Ta nemoc se jmenuje (zkráceně) Perthesova choroba a postihuje děti ve věku nějak 5 až 8 let a je to teda brutální onemocnění.
Vše o těhotenství a dětech
711990 aha, díky. Takže příště mám chtít spíš ultrazvuk teda. Naše doktorka mluvila o ultrazvuku, ale v nemocnici pak dělali rentgen. Jeho teda bolelo koleno, což je prý hodně výjimečné a jen trochu, určitě nebrečel bolestí nebo tak.
Potrefenáhusa ach chuďátko (ty teda taky ). Držím palce ať je brzy fit.
Obrázek z angličtiny na téma "Jak bych mohl někomu zlepšit život" ![]()

Pinot Noir to je boží
PotrefenáhusaJá jsem o tom poprvé slyšela od kolegyně a pak se to cas za čas někde objeví, ale přisuzují to tomu, že má člověk prostě najednou velký okruh těch známých no, takže velký počet dětí. Doufám, že jí to brzo přejde, ta kolegyně dcera s tím nenarodila dlouho, ale byla to už školačka. Je to fakt těžké;-/
Taky se divim, jak je to rozsireny, z myho malyho okruhu kamaradek s detmi to mely dve v poslednim roce. Hodne sil Potrefenáhusa
Kokoska tv Pinot Noir v skole sa mu paci. obcas ma teda nejake zaseky ze tam nejde ale to je spojene najcastejsie skorym vstavanim alebo ked vie ze ma byt aktivita ktoru nema rad. ucitelku dostal asi tu najlepsiu co mohol akurat ze ona ma len prvakov takze co bude buduci rok vobec netusim. cudzi jazyk budu mat az od 3 rocnika co mi pride na skodu ale je to specialna skola tak maju asi v tomto vynimku. vsetky ostatne predmety ma rovnake ako v beznej skole a taktiez ucebne osnovy. co sa tyka kruzkov co skola organizuje tak ich nebolo moc na vyber (najma tie kde beru vzdelavaci poukaz) a anglictina, matematika ci informatika su az pre starsie deti. nakoniec ma spolocenske hry raz do tyzdna v ramci poobednej druziny kam chodi velmi rad. vedie to dobrovolnicka - mama jeho spoluziacky a ucia ich tam porozumiet pravidlam, spolupracovat a hlavne sa vyrovnat s prehrou. este ich obcas vezmu na keramiku mimo skolsky areal kedy sa presuvaju mhd a z toho je vzdy nadseny. ja bohuzial nemam priestor na kruzky mimo druziny.
co sa tyka stravy tak kazdy den davam dozy na obed keby nejedol. skola to priam vyzadovala co mi pride fajn a viem si predstavit ze tam maju vela nejedlikov.
skola neposkytuje ziadne asistencne sluzby okrem asistenta priamo v triede. dopravu si kazdy musi zabezpecit sam. urcite by sa mi hodilo keby mi obcas poobede niekto pomohol nech nelietam ako handra ale nikoho takeho nemam. ani nikto zo spoluziakov nebyva v nasom okoli ze by sme sa prestriedali s rodicmi. peniaze navyse za vypomoc tiez momentalne nemam.
Karja jo, to jsem si přesně říkala, po prvotním vyděšení, že je to vlastně jen 10 měsíců, co to je v životě, že jo. A kdyby mu to mělo pak život ve škole usnadnit, tak to je vlastně maličkost. Deset měsíců domácí logopedické práce je navíc úplné sci-fi i pro osobu odhodlanou, což já teda nejsem.
To dojíždění zní strašlivě a nemyslím si, že studentka jako doprovod by to vyřešila - bylo by to hodně drahý, takovejch hodin...
Ale proč myslíš že ta domácí práce je scifi? Snacha začala chodit s Oliverem na logopedii a doma samozřejmě dělaj všechno dle instrukcí - ten rozdíl mezi předtím a teď je neuvěřitelnej, ještě tak před půl rokem jsem mu nerozuměla ani vorta (a byla z toho na mrtvici - takovej tatar!
) a dneska už mi to už nikdo nemusí překládat! Přičemž je vidět že mladej se sám pečlivě snaží. No a snacha taky není žádnej odborník a taky pracuje, nedělá to s ním 24/7... syn se teda zjevně zapojil taky - když to cvičej oba rodiče tak je to zas poloviční zátěž pro každýho...
No nic, jestli se ti ta školka zdá jako jediný řešení tak budiž, vaše věc - já jen že vidím ty výsledky domácí péče a zdají se mi super.
barbucha Víš jak, ono s tou domácí péčí taky záleží na dítěti a důvodu špatné výslovnosti. My s dcerou začali chodit na logopedii, doma jsme vždycky cvičili podle instrukcí a její pokroky byly všeobecně tak pomalé, že to nezúčastněnému pozorovateli skoro mohlo připadat, že tam skoro nejsou. Jen blbý L se učila říkat skoro rok. Takže já bych, když je možnost svěřit to odborníkům, taky úplně neváhala.
barbucha Tak to nemůžeš srovnávat přece, každému dítěti stačí ta péče na jiné urovni, má i jiná omezení, jiné možnosti. Vnuk evidentně komunikoval, jen nesrozumitelně, navíc spolupracoval doma, to je také spíše výjimkou. Já s Pinotovejma domácnost nesdílím, ale z toho co čtu tady, nerozhodla bych se jinak, kdy jindy tomu dát co nejvíc než teď.
barbucha tvůj vnuk ale nemá dysfázii, ne? To chce určitě víc než deset minut denně, když neumíš pár hlásek.
barbucha tak podle toho, co tu Pinot Noir pise, ma jeji syn dysfazii na hrane autismu, pokud si to dobre pamatuju. Potize s vybavovanim slov, s porozumenim... to se s blbou vyslovnosti jinak komunikujiciho ditete fakt srovnavat neda. Na jejim miste bych se pro specializovanou skolku rozhodla taky, protoze to domaci procvicovani hlasek nevyresi a specializovana pece mu pomuze s nastupem do skoly.
barbucha víš co, já nad tím samozřejmě přemýšlím, kudy chodím, ale došla jsem k tomu, že
1) já toho nejsem schopná, minulý týden po logopedii jsem si dala závazek 10 minut denně a za ten týden to už třikrát nedodržela. Vím, že dítě by mělo být nejdůležitější a ostatní jít stranou, ale za prvé nemám jenom jeho (a druhý syn si stále víc a intenzivněji uvědomuje, jak moc se všechno včetně jeho života podřizuje mladšímu) a za druhé mě už tak vytěžuje mentálně, ale i fyzicky natolik, že už jsem z toho za ty poslední nejmíň tři roky celkem unavená. S ním je život neustálý balanc na hraně, co ještě zvládne, jak to přijme, jak se bude chovat, jestli to projde a problém jsou běžné věci doslova od jídla, přes hygienu po vylučování, k tomu neustále balancuju na hranici nenechat ho moc upevňovat různé autistické a obsedantní rituály, ale zároveň mu je nenabourávat natolik, aby z toho měl nějaké úzkosti. Těžko se to vysvětluje, ale s ním je běžný život dost vyčerpávající, takže nějakých nadstandardů v podobě dvou hodin logopedie denně už asi nejsem schopná.
2) A to je druhá věc, tady nejde o nápravu vady řeči, tady je řečové centrum skoro mimo provoz, nerozlišuje rody, tvary slov, předložky, zájmena, nezapamatuje si tři slova - pokyn podej kočku, žirafu a lva nedokáže splnit, tři slova neudrží v hlavě ani pár vteřin, nové slovo musí slyšet tak padesátkrát, než si ho zafixuje, přehazuje slabiky, komolí. No a nejhorší je, že nerozumí.
3) A to je další věc, krásně to trefila paní ze speciální pedagogické poradny - říkala, že nerozumí a mohl by proto stát mimo kolektiv. Což se samozřejmě děje už dávno. Nerozumí dětem vůbec, a složitějším promluvám učitelek taky ne, takže jde radši plakat do kouta. A bude se to zhoršovat, protože má řečové schopnosti maximálně tříletého, ale zbytek mozku bude mít příští školní rok 6+ (a logická část mozku nejspíš bude ještě o mnoho let napřed), a bude si to čím dál víc uvědomovat, už teď se stydí, když si nemůže vzpomenout na slovo, které jsem před vteřinou řekla. V logo školce bude takových dětí víc, učitelka má na každého mnohem víc prostoru a určitě se tam nikdo nikomu nesměje, že neumí pořádně mluvit.
Čím víc nad tím uvažuju, tím je mi jasnější, že tu školku potřebujeme, to dojíždění nakonec nebude taková hrůza. Jak se říká, že každý dostane naloženo jen tolik, kolik unese, tak tady si úplně nejsem jistá, jestli si v porodnici nespletli pokoj. ![]()
Pardon za elaborát.
Pinot Noir zvládáte to skvěle! I když to musí být šíleně náročné. Viky se určitě nespletl, když se narodil vám.
Ale jako dvě hodiny logopedie denně?! To by přece nezvládl nikdo, resp. je to spolu s tím vším práce na jeden plný úvazek minimálně. Myslím, že je super, že Viky tu docházku do instituce zvládá a můžete vůbec uvažovat nad nějakou speciální školkou, kde s ním budou pracovat odborníci.
Pinot Noir rozhodne delate dobry rozhodnuti a drzim palce, at se tam Viktor dostane.
Jak se říká, že každý dostane naloženo jen tolik, kolik unese
Teda, tuhle hlášku nesnáším ;o)
Ale ať vám ta školka vyjde a hlavně ať to tam Viktorovi sedne. Já myslím, že dvě hodiny domácí logopedie je s dítětem, které tráví část dne ve školce, provozně nerealistické.
DruI ja myslím, ze dvě hodiny domácí logopedie jsou nerealistické s jakýmkoliv dítětem!
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.