Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline eless
2039 příspěvků moje polička 03. února 2023 10:08

Keby niekto potreboval: 

Offline Kokoska
35127 příspěvků moje polička 03. února 2023 10:26

letfenixa Dílny, pozemky i vaření jsme ve škole měli v rámci tzv. pracovního  vyučování. Myslím, že to ničemu nevadilo. Možná těm záhonům trochu jo, a taky našemu dějepisáři, kterého jsme pozvali na oběd a zrovna bylo hovězí jak podrážka

Offline letfenixa
10930 příspěvků moje polička 03. února 2023 10:51

Ja som pred materskou mala niekoľko rokov krúžok varenia a bol veľmi obľúbený.  Všetko to, čo som spomínala, v našej škole učíme,  ale stále si myslím, že základ ma byť z rodiny.

Offline dzizisketa
9024 příspěvků moje polička 03. února 2023 10:52

letfenixa 

Proti ničemu jmenovanému ve výuce nic nemám, ale ne jako izolované předměty/činnosti. Jako vše by to bylo nejlepší v rámci nějakých promyšlených bloků, kdy by děti pracovaly společně atd. atd. No zkrátka úplně jinak, než to je teď.

Ale tu finanční gramotnost bych dělala jinak, než je to dnes, kdy ty programy zaštiťují banky. Nejlepší by byl blok o práci, zaměstnání, výdělečné činnosti, včetně práv zaměstnanců a samozřejmě si přihřeju polívčičku - o odborech. 

Offline žluťásek
8877 příspěvků moje polička 03. února 2023 10:54

letfenixa finanční gramotnost stopro, dentální hygiena mi přijde taky moc důležitá a mnoho rodin na to kašle, takže vlastně jo, super. A proti nějaký praktický výuce teda taky nic nemám, koneckonců vždyť by se to dalo tak skvěle propojit. Spočítat v matematice obvody, obsahy, narýsovat, v dílnách postavit ptačí krmítko. Nebo přepočítat jednotky receptu a v kuchyni ověřit. Spousta matematiky, fyziky, chemie je hrozně teoretická, mně by se to vyloženě líbilo, kdyby si to spojili s tím využitím v životě přímo. 

Offline Sairon
1855 příspěvků moje polička 03. února 2023 11:08

K té finanční gramotnosti , od kdy děti nějak v tomto směru zapojujete ? U příšerky jsou teď peníze celkem téma, má par korun, kterými chce platit a zároveň pořad s ní řeším ze se jí nelíbí třeba některé oblečení , nebo hračky a chce něco jiného, konkrétního. Tak mě napadlo, ze bych ji třeba zapojila do příštího třídění jejího oblečení , s tím že za to co prodáme by si mohla vybrat něco co by chtela.... ale nevím jestli to není ještě brzo , když veškeré její matematické dovednosti jsou ze napočíta do 10.... pamatuji si , jak malý žluťásek  na něco šetřil, to už ale uměl myslím počítat ne ?

Online Evaeva
příspěvků moje polička 03. února 2023 11:12

Sairon to není špatný nápad s tím oblečením. Ona to samozřejmě nedokáže spočítat, to ještě dlouho ne, vždyť se to bude pohybovat třeba v nižších stovkách. Ale uvidí, že má takovou hromádku peněz a tolik musí dát na tohle a tohle.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 03. února 2023 11:14

dzizisketa takováhle výuka by byla super, no. Zrovna jsem se dívala na soukromé školy v okolí, asi bych si vybrala, ale když si představím školné na dvě (tři) děti, tak je to prakticky celý můj plat.

Offline dzizisketa
9024 příspěvků moje polička 03. února 2023 11:21

Sairon 

My dáváme Rosťovi do prasátka padesátikoruny. A na nákupu se s ním bavíme o cenách, co si můžem dovolit, co je důležité a tak. 

Offline žluťásek
8877 příspěvků moje polička 03. února 2023 11:23

Jo, počítat asi už uměl, ale celé to bylo vyrobené tak, aby si to uměl představit, takže by to šlo v pohodě i bez počítání. Mám ten příspěvek na instagramu, tak to sem zkopiruju, abych to nemusela psát

Offline dzizisketa
9024 příspěvků moje polička 03. února 2023 11:23

Evaeva 

My tu máme kousek waldorfskou školu a ta ve spolupráci s MČ osazuje volné plochy kytkama, to je skvělé. Zas jako kolik dětí z města má možnost někde k té práci s hlínou nebo v dílně apod. přičichnout. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 03. února 2023 11:26

dzizisketa to je pravda. My tyhle dílny ani neměli, ani vaření, na gymplu na to nebyl čas.

Offline žluťásek
8877 příspěvků moje polička 03. února 2023 11:31

Ještě když jde se mnou nakoupit, neprudí a pomáhá mi, může si nechat pětikorunu z vozíku.

Když si na něco většího šetřil, občas dostal třeba na vybranou, že si může koupit zmrzlinu/koláček, nebo koupíme třeba jen rohlík (malou zmrzku místo velké) a zbylé peníze mu dám do pokladničky.

Taky občas když chce koupit nějakou zbytečnost, kterou já platit nechci, navrhnu mu, že si to může zaplatit ze svých peněz. Zatím vždycky přišel na to, že to vlastně tolik nepotřebuje

Offline letfenixa
10930 příspěvků moje polička 03. února 2023 11:35

dzizisketa blokové vyučovanie je môj sen a napr to s prepočtom jednotiek a následným varenim/pecenim robievam.

Offline 711990
18330 příspěvků moje polička 03. února 2023 11:53

letfenixarekla bych, ze oboji. Jakoze rodina je hlavni, ale jak pise MP Meri , ne kazda rodina vsechny tyhle veci pojima idealne...

Offline Karja
44890 příspěvků moje polička 03. února 2023 12:27

letfenixa Já jsem pro. U nás se to učí teda v družině a jako fakt to ty děti baví, neteř si často doma s kamarádkama vaří ty školní recepty. Ono na ty manuální práce, i kuchyni je spousta rodicu marnych, proč ty děti zacyklovat. Vaření a pracovní činnosti na základce bych teda už zrušila a dělala to spíš tou formou nějakých bloku, třeba před svátky když se stejně neučí Atp. Přijde mi to jako škoda casu na podstatnějsi předměty. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 03. února 2023 12:49

letfenixa Zákon ukládá rodiči povinnost v péči o dítě o jeho zdraví, tělesný, citový, rozumový a mravní vývoj. Nechápu, jak tohle může nějaký rodič hodit na školu? Nač si to dítě teda pořizoval?

Offline Karja
44890 příspěvků moje polička 03. února 2023 12:55

Kan No jo no, když někteří ty věci sami neumí.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 03. února 2023 12:56

Kan Tak s takovým přístupem bys mohla škrtnout celý vzdělávací systém.

Offline monis
1614 příspěvků moje polička 03. února 2023 13:02

Kan tak nežijeme v ideálním světě. Děti, které mají tu smůlu, že nepocházejí z prostředí, kde se na tyto věci klade důraz by měly mít oporu alespoň ve škole.