Karja Se omlouvám, jestli to tu už padlo, nestíhám dočítat. Sama zkušenost nemám, mám jen jedno dítě, ale jak tu proběhlo doporučení na podcasty o rodičovství, poslechla jsem si je, bylo to zajímavé a myslím, že v posledním dílu, s dotazy posluchačů, tam podobný dotaz padl (co dělat, když dítě bije ostatní). Ten psychoterapeut radí jednoznačně podporovat správné chování. Tzn. zaměřit se na to, pokud se k malinké zachová hezky a chválit ji za to. Pořád dokola opakovat a vyzvihovat správné chování, i ji k tomu nenápadně navádět a chválit, chválit, chválit. Najdu ti to, pokud chceš.
Vše o těhotenství a dětech
Tabea jo Hasičské pohádky jsou Pospíšilová, hmm. Já ty její knihy fakt nemám ráda. Seká to jak Baťa cvičky, přijdou mi nějaký prvoplánový, jak psaný na objednávku, aby splnila x normostran měsíčně. (A asi i jo, podle databáze knih je autorkou 220 titulů. Kdo to kupuje??)
ja:) mame 1 ten titul, protoze hasici![]()
nonemy
To jsem zrovna chtěla Karja napsat! Plus takové trochu spiklenectví vás velkých, proti "miminu", ale nejsem si jistá, jestli už je na tu Velká dost velká. Nemyslím tím, vyzdvihovat ten rozdíl, že ona je starší a rozumnější a Malá prostě malá, ale postavit to na vašem přátelství "my dvě velký tady teď to mimino necháme mlátit kostkou o topení a půjdeme něco..."
Garfie tohle děláme s Ríšou, já naoko, on to bere vážně - shovívavě se pohoršuje nad tím, co ten Viktor zase dělá a že se musí teprve naučit, že ... (se hračkami nehází, Lego nerozebírá atd.). Docela to funguje, pochopil tak, že je opravdu mladší, menší, nemotornější, nerozumí věcem.
Garfie jen ne Ty jsi starsi a rozumnejsi! To me jako malou dokazalo spolehlive vytocit. "Jsi rozumnejsi, tak ji ustup, dej ji to, jdi si hrat s necim jinym... " My jsme od sebe pet let, ale i ten vetsi maly clovek se tezko vzdava sve oblibene veci a necha si ji oslintavat nebo dokonce znicit, nerad prestane delat neco, co ho bavi, jen proto, ze to mrne chce taky.
Nemyslim, ze by to tak delala Karja, jen se mi vynorila neprijemna vzpominka.
Ríša není ve školce se svou tornádo mánií sám
. Nástěnka před jeho třídou:

Mam takovy blby dotaz - jak poznam rozdil mezi rozcapenosti a nejakou poruchou? Moc se mi to nechce verejne rozpitvavat, ale jde o to, ze syn ma dost hrozne zaseky. Mel to vzdycky, ale za posledni rok se to rozjelo opravdu hodne. Raynman hadr, ale na druhou stranu ve skolce funguje normalne a s detmi problem nema. Ale mame treba denne scenu (takovou, ze se to ani neda popsat) kvuli obleceni, prezuvkam, pyzamu (vzdy si oblibi jen to jedno a je pru.er, kdyz se to musi vyprat). Je to i v jinych oblastech, kdy neni neco podle jeho predstav nebo nejaka zmena, ale to obleceni je asi nejlepsi priklad. Ve trech letech ok, ale v peti?
Já jsem právě četla, že minimálně do dvou let si neumí uvědomit, že někoho něco bolí, že když někoho bouchnou po hlavě, ten dotyčný cítí to, co oni, když se bouchnou.
To, že je mladší mimino a nerozumí tomu, u nás teda nefunguje. Navíc se snažím vyhýbat tomu ty jsi rozumnější, spíš vysvětlovat, že každý může něco něco nemůže. Ale u syna je prostě někdy vidět, že dřív jedná než myslí.
Gatita a ten dotaznik u praktika jste meli ok? Muze bejt jen konzervativni no. Muj bracha byl takovej a je "normalni". Naopak bratrancuv syn ktery lehkou poruchu autistickeho spektra ma, se projevoval jinak, nechapal vubec ty socialni vztahy s detma.
Kokoska
Přesně, to je to nejhorší. Já jsem mladíš, takže z dětství trauma nemám
, ale pamatuju si, jak mě to vytáčelo u mojí sestry, když jsem ještě neměla děti-jak házela zodpovědnost za tu mladší na starší neteř, úplně automaticky!
Gatita podle mě nepoznáš. U těch lehkých poruch. Teď se v roce a půl dělá test na poruchy autistického spektra, dá se najít na internetu (ne, že bych si myslela, že je to váš případ). Pro jistotu ho můžeš nechat vyšetřit, ale já bych řekla, že je to spíš taková konzervativní povaha. V lecčem mi to připomíná malou ségru, ta je taky specifická, ale žádná porucha to není;)
Gatita žluťásek jsou to strašné výžblepty, fakt otřesné. Po nadšených recenzích na netu (ehm, kdo to kupuje
) Ježíšek donesl hasiče i policisty. Já ty knihy NENÁVIDÍM! To se prostě nedá. Příběh nulový nebo naprosto stupidní. Jsou tam asi dvě výjimky. Naštěstí na ně syn už zapomíná. Mladšímu jejich existenci musím utajit za každou cenu. Ale díky za info o 220 titulech, aspoň vím, proč ta čeština vypadá jako kdyby to napsal trochu chytrý toustovač
Hasič Tonda řekl: "Tak vidíš!", odpověděl hasič.
Zírala jsem na to jak z jara, když jsem to prvně četla, jestli to jako ta paní opravdu myslí vážně, no myslí.
Gatita ja bych se asi s nekym poradila, ani ne ze by syn nebyl v poradku, myslim ze specialne hosi jsou casto takovy konzervy:-) ale aby vam poradil jak to zvladat/naucit syna to zvladat. scena je urcite desna pro rodice, ale musi byt vycerpavajici i pro to dite..
Gatita Ty autistické rysy se projevují spíš v interakci s ostatníma, i když atypičtí autisté to můžou mít trochu jinak, ale většinou se tam přidávají další potíže. Myslím, že bude jen konzervativní, zkus s ním trochu pracovat dopředu. Třeba ho upozornit, že pyžamo musíš brzy vyprat, tak ať si ho ještě užije a že zítra to bude naposled a tak...trochu víc ho zapojit do procesu rozhodování. Pět let je ještě brzo, může se to ustálit. A pokud máš pocit, že je to přes míru, zkus ho vzít do poradny, tím nic nepokazíš.
Evaeva V roce a půl? Pamatuju se, že kamarádka s diagnozou u toho atypického autisty dost čekala, psycholog jí tehdy vysvětlil, že se diagnostikuje až okolo tří let. Ale je to teda už delší dobu.
711990 nevim, jestli jsme ten dotaznik delali. Ted na 5lete prohlidce jsme prosli bez ztraty kyticky, dr.ho jeste chvalila, jak je sikovny a "socialne zdatny". Ja si taky myslim, ze je spis ultra konzervativni a navrch malinko rozmazleny, do toho rok bez skolky a prichod sourozence. Ale nekdy to je opravdu masakr, uz si vsima i okoli. Ty sceny jsou hrozne, vymysli si problem, ktery proste nema reseni (poleje se na navsteve - rve, ze je mokry.pak rev pokracuje, protoze kupodivu hostitele nemaji nahradni teplaky uplne stejne, jako jsou ty jeho, rve, porad dokola je svleka, pak rve, kdyz mu reknu, ze nahaty v 15 stupnich byt nemuze a ze jdeme domu....). Totez s novym pyzamem, nebo kdyz vyroste z bot...ja mu dost vyhovuju a kupuju vice mene to same dokola, ale ne vzdy to jde a neni to reseni.
Gatita bych fakt rekla ze je jen konzervativni no, ale tak muzes se nekde optat...kdyz by to melo pokracovat ve skole napr.
Gatita toto ako keby si pisala o nasom. Ale ma len 3,5 roka. Chces povedať, ze sa to tak skoro nezmeni?![]()
Garfie v roce a půl se dělá poprvé, pokud jsou nějaká podezření, opakuje se ve třech. Cílem je, aby do třech let byly všichni odhalení. Na ty těžké se asi přijde už v těch 18m.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.