Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline viktorka_od splavu
49363 příspěvků moje polička 07. zaří 2020 22:53

Evaeva tak to jistě, ale předcházely tomu doby, kdy se bránit nemohl. nicméně i jako starší se sice bránit mohl, ale a) neměl tu sílu b) ani to nepřipadalo do úvahy. ale to asi vůbec nezjistíš, protože ti to nepřijde

Offline Pinot Noir
29910 příspěvků moje polička 07. zaří 2020 22:53

Evaeva akorát že u Karji jsou to dvě mimina

Offline Karja
44733 příspěvků moje polička 07. zaří 2020 22:55

DrowRanger Hele mozna tvuj psi system bude nejucinnejsi. No ja uz jsem dneska fakt zoufala z toho vseho, v pul 11 jsem zjistila, ze jsem od obeda snedla banan, jak jsem furt v jednom kole a jenom kolem nich litam.

Tabea Tak s rezanim vzajemnym pocitam, ale dokud nebude vzajemne a ta mensi se nemuze branit nebo ji to oplatit nebo aspon utect, tak bych tomu rada zamezila co nejmin.

viktorka_od splavu Ja vim, ze jsou deti ,,nerozbitne,, ale odsud posud, dneska to byl fakt extrem, kdyz se to jeste trochu vystupnuje, tak uz tam tu rozbitnost vidim. Dneska si sedla, zitra ji na zada skoci? 

Dneska to byl debilni den!!! A nejenom tim mlacenim, proste se vsim vsudy, prijde mi, ze at delam co delam, stejne je to vsechno k hovnu.

Offline continuity
43155 příspěvků moje polička 07. zaří 2020 22:56

viktorka_od splavu kapesné je skvělá věc, akorat u nás jaksi neplní vychovny účel. Spořive dítě spori a to rozhazovačne dál rozhazuje. Zas je pravda, že když řeknu: koupíš si tu cetku z kapesního, tak se někdy rozmyslí.

Chci jim založit účty, ale nemám čas. 

U děti ve věku tvých, bych na finanční samostatnost a gramotnost tlačila asi víc. 

Offline tenzie
300 příspěvků moje polička 07. zaří 2020 22:58

Karja syn zacal malou (10 m) kousat. Vysvětlování zatim bez efektu. Když se kolem ni pohybuje, tak uz je dcera taková prikrcena a je videt, ze očekává ránu, chudera. Na druhou stranu uz je to pekna herecka. Zrovna včera ji syn plácnul, bolet to nemohlo, a ona spustila silenej rev vcetne slz. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 07. zaří 2020 23:00

Pinot Noir ale ne, když to chodí, je to batole

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 07. zaří 2020 23:00

Karja 

Já tohle řeším už dlouho, je to blbý no. I to starší dítě je zatím jenom dítě a nedochází mu, co se může státkdyž přijde a silou škubne za hračku. Trochu se to zlepšilo, když malá začala oplácet různý šťouchance, ústrky apod. Synovi se to nelíbí, ale už pochopil, že se to dcera fakt učí od něj. To mu hodně opakujeme - co jí děláš ty, bude dělat ona tobě. Líbilo by se ti to? Teď už je vidět, že mu to začíná docházet, ale moc si nefandím, že by to bylo výchovou. Ta určitě hraje roli, ale podle mě zase udělal dost velký mentální skok, tak to jde všechno spolu. On třeba sám začne mluvit o tom, že už nikdy nebude dělat xy..., ale v reálu to ještě moc nefunguje. Hodně štěstí přeju!

49363 příspěvků moje polička 07. zaří 2020 23:01

continuity no já právě řeším ten "výchovný účel". respektive ani to ne, spíš už tu vyživovací povinnost. ani to vlastně neumím formulovat... no prostě, když jsou děti malé, tak si představuješ že je tím kapesným budeš motivovat směrem k té finanční gramotnosti ale jen tak "jako" - ve skutečnosti prostě veškerý potřeby dětí pokrýváš ty jako rodič a to kapesný mají jen tak "výchovně" pro sebe..no a pak ti dospějou, ale furt chodí do školy. a co teď - motivovat ať si vydělají sami to je samozřejmě ok, ale jak to vyvážit s tím, že by měli studovat a ne se věnovat jen tomu aktuálnímu vydělávání/utrácení? to je teda výzva

Offline Pinot Noir
29910 příspěvků moje polička 07. zaří 2020 23:04

Karja dny úplně k hovnu jsou, někdy je jich i hodně za sebou.  Drž se, bude to lepší. Super je, že to tu můžeme ze sebe vypsat ;)

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 07. zaří 2020 23:05

dorka 

Možná pohádky O autech od Kahouna, jsou tak akorát dlouhé a různá auta / situace. Syn 3,5 už je umí skoro nazpaměť.

49363 příspěvků moje polička 07. zaří 2020 23:05

continuity jo jinak ty účty jsou hrozně bezva doporučuju si na to malinko času vyšetřit - veškeré věci které se dají a některé které se ani jinak nedají než platit po netu si dítě navykne řešit samo a neházet to na rodiče. pozděj jako když najdeš

Offline Karja
44733 příspěvků moje polička 07. zaří 2020 23:07

dynda No tak to je jak u nas. Ona ma v hlave jeste gulas. Presne mluvi o tom, co dela/nedela muze/nemuze, jak se k segre chovame, ale za dvacet minut to udela zas. Dneska jsem ji to i oplatila i dala na zadek, jenze to spusti takovou hysterickou reakci, ze uz pak vubec nevi, proc co bylo. Zitra zkusim hodne nejakou pozitivni motivaci, furt mlit, jak se chovame, co delame.  

Offline Tulipe
2474 příspěvků moje polička 07. zaří 2020 23:08

viktorka_od splavu kapesné :) no, u nás na týdenní bázi, podmíněné plněním několika povinností v domácnosti... výška - záleží, co z toho má dítě financovat atd. Já mu pořád věci, které by se asi z kapesného podle někoho daly financovat, kupuju vedle toho. Např. když jde s kamarády do kina, dám mu peníze

Začali jsme dávat v hotovosti asi v první, druhé třídě, syn si na to zřídil notýsek :) teď už posíláme na účet, který jsme mu založili v 11 letech.. dítě je spořivé :)  

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 07. zaří 2020 23:09

viktorka_od splavu Ja davala kapesny tak mezi, aby si mohli neco doprat (kino atd.) a zaroven, aby je to nutilo k nejaky brigade, pokud by chteli neco vic

kapesny bylo urceny na zbytnou utratu, obedy, tramvajenka, osaceni atd. spadalo pod vyzivovaci povinnost

Offline continuity
43155 příspěvků moje polička 07. zaří 2020 23:10

viktorka_od splavu já ti můžu říct, jak to bylo u nás, když jsem sla na výšku. Sedli jsme si doma a sečetli mandatorní výdaje: intrak, tramvajenku, vlaky, náklady na jidlo. K tomu matka něco přihodila na školné a kapesne. Dál mě satila. Co jsem ušetřila ( třeba jsem si uvařila místo menzy), bylo moje, když jsem potřebovala víc, tak jsem si to vydělala. Příspěvek byl podmíněn studiem s vysledky, že budu mít nárok na intrak. 

Řekla bych že to fungovalo. Jakkoliv je to blbě, jakmile děcko zistí, že si aktuálne vydělá víc peněz práci než bude mít na studiích nedělá to úplně dobrotu. Spolužáků, kteří s tím sekli, protoze meli v tu chvíli dobrý flek, bylo dost. Akorát z principu věci měli alespoň tu maturitu. Spíš je to povahou než finanční gramotnosti. 

Možná ukázat nějaké statistiky uplatnění s maturitou a bez ní? Je to celkem výřečné. 

Offline continuity
43155 příspěvků moje polička 07. zaří 2020 23:13

viktorka_od splavu jo, já jim ty účty udělám. Ony ale stejně z těch platebních nástrojů můžou mít jenom kartu, internetové platby a mobilní až od 15. Tak to až tak nespěchá. 

49363 příspěvků moje polička 07. zaří 2020 23:16

Tulipe tak já to "jde s kamarády do kina" mám právě spíš v té kategorii že by si to měl financovat z kapesného, byť teda psí voko a podstrčím, to je jasný:-) spíš jsme už trochu dál věkem a tam je to o situaci že student chodí do školy, do toho má spoustu jiných zájmů, brigádničí aby si na to vydělal - to je pochopitelně správný. jenže na druhou stranu měli by se hlavně učit a být motivovaní ke studiu (což nevylučuje veškerý studentský zábavy a jiný špumprnákle) a my jako rodiče bychom jim to měli v mezích normy financovat - jinak se na to studium můžou vyfláknout a raděj pudou makat. a teď jak to vyvážit? měl by si středoškolák na studium vydělat? ne? a vysokoškolák už jo? co všechno by měli hradit rodiče a co už ne? jaký poměr mezi příjmy rodičů a kapesným? no prostě samé otázky:-)

49363 příspěvků moje polička 07. zaří 2020 23:17

continuity internetové platby a mobilní až od 15

fakt, jo? a co jim v tom brání

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 07. zaří 2020 23:17

Karja 

My už jsme v období, kdy jsou prodlužující se chvíle, kdy si můžou hrát spolu nebo spíš vedle sebe a není z toho průšvih. Necháváme je i bez dozoru. Ale je to hlavně dopoledne = syn ještě není unavený a líp funguje. Po obědě už to moc nejde, tam už se bojuje o každou pí...., co malá zrovna  vezme do ruky. Ona už je taky pěkně vyčůraná.  Dneska si vzala nějakou kostku, syn jí začal uhánět, protože tu kostku najednou hrozně "potřeboval". Dcera prohlídla, zjistila, že to nejde rozebrat, prostě hračka k ničemu, ale nedala mu to ani za nic, ani za hýbací bagr to nesměnila! Hele, je to blbý, ale obávám se, že ještě bude hůř.

49363 příspěvků moje polička 07. zaří 2020 23:18
Reakce na continuity:

jakmile děcko zistí, že si aktuálne vydělá víc peněz práci než bude mít na studiích nedělá to úplně dobrotu.

jo to je přesný. takhle jsem zhavarovala já, muž naopak. prekérka:D