Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 19. srpna 2025 13:44

Jinak s tím výběrem školy je to stejně loterie. Já bych obecně preferovala nějakou menší, ale to martyrium s dojížděním i kdyby dceru někam vzali, bychom asi nedali. Tak je na spádové základce hned vedle domu. A to je teda škola s dobrou pověstí, akorát se loni v létě změnilo vedení, to se nelíbilo polovině učitelů a už jsme to s personálníma problémama školy dopracovali až do zpráv.
A teda ve slabejch chvílích celkem vážně přemýšlím o úskalích domácího vzdělávání

Offline Potrefenáhusa
38932 příspěvků moje polička 19. srpna 2025 13:53

DruI tak na to mi zcela přesně stačí domácí logopedie a poslední pokus naučit dítě uháčkovat řetízek a říkám rovnou, že tudy doufám moje cesta nepovede!!!!!

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 19. srpna 2025 13:56

Pinot Noir ano, asistentů jsou dva typy asistent pedagoga a asistent žáka. Ten první se dává na různé ty adhd, druhý spíš při fyzickém postižení, ale absolutně netuším, na kterého má nárok dítě s dysfazií. Ten první asistent je zaměstnanec školy, ten druhý podle mě žáka, ale financován bude taky asi z veřejných zdrojů. Ale to nevím určitě.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 19. srpna 2025 13:58

DruI docela ti rozumím. Narazit na nějaký větší problém nebo úču megeru, zvažuju to velmi intenzivně.

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 19. srpna 2025 14:01

Potrefenáhusa No, já ti řeknu, že potom, co jsem se začala regulérně děsit zvonícího telefonu, protože první, co mě napadne je, že je zas nějakej průser ve škole, mi už nějak přestává stačit moje uklidňující mantra "už jen jedenáct let s povinnou školní docházkou" ;)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 19. srpna 2025 14:01

continuitysyn je na velké škole a je to škola kvalitní. Ale když je škola malá, často má nějaký trochu směr, nadstavbu, kterého se drží při výběru pedagogů. Na velké škole je podle mě větší šance narazit na někoho, kdo už dávno učit nemá, i když celkově škola může být dobrá. Ale samozřejmě tu máme i malé a blbé školy. A ano, klíčový je ředitel.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 19. srpna 2025 14:05

DruI ty jo, fakt ti volají ze školy? Tak to teda lituju.

S tím dojížděním ti rozumím. Taky by se mi líbila malá, moderní, svobodnější základka, ale zároveň je pro mě důležité, aby syn mohl chodit ideálně sám domů nebo to aspoň bylo blízko.

Ale syn říkal, že už se do školy těší, že tam mají pořád co dělat. Tak asi dobrý. Ale měli jsme fakt štěstí na učitelku. Letos nás vybírání čeká s mladším a jestli jsou zápisy už v lednu Jemu by teda malá škola líp seděla naprosto jistě, bude chudák trošku ztracený.

Offline Potrefenáhusa
38932 příspěvků moje polička 19. srpna 2025 14:07

DruI

na kolik by vyšel obcasnej soukromej ucitel?!!!!!

Offline Potrefenáhusa
38932 příspěvků moje polička 19. srpna 2025 14:08

Evaeva ty jo, nedáte ho do stejný? To me zatím jeste nenapadlo, hledat kazdymu dítěti jinou instituci, to uz se picnu pak uplne!!!

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 19. srpna 2025 14:09

Zuzuli já se na dod byla podívat hlavně na učitelky, co mají mít první třídu. (Jasně, nikdo ti nezaručí, že to budou ony, jak mi tady někdo pokaždé napíše.) Ale tím, že tu žiju celý život, tak nějakou představu o základkách mám a vybírali jsme jen ze dvou, takže šlo hlavně o to vybrat tu učitelku. Ale i komunikace se školou ohledně těch vyučujících dost napověděla.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 19. srpna 2025 14:12

Potrefenáhusa samozřejmě bysme chtěli, ale pokud by ty učitelky byly nějak blbé, tak se porozhlédnu i jinde, nejspíš na spádovce, tj. brzy by asi taky zvládl chodit sám. Ono tím, že starší už chodí sám, je to více méně jedno. Navíc stejná škola znamená třídní schůzky v jeden den a hodinu, to ti život moc neusnadníMimochodem kluků nejlepší kamarádi jsou taky ze tří dětí, dvě školní jsou každý jinde, a teď kam půjde ten třetí? (Mladší s ním kamarádí, teoreticky by mohli jít spolu)

Offline Potrefenáhusa
38932 příspěvků moje polička 19. srpna 2025 14:13

Evaeva my tu údajně máme jednu, která vypráví dětem na prvním stupni o sledovacích čipech ve vakcíně proti covidu, ale nevim zatím, která to je...no možná na to domácí vzdělávání nakonec taky jeste dojde? 

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 19. srpna 2025 14:14

Evaeva Jo. Naše dítě je holt intenzivní

My trefili docela dobrou učitelku, akorát v květnu onemocněla a na konci roku nám rovnou řekli, že není jisté jestli se v září vrátí, takže ví bůh, co nás čeká.

A těch mladších dětí mi připadá, že nejdou tolik do neznáma, když mají ve škole staršího sourozence. Tak by to mohlo být v pohodě ;)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 19. srpna 2025 14:15

Potrefenáhusa teď mám taky jednoho ve školce a druhého ve škole, mimino bude v ds. Zatím byli oba v jedné instituci jen rok a všichni budou ve stejné až za hodně dlouho. To už to bude nejspíš jedno.

Offline Potrefenáhusa
38932 příspěvků moje polička 19. srpna 2025 14:15

Evaeva no ja si rikam, ze kdyz domov-skola-prace je cca přímka, je to jeste dobry, ale v případě trojúhelníku už by to bylo na masli...

třídní schůzky v jeden den na jednom místě mi naopak prijdou jako velká výhoda! 

Offline Potrefenáhusa
38932 příspěvků moje polička 19. srpna 2025 14:16

Evaeva jo, my je taky v jedny instituci jeste dlouho mit nebudem 

Offline Lamicka
14205 příspěvků moje polička 19. srpna 2025 14:16

Pinot Noir osobní asistent je placen z MPSV a věnuje se pouze jednomu dítěti. Asistent pedagoga je vždy psaný na dítě, jinak by ve třídě nemohl být, ale dětí s podpůrným opatřením tam může být více. Zkuste se na to někde vyptat, třeba by Viktor mohl mít AP ve třídě a osobního asistenta k sobě. Případně lze platit osobního asistenta přímo a žádat o příspěvek. Podrobnosti bohužel nevím. 

Pokud půjde Viktor do běžné ZŠ (jedno zda alternativní nebo klasické), tak bych se obrátila na konkrétní školu a od začátku komunikovala s vedením, co potřebujete vy a co potřebuje Viktor. Hůavně bych se zaměřila na to, zda má vlastního školního psychologa a speciálního pedagoga, protože to dělá hrozně moc. Je to obrovská opora pro učitelku, AP, rodiče i to dítě. 

Hrozně taky dělá, jaká ta asistentka je, protože někdo na to dlabe a neumí si poradit. Pak jsou skvělé, které hledají cesty a řeší. To bych asi taky zkusila naťuknout s vedením.

Nejsem žádný odborník, ale ráda pomůžu, můžu se někoho poptat. 

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 19. srpna 2025 14:18

Evaeva My máme kamarády i na vedlejší škole a teda řeknu ti, že ty třídní schůzky kupodivu dost často vyjdou na stejný den;) a teda co je horší vycházejí na stejné dny i akce typu besídek a jarmarků. A to teda nechceš muset se rozhodovat na jaké dítě se přijdeš podívat.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 19. srpna 2025 14:19

Potrefenáhusa

DruI to je blbé, tohle střídání učitelů. Mimochodem mně naši po třetí třídě převáděli z jedné školy do druhé i kvůli tomuhle. Šla jsem do třídy, která měla jednoho učitele od první. Takže po tom mém jednom roce tam jí zase změnili

Mně přijde, že s tou školou to není takové jako se školkou. Dovnitř se vůbec nechodí, vyzvedávat chodí akorát jednou týdně s babičkou,... Jak vypadá zevnitř viděl akorát na jarmarku. Ale dělají tu takovou tu školu pro předškoláky, asi pět odpolední, tak tam ho chci určitě dát.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 19. srpna 2025 14:24

Potrefenáhusa jak to uděláš, když musíš být v jednu hodinu ve dvou třídách a ten druhý hlídá děti?

U nás by to přímka nebyla, byl by to spíš čtverec, ale tady se pohybujeme v nižších vzdálenostech. Dospělý to obejde za patnáct minut všechny tři instituce a pak teda následuje ta přímka do práce (ale u nás od třetí třídy nejpozději chodí určitě sami tam i zpět, od čtvrté ani není družina, uvažuju úplně v jiných dimenzích než vy. Tou dobou navíc se budu sotva tak pořádně vracet do práce, tchýně ráda vyzvedává...)