škoda, že mě to s kolem nenapadlo. Mohli jsme hodně ušetřit.
Vše o těhotenství a dětech
Ještě mě napadá - syn je ADHD nebo jenom hodně moc aktivní? Přijde mi že to označení hyperaktivní už se používá běžně i pro neADHD. Nevím, jestli se to dá poznat už u kojence, ale ten náš dokáže docela dlouhou dobu něco pozorovat nebo se něčím celkem soustředěně zaobírat. V podstatě až na tu malou potřebu spánku a rychlé pohyby nohou působí jako klidné dítě.
Má i ADHD, ale já jsem to u něj tušila už v kojeneckém věku, protože vydržel třeba i 8 hodin probrečet a spal strašně málo. Tak jsme ani do 3 let netoužili po dalším dítěti. Později strašně nesnášel změny, nesměli jsme nic postavit jinam nebo koupit nové oblečení. S tím soustředěním měl problém až na druhém stupni ve škole, ale vždy to bylo tak, že co ho bavilo, to vydržel celkem dlouho. On má teda vysoké IQ a spoustu problémů dohání tím, že je chytrý, ale jednoduché to nikdy nebylo.
Já jsem ta celoživotně moc aktivní, králík duracell... Spánek 6 hodin, ráno otevřít oči a akce... Je zajímavé, že rodiče to moc neřešili, pamatuji si, jak ve škole říkají učitelce, že takový lepidlo, který by mě chvíli přilepilo zadek na jedno místo nikdo nevymyslel. Nejhůř to později nesli manžel s dcerou, když jsem i o víkendu brzy vystřelila z postele, dělala snídani, budila je, že je venku krásně, že musime ven... Další fáze byla, že oni vstávali v deset a já jim vyprávěla, kde už jsem byla a co jsem zažila
.
Teď mám svůj obraz v rodině, malá neteř atomovka... Když sleduju to tempo, ptala jsem se rodičů, jak to mohli přežít. Smáli se a říkali, nevíme, pořád jsi někde lítala...
Nakonec mi pomohla jóga, už si umím na chvíli jen tak lehnout, ale první lekce jsem vleže nadskakovala nad podložku...
Prosimvás, zřejmě jsem už úplně dementní a mám vykojenej mozek, ale čtu už několikátý článek, jak vyřídit rodičovský příspěvek a pořád nějak nemám jasno ![]()
Vy co máte čerstvou zkušenost, můžete mi přesně popsat krok za krokem, kde co musím oběhnout a v jakém pořadí? Jsem si myslela, že vyplním jeden formulář na úřadu práce a ono houby.
Na úřadu práce si vyzvedneš formulář, na sociálce potvrdí výši peněžité pomoci v mateřství a pak stím vyplněným formulářem znovu na pracák.
Formuláře najdeš na internetu, předvyplníš, co zvládneš, zbytek na místě, vytiskneš, ušetříš jednu cestu. S formulářem na sociálku, tam ti ho potvrdí a jdeš s ním na pracák. Pro pracák je Žádost o rodičovský příspěvek, pro sociálku Potvrzení o nároku na dávky ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku. Takhle blbě se to jmenuje, ještě je v názvu jedna závorka. Pro mě nejhorší bylo na obou úřadech najít správnou přepážku (neoznačené) a dostat se s kočárem ![]()
Formulář je na internetu, vyplníš, vytiskneš. Na sociálku jsem nešla, ale poslala to poštou. Do týdne mi to poslali potvrzené zpět. S tím na pracák. A je to.
Poštou! Geniální, to mě nenapadlo.
A ještě, když mi md končí k určitému datu a bezprostředně poté navazuje dovolená v práci, tak první dávku RP si zvolím až po skončení té dovolené? Tzn. Koncem července mi končí md, skoro celý srpen bude dovolená, takže RP si nechám vyplácet od září?
Ne, RP se začne vyplácet hned, i když si čerpáš dovolenou. U RP můžeš pracovat, takže i mít dovolenou. Jen v měsíci, kdy dostaneš ještě mateřskou, ti RP nevyplatí. Mně mateřská končila 27., napsala jsem si RP od 28., ale paní na ÚP mi to škrtla a posunula od 1. následujícího měsíce, protože mateřská byla vyšší než RP.
Bezva, díky za info. Malej nespavec konečně usnul, tak jdu vyplňovat papíry.
Pinot Noir To s tim navazovanim materske a rodicovske - zalezi, jak to vychazi. Ja koncila materskou 7. v mesici, rodicovsky prispevek jsem si dala od 8. dne a vyplatili mi tolik, aby celkovy prijem za ten mesic neprevysil max. rodicovsky prispevek. Tj. kdyz materskou koncite spis ke konci mesice, tak matersky prispevek za ten mesic mozna uz rodicovsky prispevek prevysil, takze ma smysl o rodicak zadat az od nasledujiciho mesice. A pokud koncite materskou spis ze zacatku mesice, tak zas naopak.
Jo, blbě jsem to napsala, je to tak, jak píšeš. Ale ono je vlastně jedno, co tam člověk napíše, paní z úřadu to napraví, takže není třeba si s tím dělat hlavu.
Dnes na úřadě dvě stě lidí přede mnou a už nedávali další čísla. Prej přijďte zase v pondělí. Proč nerozsirej úřední hodiny i na další dny, safra? Pošlu to poštou komplet a budu doufat, že jsem to zvládla vyplnit správně.
to je fakt parada a v pondeli reknou prijdte ve stredu nebo to bude jako do porodnice, ze je potreba vstat rano v pet?
ja porad nemam vyrizeno zdravotni pojisteni. takze uz mame mesicne vyroci, co letam ve vakuu. pracak vratil jedno lejstro - pry je to kopie a mam dodat original. nastesti se s nima domluvila rovnou mzdova ucetni jak to potrebuji - protoze jeden modry podpis nestacil. ![]()
jsem opravdu zvedava, co by se delo, kdybych akutne potrebovala lekare. dnes mi obvodacka poprala, at se mi hlavne nestane nejaky uraz.
Já už posílám poštou na úřady snad všechno, na ty fronty nemám nervy. Dost na tom, že jsem si teď musela vystát tři hodiny na nový pas (který jsem si haha nechala dělat přesně před třemi měsíci, pěkně na objednávku přes net, ale nutně jsem potřebovala nový a termíny na objednání už nebyly).
Prosím o radu. Vybírám první kočárek a jsem docela bezradná. Potřebuji takový, který by zvládl jezdit i v terénu (např. rovnější lesní cesta - ne žádné velké kořeny a hrboly) a zároveň by byl vhodný do města a snadno manipulovatelný (skládání do auta apod.). Nemáte prosím někdo doporučení? V obchodě mi nabízeli Easywalker Sky (je to taková tříkolka). Jezdilo se s ním skvěle, ale bohužel mi přišel hodně tvrdý - vůbec nehoupal. Mám obavu, že v něm děcko bude hodně "hrkat" a klepat se, obzvlášť, když pojedu nějakým terénem. Nemáte prosím zkušenost s touhle značkou/typem kočárku? Je docela drahý a nechci vyhodit peníze za něco, s čím pak budu nespokojená.
Obecně mi přišlo, že většina kočárků skoro nehoupe (až na takové klasické typy). Nevadí to miminku? Přijde mi, že to pro něj musí být hodně nepohodlné, když se v kočárku pořád hrká a ne houpe.
Moc děkuji za odpovědi a rady :)
Mám pocit, že žádný moderní kočárek není houpací, jen takové ty klasiky, od kterých se zas nedá čekat skladnost, lehká manipulace, otočka na pětníku. A nemyslím si, že by to dětem nějak vadilo. Kolikrát se kočár otřese, až se leknu, ale s děckem to ani nehne. Mám kočár CAM Cortina X3 Evolution a jsem spokojená, ačkoliv za plnou cenu bych si tříkolku nepořídila. Pořídila jsem ale v podstatě nový za pár korun od známých, takže tenhle "detail" jsem ochotná přehlídnou ;) Tříkolka je dosti nestabilní, při nástupu/výstupu do MHD držíš kočár chvilku vlastně jen na tom předním kole, vždycky trnu, že do mě nějaký spěchající hulvát vrazí, to kolo se stočí a kočár se převrhne. Zaaretováním kola by se stabilita zvýšila, ale zase se člověk připraví o výhodu otáčení kočáru v malém prostoru, která se hned po nástupu/výstupu hodí. Takže za plnou cenu bych chtěla otočná přední kola, ale dvě ;)
Té nestability se právě taky trochu bojím. Zkoušela jsem s tou tříkolkou (prázdnou) najet na menší schůdek a nestabilní to tedy bylo. Vůbec si to neumím představit s vrtícím se děckem a třeba nákupem... Ještě mám variantu stejného kočárku ale ve čtyřkolové verzi, tam je stabilita mnohem lepší. Na druhou stranu se MHD tak často pohybovat nebudu, spíš autem a tam je super skladnost tohoto kočárku. Musím to ještě pořádně promyslet, přece jen je to docela velký výdaj... děkuji za rady :)
Tiež mám trojkolku cam cortina x3 evolution. Neviem si ju vynachváliť. Vanička je jedna z tých najväčších, dá sa polohovať a keď sa zloží tiež pohupovať na takých lyžiach. Športová verzia sa dá otočiť v smere aj proti smere jazdy. Trojkolku mam prave preto, aby som mohla chodiť po lesných cestách v tatrách a zatiaľ sa osvedčila. Prave mi aj preto odporúčali trojkolku. Za mna je aj do mesta aj do lesa. Jedinú vec co nemá je ručná brzda, ale nakoniec som ju oželela. Spokojnosť veľká.
Ja ale nechodím MHD. A pokial ide o to pohupovanie, to moje dieťa nemá rado, skôr kočíkovať dopredu a dozadu. Otázka je aj nafukanie kolies, sk su mäkké, tak kočiar nehrkoce, ale človek sa viac namaká a opačne.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje