Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. srpna 2026 22:15

Potrefenáhusa ty u nás s chůzí rozhodně neskončily Když lezli, v kočárku tolik být nechtěli, to bylo na kočár asi nejslabší období. S chůzí asi pochopili, o co by mohli přijít Dokonce i mimiňák začal normálně sedět. 

Offline Myrtila
5622 příspěvků moje polička 22. srpna 2026 01:22

Náš starší chodí na logopedii od čerstvých 4 let, takže už 1 a tři čtvrtě roku, a my se s mužem celou dobu dohadujeme, co z toho by časem zvládnul sám jenom tím, že k tomu prostě dozraje - rozhodně ne všechno, ale něco trénujeme jak otroci měsíce, a pak cvak, ze dne na den to jde samo. Taky na něm teda v přímém přenlsu vždycky vidíme, jak se mu ta výslovnost mění podle toho, co nás zrovna potká za další věci - vždycky po nemoci, když dýchá pusou, že má ucpaný  nos, se to dost zhorší, nebo teď pořád dokola řešíme zuby, má 2 kazy a pořád mu vypadávají plomby, už nevim, na kolikátou opravu půjdeme, a v tu dobu se mu ta výslovnost taky vždycky zhorší, pak to zase pracně trénujeme, abychom se dostali na původní úroveň.

DruI Na L jsme se taky strašně zasekli jako hned na prvním písmenu, pak nám ho logopedka i proložila dalšími písmeny, i když říkala, že běžně se to nedělá, ale už jsme všichni byli z L úplně vyčerpaní. 

No a velice pravděpodobně nás čeká druhé kolo s mladším, protože on prostě nemluví. Komunikovat se snaží, je to doslova mistr pantomimy, ale jede si svých asi 5 zvuků (převažuje jednoduché eeee) a nic nového nepřibývá. Popravdě mě to už začíná znervózňovat, jsou mu necelé dva roky,  asi ho zkusím nacpat aspoň na konzultaci k naší logopedce. Starší v tomhle věku spojoval 2-3 slova do vět. 

Offline Potrefenáhusa
39254 příspěvků moje polička 22. srpna 2026 04:57

Myrtila ono konzultaci urcite nic nezkazíš, ale my začali chodit ve 3,5 a logopedka říkala, že se stejně musí počkat, až se ta řeč trochu rozvine, aby se vidělo, co se případně nerozvinulo, navrch je k tomu potřeba, aby už dítě nějak elementarne spolupracovalo

Nase ty dvoj i trojslovny jednoduchý věty rikala, ale mluvila hodne jednoduše a nikam se to moc neposouvalo, treba na tříletý prohlidce, jak se dela kontrola zraku, tak ji doktorka ukazala obrázky hvězdičku, kolečko a domeček a dcera nic z toho v repertoáru neměla... pediatrička říkala, že by ji dala cas do Vánoc, až začne chodit do školky, že nás uplne nechce zbytecne uvrhnout do spirály foniatrie, neurologie, psychologie (což zpětně chápu, protože vyšetření na foniatrii i neurologii byly oboje docela wtf zážitky)

mladsi ve dvou uz mluvila dost a složite a pak začala zadrhávat a už to trvá rok v takových vlnách

Offline Potrefenáhusa
39254 příspěvků moje polička 22. srpna 2026 05:04

Evaeva mase by se vozily v kočáru nejradši i ted, zvlášť starší, ale kdyz začaly chodit, mely nejak přechodný období, kdy tam bejt nechtěly a nastalo docela otravný pinozeni krok sun krok okolo kocaru

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. srpna 2026 08:01

Myrtila na konzultaci klidně jdi, ale myslím, že je ještě malý. Kluci ve dvou letech taky říkali věty, mimiňák jen pár slov. Budou mu tři a pořád je to takové všelijaké. Ten rozvíjí úplně jiné věci Ale teda tvůj je listopadový, ne? To do dvou let ještě dost zbývá.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. srpna 2026 08:08

Potrefenáhusa já tohle vůbec neznám. Mimiňák byl jediný, který byl kdy ochotný jít, když jsem měla kočárku, ostatní se nechali milostivě dovést na hřištěNaopak odmítá kočár teď, ale to mi vůbec nevadí. (Když má v nohách čtyři kilometry někde na dovolené, tak do něj teda sedne)

Online Gatita
8771 příspěvků moje polička 22. srpna 2026 09:56

Tak jsem našla papírek, který jsme jako rodiče nastávajících prvňáčků dostali ve škole, abychom věděli, co pořídit. Máme to rozumné a není toho pro ty prvňáky potřeba moc.

Offline Zuzuli
3932 příspěvků moje polička 22. srpna 2026 09:58

Ja vcera psala kamaradce, co ma syna stejne stareho jako je moje dcera, ktery ale dostal letos odklad. S nim taky absolvovali logopedii a ppp. Ze me desi, co vsechno s ditetem netrenuju a jestli jsem to nejak nezanedbala, kdyz mi nikdo nerekl, ze by to diteumet melo. A ze me zaroven desi, co se po tech detem s problemem vsechno chce, zatimco u toho "normalniho" to nikdo neresi. 

Tak mi odpovedela: "pochopitelně netuším, jaká je realita, ale naše logopedka me taky před zápisy koučovala, co všechno musí umět, a nic tak těžkého po něm ve výsledku nikdo nechtěl. nvm jak moc mají logopedi kontakt s realitou ??‍♀️"

Offline Potrefenáhusa
39254 příspěvků moje polička 22. srpna 2026 10:07

Zuzuli nase logopedka se divila, ze dite neumi ve 3 letech jezdit na kole, tak ta realita asi obcas trochu kulha :-) 

Ale ono to neni o zapisu, spis ze těmhle detem pak ta škola může dělat docela velký problémy, nám i jedna logopedka naznačila, že se ještě nějaký poruchy u nás můžou projevit, až dítě začne číst a psát...

Offline Myrtila
5622 příspěvků moje polička 22. srpna 2026 10:08

Potrefenáhusa No právě, ještě je malý na nějakou spolupráci s logopedkou i s námi. Právě mám pocit, že teď visíme v takovém vakuu, kdy vím, že to není ideální, ale co s tím? Pořád leda čekat, až povyroste. Evaeva Narodil se v říjnu, do dvou let už má jenom cca měsíc a půl. 

Offline Myrtila
5622 příspěvků moje polička 22. srpna 2026 10:16

Zuzuli Naše logopedka má taky občas zvláštní požadavky, třeba tu první a poslední hlásku na nás poprvé vybalila už vloni na jaře, to byly synovi čtyři roky a ještě ho čekaly 2 roky školky. Nebo počítání slabik v tomtéž období, to si teprve začal v hlavě přiřazovat čísla do pěti a konkrétní počet věcí k tomu číslu, rozhodně nezvládal říkat slovo, tleskat a k tomu počítat, a hlavně si uvědomovat, co to vlastně všechno dohromady znamená. 
Ale tím ji nekritizuju, jinak jsme s ní spokojení, ona hlavně dovede toho našeho berana hezky namotivovat, aby s ní spolupracoval, to fakt obdivuju

Offline Potrefenáhusa
39254 příspěvků moje polička 22. srpna 2026 10:16

Myrtila nam tenkrat doporučili tohle, prisla mi teda malinko zastarala (tata řídí auto a mama žehlí, jidla jako jitrnice, pohár), ale jsou tam procvičováni na předložky, různý skupiny slov....proste rozvoj slovní zásoby 

Offline Myrtila
5622 příspěvků moje polička 22. srpna 2026 10:18

Potrefenáhusa Díky, mrknu se po tom

Edit: tak koukám, že od téhle autorky už doma leccos máme - pro staršího. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. srpna 2026 10:26

Myrtila víš co, v tomhle věku jsou fakt obří rozdíly ve všem, v pohybu, v mluvení... Může být něco špatně a taky nemusí no. Myslím, že v tomhle věku je spíš důležité odhalit ty těžší problém jako autismus a tak. Za konzultaci nic nedáš samozřejmě. 

Offline DruI
5642 příspěvků moje polička 22. srpna 2026 10:48

Myrtila No náš mladší byl taky nemluvící mistr pantomimy. A jak jsem na logo chodila se starší, tak když jsem se logopedky na to nemluvení ve dvou letech ptala, tak říkala, že ona je stejně ochotná vzít ho do péče až ve třech letech. A teda před tím ještě chtěla vyšetření na foniatrii, jestli tam není nějaký problém se sluchem. Doporučení na foniatrii jsme teda dostali na tříleté prohlídce u pediatra spolu s podezřením na vývojovou dysfázii. No a vzhledem k tomu jaké jsou na foniatrii čekací lhůty, tak jsme se tam dostali, když mu bylo tři a půl. Mluvit a spojovat slova začal cca čtrnáct dní před vyšetřením a od té doby fakt pusu nezavře. Na logopedii docházíme, ale spíš na sledování jak se ta řeč vyvíjí, protože naše logopedka říká, že cvičení správné vyslovnosti by ho zatím spíš mátlo, tak s tím začneme až v tomhle předškolním roce.

Tak já bych možná začala tím, že bych se pediatra zeptala na to doporučení na foniatrii, tím asi nic nezkazíš a jestli jsou u vás takové problémy s objednáváním jako v Praze, tak se tam dostanete přibližně v tu chvíli, kdy bude akorát čas objednat se na logogpedii ;o)

Offline Zuzuli
3932 příspěvků moje polička 22. srpna 2026 11:13

Myrtila posledni hlasku ve slove moje sestileta nezvlada. A mama rikala, ze to umi jen mensina prvnaku

Offline continuity
44174 příspěvků moje polička 22. srpna 2026 11:38

Myrtila moje starší prakticky nemluvila do 16 měsíců

Byla jsem v klidu, protože jsem se dočetla, že bilivngni děti mluví později. Pak se nějak rozmluvila, ř se naučila léto před nástupem do školy. To už jsem si říkala, jestli jsme to nezanedbali. Ve škole už mluvila tak, že ve třetí třídě nám učitelka říkala, že mluví krásně, že by měla chodit do nějakého dětského rozhlasového souboru. 

Mladší nemluvila už vůbec. protože to za ní odříkala ségra, měla vše posunuté o měsíce. 

Tím nechci říct, že se to má nechat vyhnít, ale asi bych nemilovala čerty na zeď, když dítě ve třech letech nemluví ve větách. Osobně bych se snažila vyloučit ty organické příčiny jako jsou neslyšící dítě nebo zvětšená nosní mandle, ale 

Online Gatita
8771 příspěvků moje polička 22. srpna 2026 11:48

Zuzuli těžko říct. Nas děsili ve skolce, u psycholožky katastrofa, v ppp taky nic moc, všude rikali trénovat to ci ono. U zápisu pohoda a divili se, ze jsme chteli odklad. U toho zápisu šlo fakt jen o to, aby se dítě nebálo a bylo schopné s učitelkou nějak komunikovat. Učitelka nadšena, že umí barvy a pozná čísla do pěti:))  Nejde o to umět písmena nebo umět si něco spočítat, ale to dítě by jakoby mělo mít potenciál se to pak v září naučit. A právě v té školce myslím umí ty učitelky odhalit, že by mohlo něco drhnout. Ale to bys určitě poznala, věř mi. U staršího jsem neřešila nic, u mladšího jsem viděla, že má nějaký problém  (a dost mě na to upozorňovali v té školce). 

Offline Myrtila
5622 příspěvků moje polička 22. srpna 2026 11:59

Evaeva DruI continuity Mě na jednu stranu jakoby uklidňuje, že je vidět, že slyší, rozumí i celkem komplikovaným věcem, kterým starší v tomhle věku ještě zdaleka nerozuměl (třeba nejdřív uděláme to a pak to - chápe tu souslednost akcí a umí podle toho reagovat a tak celkově reaguje na různé situace různě a adekvátně), a sám se snaží komunikovat, i tu komunikaci iniciuje, jen je to prostě... pantomima. Buď úplně tichá, nebo doplněná o eeee. 

Zkusím tu logopedku, vetřu se tam manželovi (se starším tam chodí on), třeba mi k tomu řekne něco povzbudivého. 

Offline Potrefenáhusa
39254 příspěvků moje polička 22. srpna 2026 12:06

Myrtila mne prijde fakt malej, ja mam natočenou pantomimu jeste ze dne třetích narozenin. O tri mesice pozdejc zpívala pec nám spadla (výslovnost strasna, ale pamatovala si to)