Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline DrowRanger
3906 příspěvků moje polička 23. srpna 2021 15:19

Pridám sa k debatám o čistení, synovi zuby narástli našťastie dosť neskoro, ale teda čistím mu ich od začiatku pri riadnom reve a protestoch. Čistím len raz denne, večer pred spaním (ráno na to nemám morálku, stačia mi tie revy, že musí do jaslí, tiež by ho to už po roku mohlo prejsť). Postupne sme zaviedli, že mlieko je ešte pred umývaním zubov a po umytí sa už nič nekonzumuje. Sladké vody a džúsy nepije vôbec, sladkosti dostáva podľa mňa s mierou, čokoládu len veľmi výnimočne teda a viac mu chutí ovocie (na tom nemám žiadnu zásluhu, on mi minule aj na narodeninovú tortu povedal, že si neprosí, že mal už v jasličkách). Ale teda čistím väčšou kefkou, plôšky dočisťujem malou jednozväzkovou, medzizubné priestory nemám šancu vyčistiť, lebo má zuby nahusto a nespolupracuje, to by som mu tými kefkami akurát ublížila, tak sa spolieham, že vyhrá genetickú lotériu po mne čo sa týka zubov. Ale za zuby je všade chválený, že ich má krásne a biele.

A teda aj hygiena je u nás vykonávaná nasilu, ruky sa umývajú s revom, tvár a krk sa umýva s revom. Kúpe sa síce bez revu, ale keď ho idem na konci osprchovať, tak zas reve. A vlasy, umývanie vlasov je u nás na telefonát sociálke, fakt ako keby som ho z kože drala. a Zrejme ma to čaká dnes večer, už teraz sa teším (btw, umytie vlasov je za 3 gumené medvedíky, ťažká mena na uplácanie).

Offline DrowRanger
3906 příspěvků moje polička 23. srpna 2021 15:21

Zuzuli to s tou babičkou je tak pekné! :) Ja sa už najviac teším na to, že pri druhom budem akékoľvek rady odmietať so slovami, že pri prvom sme to už celkom úspešne doklepali do škôlky, tak hádam aj pri druhom sa to zadarí obdobne :D

Offline Potrefenáhusa
39011 příspěvků moje polička 23. srpna 2021 15:36

Karja uka! Já jsem lakoma, chudinka pije suchou vodu :-)

Offline Gatita
8683 příspěvků moje polička 23. srpna 2021 15:38

DrowRanger tak nastesti syn spolupracuje prikladne (je ale o neco starsi nez tvuj), akorat ma malou pusu, takze ja se mu mezi ty posledni zuby, na ktere nas zubari vzdycky upozornuji, tezce dostavam, on se snazi, otvira pusu jak muze, ale ja tam tu vidlici s tou niti proste nenarvu. Vzdycky mu div neporanim koutky ust. Takze tohle teda delame malokdy.

Offline Karja
44908 příspěvků moje polička 23. srpna 2021 15:41

Potrefenáhusa 

Jako on je takovej dost aromatizovanej a není kyselej jako jiné caje. Ale nech si to do zasoby, až ti ji babičky nebo školka zkazí na něco lepšího než voda:-D

Offline DrowRanger
3906 příspěvků moje polička 23. srpna 2021 15:43

Gatita u nas neexistuje, že by som mu medzizubnou kefkou niečo vyčistila a teda vidlicu s niťou už vôbec, na to mi ústa neotvorí. Pritom je sranda, mama ma sledovala ako mu čistím zuby a vravela, že oni to tak vôbec neriešili, že mňa aj sestru nechávala odmala si čistiť zuby samé a nič sa nestalo...Ale my máme po oboch rodičoch dobré zuby, otec má 60 a má ešte všetky svoje, zdravé a len pár kazov, mama má myslím kazy dva, starí rodičia o zuby prišli až po 70ke, dokonca neviem, či nie 75ke. Zato svokrovci ešte nemali 60 a už majú kompletne protézy, ale muž má zatiaľ zuby zdravé. Tak dúfam v tú genetiku skôr do mojej strany rodiny.

Offline DrowRanger
3906 příspěvků moje polička 23. srpna 2021 15:45

Karja to je dáky special chutný čaj? moje dieťa odmieta čokoľvek okrem vody, ako je to fajn keď je zdravý, šiklo by sa však niečo, čo mi vypije keď je chorý (inak v jasliach čaj pije, domov som mu kúpila tú istú značku a vypľúva ho :D ).

Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 23. srpna 2021 15:46

ja mam radost ze nase starsi dcerka ani sladke napoje nechce, to myslim hodne pomuze. Pije vodu nebo neslazeny caj a obcas pomerancovy dzus. Ale stavu nebo slazeny caj odmita, i kdyz to maji ve skolce, vyzada si cistou vodu. Ja to mam stejne, vubec mi nechutnaji ochucene napoje, piju jen vodu, nekdy caj (a kavu... a vino obcas )

Offline Mohučanka
7369 příspěvků moje polička 23. srpna 2021 15:54

mnum jo to jsem zas četla, že chuť na sladké je dána geneticky. U nás je to stejný, dcera pije jen vodu (nebo ráno mlíko), sladké nápoje nerada, sladké koláčky a dorty taky nemusí. Samozřejmě čokoládu by ráda, ale tu doma nemáme. No a já taky nerada sladký...

Offline Gatita
8683 příspěvků moje polička 23. srpna 2021 15:57

My taky sladke napoje drzime zkratka. Doma to nepijeme vubec, ale treba na narozeniny nebo na dovolenych si to syn objednava. Rada to nevidim, ale rikam si, ze nema smysl mu to nedopravat nikdy. 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 23. srpna 2021 16:13

Gatita ja to beriem tak, že v reštaurácii si tiež nedávam minerálku, tak by bolo odo mňa trochu pokrytecké keby som dieťatu nedovolila dať si džús. Inak doma tiež sladké vody len výnimočne, hlavne pri chorobách keď nechcú piť a potrebujem do nich dostať tekutiny, im spravím sirupovu vodu.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. srpna 2021 16:22

Mohučanka 711990 já jsem ho i párkrát měla, hečkupovali jsme si to na táboře, ještě takové ty kyselé pásky.

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 23. srpna 2021 16:26

Ježiš medový zuby. Poprvé jsem je viděla u dcery jedné mé známé. Bylo to hrozný, černý pahýly v puse u hezké malé holčičky. A já blbec se ještě zeptala, co se jí stalo. Tak prý jí od narození strkala dudlík do medu, aby se jí líp spalo. Prý jí to radila máma. Naši kluci si zuby čistili tak nějak normálně. Napřed se mnou, pak sami. Určitě jsem to tehdy nebrala nějak dramaticky. Ale je pravda, že nejedli žádný sladkosti a pili jen vodu nebo neslazený ovocný čaj. Na mléčných zubech neměl kaz ani jeden. Ten starší měl první a zatím poslední plombu někdy před třicítkou. Mladší má zuby s hlubokými fisurami (po mně), tak jsme mu je někdy v pubertě nechali zapečetit. A taky má myslím jen jednu malou plombu. Tak z mé zkušenosti je určitě čištění důležitý, ale zlo největší jsou určitě cukry, zvlášt ty v nápojích a bacha na "zdravej" med. 

Offline Potrefenáhusa
39011 příspěvků moje polička 23. srpna 2021 16:53

Karja diky, ona zatím nechce pit nic teplyho, tak jsem parkrat uvarila nejakej detskej čaj a když to vystydlo, přišlo ml to hnusny a ze je zbytecny se s tím dělat 

Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 23. srpna 2021 16:56

Mohučanka tak to zas sladkosti ji (ja taky), ma dovolenou jednu sladkost denne, po obede. 
hrozny bylo jak jsme nedavno byli u nasich na Slovensku, to byl normalne problem uhlidat aby ji neladovali sladkym od rana do vecera. Plus kazda jedna navsteva z rodiny prinesla kazdemu diteti hned nekolik sladkosti, dokonce i nase rocni dostala nekolik kindercokolad a vajec, dale piskoty, susenky... Mne to prijde nenormalni (jak to mnozstvi, tak skladba), ale zas nechci pusobit jako horenos co se ofrnuje nad darky, no urcite bych uvitala radeji kilo jablek nez cokoladu. Takze jsme podekovali a do Prahy cestovali s taskou sladkych blbosti, bud to postupne skrmime anebo to porozdavam, nevim)

Offline 711990
18330 příspěvků moje polička 23. srpna 2021 17:26

Malenge beres na sraz?:D

do statistiky dodavam, ze Tonda pije jen cistou vodu, obcas dostane trochu pomerancovyho freshe. Nekdy mu dam ochutnat moje piti, ale vetsinou nechce. A dost se mi nelibi, ze ve skolkach se dava slazenej caj:(

Offline Mohučanka
7369 příspěvků moje polička 23. srpna 2021 17:31

711990 v naší ne děti mají na výběr vodu nebo neslazeny ovocný čaj, k svačině ještě mléko. 

Offline 999
19894 příspěvků moje polička 23. srpna 2021 17:34

Karja Jak dopadla akce malámalá u babičky bez maminky? 

Offline dzizisketa
9029 příspěvků moje polička 23. srpna 2021 17:39

Špinavý, ale šťastný malý svačinář na pozadí mezi Terezínem a Řípem.

Offline Malenge
4857 příspěvků moje polička 23. srpna 2021 17:43

711990 jestli si vzpomenu, vezmu, můžete se nostalgicky pokochat  ale už mám poslední, mezi holčičkami v okolí měly docela úspěch, tak jsem se jich postupně zbavila.