Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 07. ledna 2022 20:14

Mohučanka je to fakt firma od firmy, mamka pracuje v malé firmě a ho měli jen v té první podzimní vlně a ještě snad jen část týdne. Ona měla pak ještě někdy, ale jen díky tomu, že pracuje kousek od domu a byla ochotná se tam ob den aspoň na chvíli stavit

Offline brrr
12341 příspěvků moje polička 07. ledna 2022 20:21

Karja Dělám ve státním, HO oficiálně jen v lockdownu. Neoficiálně máme HO, kdy se nám zachce, jen řekneme šéfovi. Kolega takhle už několik let nemá v kanclu ani židli. Neoficiálně máme i volnou pracovní dobu, je jedno kdy pracujem, hlavně, když máme hotovo.

Offline notna
9447 příspěvků moje polička 07. ledna 2022 20:27

KarjaMoje zkušenost je, že zmenit si úvazek nebo si přizpusobit práci, spíš závisí na ochotě dotyčného otce než na ochotě zaměstnavatele. Spolupracuji převážně se zaměstnavateli, kteří mají max cca 10 zaměstnanců. Pokud některy zaměstnanec chtěl změnu, vždy došlo k nějaké dohodě. V jedné firmě teda majitel skřípěl zubama, protože on měl děti, když byl na vojně a jeho žena to taky zvládla sama, tak proč je teď potřeba , aby chlap byl s dětma doma :-) Ale nakonec se dohodli na kompromisu. 

Ovšem nekdy teda jsou ty požadavky dost mimo, když zaměstnanec chce nějaké úlevy nebo změny, ale vyžaduje plat jako při standardním úvazku. A pak vykřikuje, jak je zaměstnavatel proti.

Můj muž nemá klasický pracovní poměr, ani nemůže mít HO z důvodu charakteru práce, a dohodl se po narození dcery tak, aby mohl být s dcerou, když jsem pracovala já. A to už bylo před 12 lety. Z našich kamarádů svoji práci takhle přizpůsobil jen jeden. Ostatní, co vím, nebyli vůbec ochotni o tom ani uvažovat. Natož aby zkusili zaměstnavatele požádat. 

Offline Sairon
1855 příspěvků moje polička 07. ledna 2022 20:28
Reakce na dzizisketa:

Karja 

Na téma genetické předurčenosti bych mu rovnou z knihovny vyhrábla příslušnou knihu

​a praštila ho s ní po hlavě?

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 07. ledna 2022 20:29

Karja soukromý sektor jak kde. V IT si domluvíš cokoliv, klidně práci z Baham, když to bude zajímavé.

mám dost korporátních klientů, kteří už zredukovali kanceláře a vůbec neplánují plný návrat zpět.

Ale taky znám případy, kdy zaveleli návrat zpět, protože to neuridili a půlka IT se začla flákat úplně. ( Ona tam teda kdovijaka morálka nebyla asi ani předtím.)

U nás se taky vyskytli experti, které si mysleli, že když na ně šéf nevidí, tak nemusí. (Blbý je, když na to ten šéf přichází půl roku.)

Měla jsem známou, matku dceřiny spolužačky, která si vykládala HO tak, že ho může strávit s dítětem na hřišti a divila se, že já musím pracovat a dohlizim akorát tak z okna. 

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 07. ledna 2022 20:33

Evaeva to má kamarádka, dělá nějaké nabídky a projekty. Čisté kancelářská práce a dojíždět tam stejně musí. 

Offline Sairon
1855 příspěvků moje polička 07. ledna 2022 20:36

I nas ve státním jdou zkrácené úvazky bez problémů, ale tak nějak se očekává, že množství odvedene práce bude totožné jak při plném

Online dzizisketa
8961 příspěvků moje polička 07. ledna 2022 20:38

brrr 

A máte HO i teď? U nás je, resp. v prosinci, kdy jsem se tam stavovala, tak byl. Pamatuji si před pár lety to vyjednávání, třeba návrh, že za den HO (den!) se posune termín výplaty o dva dny později. Jako u nás ten narativ, že kdo nesedí v kanclu, tak se fláká, měl personální náměstek úplně zažraný. V tomhle by ten covid mohl pomoct.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 07. ledna 2022 20:38

continuity ano, mamka má taky čistě kancelářskou práci. Oni teda nejsou schopní ani pořádně zajistit vzdálený přístup

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 07. ledna 2022 20:40

No a sambo má mať pol týždňa ho, aby sa v práci striedali ľudia a nebolo ich tam veľa. Ale požiadal (a bolo mu s porozumením vyhovené :)), aby mohol byť v práci, doma v trojizbaku s dvoma malými perpetuum mobile nespravil skoro nič a nás to doma tiež dosť obmedzovalo. Jediná výhoda preňho bola, že počas prvého lockdownu a ho dosť schudol, v práci totiž samé oslavy, chlebíčky a koláče a doma bol rád, že dostane obed a šlus

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 07. ledna 2022 20:40

Evaeva no to je další věc. Ono to není úplně levný a je s tím dost problémů, když to chceš udělat jakžtakž bezpečně. Často si pak zaměstnanci, kterým klekne domácí připojení volají na firemní support, ať jim to pomůže vyřešit. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 07. ledna 2022 20:43

Mrakoplas já musím říct, že u nás se to už dost usadilo. Teď, když muž na ho nepracuje tolik, co by měl/chtěl, je to vina jen jeho pracovní morálkyCož je obrovský rozdíl oproti prvnímu lockdownu. Akorát přišel o velký stůl v pracovně a má malý v ložnici, jemu to teda stačí, má tam jen notebook a myš. Mě velká stůl zůstal, ale je v herně, takže kolikrát pracuju mezi hrajícími si dětmi. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 07. ledna 2022 20:45

continuity jo, tak u mamky je ještě vtipné, že sdílí se ségrou notebook, takže když je distanční výuka, nemá doma na čem pracovatAle ona chodí pár minut pěšky, takže při distanční výuce chodí na oběd domů, aby ségra nebyla pořád sama.

Offline Karja
44703 příspěvků moje polička 07. ledna 2022 20:47

Sairon Jo, tak to měla moje kolegyne na polovičním úvazku. Pracovaly jsme v týmu, vždycky jsme se snažily dát jí fakt polovinu práce, jenže to prostě nejde, vždycky to něčím nabobtnalo a do toho byla z nás nejchytřejší, takže nám různé radila a taky si musela tu svoji docházkovou dobu stejně upravovat kvůli schůzkám.....

Jinak jsem se blbě vyjádřila, spíš nez HO obecne mě zajímala ta úprava pracovní doby nebo celkové úprava podmínek pro práci podložená tou péči od dítě dle zákoníku práce, co psala dzizisketa

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 07. ledna 2022 20:49

Evaeva a ten notebook je soukromý nebo firemní?

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 07. ledna 2022 20:52

Já mám 0,7, částečně HO a volné pátky a je to úplná pohoda. Zrovna dneska jsem přemýšlela, že jsem to původně měla jako dočasný plán, než se jakože zajedeme a pak si úvazek postupně navýším ... no, tak asi nenavýším, náramně mi ti vyhovuje, pracovat v pátek do 5 už mi najednou přijde jako středověk  A ani ty peníze mě nějak nemotivujou a na kariéru (tam) už úplně kašlu. Dost jsem na mateřský očividně zvlčela

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 07. ledna 2022 20:55

dzizisketa Tu knizku o geneticky predurcenosti vytahni mne, tenhle argument u nás zaznívá bohuzel poměrně často a celkem by se mi hodily nějaký protiargumenty! (Nebo lopata)

Offline brrr
12341 příspěvků moje polička 07. ledna 2022 20:58

dzizisketa Já myslím, že od podzimu nějaké HO, ale využila toho jen jedna kolegyně, ostatní chodíme do práce. My to tam máme rádi

Offline Sairon
1855 příspěvků moje polička 07. ledna 2022 21:00

Karja v ZP je to formulovano tak, že pokud o zkrácení pracovní doby, nebo nějakou její úpravu požádá zaměstnanec pečující o dítě mladší 15let, tak mu zaměstnavatel musí vyhovět, pokud mu nebrání vážné provozní důvody. Jsou k tomu i judikáty ze kterých vyplývá že by se muselo jednat o faktické znemožnení činnosti firmy, nezastupitelnost toho zaměstnance a podobně. Takže podle zákona by prakticky každému kdo o to požádá mělo být vyhověno. Hloupé je, že ta praxe bude asi dost odlišná .

Offline Jos
příspěvků moje polička 07. ledna 2022 21:01

MP Meri To vytahl ted kolega (tu predurcenost)hned po dotazu Kdo TI hlida dite...Nez jsem se stihla nadechnout, dostal kartac od jine kolegyne