Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Tabea
7887 příspěvků moje polička 01. října 2017 18:46
Reakce na dynda:

Ja to myslela spis tak, ze mi prislo fajn umyt se, lehce namalovat a oblect se do normalniho obleceni. V pyzamu travim den jen pokud jsem nemocna tak, ze nemuzu vylezt z postele. Proto mam pocit, ze pokud bych zustala v nocnim uboru, tak bych se citila nemocne. 

Erarni kosile na noc (velikost 8XL) ani obleceni pro mimina mi nevadily, mohla jsem se prevlekat dle libosti a neresit prani. Povinne ale erarni obleceni nebylo. 

Offline brrr
12265 příspěvků moje polička 01. října 2017 19:13
Reakce na rasaNori:

V Opavě byly potřeba plenky pro miminko (nevím, jak vlhčené ubrousky, ale oblečení, kosmetika atd. bylo erární), maminky potřebovaly kalhotky, vložky a VLOŽKY DO PODPRSENKY (to tu ještě nebylo, myslím, zmíněno). Já jsem měla sebou pytlíky s čajem, protože vařili šíleně sladký.

Jo, pokud jsi s Ostravy, tak to chce na případnou cestu do krnovské porodnice vyrazit s předstihem. Známá takhle porodila v Holasovicích.

Offline viktorka_od splavu
49114 příspěvků moje polička 01. října 2017 20:13
Reakce na Tabea:

tak já se třeba po porodu, obzvlášť poprvé, cítila opravdu nemocná tak že jsem sotva zvládla vstávat z postele, takže pyžamo bylo rozhodně namístě. a vzhledem k masivnímu krvácení jsem vítala i to erární prádlo, sousedka na pokoji trvala na vlastním a pak si to přepírala v ruce a sušila na topení, to bylo teda velice nechutný a nehygienický, před vizitou to kamsi skovávala, no hnus

Offline Gatita
8557 příspěvků moje polička 01. října 2017 20:31

Tabea  Většina měla noční košili. Včetně mě. Nepřišlo mi to nijak divné, byla jsem po operaci a bylo to tak pohodlnější. I z hygienického hlediska se mi to zdálo lepší. Jakmile došlo k nějakému zněčištění (a to se v téhle situaci zkrátka může stát), člověk si prostě natáhl čistou, byly tam k dispozici v neomezeném množství.  Navíc to tam bylo jak na manévrech s kojením, v té košili se mi přikládalo líp. Ale já tam vůbec šetřila síly:-) Kdybych se chtěla normálně obléknout a namalovat se, nikdo by mi v tom rozhodně nebránil.

Doma už jsem se vybičovala, v pyžamu a s nemytými vlasy jsem (poud to jen trochu šlo) nechodila. Ale v té porodnici jsem byla ráda, že jsem ráda.

Offline rasaNori
8798 příspěvků moje polička 01. října 2017 20:44
Reakce na brrr:

Haha smula, bydlim smerem na FM, a manzel se uz vyjadril ze do krnova me fakt nepoveze :D do tech dvou dalsich v ove to mam cca 10 minut cesty, takze budu vybirat z nich, no. 

Offline Tabea
7887 příspěvků moje polička 01. října 2017 21:03

Jsem jedina, kdo na nase deti mluvi cesky, pokud nepocitam moje rodice na skype a okoli pri navstevach CR. Momentalne to nevypada, ze bychom se nekdy do CR meli stehovat. Mluvim hovorovou cestinou, ale v posledni dobe premyslim nad tim, jestli bych se nemela vybicovat k pouzivani spisovne cestiny. Babo rad! 

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 01. října 2017 21:36
Reakce na Tabea:

To je zajímavý dotaz. Ty s dětmi komunikuješ spíš obecnou češtinou. Hovorová je víc formální a je to spisovná čeština. Děti se od tebe učí MATEŘSKÝ jazyk, tak je podle mého lepší mluvit s nimi, jak ti zobák narost. Když přejdeš do hovorové češtiny, budeš je opravovat, když řeknou špatně koncovku? A i kdybys je nakrásně do té hovorové převekslovala, možná by se jim pak smáli kamarádi při návštěvě ČŘ, až by spustili jak kniha. Podle mého si vystačí s tvou přirozenou mluvou, i kdyby tu jednou chtěli studovat, pracovat nebo žít. Pak by se doučili ten jazyk ohýbat trochu jinak. Děti tady se s hovorovou češtinou setkávají spíš ve vzdělávacím procesu, při čtení a někdy v televizi a je to součást výuky jazyka... Čtou česky? 

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 01. října 2017 21:43
Reakce na Tabea:

Ja to myslela spis tak, ze mi prislo fajn umyt se, lehce namalovat a oblect se do normalniho obleceni. V pyzamu travim den jen pokud jsem nemocna tak, ze nemuzu vylezt z postele. Proto mam pocit, ze pokud bych zustala v nocnim uboru, tak bych se citila nemocne. 

Erarni kosile na noc (velikost 8XL) ani obleceni pro mimina mi nevadily, mohla jsem se prevlekat dle libosti a neresit prani. Povinne ale erarni obleceni nebylo. 

Jasně, ono jde asi fakt o to, jak se kdo cítí. Já jsem šití léčila 1/4 roku a všichni doktoři mi chválili, jak se to hezky zahojilo. Kdybych nestrávila tolik času v noční košili, tak dobře by to nedopadlo. Zas jako běhat po baráku v normálním vršku a bez spodku, to by mi nepřišlo moc estetický.

Offline eless
2039 příspěvků moje polička 01. října 2017 22:35

po porode -sekcia- som na dalsi den ledva vliezla do sprchy. ledva som chodila a stale sa o nieco podopierala. zohnut som sa nedokazala a ruky hore aby som si umyla vlasy tiez neexistovalo kvoli bolesti. sestricka mi pomohla podavat sprchac a uterak a po sprche utriet mi nohy. vlasy sa mi podarilo cez zatate zuby umyt asi po 3 dnoch a konecne som si nepripadala ako humusak

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 02. října 2017 08:22
Reakce na Tabea:

zrovna jsem včera přemýšlela nad tím samým, u nás tedy česky mluvíme s manželem oba, ale tu "vokurku, vod" a podobně mají ode mně. Ale já to asi nedám, mluvit pořád spisovně, takže si možná zkusím více hlídat to v na začátku slov. Ale my teda s čestinou bojujeme, spíš jim potřebuju rozšířit slovní zásobu a základní gramatiku, takže tohle už by bylo navíc

Offline Pinot Noir
29641 příspěvků moje polička 02. října 2017 10:24
Reakce na eless:

Jako kdybych to psala já ;) Doma jsem si dala předsevzetí nechodit v pyžamu a každý den se učesat a lehce nalíčit, což jsem opravdu dodržela. Ale ty čtyři dny v porodnici jsem byla ráda, že žiju a můžu být v noční košili. Ostatně kalhoty bych si stejně nedokázala obléknout  ;)

Offline eless
2039 příspěvků moje polička 02. října 2017 10:37
Reakce na Pinot Noir:

po porode som tam bola este tyzden a liezlo mi to tam uz na mozog. velke plus boli oblbovaky proti bolesti. s tym sa dalo aspon fungovat

Offline rasaNori
8798 příspěvků moje polička 02. října 2017 14:03

Koukám že se asi budu muset naučit líčit :D no ok, dělám si srandu, ale ještě 2 měsíce

Offline Mohučanka
7337 příspěvků moje polička 02. října 2017 14:11
Reakce na Tabea:

Jedna moje kolegyně - cizinka tento problém řeší tak, že dětem platí lektorku spisovného jazyka, která s nimi dělá diktáty, mluvnici a tak. Ona sama na děti mluví svoji mateřštinou, ale hovorovou. Děti už jsou tedy velké, přes deset let.

Offline Tabea
7887 příspěvků moje polička 02. října 2017 14:43
Reakce na dynda:

Děti jsou ještě dost malé, skoro 3 r. a 6 m. Tříleťák chodil v Německu skoro dva roky do jeslí kde na něj bylo mluveno německy a anglicky. V té době se mi zdálo, že používá víc němčinu, v červenci a srpnu byl jen se mnou, takže teď je to tak 50/50, čeština s němčinou. Není žádný velký rétor, matlá si jazyky jak ho to napadne. Ted chodí dvě odpoledne v týdnu do jeslí, kde výuka probíhá jen v angličtině, k tomu má jednu půlhodinu francouzštiny a jednu arabštiny . Angličtinu doma slyší pasivně, ale podle jeho reakcí se zdá, že v pohodě rozumí. 

Možná proto jsem začala až teď rešit, jestli říkat hodný chlapec nebo hodnej kluk .

To s čtením je super připomínka, tak uslyší nenásilně i školní češtinu. Máme čtecí knížky spíš v němčině, budu muset projet doporučení od žlutáska a při příští návštěvě ČR nějakou fajn knížku pořídit. Zatím u čtení nevydrží, spíš ho baví povídat si o obrázcích, čímž mu češtinu nevylepším....

Offline Tabea
7887 příspěvků moje polička 02. října 2017 14:45
Reakce na MaeGandal:

Aspoň můžete na manžela svést, pokud dítě vypustí nějaké nepravosti. U nás je původ jasný . V už se mi snad podařilo víceméně eliminovat, ale ty koncovky, ty koncovky.... To by byl boj...

Offline Tabea
7887 příspěvků moje polička 02. října 2017 15:16
Reakce na rasaNori:

Třeba se budete v porodnici tak nudit, že se to naučíte tam. 

Jinak všem díky za připomenutí, že pocit absolutního zdraví po porodu není zdaleka samozřejmost. 

Offline continuity
42350 příspěvků moje polička 02. října 2017 19:28
Reakce na Tabea:

to jsou jeste malinci, pocitej s tim, ze jak prijdou celodenne do kolektivu, tak prevazi jazyk prostredi - socializacni a budou ti odpovidat v anglictine. co chce hodne velkou vydrz vytrvat v tom puvodnim jazyce (nejdou pak delat slovni hricky, je to hodne blbe - ja tehdy na deti slovensky mluvit temer prestala. slovensky jim ale stale ctu a ted o prazdninach se rozmluvily u babicky, tak obcas si dame slovenskou chvilku. jak uz na mne reaguji vice mene slovensky jde mi to mnohem lip.

pulhodina jazyka tydne je uplne nerelevantni, to vubec neres ani tak ani tak. 

Offline olivieraa
505 příspěvků moje polička 04. října 2017 16:16
Reakce na rasaNori:

Zdravím, vy ste tu myslím nedávno písala o auto sedačkách, neviem, či si pamatám dobre že ste kupil cybex sirona? Hladat by mi už asi zabralo večnost :) Chcem sa spýtat, riešili ste aj kompatibilitu s autom? Ja som teraz kupila cybex Pallas M fix a ked mi prišla, zistila som, že naše auto je už asi staré na nu..tak ako na vacsinu nových autosedačiek, čo som na cybex pozerala. Ten isofix je ale myslím si stále rovnaký, muž mi hovorí že to musíme brat do úvahy, lenže to asi znamená kupit nejaký starý model sedačky? 

Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 04. října 2017 16:24
Reakce na olivieraa:

Tyto modely se upevnuji na bezpecnostni pasy, kdyz isofix v aute chybi nebo je jiny typ isofixu.