Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Online Zuzuli
3837 příspěvků moje polička 24. května 2021 08:09

K tomu kojeni a stretu generaci, ze pred triceti lety se to delalo jinak... Kdyz jsem byla tehotna, vytahla moje mama odnekud letaky o kojeni, co dostala v porodnici ona. Letak od WHO z 1991 a od UNICEF z 1999. V tom starsim se pise, ze dite by melo byt plne kojeno pet mesicu a v te dobe nepotrebuje zadne cajicky a stavicky, jen je dobre kojit dite podle potreby, aby to zahnalo, v tom novejsim se uz pise, ze dite ma byt vyhradne kojene pul roku a pak do dvou let spolu s kojenim se maji pridavat dalsi potraviny. Takze kdykoliv byl nejaky spor typu dej trimesicni stavicku, musi byt zizniva, vy jste uz stavicky dostavali, nebo dej na noc sunar, asi mas slabe mleko, ze se ti v noci budi, jsem se odvolavala prave na tyhle letaky, ze se drzim tricetiletych pokynu, tak v cem je problem

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. května 2021 08:14

Zuzuli kolik takových sporů si zažila? Mě hrozně překvapuje, jak se tu o tom pořád píše. Mě se akorát moje babička, které je 80, zeptala, jestli jim dávám nějaký čaj. Když jsem řekla, že ne, že to už se dneska nedělá, řekla akorát no jo, za nás se hned dával Sunar. Víc nic, akorát byla každou návštěvu fascinována z toho, že vážně žijí jen z mého mlíka:)

Offline betsey
4257 příspěvků moje polička 24. května 2021 08:19

Evaeva no ja chápem ten stret generácii a nemám problém si vypočuť iný názor, raz alebo dvakrát a porozprávať sa o tom. Ale pri každej návšteve je to fakt únavné. Moja babka mi dokonca volávala niekoľkokrát do týždňa len aby ma presviedčala, že už mám malú prestať kojiť. Už som tu písala, ako sa snažila štvor - päť mesačnému plne kojenému bábätku za mojím chrbtom napchať do pusy veci typu orechový koláč alebo horalku

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. května 2021 08:28

betsey to ona mě k ničemu nepřesvědčovala, spíš byla nadšená

Offline Jos
příspěvků moje polička 24. května 2021 08:29

Evaeva Ja prave zadne spory taky nezazila. Obcas se nekdo zepta, tak odpovim a je to. Ja mam teda asi dite s labradorim genem pazravosti, tak to dost ulehcuje situaci. Dite bere co je k dispozici. O vikendu ochutnal svickovou a uplne mlaskal anedavno mi z meho talire ukradl suchou palacinku. Jinak mama i tchyne normalne kojily urcite ten rok (2.pulka 80tek).

Online Zuzuli
3837 příspěvků moje polička 24. května 2021 08:32

Evaeva ja jenom s nasimi, tak asi kazdou druhou navstevu u nich i kdyz bych to ani neoznacila za spor, spis jejich dobre minene rady, jak mam davat caj, ovocne stavicky, sunar na noc, abych se vyspala. Po odmitnuti, ze neni treba, prisel argument, ale my to tak delali a moje odkazani na letak, ze uz tehdy bylo doporuceni jine. Ale ja jsem pro me rodice celkem alternativni matka, dite nespi samo v postylce, koji se i po roce, nejezdi kocarem, ale nosi se. Jako vicemene to respektuji, uznavaj, ze dite je velmi spokojene, zdrave, sikovne a velmi kontaktni, ale obcas si musi rypnout a neco mi k tomu rict. Ale ja to neberu nijak spatne, starali se o nas, jak nejlepe dovedli, i kdyz jinak, nez to ted delam ja. A pocitam s tim, ze kdyz bude mit dcera deti, tak taky prijde "ale mami, tak se to ted uz nedela". Jinak moje babicka je uplne se vsim, co delam, uplne v pohode

Online Potrefenáhusa
38970 příspěvků moje polička 24. května 2021 08:33

Evaeva u nás to nebyly spory, protože jsem o tom nebyla vůbec ochotna diskutovat, ale hlášek na tema strava kojence jsem slyšela taky dost - moje mama nekojila vůbec, já se narodila hodně předčasně a měsíc mě vůbec neviděla a tchyně  asi 3 týdny a pak "došlo mliko"

Ty šťávy a čaje maj hodně zažitý 

Online Potrefenáhusa
38970 příspěvků moje polička 24. května 2021 08:35

Zuzuli mne rikala kamaradka, ze když její mama stala před tema 40 lety nad rvoucim miminem s hodinkama v ruce, aby dodržela doporucenej interval, tak babička jenom protacela oči v sloup a poslala ji dite nakojit

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. května 2021 08:36

Jos tchýně taky kojila možná rok, moje máma mě kojila osm měsíců, nejmladší ségru přes dva roky:) Ale ve třech měsících jsem dostala kaši.

Online Zuzuli
3837 příspěvků moje polička 24. května 2021 08:37

Jinak k tomu jeste dodam, ze ja byl kojena tri tydny, pak mama dostala zanet prsua k nemu horecky, pokyn od doktora v tom roce 1991 byl prestat kojit, jen odstikavat a davat mi po lzickach odstrikane mleko. Ja z toho rvala hlady, tak pediatr predepsal sunar a u nej jsem uz zustala. Takze moje mama fakt ocenuje tu podporu, jakou si dneska muzeme sehnat, bavila se tady u nas o tom s laktacni, co tu zrovna byla, ze kdyby ji tehdy nekdo rekl, ze to neni duvod s kojenim prestat, misto zakazu kojit, tak by kojila dele. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. května 2021 08:39

Zuzuli Potrefenáhusa já jsem ohledně dítěte ochotná diskutovat o hodně málo věcech;) Z jeho okolí přicházely spíš historky typu To víš mamku jsem v porodnici viděla jen v zavinovačce, moje tchýně mě pak musela doma všechno naučit a podobně. Což mi popravdě přijde zajímavé. Nikdy to nebylo ve smyslu my to dělali takhle a vy to děláte blbě.

Offline betsey
4257 příspěvků moje polička 24. května 2021 08:41

Evaeva jasné, prepáč, ja som ten tvoj príspevok aj tak pochopila. Ja som len reagovala na otázku, koľko takých sporov si zažila? Som sa vmiesila do konverzácie, aj keď som nebola tázana a otázka smerovala na Zuzuli. Prepáč

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. května 2021 08:45

betsey rozhodně se neomlouvej, já to nebrala špatně. A otázka to nebyla jen na zuzuli, neboj:)

Offline viktorka_od splavu
49414 příspěvků moje polička 24. května 2021 08:49

Evaeva  za me je to teda snaha o ovladani a dotycnyho bych poslala kde slunce nesviti, ziram, co si dospele zenske a matky nechaji libit. betsey jj uz jsem tu myslim psala ze moje babicka dala asi rocni ci dvoulete dceri vodku s dzusem a tvrdila mi ze je to dzusicek.. no vylozene schvalnost jakoze desna legrace. ja mam dojem ze ty babicky a matky tezko nesou jak prichazeji o moc, ovsem s chlapy mi to prijde zridkave - o to ale horsi. nebo to jen v nasi rodine nema tradici, nevim. predstava vystupu o kojeni nebo plenach s tchanem me rozesmiva

Offline betsey
4257 příspěvků moje polička 24. května 2021 08:58

viktorka_od splavu vodku s džúsom

Offline viktorka_od splavu
49414 příspěvků moje polička 24. května 2021 09:13

betsey tak jeste i ted vidam lidi co davaji detem napit piva a hrozne se tomu smeji.. u nas to neprovozovala pouze moje matka a ja. tehdy to byl asi progresivni pristup;-) dnes uz mi to prijde taky normalni, ale asi jeste furt neni

Offline Myrtila
5396 příspěvků moje polička 24. května 2021 09:15

Evaeva Ja jsem ochotna diskutovat, ale stejne si to pak udelam po svym  spis me stve takovy ten pasivne agresivni styl konverzace, kdy z toho je citit, ze kdyz to delam jinak, delam to uplne blbe. 
viktorka_od splavu Tak s tim tchanem to zadny vystup nebyl, my se spolu klidne bavime i o kojeni nebo plenach, akorat to kazdy vidime uplne jinak. 
betsey Mne volala babicka, pri jednom hovoru jsem ji vysvetlovala, proc dite neplace, kdyz se nosi nebo houpe na mici (ono se to nejak jmenuje, nejak jako reakce na transport, ted nevim), a proc ho teda nenechavame vyrvat, ale nosime (nosili bysme i tak, tohle bylo proste soucasti nejake delsi konverzace), a ona mi volala za par dni, ze ji to nejde z hlavy, jestli jsem se nespletla a nechceme mu radsi dat dudlik a nechat ho vybrecet, to se akorat v duchu zasmeju a dal si to delam po svym

Offline Myrtila
5396 příspěvků moje polička 24. května 2021 09:21

Zuzuli Moje mama me taky moc nekojila, mela jsem po narozeni nejake potize, tak me odvezli na specializovane pracoviste 100 km daleko, mama tam se mnou nemohla byt a nazdar. Jsem teda jeste predrevolucni dite, tehdy se to tak pry delalo. A taky mi ted davala rady jako cajicky, kdybych nastydla a mela teplotu, tak prestat kojit, a tak, ale zase kdyz ji vysvetlim, jak a proc se to ted dela jinak, tak to bere. Taky rikala, ze tehdy podpora vubec nebyla, ze se dal sunar a hotovo. 

Offline 711990
18330 příspěvků moje polička 24. května 2021 09:24

Potrefenáhusa jojo, moje svagrova zas odtrhavala rvouci dite od prsa, protoze se ma kojit jen 10 min z jednoho. A kdyz to rika pediatr, tak to musi bejt pravda! Jen teda to bylo predloni, ne pred 40lety.

Offline rasaNori
8872 příspěvků moje polička 24. května 2021 09:29

711990 ale tvoje svagrova je krapet... jak jen to rict