Mohučanka obojí má výhody i nevýhody, ale za jednodušší bych ten čtyřletý odstup rozhodně nepovažovala. A co teda musí být peklo, je být těhotná, mít dítě a chodit do práce.
Vše o těhotenství a dětech
Já mám taky dojem, že dvě děti se hezky zabaví (hlavně takhle večer, když rodič velí, že je čas jít spát ;o), ale zase je to s nima složitější logisticky, protože mají každé svůj program (a hlavně svůj názor, kam by se mělo jít a co by se mělo dělat). Holt se pořád někdo musí přizpůsobovat a rodič to s nimi oběma musí vykomunikovat, což je pro mě řádově náročnější, než domluvit se s jedním dítětem.
A teda sebekriticky přiznávám, že třetí dítě už bych nedala (nebo možná v druhém vrhu tak za deset let, ale na to už jsem naštěstí stará ;o)
DruI jo, ta logistika je nejhorší, vůbec sladit spánky, instituce a kroužky. Tohle právě bylo před tím mnohem jednodušší.
A co teda musí být peklo, je být těhotná, mít dítě a chodit do práce.
Tohle je pravda. Mně to takhle vyšlo, ale díky covidu jsem těch devět měsíců odpracovala z domova, tak to nakonec nebylo tak strašné ;o)
DruI no já bych "správně" tohle těhotenství taky do práce chodit měla, že jo![]()
Evaeva No, takhle, já kdybych věděla, že otěhotním tři týdny po tom, co mi starší nastoupí do školky, tak jsem do té práce vůbec nenastoupila ;o)
DruI chápu
Já samozřejmě tvrdím, že to bylo kvůli mladšímu, že na školku nebyl připravený (je říjnový), ale bylo to i kvůli mně ![]()
Já jsem byla v práci ráda, ale chápu tě, ty to mas mnohem náročnější. Po 3 letech jsem si prostě řekla, že když druhé, tak to zkusíme, myslela jsem, že by to mohlo klapnout po 4 letech, skoro se to povedlo, ale nepovedlo, a nakonec to klaplo po těch pěti. Přijde mi to jako dobrý rozdíl, ale je to určitě i tím, že starší má zlatou povahu, je opravdu hodná ve smyslu laskavá k ostatním. Většinou ![]()
Evaeva jasně, logistika je náročnější, mimino prostě musí zvládnout všechno, co je potřeba oběhat kolem starší, a některé dny mám pocit, že si ani na chvíli nesednu. Zatímco s jedním dítětem bych seděla každý den 8 hodin v práci. Ale jednodušší mi přijde pobyt doma nebo cestování, malá si prostě hraje s velkou a nijak zvlášť mě k tomu nepotřebují. A když je velká ve škole, tak si malá teď docela často hraje i sama, s plyšáky, s legem, jak to odkoukala od té velké. Ona teda pořád nemluví, ale starší dítě má většinou svatou trpělivost a klape jim to tak v 80% času. 20% je řev ![]()
Mohučanka já bych po tolika letech už asi zpohodlněla, chtěla jsem rozdíl 3 roky, ale nakonec jsem ráda, že to klaplo ještě dřív, 2 a půl, protože čím samostatnější jednotka z toho prvního byla, tím míň by se mi do toho znovu chtělo.
.
Zato Viktor byl tak zlaté miminko, že jsem té sterilizace skoro litovala! (To bylo samozřejmě jen takové dočasné zatmění!
)
Evaeva ja mela deti po ctyrech letech, do prace jsem tehotna chodila. Nebylo to tak zly, kdyz se to v praci provalilo, tak nejak me odepsali a zadne velke pracovni nasazeni nevyzadovali, v podstate jsem dostavala scitat a kontrolovat pripravena cisla - tehdy jeste nebyly pocitace, nekonecne tabulky a vykazy se zpracovavaly rucne. Akorat jsem tam musela byt 7,5 hodiny, matky tehdy mohly mit zkracenou dobu jen o pul hodiny.
V poslední době si čím dál víc uvědomuju, jak je super mít dvě děti. Paradoxně spíš teď, kdy už jsou starší, a "zabaví se" samy. Vidím to i hodně okolo, protože dost lidí tady má jedináčka. A ty děti jsou tak nějak zbytečně vyspělé a zodpovědné. Ve dvou je doma větší rovnováha, rodiče vs. děti, v našem případě i chlapi vs. ženy nebo citlivky a drsňáci.
Dají se hrát lepší hry a taky děti si řeknou víc věcí, než by svěřily rodičům. Kolikrát si spolu třeba jen tak povídají, nebo se něčemu řehní....být jedináčci, stráví většinu času na telefonu. A taky myslím, že pro dospělé je to lepší, mít někoho v záloze. (jasně, jsou rodiny, kde to nevyjde a sourozenci spolu nevychází)
A co teda musí být peklo, je být těhotná, mít dítě a chodit do práce.
já teda těhotná chodila do práce nabrat sílu a posit nervy na výchovu batolete.
U nás ve školce musel jeden z rodičů buď na podzim nebo na jaře přijít uklízet školku. Byla jsem v 5. měsíci a pamatuju se, jak se někdo divil, že nešel uklízet muž, já mohla být doma s čerstvým dvouletakem. Jak mi to intenzivní uklízení přišlo jako mnohem menší namaha. ![]()
Sladit potreby dvou malých dětí mi naopak přijde mnohem náročnější, čím je to starší dite menší, aspoň u nás to tak bylo. Protože potreby byly stále dost velký u obou deti a matka jenom jedna.
Už se to hodně zlepsilo, jak rostou a mimino už není uplny mimino (i když díky díky za školku!), ale u nás je velký špatný to společný spaní, já byla s oběma teď sama o víkendu, první noc jsme to daly úplně na pohodu, zato druhou
dvouhodinovy uspavani do 11, kdy se znova vzbudilo i mimino, odlozeny ve vedlejším pokoji a pak se ještě vzbudilo do úplně bdelyho stavu, když šla starší ve 4 na malou....skakaly pak spolu přes hodinu po posteli, než konečně odpadly
ale četla jsem si tuhle nějakou diskuzi o uspavani dvou deti a moc jsem se pobavila, ze většina starších deti mezitim koukala na televizi, něco o samotě ničila nebo žraly něco, co nesmej....par bilejch vran typu Starší ví, ze když bude potichu, budu na nej pak mít víc času tam bylo, ale byly v naprostý menšině ![]()
Pinot Noir naše obe mimina byly hodně uřvaný, hodně kontaktní, hodně nosící a i tak mi přišly obe tak naprosto dokonalý, ze bych brala to další mimino hned, i s porodem a sestinedelim
Ty mimini věci už jsem z velký většiny poslala dal, ale s nekterejma vůbec nejsem schopna se rozloučit, mne ty malý miminka přijdou fakt dokonalý a ten čas s nima až takovej posvatnej
to až pak tady v běhu dne, když tu třeba rvou obe stereo a obe něco chtej, si rikam no tvl, třetí už v žádným případě!!!!! (Ale bejt mladší, tak do toho za par let asi ještě jdu)
Ale jsem fakt moc vděčná za to, ze jsou dvě, ještě mě ani v nejkrusnějších chvilich na pikosekundu nenapadlo, ze bych toho litovala, jsou fakt moc boží obe dvě, i když mi někdy zatápěj fakt dost
Evaeva prijde mi, ze byt tehotna a chodit do prace je super. Starsi hezky do skolky a ja si jdu do prace odpocinout. Tehotna teda nejsem
Ja v praci odpocivam i ted, nikdo po me neleze, nerve mi do ucha, nesnazi se me zalehnout, nedozaduje se nonstop pozornosti... V klidku si tam sedim u pocitace, piju teply caj a kafe, posloucham podcasty, zajdu si s kolegy na obed a popovidam si o dospelych tematech ![]()
Já mám mezi dětmi odstup 11 let a naprosto skvělý. To je jako mít jedno a pak zase jedno. ![]()
Zuzuli první syn byl hodně bezkontaktní, takže žádné lezení po mně se nekonalo. A hlavně v 11 dopoledne chodil spát a já s ním
Podruhé už zase byli velký, takže zevlování na hřišti, doma se zabavili sami,... Celkem pohoda. A taky jsem třikrát týdně měla ve školce oba![]()
Potrefenáhusa já po dalším vždycky toužila už v porodnici. Teď poprvé to přešlo, resp. leda kdyby mu byly rovnou dva![]()
Já tu touhu po dítěti nikdy nezažila, u mě to bylo racionální rozhodnutí. Že by bylo hezký mít druhý mě napadlo asi až když byly synovi skoro 3 (ale hned jsem tu myšlenku zaplašila
). Teď bych si to uměla představit kdyby bylo rovnou tříletý ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články