Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline notna
9461 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 12:51

rasaNori Gratuluji! Měla jsem za to, že jsi psala, že to nedopadlo.  A proč se nervuješ? Vždyť jsou na škole, která by je na to měla připravit, ne? 

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 13:03

notna rasaNori taky tomu nerozumím, myslela jsem, že na tyhle školy se dávají děti proto, aby se právě nemusely řešit přijímačky na osmiletý gympl a aby tam mohlo dítě zůstat až do devítky (a tak se umělo lépe rozhodnout, co dál). Aspoň já tak uvažuju, dcera dělala minulý týden zkoušku na jazykovku s kvalitním druhým stupněm, abychom se vyhly stresu v páté třídě, protože naše místní ZŠ je tristní hlavně na druhém stupni. Na prvním záleží na učitelce...

Online Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 13:10

Dnes jsem vyprovodila R. na školu v přírodě. Měl ze tří tříd jednoznačně nejmenší kufr, a to se mu tam vešel i dost velký plyšový Yoda. Některým dětem ty kufry sahaly až po prsa! Chudáci druháčci to nemohli ani utáhnout. 

Online Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 13:12

Mohučankatak třeba ta naše škola má jen první stupeň.

Online Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 13:12

rasaNori gratuluju, to musí být úleva.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 28. dubna 2025 13:37

Pinot Noir pochybuju, že se počítá s tím, že to si budou sami nosit. Ale taky jsme měli loni tašku spíš menší. Ovšem na lyžák jsem mu podle pokynů zabalila všechno do jedné tašky včetně helmy a lyžáků. No chtělo to trochu zabrat při zapínání. Akorát že zpátky to poněkud nedopadlo, lyžáky jely mimo tašku, což syn nikomu neřekl, a zůstaly u autobusu

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 13:44

Pinot Noir aha, chápu, díky. Upřímně se v soukromém školství moc neorientuju, je to mimo naše možnosti, tak jsem ani nijak nepátrala.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 28. dubna 2025 13:46

Mohučanka to bude různé. Já koukala na Scio a tam přímo píšou, že jejich cílem není odchod dětí na osmiletý gympl a nijak je na nechystají. Ale ten PORG má svůj osmiletý gympl, pokud vím. Takže tam to bude naopak, bych řekla.

Offline notna
9461 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 14:04

Evaeva Mohučanka PORG se prezentuje svým unikátním vzdělávacím systémem a výbornými výsledky. Tak bych právě předpokládala, že na ten jejich gympl se dostanou snadno a nemůžou mít konkurenci z jiných škol.

Offline rasaNori
8851 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 14:54

notna jj, nedopadlo, ale nakonec se pro ni místo našlo.

A nervuju se proto, že je to opravdu pouze na 5 let a pak budou dělat klasické prijimacky na jejich gympl. A ano, meli by je připravit, nicméně dokud si dělal porg své prijimacky, bylo to snazší. Teď mají klasické cermati.

Pinot Noir ani mi nemluv, celou dovolenou jsme řešili jen školy...

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 15:17

rasaNori Jak ,,pouze 5 let,, ? Vždyť za tu dobu se může odehrát tolik věcí. Jako uteče to jako voda, ale nějaký nervováni mi přijde zbytečný.

Online Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 15:23

rasaNorirozumím, mám hlavu jak pátrací balón z řešení školky, už týden to přemílám v hlavě zleva zprava, ale včera v noci u ohně, flašky Frankovky a Krausberry jsme to s mužem rozčísli a Viktor zůstane ve své stávající školce, do logopedické nepůjde. Snad se konečně vyspím a začnu zase soustředit na práci. 

Offline Vari
2222 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 15:42

Pinot Noir A můžu se zeptat, proč jste se takhle rozhodli? Kvůli dojíždění a kvůli tomu, že je ve stávající školce spokojenej? 

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 16:04
Reakce na notna:

rasaNori Gratuluji! Měla jsem za to, že jsi psala, že to nedopadlo.  A proč se nervuješ? Vždyť jsou na škole, která by je na to měla připravit, ne? 

​Měla jsem dítě na Novém Porgu od první třídy až po konec osmiletého gymplu. V Praze tedy. Přijímačky byly i pro porgácké děti strašný stres a stále je, co vím od známých. Ta konkurence a soutěž je tak velká, že to není jistota. Dost porgáckých dětí tím sítem propadne, protože přijdou chytřejší děti... Výběr dítěte před první třídou neznamená, že je opravdu tak akademicky nadané, aby v té konkurenci v páté třídě uspělo. Výhoda je, že Nový Porg v Praze otevřel druhý stupeň základní školy, kam může ten "odpad" nastoupit, pokud na škole chtějí zůstat. To za nás nebylo, o to větší nervy to byly... Má to ale také svá negativa. Ty neuspěšné děti se na chodbách potkávají s těmi z bývalé třídy, které uspěly... ta soutěž je fakt tvrdá

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 16:16

rasaNori Každopádně gratuluji! I trochu lituji zároveň:-) Jsem ráda, že to mám za sebou, když to pozoruji. Výhoda je, že pokud zvládnou přijímačky a budou na osmiletém gymplu a pokud se nějak hodně negativně nezvrtnou v pubertě, tak vysoká škola je prakticky bez nervů. Pokud si tedy nevyberou ty nejprestižnější školy na světě:-)

Offline Makara
3655 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 17:42

rasaNori gratuluju, že máš na 5 let vystaráno. A můžu tě ujistit, že "nervy" s miláčky a jejich školami budeš mít nejspíš ještě za 20 let. Moje nejstarší robátko si nejdřív prodloužilo VŠ o semestr, protože Erasmus, a teď nahlásilo, že teda bude žádat o přerušení na rok, protože se dostalo na stáž do CERNu. Takže představa, že by mohl dokončit školu do 26, je fuč. Ale vlastně bych s tím měla jít do radostného vlákna, žejo.

Online continuity
43199 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 18:04

Makara zrovna kvůli CERNu bych to natahovala ráda.

Nejvíc tam nehrozí, že by zjistili, že jim ta škola k ničemu není a můžou se živit i bez ní.  

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 19:15

rasaNori to je super, gratuluju! A myslím, že ta zjednodušená logistika na příštích pár let za ty nervy stojí, ne?

Online Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 19:18

Vari zvažovali jsme to horem dolem a došli k tomu, že ho tam nedáme.

1. Bylo by to na něj moc změn současně - nová školka, nové učitelky, dlouhé dojíždění, jiný režim, rovnou i odpoledne. Bojíme se, že po třech dnech by se sesypal jako loni, když jsme ho začali nechávat ve školce odpoledne. A co se zaseklým dítětem, které leží a dýchá škvírou pode dveřmi, v instituci, kam jezdí proto, aby spolupracoval?

2. Říkali mi to v té školce, i čtu v recenzích, že je to hodně intenzivní a náročné, že někdy jsou ty děti až přetížené. Střídají se individuální logopedické lekce se skupinovými a terapiemi a programy (Benaudira, neurovývojová stimulace, Maxík, Elkonin a možná i něco dalšího), na víkend dostane intenzivní práci domů. On je trvale podvyživený, rychle mu dojde energie, myslím, že by to odnesl zdravotně. A varovaly mě před tím i přímo v té školce.

3. Bojíme se, že by mu to mohlo znechutit vzdělávání obecně. Brala jsem to nejdřív jako příležitost připravit ho na školu, ale čím dál víc si myslím, že takový dril by ho naopak odradil, on odpovídá vývojově mladšímu věku a myslím, že taková zátěž je předčasná.

4. Ta cesta je peklo. Jeli jsme tam v sobotu, minimální provoz, plynulá jízda, a stejně mě to už sra*o, a to bych to měla absolvovat dvakrát denně deset měsíců. Navíc to není jen zastávka-zastávka, ale tam se jde ještě celkem kus pěšky. No a začínají v 7:45. 

5. Ta školka mě nepřesvědčila, celkový přístup. K tomu můžu napsat dál, ale bojím se, že se mi ten elaborát smaže, tak když tak v jiném příspěveku.

6. Viktorovi se opravdu zapínají nové funkce. Když jsme přijeli domů, řekl třeba: Ríšo, když jsme jeli autobusem z Čimic, viděli jsme modrýho Mustanga. Věta před pár měsíci z říše snů. Do školy mu zbývá skoro rok a půl, a první třída je jen taková náročnější školka. Než dojde na i/y a spol. je ještě fakt daleko a já nějak začínám věřit, že to dožene na nějakou aspoň přibližně normální úroveň.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 28. dubna 2025 19:22

Pinot Noir z toho, jak to popisuješ, se teda nevidím vašemu rozhodnutí, zní to dost náročně! Máte možnost nějakých speciálních "cvičení" odpoledne, jakoby místo kroužku? I když on asi dost pravidelně chodí na logo, že?