Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Karja
44728 příspěvků moje polička 21. listopadu 2024 21:47

dzizisketaJojo, z těchto oficialit taky nemám radost a xkrat si to po sobě čtu. Navíc ja jsem asi nějakej perfekcionalista a ty hotové výstupy, co jsou veřejné chci mít pěkné a hrozně mě štve, když se mi to třeba nějak rozhodí ten text, tabuce někde chybi orámování, nadpis začíná na konci stránky...No ztezuju si život sama sobě, protože ostatní to rozhodně neřeší. 

Offline Tak Betty
6144 příspěvků moje polička 21. listopadu 2024 21:57

To si tu fakt budeme opravovat chyby?

Offline Karja
44728 příspěvků moje polička 21. listopadu 2024 21:59

Tak Betty A vracet diplomy!

Offline žluťásek
8863 příspěvků moje polička 21. listopadu 2024 22:11

Mě sice ty očividný chyby taky trochu popichujou, ale respektuju jak diskuzní fórum jako místo k tlachání, tak zejména dys-. Eva to tu vysvětlovala několikrát. A kdybych si mohla vybrat, tak radši chyby ve vyjmenovaných slovech a shodě přísudku s podmětem než rytí do bolavejch míst

Evaeva Autocorrect můžeš ty slova odnaučit rychle: když to slovo v nabídce nad klávesnicí dlouze označíš, můžeš ho odstranit z návrhů a nebude se ti aktivně nabízet. Když párkrát napíšeš softshellky správně, naučí se to :) já jsem si musela odstranit slovo kuřátko, neustále mi ho telefon zaměňoval místo slova jestli píšu tahem, kuřátko má podobnej tah

Offline Kokoska
34998 příspěvků moje polička 21. listopadu 2024 22:20

žluťásek 

"A kdybych si mohla vybrat, tak radši chyby ve vyjmenovaných slovech a shodě přísudku s podmětem než rytí do bolavejch míst"

Přesně!

Offline continuity
43142 příspěvků moje polička 21. listopadu 2024 22:24
Reakce na Karja:

Ale v pohodě, já jsem třeba v práci půl roku psala v němčině ,,vážená pane,,:D, jakože všem...další chyby takto systémové radši nehledamm, ale zřejmě to nikomu nevadilo. Ale jako trochu jsem se sobě smála no...:D:D:D

Nevadilo, ​protože tahle obsese pravopisem je rozšířená hlavně v Česku. Ani na Slovensku to není tak strašné, co si pamatuji. Cizinci na to pečou, hlavně, když se domluvíš. Ještě možná Francouzi jsou takhle posedlí jazykem. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. listopadu 2024 22:26

continuitySlováci taky spoustu věcí, co máme my, radši vypustili. A dobře udělali

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. listopadu 2024 22:27

Karja ha, tak to mi taky vadí, když je tabulka blbě orámovaná, odstavec začíná na posledním řádku na stránce a tak

Offline Kokoska
34998 příspěvků moje polička 21. listopadu 2024 22:32

continuity můj muž - Slovák po padesáti letech psaní v češtině pořád bojuje s i/y. Říkám mu pořád, ať v těch mailech píše měkký, že se určitě nesplete tolikrát, jako když to řeší. Stejně píše za firmu, takže "provedli jsme", "navrhli jsme" apod. Když teda jde o něco, co má mít formu, tak mu to vždycky na jeho žádost kontroluju.

Čeština je na mluvnici děsná, nejen i/y, ale těch odchylek! Třeba máš podobná podstatná jména a z nich úplně jiná přídavná, např. louka - mouka, ale luční - moučný. To bych se asi být cizincem nikdy nenaučila.

Offline notna
9452 příspěvků moje polička 21. listopadu 2024 22:33
Reakce na Evaeva:

Kan diplom se totiž za pravopis nedává (Teda vyjma pár oborů)

​Už se poušti k obhajobám práce s chybami? Na dvou VŠ , kam jsem chodila, to neexistovalo, aby prošly práce , kde byly gramatické chyby. Čeština i aj musela byt bez chyb. Ekonomicky obor. Muž jiná škola , jiný obor taky. A ten docela nedávno cca před sedmi lety.

Offline Potrefenáhusa
38879 příspěvků moje polička 21. listopadu 2024 22:35
Reakce na RoSa:

letfenixa 

Při skloňování zájmena já píšeme ve 2. a 4. pádě, mně ve 3. a 6. pádě.

1. p.
2. p. (beze) mě/mne
3. p. mně/mi
4. p. mě/mne
6 p. (o) mně
7 p. (se) mnou

​mně přijde nejjednodušší pamatovat si, ze kde to muzu nahradit mne, nebude mně (mne = mě)

jinak jedna nase příbuzná rika softšíl a to je teprv něco

Offline Kokoska
34998 příspěvků moje polička 21. listopadu 2024 22:37

notna vždycky je možnost to nechat zkontrolovat, minimálně si při psaní zapnout ve wordu kontrolu pravopisu.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. listopadu 2024 22:39

notna nevím, my dělali projekt. Ten teda má i textovou část, ale jak moc se řešil pravopis si nepamatuju. Já myslím, že velkou část hrubek ti odchytí Word, ale něco tam určitě zůstane, i když si to po sobě přečteš xkrát. Ale samozřejmě v takové práci není úplně žádoucí mít chybu v každém odstavci. (Parfu snese víc). 

Offline Potrefenáhusa
38879 příspěvků moje polička 21. listopadu 2024 22:39

Kokoska coz mi připomíná jednoho chudaka od brrr co mu udělali iniciativne chybu v knihvazacstvi v nazvu ústavu a hezky ve zlatě na deskách 

Offline Muslik
566 příspěvků moje polička 21. listopadu 2024 22:40
Reakce na Zuzuli:

Muslik ja ji to neucila, bud to tak chytla sama a nebo ji to naucili ve skolce.

Ja sama drzim tuzku cely zivot spatne, ne tim pozadovanym uchopem. A to mam matku ucitelku prvniho stupne takze za sebe bych ten uchop uplne nehrotila.

​děkuji všem za zkušenosti. Já to nehrotim , také spoléham (ehm jako téměř ve vsem) na školku, mě jen děsí ta povaha jak je celkově taková netvarna, to si ještě užijeme (jsem stejna:)

Offline Kokoska
34998 příspěvků moje polička 21. listopadu 2024 22:40

Potrefenáhusa to je ovšem "chybička se vloudila" průšvih.

Offline Potrefenáhusa
38879 příspěvků moje polička 21. listopadu 2024 22:41

Muslik jo, tam jako je blby, ze to nemuzes hrotit moc, protože naše dite pak zahodí tužku a půl roku na to nesahne 

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 21. listopadu 2024 22:44

Potrefenáhusa no prosím tě, já jsem jednou listovala magisterskou prací jedné studentky, která měla před obhajobou a objevila jsem, že v sousloví "živoucí organismus" jí vypadlo ve slově organismus to "ni" uprostřed

No neřekla jsem ani popel, jen "je to moc pěkný, to dáš".

Offline Potrefenáhusa
38879 příspěvků moje polička 21. listopadu 2024 22:48
Offline letfenixa
10882 příspěvků moje polička 21. listopadu 2024 22:53

Mňa teda chyby ubijaju, v slovenčine, hlavne na modrom koniku, to je samé hold namiesto holt, niaky - to je patvar strašný, a v žiackych písomkach. V pondelok žiak napísal na tabuľu 'vypyly' a to sa mi až zatmelo pred očami. 

A v ČJ ešte nechápem,  píše to občas Zina , jsme namiesto jsem. Teraz mi nenapadne konkrétna veta, ale vždy mi to udrie do očí.