Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Online Tabea
8231 příspěvků moje polička 03. února 2023 13:06
Reakce na MP Meri:

letfenixa Finanční gramotnost by si zasloužila probírat ve škole, jinak hrozí, že se potomci zacyklí v ne úplně dobrém rodinném modelu. Ostatní imho do školy nepatří. Jen můj názor.

​vidím to stejně 

Offline letfenixa
10930 příspěvků moje polička 03. února 2023 13:18

@gatita ty kupuješ značku Lego, ako sedia veľkosti,  prosím ťa?

Offline eless
2039 příspěvků moje polička 03. února 2023 13:27

letfenixa vidis... ja som si spomenula ze my sme vlastne mali to blokove vyucovanie. ako nie stale ale robili take ze napriklad sme mali par po sebe iducich dni zameranych na nieco a to sa potom premietlo do viacerych predmetov ak to bolo mozne a potom sa to vyuzilo v praxi pri nejakej cinnosti alebo hre

Kan zakon je jedna vec ale prax druha. pokial to doma nezvladaju alebo sami nemaju dost vedomosti tak nevidim nic zle na tom ak by nieco z toho mali aj v skole. institucia samotna nenahradi domacnost ale urcite moze prispiet. ako pise monis su deti ktorym to da vela. sama som mala takeho spoluziaka. bol velmi sikovny ale doma nan dlabali. nasa triedna ucitelka ho dokonca ucila ako si vyperie v rukach oblecenie a urobi si hygienu. samozrejme tak ze to nikto iny v triede nezistil aby sa chlapec nehanbil. ja som sa to dozvedela az dospela a on ju ma doteraz rad a vzdy jej dakuje ze mu pomohla. bola mu ako mama. este stale uci a vzdy ked ju stretnem v okoli tak sa porozpravame. taku skvelu osobu by som priala vsetkym na skolach. jej pristup bol uz vtedy velmi repektujuci a my ako decka sme ju fakt mali radi 

Offline notna
9521 příspěvků moje polička 03. února 2023 13:45

letfenixa Já jsem pro, aby základní škola dala nejen vědomosti, ale i sociální dovednosti. Základ je rodina, ale když nefunguje v některé směru, dostane dítě ty informace/dovednosti alespoň v nějaké minimální formě ve škole.

Líbí se mi, jak to mají u dcery ve třídě. Na tyto věci nemají vyčleněné přesně hodiny, ale prolíná se to do občanky, třídních hodiny a praktické výchovy. Třeba nemají klasické vaření, ale před třídní schůzkou uklidí a nachystají třídu včetně občerstvení. Je buď něco upečeno nebo studená kuchyně. Financuje se to z přípěvku vybraného na začátku roku pro různé výdaje ve třídě. Udělají ten nákup, zapíší výdaje, u pečení si zase přepočítavají jednotky, jak potřebují.  A přitom to berou jako zábavu.

Měli i projekt finanční gramotnost, ale to bylo od nějaké banky a to bylo zoufalé. Chtěli pro nich udělat výdělečný projekt a nevysvětlili jim skoro nic. Myslím, že škola tuhle spolupráci rychle opustila.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 03. února 2023 13:48
Reakce na letfenixa:

Myslíte si, že škola má deti učiť dentalnu hygienu,  prácu na zahrade/v dielni/kuchyni, finančnú gramotnosť alebo ma gro pochádzať z rodiny? (Modifikujem otázku z FB.)

​A tu otázku na fb položil nějaký rodič, nebo kdo? 

Offline letfenixa
10930 příspěvků moje polička 03. února 2023 13:50

My nemáme žiadne spolupráce s bankami, máme normálne školou zakúpené učebnice a potom už každý učiteľ po svojej osi. Ja napr nosím z domu staré peniaze, môj pradedo s tým začal, takže máme ešte z Rakúsko-Uhorska.

Offline letfenixa
10930 příspěvků moje polička 03. února 2023 13:52

Kan bol tam "vtipný " príspevok, že jedine, čo ZŠ naučí,  je prezuvat sa v šatni a nasledovali komentáre,  že keby sa radšej na škole vyššie spomenuté učili,  a na to zas boli komentáre,  že to má naučiť rodina. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 03. února 2023 14:04

letfenixa Aha hejty, nešlo o žádné konkrétní dítě. Péče o dítě je povinnost rodičů,  coby kdyby neřeším. 

Offline Vari
2228 příspěvků moje polička 03. února 2023 14:06

letfenixa Ja doufam, ze vsechny tyhle dovednosti zvladnu predat detem ja, ale spousta rodin takhle nefunguje, takze za me ano, v tomhle by tem zakum mela pomoct skola, aby nedopadli jako jejich rodice. Obcas zahlidnu bizar zvanej Vymena manzelek a to je vzdycky slusnej sok, jak to funguje mimo moji socialni bublinu.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. února 2023 14:06

Kan to je hezký, ale když to nefunguje, to dítě to ovlivní na celý život. A ono si rodiče nevybralo. Třeba ta finanční gramotnost má dopad na celou společnost, péče o zdraví taky,...

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 03. února 2023 15:10

Evaeva Ale já neřeším, že to někde nefunguje. letfenixa se ptala, zda má gro pocházet od rodiny a já si myslím, že ano. Osobně bych tedy jako rodič nechtěla, aby ve škole učili moje dítě čistit si zuby, třeba. A né proto, že mi to ukládá zákon, to opravdu ne.

Offline viktorka_od splavu
49422 příspěvků moje polička 03. února 2023 15:14

neco malo k tematu skolstvi

(snad to bude fungovat je to na FB)

Offline Lilly_Ku
4573 příspěvků moje polička 03. února 2023 15:30

Kan ono to "nekde to nefunguje" je dulezite tema, jmenuje se to reprodukce nerovnosti ve spolecnosti a prave skoly jsou jedny z mala instituci, kde se da s timhle pracovat.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. února 2023 15:41

Kan já si taky myslím, že to má pocházet z rodiny, ale často to tak není a to je problém, který by škola řešit měla. Osobně mě vůbec nevadí, když dítě učí ve škole čistit zuby, přestože já ho to taky účím.

Offline Sairon
1855 příspěvků moje polička 03. února 2023 16:02

žluťásek děkuji

Offline Sairon
1855 příspěvků moje polička 03. února 2023 16:13

blbej dotaz, ale nemáet někdo vyzkoušené, čím dostat z oblečení barvy na sklo?

Offline Gatita
8680 příspěvků moje polička 03. února 2023 20:30

letfenixa kupuju jenom bundy a vrchni dily, s kalhotama zkusenost nemam. Ale ty bundy sedi normalne, odpovidaji tak nejak vysce ditete. Na rozdil od reimy, kde syn dodnes nosi 104, u legowear ma bundy 116. A meri tech 116.

edit syn je hodne hubeny a lego mu hezky sedi, neplandaji mu rukavy atd.

Offline continuity
43535 příspěvků moje polička 03. února 2023 21:29

Já vás nemám s tím vyučováním úplně čas sledovat, ale třeba u mě e vždy vyvstane otázka, co budu dělat, pokud to nebude úplně v souladu s mým světonázorem? 

Tam kde se to doma dítě nenaučí, je to určitě super, ale třeba o antikoncepci bych dítě ráda poučila já. 

Offline Karja
44890 příspěvků moje polička 03. února 2023 22:10

continuity Podle mě jsou ta témata všechna dost obecná, takže ty to pak svým světonázorem prohloubíš a zaměříš tam, kam chceš.

Offline notna
9521 příspěvků moje polička 04. února 2023 00:30

continuity Než k tomu ve škole dojde, stihnete si o tom promluvit doma. My jsme měli sexuální výchovu v 7.tridě. Dcera je v 8. a ještě ji neměli. To nechápu.