viktorka_od splavu nam se dost ulevilo, kdyz jsme synovi zalozili ucet a nam trvaly prikaz. Kapesne se zvysovalo vetsinou okolo 1. Zari a velky vliv na vysi zmeny mel skolni prospech (to jako motivace ke studiu). Pak se osvedcila jasna pravidla = platim stravu, bydleni, skolni poteby , obleceni (po predchozim schvaleni) a jedno kino nebo jinou zabavu mesicne. Zbytek v jeho rezii. Dost pomohlo ho posilat na nakup potravin, ktere platil ze sveho, aby věděl kolik co stojí. Máme na to sdílenou tabulku a platíme jen co uvede a případně doloží , ale on už dávno sumy nenavysuje. Teď mu spis občas pošleme něco bokem, protoze asi plati ze sveho na domacnost vic nez pise do tabulky. Z rozhazovace se v cca 17-18 letech stal desnej skrt.
Vše o těhotenství a dětech
Ginger tjo tabulka, to mě nenapadlo! a s tím prospěchem to asi přehodnotím, mi to přišlo hloupý ale asi je to jen nějaký předsudek
viktorka_od splavu asi nastavení v bance na tom dětském kontu?
Alespoň ta naše banka to tak píše.
continuity To s tim "vydela si", aktualne vidim u synovce a jeho zeny. Pred rokem nastoupili na VS, ted pred prazdninama se vzali, vicemene se uzivej a uz to vypada, ze se skolou seknou, pac si vydelaj, no...
to mi pripomnelo scenku, jak jsme byli na gymplu na bramborach a jedna pracovnice z jzd se podivovala, proc jako na ten gympl chodime, pac pak pujdem na vs a nez ji dostudujem, stejne stary zamestnanec jzd uz bude davno vydelavat vic penez, nez je nastupni plat vs... nechapali jsme ani jedna strana (tu druhou)
Tabea jo Hasičské pohádky jsou Pospíšilová, hmm. Já ty její knihy fakt nemám ráda. Seká to jak Baťa cvičky, přijdou mi nějaký prvoplánový, jak psaný na objednávku, aby splnila x normostran měsíčně. (A asi i jo, podle databáze knih je autorkou 220 titulů. Kdo to kupuje??)
viktorka_od splavu tak já beru školu jako práci a ohodnocení snahy a dobrých výsledku se nabízí... brigády jsem podporovala jen v letních prázdninách. VŠ student si podle nás nutné nemusí na studia vydělat, ale podporu bychom utli, jakmile by přestal studovat. No ale máme jedináčka...
continuity však já vím, co mi to dalo práce najít možnost aby to šlo, ať si koupí/zaplatí co potřebuje a neháže to na mě - protože pak neponese následky/následkem bude moje nadávání a prudění a to nechci. když se napálí hloupým nákupem na internetu který si mocí mermo prosazuje - skvělá zkušenost. když se napálím já že si to prosadili u mě a já to poslala ze svýho účtu = blbá su já a dítě se nepoučí vůbec.
viktorka_od splavu no jo, jít do kina je v kategorii zábavy, právě, že si to uvědomuju a časem to nejspíš přenastavíme :) finanční výchova v rodině je nutná, ale souhlasím s continuity , že je to hodně povahou
no a otázky financování studia, podle mě ideálně, když rodiče studium VŠ financují, ale vedle toho se už student má začít osamostatňovat, přivydělávat si na svoje "nadstandardy" :), brigády na VŠ jsou běžné a jsou už součástí přípravy na budoucí zaměstnání - na některých oborech je to asi těžší, ale jinak "naši" pracující studenti mají většinou dost samostatně sestavitelný rozvrh, který umožňuje při studiu pracovat..
Ginger o jedináčkovi to není resp. ne o tom že bychom si jich nemohli dovolit živit víc. spíš o tom principu a výchově, a aby to nějak dopadlo.. nebo spíš abychom měli pocit že jsme pro to udělali všechno co šlo
viktorka_od splavu pokud to rodinné poměry dovolí, studium na střední i vysoké škole spadá do vyživovací povinnosti. V rámci mezi samozřejmě, začátek páté vysoké školy někde v zahraničí určitě ne.
Na střední bych se snažila pokrýt ty náklady cele, včetně nějakých zálib, v rámci možností. Podmínit to prospěchem není vůbec špatná strategie. Psychologové se úplně neshodnou, ale jeden názor říká, že dítko chodí do školy a v souvislosti s tím podává nějaký výkon,co je jeho práce, takže odměna na to může být navázána. Učím se pro sebe je plosne kravina, funguje to u některých jedinců a u některých vůbec.
S výškou je to horší, u nas se to nějak vyvinulo, že ten rozjezd financovali naši celej a postupně jsem se osamostatnila. Taky inflace nebyla tou dobrou tři procenta, ale 20, tak to šlo dost rychle i bez snižování prispevku. ![]()
jo to je přesný. takhle jsem zhavarovala já, muž naopak. prekérka:D
To ale mozna vic souvisi s nastavenim dotycneho a pak taky dobou. Dneska muzes studovat vs v podstate, kdy si vzpomenes. Pred 30 lety jsi mela pomerne kratkou omezenou dobu na jeden pokus a dostat se taky nebylo uplne samozrejmy. Takze si to clovek 2x rozmyslel, nez to poslal k ledu
Hm, synovi som založila účet, keď mal mesiac a platobnú kartu dostane v 6 rokoch.
![]()
moora no já teď si představ IT obor v divokých devadesatkach, slušnou brigádu jsme měli od tretaku výš všichni. To už ale člověk do toho celkem investoval, tak to vetsinou nějak doklepal. Já jsem teda výslovně studijní typ, já si dodelavala certifikace i po škole, protože mě učení bavilo jako takové. Ale měla jsem hafo spolužáků, i velmi inteligentních, kteří s tím prostě praštili.
Čerti mě teda obcas berou. teď tu nedokončenou výšku hodně olitoval jeden bývalý kolega. Zkušený, praxe, velmi si sedli s budoucím šéfem, určitě by se na to hodil. a bum! korporat má v pravidlech, že na pozici je potřeba VS ( jakoukoliv).
viktorka_od splavu me ted ceka stanoveni budgetu pro cerstveho vysokoskolaka. Ma za ukol sepsat zivotni naklady + naklady na zabavu. Tu budeme financovat odhadem tak z 30-50%. Asi jako koncem stredni, kdy si uz dost vydelaval. Pokryl si I uzitecne aktivity , ktere bychom mu ochotne uhradili. Nechtel. Asi je finance odpovedny model:-),. Na prvni semestr ale pocita/me s utlumenim vydelecne cinnosti, aby neskoncil drive, nez zacne.
Obleceni a boty nakupuje jen pod pohruzkou nasili, takze ty proplacim v plne vysi:-).
Mobil kupujeme cca pro trech letech. Mezi tim si ten rozbity nebo ztraceny finacuje kombinaci zdroju (dary od babicek, kapesne, brigada, prispevek rodicu).
PC jsme zatim vetsinou resili jako vanocni darek (pro dost letech). Na NB mel vicezdrojove financovani viz mobi!.
continuity Ja jsem teda taky planovala chodit do skoly pokud mozno az do smrti, ale jeste o neco vic jsem chtela ty deti, takze dneska jsem fakt vdecna svy matce, ze me donutila dostudovat s trema harantama na krku :))
Karja oni nejsou schopni domyslet ty důsledky, hlavně v nějakém zápalu. Prostě ji napadne sednout si na ségru, tak to prostě zkusí, stejně jako třeba bude foukat brčkem při pití do vody nebo něco strkat do zásuvky. Že to není úplně v pořádku jí třeba napadne, až když malá začne brečet. Alespoň takhle to vidím u syna, je jen otázkou povahy, že radši zkoumá skládací metr než bráchu;)
Ginger o jedináčkovi to není resp. ne o tom že bychom si jich nemohli dovolit živit víc. spíš o tom principu a výchově, a aby to nějak dopadlo.. nebo spíš abychom měli pocit že jsme pro to udělali všechno co šlo
ještě jsem si uvědomila, ze pro syna bylo velmi poučné, když jsme mu ukázali rodinný ucet a všechny nutné výdaje za měsíc. Trochu ho to překvapilo a určitě srovnával se svými příjmy.
Já jsem dneska dostala hezké video, jak "velký bratr" hladí miminko po ručičce, strašně opatrně a něžně, s takovým milým úsměvem... no zatím to neleze a nerozebírá mu lego, to pak bude asi po ručičce bum prásk a ksichty vražedný.
Když jsem šla na vysokou, byla jsem našim vděčná, že mi zaplatili koleje, vlaky, učebnice, jídlo a základní "pořádné" oblečení (šestý podobný top z HM už ne), případně "rozumné věci". Zbytek včetně veškeré zábavy jsem si platila sama z brigád, naštěstí byla v Praze před 15 lety dobrá poptávka po hodinách angličtiny a němčiny ;-) Stačilo pracovat třeba 10 hodin týdně na solidní studentský výdělek, i když jsem tedy jezdila za žáky různě po Praze, tak jsem strávila víc času v MHD než skutečným vyučováním.
A aby mi vyšlo víc na zábavu, tak jsem až nehorázně šetřila na jídle a divila se, že nehubnu, když střídám chleba s něčím a těstoviny s kečupem ;-)
Každopádně mi to přišlo jako fér přístup od našich.
Evaeva Karja Vysvetlovat a mit je porad na dohled/doslech. Starsi syn sveho casu dusil dceru pod perinou, hodil ji kladivo na hlavu, strcil rohlik na zuzlani bezzubemu diteti. Nyni se situace otocila, mladsi nedavno hodila brachovi na hlavu hracku, az tekla cervena. To 2-3-lete dite nechape, ze muze nejak vazne ublizit. Na tom starsim uz je videt, ze se snazi ovladnout a neublizit ji, i kdyz je na ni vztekly a tak.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.