Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline letfenixa
10878 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 14:00

žluťásek tento typ vyučovania sa mi páči najviac.

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 14:38

Karja naše škola má taky dílnu, velkou, dokonce s 3D tiskárnou.

Evaeva my chodili okopávat školní pozemek už na 1. stupni, do dílny ne. A na druhém stupni chodili do dílen kluci, holky měly vaření, na kterém jsme v životě nic neuvařily ale moje ségra o pět let dřív ještě dílny absolvovala.

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 14:41

Mohučanka My ty dílny měli, na druhým stupni, a bylo to pro mě čirý peklo. Pamatuju si, že jsme dělali naviják na šňůru na prádlo, plechovou krabičku na hřebíky a nůž na rozřezávání obálek na dopisy. Nen naviják dopadnul tak zoufale, že si ho moje absolutně nesentimentální máma, která jinak vyhodial úplně všechno, normálně nechala na památku

Offline Potrefenáhusa
38865 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 14:43

Mohučanka my to měli nějak rozděleny, třeba v 5.a 6.vsichni dílny a pozemky a pak 7.a 8.holky vaření a nějaký ruční práce a klukům zustaly dílny a pozemky 

pamatuju si z dílen nějakou strašlivou ohejbanou lžíci na boty a podložku pod hrnek z ruzne namořených prkynek 

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 14:46

Zina

No já bych byla raději hoblovala než zabíjela čas ve školní kuchyni. Já už ani nevím, co jsme tam dělaly, ale rozhodně jsme nevařily, pamatuju si, že nějaká hodina (možná víc?) byla věnována "rodinné výchově". 

Edit: teď mi došlo, že jsme měly pletení

Offline Gatita
8631 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 14:48

Jako kazdy rok tu mame narozeniny a dort s pracovnim nazvem Tichy luxus. Opet me stal spoustu dobrych ingredienci, casu a sil, aniz by to bylo jakkoli videt. Pristi rok uz ho musim opravdu objednat. Ja nevim, ze vzdycky vymeknu? Nepoucitelna proste! 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. zaří 2024 14:52

My na osmiletém gymplu neměli ani dílny ani vaření ani rodinnou výchovu, takže pracovky znám akorát z prvního stupně. Pamatuju si na přišívání knoflíku a vyšívání něčeho.

Offline Pinot Noir
29888 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 14:55

Gatita hlavně, jestli je dobrej. A věřím, že je. Já tisíckrát radši nenápadný, chuťově dobrý, než ty efektně nazdobené, ale nepoživatelné. 

Offline Karja
44703 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 14:57

Gatita ale hele hlavně, že chutná! Objednaný dort, to bude skutečný luxus, až to zaplatíš, to máš třeba za dvojku už dneska:-D Zlatej samodomo...

Tuhle dostal sambo na oslavě tiramisu, jako bylo fakt dobré, takové sic rozkydlé, hostitelka se omlouvala, muž  jí říkal, že to ne, že tohle domácí pečení je nejlepší, že to se vůbec nedá srovnávat s těmi kupovanými umělými věcmi, že i to, že je to esteticky nepovedený k tomu patří, že ty nazdobený věci ho vůbec nelákaj, že ty barevný dorty by teda nejedl ani náhodou... atp. A ona říká, hele, za půl hodiny mi nese sousedka dort za dva a pul tisíce, tak tohle neříkej.

Offline Potrefenáhusa
38865 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 14:58

Pinot Noir já taky dělám to zlutaskovo osvědčený čokoládový těsto a krem z mascarpone s řeckým jogurtem a všichni jsou spokojeny 

Ad naše zítřejší oslava, už čtyři lidi odrekli, takže to začíná bejt min desivy 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. zaří 2024 15:02

Pinot Noir souhlas, hlavně, že chutnáGatita 

Karja přesně, když má být fakt dobrý, tak to bude aspoň za 1500. Ty "prefabrikované", to je navoněná bída

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. zaří 2024 15:04

Potrefenáhusa taky ho plánuju jako jeden z těch tří dortů. Ale nám (i hostům) výrazně víc chutná s kyselou marmeládou.

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 15:05

Karja rozkydle tiramisu jsem běžně dostala i v Itálii, pokud to neměli samostatně miskách, ale na plechu, tak si myslím,že to tak má i vypadat. 

Offline Karja
44703 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 15:05

Potrefenáhusa jojo, já taky dělám jen kolektivní dort, protože je jednochý a všem strašně vždycky moc chutná, ale Pinot Noir zrovna ne:-D. Jako někdy se hecnu na piškotový, ale to mi přijde takové méně blbu vzdorné...ten žlutáskovej prostě nezkazíš:-D

Offline Karja
44703 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 15:07

continuity jj to jsem jí měla říct, rozkydlé jako z Itálie:-D. Ale já nevím ted přesně jestli bylo rozkydlé, nebo co přesně tam bylo za problém, no něco se jí na tom nezdálo. Ale taky myslím, že když se dělá to pravé, že tam ani nemá moc co ztuhnout a držet pohromadě

Offline Karja
44703 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 15:08

Evaeva No tu marmeládu mi tam taky vnucují, tak to někdy dělám, někomu to chutná, někomu ne. Někdo chce v krému ovoce, někdo zase ne...ale prostě dá se to dělat na x variant, to je super;-)

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 15:08

Mohučankavýchova ke zdraví je teď samostatný předmět. Mají tam lecos a teď nějak spolu s občanskou i finanční gramotnost.

Na pozemky a vaření se normálně všichni střídají, měli i nějaké dílny nebo 3D tiskárny. Žádné kluci/holky, všichni všechno. 

Uvaří si, na čem se domluví a přinesou suroviny, takže se to dost flexibilně prispusobuje tomu, co zvládnou. 

.

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 15:11

continuity jsem ráda, že doba pokročila.

Ovšem jak v čem, nám dneska přišlo avízo o sběru starého papíru! Máme ho svázat do balíčku, zvážit, podepsat a odevzdat na školním hřišti

(Chystám se zapomenout.)

Offline Karja
44703 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 15:12

Mohučanka Je segra moje učí vaření. Ale myslím, že to mají pěkné a i jí třeba některé děti pak posílají fotku, že si to uvařily doma. A jako ty recepty se mi zdají fajn, hodně se snaží i podle dětí, co mají zájem vařit ony, takže měly i burgery třeba:D. Ona teda říkala, že je docela těžké to vymyslet, aby to uvařily za dvě vyučovací hodiny včetně snědění, aby dokázala zapojit všechny děti a plus hlavně aby ty vstupní suroviny byly levné. Ale vaří fakt každejch těch 14 dní a myslim, že hodně dětí se naučilo, co by doma třeba nepochytily, děti jsou z ruzných prostředí, doma lidi vaří všelijak. 

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 15:22

Karja u nás se většinou peče nebo vaří něco, co se dá vzít do třídy a sníst. Nebo si vymyslí nějaké palačinky a tak.