Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Karja
44778 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 06:59

whiskas aha, a koukala ses teda na ten bonprix? Mělo to celkem dětský vzor, ale ten strih ní přišel dobry;-)

Offline Lamicka
14205 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 09:00

Potrefenáhusa jenže OMJ ještě nic neznamená - může to být dítě, které má jednoho rodiče cizince, ale mluví v pohodě česky, stejně jako dítě s nulovou znalostí čestiny.

My měli ve třídě 13 dětí s OMJ, což je více než polovina, z toho 2 děti s Ukrajiny, které přišly před nástupem. Ze začátku to bylo náročné, ale zvládly jsme to. Větší problém je, když jsou nespolupracující rodiče, jakože to si vůbec nedovedete představit.Je jedno národnost, vzdělání... jako ty některé příběhy jsou jak ze špatných a absurdních filmů, pro mě to byl asi největší náraz.

Jak píše continuity  V Praze je to dost běžná situace.

Offline Lamicka
14205 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 09:05

Pinot Noir ja vim, uz jsme si k tomu jednou psaly. Drzim palce, at vam ta skola vyjde.

Myslela jsem to pro pripad, ze byste museli hledat jinou, tak bych urcite volila tu, kde je skolni psycholog a specialni pedagog. Je to obrovska opora pro dite, ucitele, rodice. Poradi, pomuzou, lepe hledaji cesty. Kdyz to ma skola dobre nastavene, tak si muze dite s podpurnym opatrenim brat na specialni hodiny. 

Offline Potrefenáhusa
38932 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 09:09

Lamicka Jj, jasne, vsak i ta inspekční zprava rozlišuje jeste deti s jazykovou bariérou. 
Kamarádka učila pred lety na základce nekde v jinonicich češtinu deti cizinců a říkala, ze ti rodice byly kolikrát fakt kámen úrazu, myslim, ze mluvila tenkrát hodně o čínských dětech, kde nemluvil česky nikdo z rodiny 

Offline Jos
příspěvků moje polička 20. srpna 2025 09:25

Potrefenáhusa mne ten jazyk je asi taky sumak, pisu vyse ze UA se nauci rychle. Tech tu mame hodne a osobne nevim o zadnych problemech. Ale na mistni skole jsem slysela o sikane, ze to je dlouhodoby problem a skola to moc neumi resit. A to mi prijde neuveritelne, kazdy tu zna kazdeho a stejne se to rodice dozvi az jako posledni. Ta nase skola ale vecne jezdi na nejaky ty lyzaky do Alp apd, tak tam se schova asi bohuzel dost. Nicmene a to je skoro stoznost...ale dle nastenky mi prislo, ze porad nekam jezdi. Vesnicka zakladka, ale priprav si vybaveni za tisice. Jsem docela prekvapena. Na druhou stranu to asi vyselektuje urcitou skupinu deti....a ne ze by mi to vadilo. Takovy Jablonec vedle je po setmeni na peprak v ruce. 

Offline 711990
18323 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 09:54

Lamicka ja teda kvuli 30% deti s OMJ nechci nasi spadovou skolu. Je tady velika ruskojazycna komunita (uz davno pred valkou) a ty deti spolu mluvi rusky i na hristi. Proste chci skolu, kde se mezi sebou nebude pulka spoluzaku babit odlisnym jazykem o prestavkach, zvlast kdyz ma moje dite problemy s vyvojem reci (byt malinky). 
Samozrejme to neni jedinej duvod, dalsi je 30 deti ve tride a to, ze uz v prvni tride znamkujou tak, ze v inspekcni zprave pisou, ze spatny prospech prvnaku je alarmujici. 

Offline Lamicka
14205 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 10:17

711990 jo tohle je pitome, ale podle me je to chyba skoly, ze nevyzaduje ve skole dusledne cesky jazyk. Venku tomu nezabranis, ale ve skole a druzine by se melo mluvit cesky. Coz je tedy muj osobni nazor, META by asi dala doporuceni jine 30 deti ve tride je masakr, spatne znamky v 1.tride taky no... 

Vcera jsem slysela na CRo rozhovor k prohloubeni rozdilu ve vzdelavani mezi regiony, to je taky velke spatne. Tohle by chtelo poradnou skolskou reformu, prekopat to cele, ne se porad dohadovat, zda ma to ci ono smysl. 

Syn chce na osmilety gympl, nejsem z toho nadsena. Kdyz vidim, kolik deti odchazi a kdo pak v tech tridach zustava, tak mu to nerozmlouvam... 

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 10:23
Reakce na Zuzuli:

Priznavam, ze strasne doufam, ze za ten predskolni rok dcera dozraje a bude rano nejak rozumne chodit do skoly. Ze tam pujde rada, ze uz nebude kazde rano brecet jako ted, ze nechce do skolky. V te skolce ji nejak predame ucitelce z ruky do ruky a mizime, ale jak bychom to delali u skoly, kam ji mozna jen posleme samotnou od vchodu a ani nepujdeme k satne, natoz ke tride, fakt nevim. 

​Já tě chci utěšit, že u mojí ségry to přesně tak bylo. Z jejích odchodů do školky mám husí kůži ještě teď, krom brečení šílený válení se po zemi, strhávání oblečení, párkrát v tom záchvatu zuřivosti ztratila dech, fakt to bylo trpení pro celou rodinu. Přitrom ve školce byla pak úplně v pohodě, hrála si s dětma, lítala, všechno jí šlo, ale ty odchody byly noční můra. S přechodem do školy to najednou přešlo, vrátilo se to tak někdy kolem šestnácti :-D.

Offline notna
9470 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 10:25

Lamicka Nepamatuješ si prosím na které stanici ten rozhovor byl? Na Radiozurnalu jsem zachytila jen zprávu o rozdílech ve vzdělání.

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 10:31

Evaeva U nás to teda funguje tak, že ať vezmu libovolně velkou krabici hraček, tak dítě si většinou hraje s nějakým pidi autíčkem, co někdo zapomněl v penzionu pod gaučem.
Ale občas se kouzlo i povede, nap oslední výlet jsme vzala na poslední chvíli krabici silni a autíček z lidla a průběžně si tam s tím hrály všechny děti, větší úspěch už měly jen plastový meče :-D.

Offline 711990
18323 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 10:38

Lamicka to s tim gymplem uplne chapu. Moje mamka je taky nema rada, ale ja jsem chtela jit. A synovi se nedivim... aspon bude mit klid az do maturity.

Offline Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 10:44

Lamicka ano, R. a ještě jeden spolužák moc rádi mluví anglicky se spolužákem, který má tátu Brita a mluví AJ mnohem lépe, než česky (má vlastně přímo diagnózu opožděný vývoj řeči z důvodu bilingválního prostředí), a ten zase vítá, že si může pokecat s kámoši v rodném jazyce, ale ve škole jim to učitelka zakazuje. Mně to nejdřív přišlo mimo, ale učitelka mi rozumně vysvětlila, že ačkoliv je škola česko-anglická, pořád je primární čeština a je potřeba, aby trénoval hlavně ten, který hůř zvládá češtinu. Plus to samozřejmě vyčleňuje děti, které anglicky zatím takhle konverzovat neumí.

Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 10:44

Zina diky. Ten popis je dost presny. Ono to teda neni denne, ona ma obdobi, kdy par dni chodi v pohode a pak takove, ze se revem utika ze skolky a ja ji odchytavam na schodech. Nebo zaleza pod lavicku. Zavesi se mi na vlasy a jeci "maminko, prosim, nenechavej me tady"... fakt se na zari netesim. A modlim se, at to fakt za ten rok prejde. Vetsinou teda breci doma na odchodu, ze nechce do skolky, pak cestou se nejak da dohromady a ve skolce statecne jde do tridy. Nejvic na to pomaha dobihani autobusu, to ji vzdycky probere a nejak vzpamatuje Odpoledne odmita jit domu, ze si jeste potrebuje hrat s kamarady.

Ona ma ale to louceni celkove narocne. Kdyz jsem ji vezla na zacatku prazdnin k nasim, tak jsem ji musela vystourat zpod gauce, kam se revem zalezla, ze ona nikam nejede, ze bude doma s tatou. V aute se nejak uklidnila a pak u nich rovnou vybehla z auta na zahradu na klouzacku a me pak skoro ani nestihla rict ahoj. No a tohle jsme si dali jen letos o prazdninach uz ctyrikrat, doma scena, ze ona nikam nechce a pak moc spokojene detatko na prazdninach.

Offline Karja
44778 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 10:47

Zuzuli Ty jo, to musí být stres pro vás. Naše starší neměla odchody do školky taky nic moc, ale nebyly tam žádné scény, ale dlouhé loučení, pláč, kdo pro ní přijde a že tam nechce spát, nutně musela na záchod a já jsem pak musela čekat na ní...jako někdy jsem v té šatně byla třeba 15 minut. Takže nervy byly i nástup školy, kde nám to neulehčila ta maminka nej kamarádky, co jí zakázala s ní sedět a vídat se (ehm, což jí někdy na konci října přešlo, takže tímto jí děkujeme za vylepšení prázdnin opravdu).... Do školy jsme tam naštěstí mohli doprovázet až doslova do lavice (plus tři další rodiče chodili taky), určitě by to zvládla i od vrat, ale asi s větším pláčem. Takže i vaše malá to zvládne potom i od vrat, navíc ten poslední předškolní rok je skutečně hodně vyspívající, děti hodně dozrajou, navíc ona asi nebude tak marná, když zvládne dovolenou s prarodiči a tak, určitě je moc šikovná a souvisí to hodně s tím vstáváním a že rána prostě nejsou její parketa;)

Offline Karja
44778 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 10:49

Zuzuli Jak ted dočítám, tak to bude hodně tím ranním nedotažením, takže sice to pustí ven v tu chvíli, ale asi si to sebou nenese;)

Offline notna
9470 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 11:18

Čemu vadí, když je ve třídě více dětí s jiným rodným jazykem než čj, pokud výuka probíhá v čj? To by mě nenapadlo, že může něčemu vadit.

Online continuity
43219 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 11:31

711990

To je docela jiná situace, než když jsou ty děti namíchané, spíš by mi vadila ta komunita, pak k sobě nikoho nepustí a dost to likviduje ten kolektiv. Plus pokud byl ve třídě s někym problém (2x) a rodiče to odmítali řešit, byl to v našem případě vždy rusky chlapec - bohužel. 

Ale jinak byly děti namíchané slovenské, ruské, vietnamské, čínské, jedno francouzské, jedno skotské - jen co si takto z hlavy vzpomenu. To problém naopak nedělalo žádný. 

Úplný top byla kazašská holčička, která neuměla ani latinku a učitelka s ní zkraje mluvila rusky. Do roka to dala. 

Rodiče jednoho vietnamského chlapečka chodili do školy s ním, aby překládal. Hotová tripartita.

Offline Karja
44778 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 11:33

notna No ty děti prostě nestíhají, musíš se jim věnovat individuálně, nebo pokud nestíhají, tak třeba ruší, ale zatím teda kamarádka mi říká, že se jim fakt věnuje učitel prostě o to víc no, aby to pobrali a ta jeho energie chybí jinde...Segra má ve třídě asi 6 dětí o třech národnostech a říká, že je to mazec, že je to prostě zátěž no, ale učí češtinu:D:D:D:D

Offline Aranel
6643 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 11:34

Lamicka Achjo, a mluví o tom Daniel Prokop (nebo někdo podobnej) furt dokola a furt se s tím nic nedělá.

Mě překvapilo, jak i v Liberci jede "spádová turistika". 2x tolik dětí u zápisu, než je kapacita školy...

Offline Potrefenáhusa
38932 příspěvků moje polička 20. srpna 2025 11:41

continuity no prave, je velkej rozdíl v namixovanych detech a ve velky komunitě