova vic pohladi. Cizim jazykem to neni tak srdecne... Nemcinu mam mam hodne dobrou, ale neumim si predstavit na dite mluvit nemecky. A u kamaradu vidim, ze v pohode na deti mluvi cesky, ale po dvou letech v rakouske skolce jsou naprosto bilingvni... Ze neni treba se snazit a premahat sam a tim se trochu citove ochudit, ale da da se to vyresit tou skolkou, chuvou atd.

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 29. listopadu 2019 07:19

Karja anglicky je třeba umět stejně jako hrát tenis

jako já rozumím tomu důvodu, ale přijde mi to moc práce s nejasným výsledkem, když stejně se to dítě může naučit anglicky později od jiných. Mě by teda velmi brzdilo, že bych nedokázala stejně vyjádřit své city, ale pak i tu "dětskou" mluvu. Měla bych strach, že to bude takové ploché. A to v AJ funguju bez problémů. Plus teda ten přízvuk. Cambridge English nemám a že by na něm někdo musel poznat, že je z východu, to není potřeba.

Offline viktorka_od splavu
49477 příspěvků moje polička 29. listopadu 2019 07:24

DrowRanger ja teda nikde nezaznamenala info, ze ten pracant bude mutzi, bude? Mutziputzi 

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 29. listopadu 2019 07:24

MaeGandal ježiš bože stačilo ne, už trošku slepičíte řekla bych

20970 příspěvků moje polička 29. listopadu 2019 07:27

viktorka_od splavu úplně jedno kdo, já znám prostě obdobnej model ve svym okolí, funguje bezvadně, ani ten určenej rodič na děti nemluví striktně anglicky a dětský kraviny básničky blabla rozhodně neovládá...hele změňme téma, už je ta vtipná jízlivost protivná.

Online ziginka
729 příspěvků moje polička 29. listopadu 2019 07:40

Docitam se zpozdenim a mrsknu sem jeste fotku deticek ala reklama na sourozence, jak se nekdo zminoval. Je to cca rok stare.

Offline notna
9544 příspěvků moje polička 29. listopadu 2019 07:48

Mutziputzi To téma je strašně zajímavý. Bylo by fajn, kdybys sem právě napsala, jak to funguje, když to vidíš a znáš u někoho. 

Offline tv
4302 příspěvků moje polička 29. listopadu 2019 07:53

ziginka

Ja tez jednu jeste pridam, uplne jsem se dojala, kdyz jsem hledala nejake vhodne fotky, je mi docela lito, ze uz jsou tak velici!

Tak nakonec dve.

20970 příspěvků moje polička 29. listopadu 2019 07:54

notna Co mam napsat víc, adresu a kdy pořádaj den otevřených dveří? Já myslim že jsem to napsala tak jak to je, jeden rodič, ač nerodilý, mluví na děti anglicky, nikoli striktně, před kamarády nebo když je vhodné, aby jim okolí rozumělo na ně mluví normálně česky, když jim chce sdělit něco co anglicky neumí nebo nejde vyjádřit, zase česky, zde by se dozvěděli, že je to blbost, jestli neflákaj tenis nebo že bylo vhodnější zabřeznout s rodilym...téma jsme vyčerpaly bych řekla

Offline Pinot Noir
30088 příspěvků moje polička 29. listopadu 2019 07:58

ziginka

tv Miláčci! Tu pruhovanou mikinu taky máme, jsou k tomu hnědé manšestráky, že ?

Offline Pinot Noir
30088 příspěvků moje polička 29. listopadu 2019 08:01

Tak já dám taky ještě jednu sourozeneckou, čerstvou.

Offline tv
4302 příspěvků moje polička 29. listopadu 2019 08:05

Pinot Noir Ja si to vubec nepamatuju! Pred tremi lety foceno.

Offline tv
4302 příspěvků moje polička 29. listopadu 2019 08:07

Pinot Noir To je fakt masakr, jak to leti, pred chvili jsi byla poprve tehotna!

Chlapecci , je super, ze tady pridavate fotky.

Offline quebrada
363 příspěvků moje polička 29. listopadu 2019 08:09

Mutziputzi Určitě to fungovat může, proč by ne. Ale že se to takto spíš nedoporučuje a že bilingvní děti statisticky začínají mluvit o něco později než jiné, to právě bylo zjištění mojí spolužačky po pečlivém studiu velkého množství skutečně odborné literatury. Načež jsem usoudila, že jsem (krom jiného) na něco takového moc líná. Ona ne a výsledky to mělo dobré. Zaujalo mě například to, že pokud jde o tu důslednost, doporučoval se i model, že se mluví jedním jazykem vždy po večeři ( třeba, a i celá rodina ), ale zkrátka pravidelně. Tam asi není třeba začínat od narození, jen prý ty děti potřebuji mít ten jazyk spojený s konkrétním časem nebo místem. Pro líného rodiče tohle dnes vyřeší vhodně zvolená instituce.

Offline Pinot Noir
30088 příspěvků moje polička 29. listopadu 2019 08:10

tv My jsme to dostali už na Ríšu, ale nikdy to neměl dohromady, protože ta mikina je tak o dvě čísla větší. Viktor byl v těch kalhotách před dvěma měsíci na vítání občánků, ale mikina je dosud velká

20970 příspěvků moje polička 29. listopadu 2019 08:17

quebrada Hele kdybych to sama neviděla jak to může nenásilně, já v tom neshledávám v tý formě co popisuju žádnej diskomfort, fungovat, asi bych tady taky sypala dojmy jak je to špatně, asi bych i přidala, že si matky zřejmě myslej že jsou zajímavý a podobně. Mezi náma já si teda jaksi neumim představit, že si nastuduju repertoár písniček a básniček pro mimina ani v češtině, obávám se, že se bude muset bez toho obejít, že může mluvit později no, tak ve dvou letech některý děti mluví a některý nenosí plíny, v pěti už všechny.

Jinak bacha, za chvíli někdo zasmečuje a napíše mi že to tady řešim už pět stránek a jak jsem umanutá, takže předesílám, že já už debatu na mnou dané téma naopak přes dvě stránky s díky ukončuji

Offline notna
9544 příspěvků moje polička 29. listopadu 2019 08:22

Mutziputzi Kam to hrotis? Proč adresu? Jsem se normálně zeptala, jak to teda funguje, protože mě to zajimá. Psala jsem, že sama bych to nezvládla. Na tvém místě kdybych mela takove kamarády a uvažovala o tom, tak se budu vyptávat jich na know-how. To máš přece výhodu zdroje informací a praxe u nosu. Tady ta inzerována kniha taky vypadá zajímavě.

Že se tady s tebou mluví s ironií tobě vlastní, snad uneseš, ne.

Offline tv
4302 příspěvků moje polička 29. listopadu 2019 08:22

Pinot Noir Ale jo, uplne mi to naskocilo! Ty byly fajn a pohodlne. Taky jsme dostali, ja hadry vubec nekupuju. A skrine pretekaji...

20970 příspěvků moje polička 29. listopadu 2019 08:25

notnaJiž jsem popsala vše, know-how nesháním, pouze případné zkušenosti, knihu si koupím, za tip jsem poděkovala, již mě debata na dané téma neba, děkuji.