Evaeva koľkokrát som ja už spala pod detskou mini perinou ![]()
Vše o těhotenství a dětech
Malenge som motak!
Pokial by mala niektora z vas zaujem o topanky (nosene) velkosti 23 tak darujem (alebo len za postovne):
papuce, celorocne tenisky protetika, cizmy lupilu

Mrakoplas naši spí jak zabití takhle večer, loni jsme staršímu ve spaní i kapali do nosu
Posouvání, vymotávání ze šprušlí a vyprošťování peřiny je úplně běžné.
dzizisketa já jsem byla experimentální ročník, kdy prvňáci nedostávali na vysvědčení známky, ale slovní hodnocení, a byla jsem tak strašně zklamaná, těšila jsem se na tu velkou jedničku jako na symbol. Ségra přinesla vysvědčení plné jedniček a ještě se vytahovala. Já měla pár (mně) nicneříkajících řádek škrabopisem. Zadaný úkol vypracuje samostatně. Postoupí do druhé třídy. ![]()
ja tak rozmýšľam, že v prvej triede sme nedostávali známky ale len razítka zvieratiek. Včeličky, motýliky a najhoršie bolo tuším mačka (akože škriabeš ako kocúr). Na vysvedčení si vôbec nepamätám, či sme mali známky alebo čo
betsey My sme mali tiež pečiatky, hviezdička bola jednotka, žaba bol horší stupeň, asi dvojka. Nepamätám si, či boli aj nejaké iné druhy. Osobne som mala väčšinou hviezdičky a iba pár žiab. Ale na vysvedčení boli myslím normálne známky.
artemisia môžeš mi, prosím, dať linku na nejaký odborný text k tomu?
Totiž ja mám dojem, že potom valná väčšina sveta musí mať problém.
Lamicka Comenia je super, dobrá učiteľka je ale totálna výhra. Neváhala by som v tomto smere.
no, linku ti nedám a problém s čtením vázaného písma v komputerizovaném světě zřejmě nebude žádný problém. Nedisponuju ani žádným pořádným referenčním vzorkem: Jedna z těch zmiňovaných ženských byla ředitelka high school někde v Alabama a ta druhá nějaká profesor social science v Coloredu a psát jim o vyjádření nebudu, bo sama praktikuju to, že takovým těm osobám, kterým občas musím/ale nechci napsat nějaké birthday nebo thank you přání, tak ho napíšu psacím a fakt tam vetkám nějakou hovadinu, prtže vím, že to nepřečtou, (píšu hezky btw) A zcela nevědecky se opírám o svoje mateřské instinkty...
A Lamicka jsem to napsala i proto, že teď se hodně Comenia s. vyzdvihuje a také je pro ty děti i rozhodně v různých aspektech praktičtější, ale já mám doma konkrétní příklad toho, že když připustím zjednodušení všeho, aby se chudák moc nenamáhal, tak bych synka nemusela s klidným srdcem vypustit do světa a v pohodě si zemřít.
Pro hyperaktivní děti Comenia super, ale máme i hypoaktivní, kterým se ten mozek, takto sval, musí kontinuálně rozhýbávat a uměle ho nutit tvořit si různé kompenzační návyky atd. a vůbec - zrovna tebe si myslím, že není potřeba školit. A zkřížená lateralita, která se obecně bagatelizuje, tak zrovna v našem konkrétním případě má za následek pomalejší reakce, při standardní intelektuální kapacitě, což se v dnešní dynamicky pojaté škole a instantnímu přístupu k čemukoli nesetkává moc s pochopením pedagogů...Takže si nenechám vzít jakoukoli naději na zlepšení stavu - a v mém případě klidně volbu pedagoga zaměřeného na vázaný styl písma
Omlouvám se za elaborát, trochu mám ze sebe pocit, že jsem přešla do defenzívy, neber si to osobně :)
artemisia když připustím zjednodušení všeho, aby se chudák moc nenamáhal, tak bych synka nemusela s klidným srdcem vypustit do světa a v pohodě si zemřít.
Tak tohle právě znám :)
artemisia já jsem odchovanec těch krasopisných dob, to že teď píšu jako prase mi vadí.
A úplně přesně si pamatuju, jak mi to psaní klasickým psacím spojovaným písmem dělalo dobře, jako by to, co jsem psala, se rovnou obtiskávalo do mozku, stačilo pak zavřít oči a já ty stránky viděla.
Ještě na vysoký jsem měla tak krásný zápisky vázaným písmem a kromě toho, že jsem si obsah pamatovala už z toho psaní, tak i čtení mi bylo příjemný, lehce mi ta mysl klouzala, žádný cuky.
No a teď mám poznámky jak duševně postižená, výkřiky polo psace, polo tiskace, zubatý, nerovný, křížem krážem, nepřečtu to po sobě, a když musím, tak je mi to strašně nepříjemný.
Jako nadrobená změť znaků nejasného významu.
Jak ráda bych zas psala tím pečlivě vykrouženým písmem, s vlnovkou u velkého Té třeba, kdy naposled jsem vymalovala psací ypsilon místo týhle vidličky: "Y", myslím, že by mi to zklidnilo i můj obvyklý chaos v hlavě.
artemisia muzu mit blby dotaz? Jak se pozna hypoaktivni dite?
Jennyfor muz je disgrafik i dyslektik, a jak ted mame rozjetych hodne projektu, tak me pomaha si to psat rucne, kreslim si ruzne myslenkove mapy a zapisuju si poznamky. Zatimco on z toho jde do vyvrtky a furt mi cpe excel:D
rasaNori nezlobí![]()
rasaNori no, já bych tak ráda si právě začala zas všechno takhle hezky psát, uspořádávat, malovat si ty mapy... ale má neklidná těkavá mysl mě žene furt na vysoký otáčky, když rychle myšlenku nazaznamenám, tak jí ztratím a ztratím jí stejně, protože si jí zapíšu klínovým písmem.
Včera jsem si na "vycházce" koupila gumovací propisku. Tak hodlám začít psát hezky, případně to pak v klidnější okamžik odmazat a dotunit zpětně.
Beru to jako svůj letošní "projekt" . Už mi to ADHD nebo co to mám, fakt ztrpčuje život.
Jennyfor to je ale následek psaní na klávesnici, prostě jsme odvykli psát
já taky nejpozději na třetím řádku přejdu do nečitelné roztřesené čáry. přitom jsem vždycky psala ráda, bylo to vyloženě fyzicky příjemný, jak se ten text pod perem zjevoval na papíře...
rasaNori já jsem hypoaktivní dítě použila jako zjednodušený výraz, on má attention deficit d. s hypoaktivitou - to si můžeš vygooglit,
Jak je u té zkřížené laterality problém s přenosem informací na dráze oko ruka, tak to působí dojmem, že se nezapojuje, protože nereaguje okamžitě, a on přitom zpracovává, analyzuje atd. A jak se snaží ty reakce urychlit, tak se šíleně unaví a po čase sebezáchovně prostě vypne vnější svět, aby dobyl baterky, a tak furt dokola. Nám v ppp poradili, že homáme i dobudoucna zaměřovat intelektuálněji právě proto, že tam společnost nebude vyžadovat tu okamžitou reakci a popřemýšlet o změně školy kvůli třídní učitelce , která je hodně zrychlená (syn si na ni nestěžoval, ale ta psycholožka tam viděla problém) a ta může trpělivost inscenovat do té doby, než ji osobní nastavení sklouzne zpátky do té akčnosti
Jennyfor no vidíš, gumovací pero je super vynález pro všechno, používám na vyplňování formulářů - geniální, tvá kreativní neposedná mysl si to vyřešila ![]()
Jennyfor to je ale následek psaní na klávesnici, prostě jsme odvykli psát
já taky nejpozději na třetím řádku přejdu do nečitelné roztřesené čáry. přitom jsem vždycky psala ráda, bylo to vyloženě fyzicky příjemný, jak se ten text pod perem zjevoval na papíře...
no právě, já si třeba tak hezky nadepíšu To Do seznam, pěkně nadpis a datum, ještě za 1) a za 2) je hezký, u za 3) se začínají objevovat ty tiskací vložky a u za 4) už jen nějaký zkratky a přestávám číslovat, přecházím na chuchvalec náhodných výkřiků. Rozklad osobnosti jak malovanej ![]()
artemisia syn ma zkrizenou lateralitu (diagnostikovany v PPP). Do treti tridy psal vazanym psacim pismem. Pak jsme se prestehovali, zacal chodit do skoly v US a tam musel rychle prejit na neco mezi psacim a tiskacim, protoze nikdo neprecetl, co napsal.
artemisia jo, je to náročná koexistence (toho zpomalené a zrychleného, myslím obecně), mě takhle školily moje děti:
já: co bylo ve škole?
2 min pauza, vteřinu před mým výbuchem dítě: ve škole?
další 2 min pauza...
a pak mám jednoho takovýho servisáka, telefonáty či jakýkoli rozhovor s ním je pro mě fakt zkouška, protože to něco řekneš, on na tebe kouká, ticho a nic se neděje, kamenná tvář. a ty nevíš - vnímá tě, slyšel tě, položila jsem naprosto debilní dotaz...
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí