Nevím, jak na Slovensku, ale u nás má rodič, resp. oba, nárok na úpravu pracovní doby, pokud tomu nebrání provozní důvody. Tím nechci říct, že jsou tomu zaměstnavatelé nakloněni. To spíš naopak. Nicméně tento nástroj tu je a čím víc zaměstnanců se o něj bude hlásit, tím běžnější se stane. Klidně můžete využít pomoci odborů, ať základní organizace na vašem pracovišti, případně i celého svazu. Pokud je tedy u vás máte. Obecně se o této možnosti moc neví, ale už jsem ji tu párkrát zmínila.
Vše o těhotenství a dětech
Mrakoplas Evaeva A dalsi moc lituju. Mam uplne flexibilni uvazek a dikybohu za nej. Sice pracovni doba nemenna 7-15.30, ale nebyva problem jakykoli uvazek. Ja treba chodim tyden v mesici, abych snadneji vyresila hlidani, ale kolegyne chodi ruzne jen urcite dny atd. Je to pak zahul taky, ale i ten jeden volny den udela hrozne moc. Priznam se, ze jsem docela vyflusla ted taky. Spis psychicky, najednou najet na uplne jiny styl premysleni a nekoho nezabit (pardon za cernejsi humor). S dvema detmi a nefungujicim partnerem treba si to uz vubec neumim predstavit.
Jo a na téma práce jsme se s mužem rafli včera. Ten argument "já chodím do práce" je prostě ultimátní a on ho navíc vytáhne na mě, na starou feministku. Nevím co čekal jiného, než že ho s ním pošlu někam.
dzizisketa Mas pravdu, u nas se da zacatek pracovni doby posunout, ze lidi chodi rovnou na sal, zbytek musi na hlaseni, skoleni, seminare atd. Proste kdyz je vule, neni problem.
Jos já vůbec nejsem zamestnanec, takže je to jen o dohodě se "zaměstnavatelem". Já doufám, že budou přístupní, ale zase vůbec na mě nemusí čekat, místo mi držet nemusí, i když zatím se mnou pořád počítají. To je i důvod, proč se snažím dělat něco z domova už teď, nemůžu být šest let doma a pak tak mě tady máte
To je teda vlastně i pro dzizisketa Úplně chápu, že jste se s mužem pohádali, tohle jsem naštěstí od muže nikdy neslyšela. Ostatně mu můžeš nabídnout, ať tě na druhém rodičáku vystřídá![]()
Garfie jo, to věřím
Jos já hlavně vůbec nemůžu počítat s nějakým pravidelným hlídáním od babiček. Obě pracují, mamka má navíc na starosti malou ségru. Jsou ochotné, sem tam pár hodin nebo jednou za čas víkend není problém, ale mají i svůj rozvrh, no.
dzizisketa Jo na základě tohodle má sambo dva dny HO i až nebude pandemie, ale obecně si myslím, že to jde spíš u státních zaměstnanců, že soukromej sektor te s tím pošle do háje, možná tak nějakej megakorporat, docela by mě zajímalo zda s tím má tady někdo zkušenost.
Hele tak ,,chodím do práce,, je ,,ještě dobrý,, u nás jede ,,chlapi na to nemají geny,, a to má člověk chuť zabíjet. Obvykle to bylo ve spojitosti s těma scenama či pláčem děti. Na to teda žensky fakt geny mají.
dzizisketa Áno, na Slovensku je to rovnako.
Evaeva platí, že tu prítomnosť na pracovisku určuje riaditeľ. Zatiaľ. Ale keďže nový minister školstva navrhol ambiciózny reformu školstva, možno zruší aj túto jednu z mála výhod, ktorú máme.
Na téma genetické předurčenosti bych mu rovnou z knihovny vyhrábla příslušnou knihu![]()
Mohučanka juu, protože když jsi doma, tak přeci u toho můžeš uvařit oběd, poklidit, vyprat, pohrát si s legem a rodina si k tobě může posílat PPL, neasi?
PPL pobavilo ![]()
dzizisketa no zákon a realita je bohužiaľ úplne inde, hlavne na malých mestách. V bývalej (vlastne súčasnej) práci by som dostala možnosť buď brat čo je alebo ísť. Pracovnú dobu sme mohli mať flexibilnu, príchod medzi 6 a 9 ale realita bola taká, že prvá porada začínala často o pol 8 s nutnosťou tam bez výnimky byť. Viem, že v Bratislave by som si takú prácu našla, ale tu, kde je pracovných príležitostí zúfalo málo, si zamestnávateľ na pohovore vyberie radšej dakoho na plný úväzok bez komplikácií.
Karja pracuju v korporatu a u nas je ted trend vystipat lidi na home office. Mame tri moznosti - prace prevazne z kanclu (1 den doma, 4 v kancelari) s pravem na vlastni stul a zidli, pak kombinovana dochazka tj. 2-3 dny doma a zbytek v kanclu , ale musime si reservovat stul a nebo plnou home office. Ti do kancelare muzou, ale musej si zjistit, zda je volne misto. S kovidem vubec nikdo nesleduje, jak se pravidla dodrzuji. Ted nam ovsem predelaji kancelare na open space a asi dalsi kancelarsti odpadnou.
Karja Muž pracuje v soukromém, docela malá firma, HO může mít kolik chce, klidně pořád (asi teda), 3 dny v týdnu určitě. Naopak švagrová pracuje v polostátním podniku, obrovském, ti mají HO jen díky kovidu a každou chvíli se mluví o tom, že ho zruší úplně, když je lepší epidemiologická situace.
Karja muž dělá v korporátu a preferují HO. Nedávno udělali sdílená pracovní místa. Docházet mají v určené dny minimálně 1x týdně, zbytek práce je z domova. Jemu to vyhovuje (a mně taky). Ale my máme prostor, on se může zavřít a být celý den mimo, a já taky, oba můžeme telefonovat nebo "být" na konferenci a přitom být sami.
Kamarádka naopak dělá v jiném korporatu a s prací doma je obrovský problém, vlastně dělali z domova jenom v té úplně nejnutnější době, kdy byl přísný lockdown. Prý by se doma flákali ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.