Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline continuity
43192 příspěvků moje polička 11. února 2025 23:02

Pinot Noir

Přemýšlím, co bych dělala kdyby mi někdo dal na talíř jídlo, které fakt nesnáším. A je to teda těžký úkol. moc vám držím palce, bude to chtit hodně trpělivosti. 

Offline Pinot Noir
29927 příspěvků moje polička 11. února 2025 23:08

continuityu něj se ale nedá říct, že nějaké jídlo nesnáší, nikdy žádné z nich nejedl. On má z jídla úzkost, strach z jeho samotné existence, vybral si jen několik béžových potravin, které v něm úzkost nevzbuzují. Ta úzkost plyne z obavy, že se od něj bude očekávat, že to zkusí jíst. Máme mu ukázat, že jídlo může být v jeho blízkosti, dokonce na jeho talíři, a přesto od něj nikdo nebude chtít, aby ho jedl. Mně to dává smysl. 

Ale jak říkáš, je to výzva.

Offline continuity
43192 příspěvků moje polička 11. února 2025 23:12

Pinot Noir no tak jsem to myslela, třeba držťky mi vadí tak, že na to nechci ani koukat, natož to mít u talíře. 

Smysl mi to dává, o tom žádná..jen si představuji, jak to bude pro něj těžký.

Offline Pinot Noir
29927 příspěvků moje polička 11. února 2025 23:16

continuity jo, říkala, že to má být rozhodně něco pohledného, nemáme se teda omezovat tím, co si myslíme, že by ochutnal, protože ochutnat není cíl, ale nemá to být vizuálně ošklivé, moc výrazného aroma, více smíchaných věcí... Maso klidně omýt, osušit, ať na něm není šťáva, koření... 

Online žluťásek
8868 příspěvků moje polička 11. února 2025 23:24

Pinot Noir to je hodně zajímavý a asi to zkusím aplikovat doma. K. tak strašně vymejšlí s jídlem, že to pro mě začíná už brousit hranice nějaký snesitelnosti.

I když teda samozřejmě jsme světelný roky jinde než Viki. 

Ale zní ty rady velmi užitečně, moc držím palce, aby to vedlo k nějakým malým krůčkům.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 11. února 2025 23:25

Pinot Noir zaujimave, znie to, ze by to mohlo postupne fungovat. Vdaka za podrobny popis . Dufam, ze sa vam bude darit.

Inak s tou poslednou vetou - to starsi tiez nedokaze. Akonahle ma na tanieri nieco co neje, zacne jancit a nedotkne sa jedla, kym to neodstranime. Ale podozrievam ho, ze to robi len doma. V skole vraj minule zjedol fazulovy privarok zo zemiakmi. Vraj si to cele zamiesal, aby to nevyzeralo tak hnusne. Mala som bradu dole, to je unho obrovsky krok vpred. 

Offline viktorka_od splavu
49374 příspěvků moje polička 12. února 2025 06:49

Pinot Noir teda to je genialni! gratuluju k nalezeni takove terapeutky a drzim palce:-)

("muj" nezerka nejenze by nesnesl na taliri neco, co neji, nesnese tam ani o kousek vic toho sveho jidla, nez kolik hodla snist)

Offline Janulik03
20315 příspěvků moje polička 12. února 2025 06:53

Pinot Noir som veľmi rada za teba aj Viki, že dnes existuje niečo také. Je to povzbudenie že to sa to dá, že je niekto, kto rozumie a hlavne, neodsudzuje.

Držím palce.

Online Potrefenáhusa
38909 příspěvků moje polička 12. února 2025 07:40

Pinot Noir to zní jako vážně dobrej plán!!!

Offline Kokoska
35030 příspěvků moje polička 12. února 2025 07:43

Pinot Noir je to moc zajimavy pristup a jsem opravdu zvedava, jak to Viktor prijme. Drzim palce.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 12. února 2025 08:10

žluťásek třeba omýt a osušit maso jsem zkoušela už několikrát

Offline Jos
příspěvků moje polička 12. února 2025 08:26

Pinot Noir z toho tveho popisu muzu jen rict, ze jsi uzasna, jak tohle zvladas. Byt jen dodrzovat, aby to stravovani melo ta spravna pravidla. Ale zni to nadejne. A ze nema tuky...vybavuju si ze skoly vypraveni z Motola. Ze tam meli dite, co nejedlo nic az na jeden druh parku. A pry naprosto prekvapive takhle strava o parcich a vode byla dostatecna. A casem se repertoar mirne zlepsil. 
Je to strasne trapeni.

Ted neco trochu jineho resi kamaradka. Holcicka je tedy jeste mala a silou do ni clovek jidlo nacpe. Pri sledovani tabletz. Ale kazde krmeni 1-2h, takze denne pry travi jen jidlem kolem 6h. Kaloricky prijem asi dobry, ale holka neprospiva. V roce a pul asi sedm kilo, i motoricky zadna velka slava. Miliony vysetreni, neurolog, nutricni terapeutka, odbery kazdou chvili. Dite vymodlene, bez prehaneni asi milion ivf pokusu a dekada ubehleho casu.... No je to narocne .

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 12. února 2025 08:55

Pinot Noir Nejdřív ti musím napsat, že si umím dobře představit, jak ses cítila, kdyžs narazila na někoho, kdo té problematice opravdu rozumí. Pro mě byla opravdu velká úleva, když jsem se dostali k psycholožce, která se specializuje na problémy dětí v náhradní rodinné péči a ona přesně věděla, o čem mluvím a nesmetla to ze stolu prohlášením v duchu "cos čekala, geny nevychčiješ", ani "vy ho moc pozorujete, je to normální kluk, tak zlobí". 

Druhak ti chci poděkovat, že to sem píšeš, Viktor už tu má docela velký "fanklub" a myslím, že fakt všichni tu máme radost z každého jeho úspěchu (já už to normálně hlásím doma i mužovi ). Navíc ani my nemáme dítě s běžným vztahem k jídlu, a i když to nemáme v tomhle ohledu z desetiny ani tak náročné, jako to máte vy, tak mě po přečtení tvého příspěvku začalo dost věcí dávat smysl. Třeba už víc chápu, proč malý nesnese na talíři jídlo, které nechce/už nechce jíst, ale je toho víc, v podstatě celý bod jedna a tři můžeme rovnou adoptovat.

Offline Aranel
6625 příspěvků moje polička 12. února 2025 09:24

viktorka_od splavu Tak taky to nemá bejt hned na talíři, ale v mističce třeba půl metru od talíře.

Pinot Noir To zní, jako že tě/vás konečně někdo pochopil!! moc držím palce i dál.

Offline Karja
44755 příspěvků moje polička 12. února 2025 09:59

Pinot Noir Viki, už toho tolik zvládnul a překonal, a tohle dá časem taky;-) 

Offline Myrtila
5355 příspěvků moje polička 12. února 2025 10:04

Pinot Noir To je parádní, že jste narazili na někoho tak schopného! Tak nějak dlouhodobě obdivuju, že to všechno zvládáš, moc bych vám přála, aby vám ta terapeutka pomohla. 

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 12. února 2025 11:15

Mít na talíři něco, co nemusí sníst a nezjančit se z toho je dost velká výzva i pro naši mladší. Zatím to ještě nedokázala. 

Taky mi ta její nesnášenlivost určitých potravin začala dávat větší smysl po té, co to Pinot Noir sepsala, takže díky!

Offline Pinot Noir
29927 příspěvků moje polička 12. února 2025 11:18

Děkuji všem za podporu!

Ještě k tomu dodám, že nejvíc mě překvapilo to nenabízení jídla, protože každý lékař, a každý článek o nejedlících radí nabízet, nabízet, nabízet, za snědení chválit. Pokud odmítání pramení z úzkosti, tak to ale dává smysl. I to chválení - my jásali, že ochutnal na zahradě jahodu, ale on se lekl, že se vlastně prozradil, že teď budeme chtít, aby jedl množství jahod a už si radši nikdy žádnou další nevzal. Vlastně hodně toho, co jsem včera slyšela, zapadlo do něčeho, o čem jsem tušila, ale třeba nechápala. Někde jsem třeba četla, že někdo psal, že pomohlo dávat na okraj taliře hrášek, mrkev, ale bez bližšího vysvětlení mi to nedávalo smysl. Ten člověk už tam nenapsal, že šlo o odstranění strachu z jídla a proměnění jídla v objekt, který nevzbuzuje žádné emoce, a který klidně může ležet v mém talíři, ale pro mě to neznamená vůbec nic. Stejně tak mi objasnila, jak to vlastně vzniklo, to by bylo na delší povídání, ale ve zkratce že to je vedlejší efekt poruchy komunikace (a je to hodně častý jev u dětí s poruchou komunikace a je úplně jedno, co je to za diagnózu, VD, autismus, hluchota, mozková retardace - zásadní je ta oslabená, nebo nemožná komunikace) a že to vlastně až tak moc nesouvisí s tou senzorickou přecitlivělostí, jak jsem si myslela.

Takže i kdyby to nakonec nikam nevedlo, nelituju, že jsem tam šla, nelituju peněz, a můžu to doporučit každému, kdo má pocit, že se to s jídlem u nich nevyvíjí dobře. Důležitý je prý věk, přišli jsme v nejvyšší čas, u školních dětí se to řeší ještě mnohem hůř, oni pak prý ten svůj vztah k jídlu začnou chápat jako svou součást, jako něco, co je definuje, sžijí se s tím, že oni jsou prostě v tomto zvláštní, a na prahu puberty už s nimi nehneš. 

Offline Myrtila
5355 příspěvků moje polička 12. února 2025 12:32

Pinot Noir K tomu nabízení bych dodala, že je možné, že se to doslova ztrácí v překladu, protože tato "jídelní" témata sleduju jenom na IG a v angličtině, a tam o tom píšou jako "expose", vystavovat je tomu jídlu, což mi v kontextu toho, co jsi psala výše, dává celkově větší smysl. Ale ani tam to nebylo takto podrobně vysvětlené, jako jsi to popsala. 

Offline Kokoska
35030 příspěvků moje polička 12. února 2025 12:58

Pinot Noir zdá se, že poradkyně je osoba na svém místě, to je super!