Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. února 2021 16:30

Mrakoplas u nás ti určitě zářijové dítě nevezmou do té školky, kam chceš, pokud tam už nemá sourozence. Navíc mi ty děti (aspoň syn) přijdou ve třech moc malé, ty tři a půl roku jsou lepší, syn půjde až v necelých čtyřech. V ČR můžeš mít mateřskou až čtyři roky, takže do práce nemusíš hned ve třech. Z tohohle pohledu mi třeba květnové dítě přijde ideální.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 21. února 2021 16:32

Sairon u nás škôlky cez prázdniny tiež len obmedzené a len pre tie deti čo už tam chodili. Ale septembrové dieťa sa do škôlky u nás dostane, v podstate všetky čo sú narodené do decembra. Tam práve vôbec nie je problém. Problém majú až tie narodené po januári, čím bližšie k letu, tým horšie. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. února 2021 16:33

Karja já ty svoje plány myslím spíš jako přání, kromě toho rozestupu, ten jsem si opravdu přála dva roky. Ty pokusy teda vnímám jako měsíce, ale je možný, že někdo to má na styky, co jsem vím

Každopádně nakonec rozhoduje příroda.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 21. února 2021 16:34

Evaeva aha tak u nás je rodičovská len do troch rokov, nemáš na výber. 

Akoze v troch rokoch do škôlky je skoro?

Offline ziginka
727 příspěvků moje polička 21. února 2021 16:35

dzizisketa Tak to držím palce. Těhotenství by možná vyřešilo to odstavení. U mě to tedy vedlo k pevnému rozhodnutí přestat s kojením, protože už v prvních týdnech těhotenství mi kojení začalo být šíleně nepříjemné. Štvalo mě to občas už předtím, ale nebyla jsem schopná se odhodlat, protože malá byla velká závislačka. Měla 2 roky a 8 měsíců, pořád se v noci několikrát budila. Pak zhruba po týdnu od odstavení začala spát celou noc. To bylo takový blaho ...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. února 2021 16:36

Mrakoplas u nás na sídlišti tříleté děti vezmou do nějaké! školky, můžeš jí mít přes celé sídliště. Řekla bych, že děti od dubna dál se moc lidí umisťovat nesnaží. Správný postup je ten, že jdeš v dubnu k zápisu, i pokud budou dítěti tři třeba až v lednu a doufáš, že ho vezmou. V reálu samozřejmě lidi volají do školek během roku.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. února 2021 16:39

Mrakoplas no, když mi vyprávěla švagrová, co po nich chtějí (oblékání třeba), jak na tom opravdu trvají a moc nepomůžou, tak mi přijde, že ano. Ale tím myslím klasickou státní školku, nemám nic proti umisťování dětí do vhodných zařízení i dřív, ne že by měli být pořád s mámou doma.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 21. února 2021 16:41

Evaeva tak zápis prebieha tak aj u nás. Ale teda keby som si mohla materskú predĺžiť na toľko mesiacov koľko potrebujem, tak by mi jarné dieťa tiež vyhovovalo viac :) Lenže nemôžem a teraz musím rozmýšľať ako vykryjem takmer tri mesiace. A to niektorí musia aj 5-6. Poznám nejednu matku, ktorá kvôli tomu musela dať v starej práci výpoveď, byť pár mesiacov ešte s dieťaťom doma a potom hľadať novú :/

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 21. února 2021 16:43

Evaeva vieš čo ale to ani nás nevedel (alebo skôr nechcel vediet) a v škôlke sa to veľmi rýchlo naučil, lebo musel . Nemal ešte tri roky. Ale tak každé dieťa je iné, a všade je dostupnosť škôlok odlišná, asi sa to nedá porovnávať.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. února 2021 16:43

Mrakoplas to je naprd, to je jasný. A nevezmou ti ho, když už tam má bráchu?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. února 2021 16:47

Mrakoplas já jsem ho do školky dávat nechtěla (je listopadový), bála jsem se, aby si tam kvůli tomu třeba nevytvořil nějaká "traumátka". Vzhledem ke kovidu jsem i ráda, stejně by byl víc doma. Ale musím říct, že během toho půl roku hodně vyspěl, navíc je dost salámista, takže trauma by asi nebyly, takže nebýt kovidu, možná už taky někam volámAsi jsem byla až přehnaně opatrná, malá ségra šla až ve čtyřech a čtvrt a i tak to pro ní bylo náročné.

Takže jak jsem si byla u staršího jistá, tak u mladšího nejsem ani omylem (je na začátku října), naštěstí mám ještě víc než rok na rozmyšlenou.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 21. února 2021 16:48

Evaeva nie, to bude ešte fakt malý. V poradovníku by bol uplne posledný a musel by nastúpiť najneskôr v januári v 2,5 roku a to neviem či bude natoľko samostatný a vydrží sa nepocikavat. Oni ho tam určite vezmú ale až od toho septembra 2022 (uf som si to musela vypočítať :))

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. února 2021 16:50

Mrakoplas jo to je brzy, já myslela, kdyby ho vzali třeba v květnu.

Edit: u nás bohužel ten pořadník není problém obejít.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 21. února 2021 16:51

Evaeva tak záleží na povahe. Náš je extrovert, zvykol si rýchlo a do škôlky sa tešil. Jedine kedy mal problém bolo, keď mali dlho chorú učiteľku a rozdeľovali ich do ostatných tried a zrovna jeho skoro najmladšieho dávali k predškolakom. Tam dosť trpel. Už som to aj chcela riešiť, aby ho dali k menším ale zrovna sa už učiteľka vrátila a škôlku aj tak zavreli

Offline dzizisketa
9004 příspěvků moje polička 21. února 2021 16:54

Evaeva

TTak pozor! Rodičovský příspěvek můžeš mít do čtyř let dítěte, ale rodičovská dovolená v práci je jen do tří, tedy nastupujes zpět den po třetích narozeninach dítěte. To jsou dvě rozdílné věci. V zaměstnání si můžeš zažádat o neplacené volno třeba do těch tří a půl, čtyř let nebo jak chceš, ale samozřejmě ti to nemusejí schválit. A mateřská, to je zase něco úplně jiného. 

Offline Pinot Noir
29961 příspěvků moje polička 21. února 2021 16:55

Evaeva no, mně se potvrdilo, že do státní školky před 3. rokem fakt ne. Sice je oficiálně berou, ale reálně je tam nechtějí. Nulová snaha o usnadnění, žádná pomoc dítěti. Navíc v Praze se 2+ dostane jen do školky, do které nikdo nechce

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 21. února 2021 16:55

Evaeva u nás nástup jedine september ale ak si platíš škôlku a odhlásis dieťa na čas z dochádzky (ale naďalej platíš) tak ti držia miesto až do januára. Je to mestská škôlka, príspevky malé, každá koruna dobrá. Tak sme platili staršiemu. Od septembra mu držali miesto ale ja som ho tam ešte nechcela dať, bol malý, nový súrodenec, nechcela som, aby sa cítil odstrceny atď..tak šiel v januári, vtedy viacero deti nastupovalo spolu s ním. 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 21. února 2021 16:58

A teraz som si uvedomila, že toto bude asi posledné leto doma a ani si ho asi neuzijeme poriadne skrz debilný covid

Offline Jos
příspěvků moje polička 21. února 2021 17:52

Tady fakt planujete deti na mesice?Decko je zacatkem zari, coz podle prispevku je blbe pro skolku, ale u skoly se uvidi. Ja jsem koncem srpna a mela jsem odklad a hooodne mi to vadilo. Takze uvidim podlevyspelosti ditete. Ja uz v tech sedmi normalne cetla pocitala a umela neco malo anglicky a spokojena jsem zacla byt az nastupem na osmilety gympl. Ale skolka bude asi problem, sousedka teda dava kluka obcas do soukrome asi od dvou a u nas v praci je pro zamestnance taky skolka, ale ta ma klasicke poradniky (vek ditete, uvazek rodice ci dokonce obou, pozice v hierarchii)...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. února 2021 17:53

dzizisketa jo, to je vlastně pravda. V tomhle se tolik neorientuju, já jsem OSVČ.