Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline brrr
12341 příspěvků moje polička 12. ledna 2022 10:43

Malenge Čistou Hejného metodu měl starší v první třídě, ve druhé už tak půl na půl, ve třetí už moc ne. Teď v pětce mají normální matiku, ale moc nevím, co je normální. Teď  berou souřadnice a to třeba hráli v hodině lodě. Zase jsme u toho stokrát opakovaného, záleží na učiteli. Myslím, že některé prvky Hejného metody se používají už všude.

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 12. ledna 2022 10:47

Malenge Ja jsem velký fanoušek Hejného matematiky. Někdo tvrdí, že méně nadané děti to mají pak komplikovanější, ale já to mladší mám takové matematicky zcela průměrné a řekla bych, že je to vede k lepšímu pochopení těch principu než k bezduchemu počítání podle naučených postupu. Třeba slovní úlohy v té třídě nedělají žádný problém. 

Jinak je dost možné, že zrovna tohle si nevyberes. Na jedné škole jsou běžně učitele, který učí různě. Chtěli jsme moc, aby deti po prvních dvou letech Hejného pokračovaly a nezmohli jsme nic, i když to tak chtěli všichni rodiče. 

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 12. ledna 2022 10:51

brrr Hejného matematika nefunguje tak, že některé prvky se dají vyndat a použít v běžných hodinách. To pak je pořád běžná matematika, akorát obohacena o některé zajímavé příklady. 

Offline Malenge
4841 příspěvků moje polička 12. ledna 2022 11:36

brrr continuity dekuji, mne se ten systém taky asi líbí, nemuzu říct zcela určitě, protože s nim žádné praktické zkušenosti nemam, ale přijde mi to fajn. Naše vesnická zakladka prave učí obě varianty a zjistila jsem si, ze se ptají, co rodič preferuje a pak se snaží dítě zařadit do te konkrétní třídy. Já strašně doufam, ze letos bude normální den otevřených dveří a ne zase prd kvuli covidu, opravdu bych chtela vidět učitele svého dítěte na živo a moct s nim prohodit aspoň par slov, aby si člověk udělal představu, zda se s nim bude dat normálně komunikovat a ne ze hned dítě capne systém v podobě nějaké zkostnatele sousky, to by mě asi zabilo.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 12. ledna 2022 13:23

Malenge zrovna včera byl na ČT 24 Fokus o matematice. Nějaký odborník tam říkal, že ta Hejného metoda je "komplikovaná" z hlediska nějakých výzkumů. Že na to chtěli zpracovat nějakou odbornou práci, ale vlastně se jim nepodařilo definovat, co to přesně je. Co ještě je ta metoda, co není a podobně. Byla tam jedna pedagožka a ta říkala, že dobrý učitel se snaží vyzkoušet na dítěti různé metody výuky, dokud to to dítě nepochopí, to mi přišlo zajímavé. To jen taková poznámka pod čarou, sama v tomhle nemám jasno, co bych pro kluky chtěla.

Pokud je ta škola ve vedlejší vesnici relativně dobrá, asi bych volila tu. I z toho, co píšeš o té matematice, to mi přijde fajn. Logistiky mi to naopak přijde jednodušší než Praha, asi to není nijak velká zajížďka, navíc tam asi jezdí spousta dětí od vás, možná jede nějaký autobus v tu dobu. Takže by třeba od druhé třídy mohl jezdit sám nebo se můžete střídat s dalšími rodiči. Do té Prahy ho budeš asi muset doprovázet mnohem déle, to nemluvím o kroužcích a tak. Ještě bych si zjistila, jak učí čtení.

Offline Gatita
8632 příspěvků moje polička 12. ledna 2022 14:08

Malenge ja jsem zastance tech nejmene komplikovanych reseni a volime skolu, kterou mame minutu od domu. Ono je to strasne tezke, clovek by chtel pro dite to nejlepsi, ale ono to moc nejde poznat. Takze beru objektivni kriteria jako vzdalenost od domu a co ta skola formalne nabizi (jestli nekonci treba v patou tridou, jako to maji v sousedni obci, jestli maji druzinu atd). A ruzne se ptam (znamych, co tam maji deti, koukala jsem i do mistni fb skupiny), ale to je 100 lidi, 100 nazoru. Takze to proste zkusime a nazor si udelame sami:) Hodne zalezi na konkretnim uciteli a nikdo mi nezaruci, ze kdyz budem dojizdet na popularnejsi skolu nekam dal, ze nevyfasujem ucitele, co by nam nesedl. A budem dojizdet a budem nastvani:) A jak pises s tou logistikou - zrovna nam by ted skola v centru komplikovala zivot, protoze budeme mit oba povinne home office. Verim, ze ne navzdy, ale i tak... Kazdopadne doporucuju kouknout na web do vyrocnich zprav, ja tam treba zjistila, ze anglictinu tam uci az od 3.tridy, to by me vubec nenapadlo.

Na den otevrenych dveri bych taky moc chtela jit. Kdyby byl lockdown, slo by to treba nejak individualne aspon s nekym z vedeni. 

Offline Malenge
4841 příspěvků moje polička 12. ledna 2022 14:39

Evaeva to čtení je taky dobra připomínka, díky!

Gatita vyrocni zprávy si najdu, tak do hloubky jsem ještě nesla, zatím jen ty povsechne informace o druzine, krouzcich, jídelně. Osobně bych to udělala jako ty, spadova škola, autobus jezdí, kamarádi tam budou, ale zase nechci muzuv názor hned bez jakéhokoli posouzení odmavnout.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 12. ledna 2022 14:42

Malenge mně osobně by na té praze vadilo, že odpadá možnost jakýhkoliv kroužků v místě bydliště/v té druhé vesnici. Těžko necháš prvňáka jet samotného domů, vy budete asi oba v práci,... Nevím teda, jaké máte spojení, třeba to není tak blbé/složité a třeba třeťák už to zvládne.

Offline Malenge
4841 příspěvků moje polička 12. ledna 2022 14:45

Vrhla jsem se na uklid skříni, kdybyste některá užila nějaké klucici věci většinu ve vel.86/92, tak mi dejte prosím vedet. Rada předám = daruji ve všední dny v okolí Ujezda. Nic extra, obyčejná retezcova trička s dlouhými rukávy, mikiny, svetry, kalhoty, mini spodní prádlo.

Offline letfenixa
10880 příspěvků moje polička 12. ledna 2022 14:47

Ale čo čakáte od dňa otvorených dverí? Áno,  uvidíte školu zvnútra,  ale to je všetko.  O učiteľovi sa aj tak skoro nič nedozviete.  Ja som si vybrala učiteľku takú,  ktorá má citlivý prístup k citlivým deťom.  Môžem si to teda dovoliť,  keď som insider.  Niekto zas chce prisnejsiu.  A ako učia,  to na DOD nezistite vôbec. 

Offline Pinot Noir
29890 příspěvků moje polička 12. ledna 2022 14:56

letfenixa nevím, jak to funguje u škol, ale tady jsou dvě školky, a při pouhém vstupu dovnitř je všelicos jasné, po krátké informativní schůzce s učitelkami a ředitelkou jsem v jedné věděla, že je zle, zkostnatělé babizny, ředitelka s mahagonovým květákem, všude jen pokyny, příkazy, zákazy, hračky naskládáné jak na výstavu ve výšce, kam děti nedosáhnou, zatímco z téhož krátkého setkání a nakouknutí do druhé školky jsem měla pocit, že je to super místo a dětem závidím učitelky, hračky, zahradu... Jako klamat tenhle dojem samozřejmě může, ale dost věcí je podle mě vidět a slyšet. V mém konkrétním případě byl dojem stoprocentně správný.

Offline Gatita
8632 příspěvků moje polička 12. ledna 2022 14:58

letfenixa

A tak nejaky dojem si clovek odnese, ne? Necekam, ze neco zjistim do hloubky, ale nekdo dokaze byt protivny  uz po trech minutach. A to jsem rozhodnuta tam to dite dat. Ale i tak se tam rada mrknu. Vis co, nedostatek spolec.vyziti.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 12. ledna 2022 15:01

Gatita minimálně je to podle mě vhodná příležitost se zeptat na všechny ty věci, jak učí, kroužky, družina, jak se mění učitelé,... Navíc u nás se pak rodič do školy už moc nedostane, pokud vyloženě něco nepotřebuje.

Offline Malenge
4841 příspěvků moje polička 12. ledna 2022 15:08

Evaeva já si to upřímně neumím predstavit ani při jedné variantě, proste nevím, jak skloubit prvňáčka, skolkove dítě a dva pracující rodiče, já z domu odjizdim do práce 6:45, muž je OSVČ a jeho momentální pracovní doba je bežně od 7 do 19 h, je každý den na jiném místě všude možně po Praze i v jejím okolí. Ten má tedy už rozjednany plán, ze by cca od konce roku takto fungoval spis nárazové a hodně pracoval z domu, ale je ve hvězdách, jestli to klapne. Prarodiče z obou stran jsou 150km. Vychází mi z toho akorát tak chůva na skoro full time. Světle zítřky, fakt  nějak to na mě padá.

Offline Malenge
4841 příspěvků moje polička 12. ledna 2022 15:12

letfenixa už ti odpověděly přede mnou, takže ano, to vše očekávám i já, jiste nasati atmosféry, zjištění jmen učitelů prvňáčku, kdo z nich učí jakým způsobem třeba tu probiranou matematiku, kolik počítají, ze bude děti ve třídě atd.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 12. ledna 2022 16:11

Malenge no bude to hukot, vůbec to nezávidím. Ale určitě se to nakonec usadí. 

Offline Gatita
8632 příspěvků moje polička 12. ledna 2022 16:16

Malenge ach jo, bude to narocne:( Ale urcite takovych rodicu bude hodne, nektere skoly maji i ranni druzinu. U nas to bude taky slozite, ale ne tak, jako u vas. Ja mam zkraceny uvazek a prarodice, kteri se zatim tvari ochotne dite vyzvednout. Rano to ale bude boj, taky zacinam v praci brzo. 

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 12. ledna 2022 17:01

Evaeva no to je právě ta Hejného metoda, že se jim vysvětluje jedna věc různými způsoby. V podstatě se čeká než to dítěti dojde, ale jak je to krůček po krůčku, tak je to hodně pozvolný. Hlavně by si děti měly hodně vysvětlovat a radit navzájem, což je taky zajímavá kompetence. 

Ještě mám pocit, že učitelé, kteří ji preferují jsou z pohledu výuky víc experimentátoři. Třeba naše učitelka zkouší nové věci a to jí je přes 50. Třeba u dcery zkoušela učit vyjmenovaná slova od Z. Prý je to B téměř nejtěžší ( hned po V) a ještě když se tim začíná, tak to je pro děti strašný zahul ( a to je). Ona nemá takové srovnání, protože COVID, ale já jsem tuto myšlenku měla už u starší. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 12. ledna 2022 17:11

continuity pusť si ten včerejší fokus, bylo to zajímavé, myslím, že i pro tebe. Hejného metody se tam dotkli jen okrajově.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 12. ledna 2022 17:43

Tak bilancia tri dni v škôlke po viac ako dvoch mesiacoch a už je chorý. Že som ho ja doma nenechala